Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Borghild Tenden (V) [11:16:09]: Jeg har følgende spørsmål til statsråden:

«Ved planleggingen av hvordan Fornebu skulle utvikles, har det vært forutsatt at en bane skulle være bærebjelken i kollektivtilbudet. Tidligere samferdselsminister Terje Moe Gustavsen lovte at det skulle bevilges 600 mill. kr til en slik løsning. Ulike baneløsninger har vært utredet, blant annet en automatbane. Miljøverndepartementet satte en stopper for automatbanen ved å sette foten ned for en tilknytning til Lysaker stasjon.

Vil statsråden nå jobbe aktivt for å få på plass en baneløsning til Fornebu?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:16:44]: Utbygging og drift av kollektivsystemet på Fornebu er eit fylkeskommunalt ansvar. Det er Akershus fylkeskommune i samarbeid med Oslo kommune som skal finansiere, byggje og drive systemet. Bærum kommune er planstyresmakt. Det var Akershus fylkeskommune som i fylkestinget 10. mai 2007 vedtok at Fornebubana skal etablerast som regional bybaneløysing. Vedtaket inneber at automatbane ikkje lenger er aktuelt som kollektivløysing for Fornebu. Miljøverndepartementet har på det grunnlaget omgjort Bærum kommune sitt planvedtak om å leggje til rette for automatbane på Lysaker stasjon.

Eg har under heile prosessen med Fornebubana halde fast ved lovnaden om eit statleg bidrag over Samferdselsdepartementet sitt budsjett på 600 mill. kr. Ifølgje St.prp. nr. 1 for 2001–2002 kan desse statlege midlane til kollektivbetening av Fornebu nyttast gjennom ordninga med alternativ bruk av riksvegmidlar. Ordninga inngår i budsjettramma for heile riksvegnettet.

På bakgrunn av forvaltingsreforma vil fylka overta dei økonomiske pliktane for riksvegnettet elles frå 1. januar 2010. Ansvaret for å følgje opp lovnaden om statlege midlar til kollektivbetening av Fornebu vert dermed overført til Akershus fylkeskommune, på lik linje med andre bindingar og statlege pliktar som er føresett prioriterte innafor den statlege ramma til riksvegar.

Arbeidet med utgreiing av bybane mellom Skøyen og Fornebu er godt i gang. Dette arbeidet skjer i samarbeid mellom Akershus fylkeskommune, Statens vegvesen, Jernbaneverket, Oslo kommune og Bærum kommune. Det er inngått avtale mellom Akershus fylkeskommune og Oslo kommune om at Ruter AS skal ha prosjektansvaret.

Borghild Tenden (V) [11:18:26]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er ingen tvil om at staten har et ansvar når det gjelder utviklingen på Fornebu. Staten har presset opp utnyttelsesgraden for boliger og arbeidsplasser på Fornebu i Bærum og satt krav til kollektivtransport.

I svar til meg 11. oktober 2006 sa statsråden:

«Eg innser at ein i denne saka treng litt tid lokalt for å gjere eit utgreiingsarbeid, som er antyda å skulle vere avslutta i januar 2007.»

Det er nå over to år siden. Hva tenker statsråden om dette, og hvilken dialog har statsråden med regjeringspartiet lokalt, som definitivt har forsinket denne prosessen?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:19:15]: Det er rett at staten har lagt vekt på høg utnytting av arealet på Fornebu. Hovudargumentet har vore samordna areal- og transportplanlegging, berekraftig utvikling og miljøforhold, jf. dei rikspolitiske retningslinjene for samordna areal- og transportplanlegging som låg føre i 1993. Det har vore viktig for oss å følgje dette opp overfor kommune og fylkeskommune, men ansvarsforholdet for denne bana opplever eg er avklart. Eg har aldri opplevd at ein frå Akershus fylkeskommune har unndrege seg ansvaret dei har saman med Oslo kommune for å byggje bana.

Det vedtaket eg viste til av 10. mai 2007, var gjort av fylkestinget på fritt grunnlag der ein såg at ei bybaneløysing ville vere meir teneleg. Staten skal sjølvsagt følgje opp det som staten har lovt i denne saka. Me deltek jo aktivt i planarbeidet gjennom Statens vegvesen og Jernbaneverket, noko som òg betyr ein ganske stor ressursbruk frå staten si side – og det skulle berre mangle.

Borghild Tenden (V) [11:20:22]: Jeg takker igjen for svaret. Det er flere årsaker til at en baneløsning for Fornebu blir viktigere enn noen gang. Et eksempel er AC/DC-konserten på Telenor Arena som tydelig avslørte at E18 overhodet ikke er dimensjonert for bussløsninger til Fornebu. I tillegg skal StatoilHydro nå etablere seg på Fornebu.

Derfor spør jeg igjen om statsråden kan være en aktiv pådriver, for det er ikke tvil om at det er Regjeringens egne partier som har trenert denne saken i fylkestinget. Mitt spørsmål gikk derfor på om statsråden kan være en aktiv pådriver for at vi får en baneløsning så raskt som mulig. For staten har et ansvar, og da kan man ikke hele tiden skyve det over på lokale myndigheter, når regjeringspartiene trenerer det også lokalt.

Avslutningsvis: Kan statsråden bekrefte at de 600 mill. kr som ble lovet i 2001, blir prisjustert til dagens kroneverdi?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:21:35]: Når det gjeld å få til ei rask og god løysing, har jo både Akershus fylkeskommune og Oslo kommune hatt ei konstruktiv og positiv innstilling til det. Det er ingen tvil om at ansvaret for å lage ein plan for dette arbeidet, ligg der.

Eg registrerer at representanten Tenden gjentek at staten har eit ansvar. Ja, staten har teke det ansvaret både gjennom å stille midlar til disposisjon – noko eg har sagt me skal fortsetje med, sjølv om ein har endra løysing når det gjeld bybane, til eit anna system – og ikkje minst gjennom at me stiller kompetanse til disposisjon gjennom våre etatar.

Men igjen: Staten sitt ansvar er avgrensa der. Det er Akershus og Oslo som må ta det ansvaret som ligg, òg gjennom dei lokale prosessane. Lokal ueinigheit veit me av og til oppstår, jf. førre spørsmål. Men då må me òg ta lokalt ansvar for å løyse denne ueinigheita og kome til ei positiv løysing lokalt.

: