Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2009 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 8
Laila Dåvøy (KrF) [11:52:40]: «Midlene til de regionale helseforetakene som følge av tiltakspakka skal også gå til ideelle institusjoner som har avtaler med regionale helseforetak og som er integrert i «sørge for»-ansvaret. Til tross for dette vil ikke alle dette innebærer, bli tildelt slike midler, herunder Modum Bad, Oslo Hospital og Borgestadklinikken.
Vil statsråden sikre at de regionale helseforetakene tildeler midler til de ideelle institusjonene som har avtaler med de regionale helseforetakene?»
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:53:19]: Regjeringens sysselsettingspakke, dvs. St.prp. nr. 37 for 2008–2009, Om endringer i statsbudsjettet 2009 med tiltak for arbeid, ble vedtatt i Stortinget tidligere denne måneden. Vedtaket innebærer at de regionale helseforetakene skal få et engangstilskudd på til sammen 1 milliard kr. Målet med bevilgningen er økt sysselsetting, og midlene skal brukes til å oppgradere og vedlikeholde eksisterende bygningsmasse. Det er videre lagt til grunn at det er styrene for de regionale helseforetakene som skal prioritere tiltak ut fra kriteriene høy sysselsetting, geografisk spredning og rask igangsetting.
I foretaksmøter i januar fikk styrene for de regionale helseforetakene i oppgave å utarbeide prioriteringslister – ut fra ovennevnte kriterier. Tiltakslisten skal godkjennes av mitt departement før midlene utbetales.
Når det gjelder private ideelle sykehus, vil jeg vise til at det i proposisjonsomtalen er lagt til grunn at bevilgningene til vedlikehold og oppgradering skal brukes til statlige bygg, herunder sykehus og universitets- og høyskolebygg. Allikevel har jeg gitt signaler om at dette kan utvides til å gjelde tiltak ved private ideelle sykehus. Med private ideelle sykehus mener jeg institusjoner som er fullt ut integrert i den offentlige spesialisthelsetjenesten, og som har driftsavtaler med de regionale helseforetakene.
I morgen har Helse Sør-Øst RHF styremøte der regionens tiltaksliste skal behandles. Jeg er kjent med at regionen har vurdert og prioritert tiltak ved private ideelle sykehus som de har driftsavtaler med. Dette gjelder Diakonhjemmet Sykehus, Lovisenberg Sykehus, Martina Hansens Hospital, Betanien Hospital og Revmatismesykehuset på Lillehammer. Helse Sør-Øst har ikke vurdert tiltak fra de institusjonene de har kjøpsavtaler med, slik som Modum Bad, Oslo Hospital og Borgestadklinikken.
Jeg vil minne om at formålet med midlene fra tiltakspakken er økt sysselsetting. Det er heller ikke slik at alle offentlige sykehusbygg vil få midler til vedlikehold og oppgradering. De regionale helseforetakene har fått et klart ansvar for å finne fram til tiltak som kan gi folk arbeid.
Slik jeg har forstått det, har Helse Sør-Øst anslått at de tiltak de har prioritert i sin tiltakspakke på 540 mill. kr, vil gi en sysselsettingseffekt på om lag 670 årsverk, inkludert den norske delen av materialleveransene. Etter min vurdering synes dette å være i samsvar med målsettingene i St.prp. nr. 37.
Laila Dåvøy (KrF) [11:56:10]: Jeg takker for svaret fra statsråden.
Jeg opplever at statsråden mener at disse institusjonene som jeg spør om, faktisk ikke kommer inn under denne ordningen. Da har jeg lyst til å spørre om tilsvarende institusjoner i Helse Vest. Det gjelder bl.a. Stiftelsen Bergensklinikkene. Jeg vet at statsråden har fått en henvendelse også fra disse, for de er altså en privat ideell institusjon innenfor rusfeltet. Hele deres kliniske virksomhet er basert på avtaler med det regionale helseforetaket – de er altså helintegrert i Helse Vests sørge for-ansvar.
Så skjer det at Helse Vest innkaller syv avtaleparter til å levere forslag, men disse kommer ikke med, slik at det på en måte ikke er likeverdighet – ved at man inviterer noen og ikke alle. Synes statsråden det er en grei framgangsmåte?
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:57:11]: Jeg synes at det ville være feil av meg å gå inn og uttale meg sånn på stående fot om de vurderinger som Helse Vest har gjort, og som jeg ikke har noen som helst innsikt i. Så det må jeg rett og slett få komme tilbake til.
Men det bærende prinsippet, som også har gått ut som beskjed fra Helse- og omsorgsdepartementet, har vært at de institusjonene som er fullt ut integrert, og som vi har driftsavtaler med, skal inkluderes. Det er fordi det ville ha vært feil, f.eks. her i Oslo, om ikke to viktige sykehus som Diakonhjemmet Sykehus og Lovisenberg Sykehus skulle komme inn under denne ordningen, for de er jo en del av sykehustilbudet i Oslo og fullt ut integrert. Men jeg har satt grensen ved kjøpsavtaler. Skulle vi ha åpnet opp for det, er det klart at da ville det vært veldig mange institusjoner som hadde kommet med. Da hadde tempoet blitt hemmet, og det viktigste her er rask effekt.
Laila Dåvøy (KrF) [11:58:17]: Da ønsker jeg i alle fall at statsråden skal se nærmere på om Stiftelsen Bergensklinikkene, som er fullt integrert, med avtaler, vil kunne komme inn under ordningen. Jeg vet som sagt at statsråden har fått et spørsmål om det.
Jeg vet også at statsråden er opptatt av situasjonen for de private, ideelle institusjonene våre. Mange av dem er jo kommet i en skvis, ved at de har fått færre plasser etter anbud, noen er også blitt avviklet, både innenfor rusfeltet og innenfor psykiatrien. Jeg vet at statsråden er veldig opptatt av og bekymret for en del av de ideelle institusjonene våre rundt omkring i landet. Det gjelder flere steder.
Det som imidlertid er veldig positivt, er at statsråden i desember antydet at han fortsatt ville se på mulighetene for bl.a. å finne en løsning på disse pensjonskostnadene for 2007. I og med at jeg ikke kommer lenger når det gjelder spørsmålene om krisepakken, kunne det være kjekt å høre om statsråden har funnet en løsning på det, og om han kan si noe om hvor den saken ligger.
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:59:26]: Den saken står der den stod i desember – vi jobber altså med den. Det er en budsjettsak, og jeg tror at representanten Dåvøy vet like godt som meg at spørretimen kanskje ikke er den rette arenaen for budsjettbehandling.