Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 2009 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Hans Olav Syversen (KrF) [11:26:06]: «Samtidig som flere banker har nytt godt av å få fellesskapets midler stilt til disposisjon, blir det utbetalt bonuser til meglere som overgår det de fleste har fantasi til å forestille seg.

Hva er statsrådens syn på dette, og hvilke virkemidler vil bli vurdert for å få bukt med dette uvesenet?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:26:39]: Jeg er veldig glad for å få dette spørsmålet, for jeg synes at representanten Syversen tar opp noe som er veldig viktig og vesentlig. Han og jeg er enige om at både lønns- og bonussystemet i meglerbransjen i enkelte tilfeller langt overgår det som kan oppfattes som en sunn og velfortjent avlønning av arbeidsinnsats.

Ordningen med bytte av statspapirer, som vi vedtok i fjor, stilte ikke noen direkte krav til lederlønninger i bankene. Det var fordi ordningen var på rent markedsmessige vilkår. Det er heller ingen andre land som har stilt den type krav knyttet til den ordningen.

Når det gjelder Statens finansfond, er vi i en annen situasjon, fordi det er en ordning som innebærer statsstøtte. Det er lovlig statsstøtte, men hvor det er satt veldig klare begrensninger for lønn og godtgjørelse av ledende ansatte. Det er krav om lønnsfrys for 2009 og 2010 og ikke utbetaling av bonus for 2009 og 2010, og for øvrig skal betingelsene for ytterligere lederlønninger avklares i de avtalene som gjøres med Statens finansfond. Det gjelder ledende ansatte med avtalt fastlønn på 1,5 mill. kr og over.

Som jeg tidligere har gitt uttrykk for i den offentlige debatten, mener jeg at det også når det gjelder avlønningen av meglerne – de som ikke er en del av ledelsen i bankene – er behov for å se på hva slags utvikling de har hatt i bonuser. Min generelle oppfatning er at avlønningen på dette området ligger hinsides høyt i forhold til det man kan mene er en rimelig avlønning. Jeg tror at man i kjølvannet av finanskrisen vil få et annet fokus på dette. Også dette vil være innbakt i den delen av kostnadskontrollen som også banker som gjør avtale med finansfondet, blir pålagt.

Jeg har tidligere varslet at jeg har tenkt å sette ned en kommisjon som skal gjennomgå ulike sider av finanskrisen. Jeg mener at tema rundt hva slags incentivordninger som er fornuftig å ha for framtiden, bør inngå i mandatet for dette utvalget, for i tillegg til at man har hatt så enormt høye bonuser, har innretningen på bonusene i mange tilfeller vært slik at det oppfordrer til et kortsiktig perspektiv. Man fokuserer på kortsiktig avkastning, fordi de som selv deltar i disse markedene, har personlig vinning av det. Så det er et spørsmål som jeg mener at vi må følge opp.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:29:38]: Jeg deler mye av det generelle utgangspunktet som statsråden redegjorde for. Jeg velger å tro at når de konkrete avtalene skal gjøres med de bankene som velger å benytte seg av de muligheter som ligger i det finansfondet som er etablert, vil dette inngå også på meglernivå.

Så er mitt spørsmål knyttet til åpenheten rundt meglernes lønninger og andre bonusutbetalinger. Statsråden har jo selv vært svært høyt på banen i forhold til private som utbetaler bonuser i en størrelsesorden vi er enige om er utenfor enhver rimelighet, og krevd åpenhet på en eller annen måte. Hvordan stiller statsråden seg til samme åpenhet når det gjelder bonuser knyttet til Statens pensjonsfond?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:30:38]: La meg først presisere at de konkrete kravene i forbindelse med Statens finansfond dreier seg om ledende ansatte. De konkrete kravene når det gjelder bonusordninger for andre ansatte i de bankene dette dreier seg om, er en del av bankens ansvar.

Men med hensyn til den kostnadskontrollen som også kommer til å være et tema i forbindelse med banker som inngår i avtaler med Statens finansfond, mener jeg det er et relevant spørsmål hva slags nivå man legger seg på. Jeg har ikke ment – og jeg tror vi ville vært langt inne i det som ville vært beskyttelse av den enkelte, vanlige arbeidstaker i en bank – at den enkeltes avlønning eller bonuser skulle offentliggjøres. Det jeg har tatt til orde for, er at bankkunder bør få en mye større mulighet til å sette seg inn i hva som er bankenes lønnspolitikk, når de skal velge bank, for jeg er helt sikker på at veldig mange bankkunder vil legge vekt på det.

Når det gjelder Statens pensjonsfond, mener jeg det samme. Vi har offentliggjort lederens lønn. Når det gjelder retningslinjene for hvordan man håndterer bonus og andre avlønninger for meglerne, så er de også offentlige.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:31:51]: Det er jo ikke til å komme fra at Statens pensjonsfond gjennom sin aktive forvaltning led et smertelig tap for 2008. Mange spør seg selvfølgelig hvordan det i denne sammenheng kan være mulig at det utbetales bonuser for en forvaltning som samlet sett når den har vært aktiv, gir et dårligere resultat enn om man passivt hadde fulgt markedene. Det er jo også slik at Finansdepartementet har en avtale med Norges Bank som legges til grunn for den forvaltningen man har av pensjonsfondet. Vil statsråden se på noen endringer i den avtalen for å forsikre seg om at det er bedre samsvar mellom det samlede resultatet som fondet kan presentere, og de avlønninger og bonuser den enkelte får?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:32:52]: Det er kort tid til jeg kommer til å presentere en omfattende stortingsmelding om Statens pensjonsfond. Jeg er veldig opptatt av at det skal være mer åpenhet og offentlighet rundt spørsmål som dreier seg om Statens pensjonsfond. Derfor var det jeg som innførte at vi melder fra til Stortinget i en egen melding en gang i året. Tidligere var dette en del av nasjonalbudsjettet, og dermed druknet egentlig diskusjonen om en stor formue som vi forvalter felles, ofte i dragkampen om statsbudsjettet. Nå inviteres hele Stortinget til å være med og diskutere hvilken grad av offentlighet det skal være, hva som er årsakene til tapet i forbindelse med den aktive forvaltningen, hvordan vi skal begrense denne type tap og bedre risikostyringen i framtiden, og hva slags retningslinjer man skal ha i forhold til bonuser og avlønninger. Jeg mener at dette er en veldig viktig og vesentlig debatt. Jeg vil gjerne invitere Stortinget til å være med på de diskusjonene, for vi forvalter folks sparepenger tilsvarende et norsk bruttonasjonalprodukt. Det er veldig viktig at hele Stortinget står bak den måten vi forvalter dem på.

: