Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2009 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 10
Hans Olav Syversen (KrF) [12:10:05]: «Antall nyopprettede narkotikasaker i Oslo politidistrikt ble halvert de siste fire månedene i 2008 sammenlignet med året før. Det synes merkelig, ikke minst fordi det i mange bomiljø, f.eks. langs Akerselva, er stor uro over at narkotikaomsetningen øker og med mer utrygghet i bomiljøene som en direkte følge. Oslos politimester mener det er en kampanje i Oslo-politiet som er årsaken.
Hva mener statsråden er årsaken til at antall åpnede narkotikasaker er halvert i Oslo?»
Statsråd Knut Storberget [12:10:45]: Saken har vært forelagt Politidirektoratet, som svarer oss i departementet:
«Det medfører riktighet at antallet egenproduserte narkotikasaker i Oslo ble redusert kraftig de siste månedene av 2008.
Hovedårsaken til dette er at tjenestemenn/kvinner ved Oslo politidistrikt, som politifolk i landet for øvrig, i større grad har valgt å verne om sin fritid. Dette har vært en stor utfordring for Oslo politidistrikt. Det betyr imidlertid ikke at det ikke ble arbeidet med å avdekke narkotikasaker, men det ble gjort i mindre omfang enn det politidistriktet kunne ønske seg.»
Regjeringa har i sin Soria Moria-erklæring lagt vekt på å føre en restriktiv og helhetlig ruspolitikk. Bekjempelse av narkotikakriminalitet er en del av denne politikken, og skal være en prioritert oppgave for politiet.
Oslo spiller en sentral rolle når det gjelder bruk og videre distribusjon av illegale rusmidler, dessverre. Åpne samlings- og omsetningssteder representerer en særlig utfordring fordi de oppsøkes av unge mennesker fra andre deler av landet for å kjøpe narkotika for eget bruk eller videre salg. Politiet skal derfor prioritere den gatenære tilstedeværelsen og særlig rette innsatsen mot mindreårige.
En reduksjon i antallet egenproduserte narkotikasaker, som vi nå har sett i Oslo politidistrikt, er uheldig og viser hvor viktig det er at situasjonen i politiet normaliseres. Politidirektoratet opplyser at Oslo politidistrikt har besluttet å prioritere de åpne narkotikamarkedene i Oslo i 2009, og en slik forsterket innsats er nå under planlegging. Distriktet vil gjennom 2009 arbeide for å bekjempe narkotikakriminaliteten på flere av de viktigste bruk- og omsetningsstedene i Oslo, og vil gjøre dette i samarbeid med Oslo kommune og andre samarbeidspartnere med henblikk på å vise at bruk og omsetning av narkotika ikke er akseptabelt.
Der er det viktig å se hen til de tiltak som nå er satt inn i hele Politi-Norge, og som jeg også vet har spørrerens støtte. Oslo politidistrikt er tildelt 100 av de 460 sivile årsverkene politiet fikk i tiltakspakken, som ble vedtatt nylig. Det er en betydelig satsing, som jeg forventer betydelige resultater av. Distriktet bruker i dag polititjenestemenn til framstilling og vakthold i retten fordi de har for få arrestforvarere. Ved å tilsette eksempelvis flere arrestforvarere, noe Oslo nå skal gjøre, kan polititjenestemenn raskt frigjøres til operativt arbeid, også til å bekjempe narkotikakriminalitet og lempe på den situasjonen som mange polititjenestemenn og -kvinner føler på, at det blir for mye overtid.
Jeg mener det er ett viktig politisk svar på dette spørsmålet, og det er at man faktisk nå gjør hva man kan, ved siden av å utdanne mest mulig politifolk, ved å få inn flere sivile som kan avløse.
Hans Olav Syversen (KrF) [12:13:45]: Tiltakspakken gikk jo stort sett gjennom i Stortinget, og det betyr vel at den kan bli operativ ganske raskt, regner jeg med.
Hvorvidt vi her står overfor en aksjon eller kampanje, som Oslos politimester sier, eller om det er direktoratets påstand om at man verner om sin fritid som er mest dekkende, er egentlig ikke så interessant for undertegnede. Det som er mer urovekkende, er de beskrivelser vi har sett i Verdens Gang de tre–fire siste dagene av hvordan den åpenbare narkotikaomsetningen brer om seg i Oslo sentrum. Jeg registrerer også at visepolitimesteren sier at man må forsterke innsatsen og rydde opp i disse narkotikasentralene en etter en i løpet av våren og sommeren.
Mitt spørsmål er: Føler statsråden seg trygg på at dette nå er et prioritert område i Oslo politidistrikt?
Statsråd Knut Storberget [12:14:50]: Jeg føler meg trygg på at dette er prioritert. Jeg setter i grunnen stor pris på at spørsmålet blir reist også her i Stortinget, fordi det er veldig viktig at vi får tatt denne typen gatenær kriminalitet, samtidig som jeg iler til med å si at det er ikke en enkel kriminalitet å gripe fatt i, fordi mange av dem som beveger seg i disse miljøene, er jo betydelig rusbelastet, slik at vi må i det minste klare å tenke nyansert med tanke på hvordan vi griper det an.
Men jeg har senest i dag formiddag hatt en samtale med visepolitimester Andresen og fått gode forsikringer om det arbeidet som gjøres. Det vil bli fulgt tett opp fra departementet, særlig med tanke på at så mange nye stillinger nå skal inn i Oslo, og særlig fordi man nå skal etablere både mobile og stasjonære politiposter.
Hans Olav Syversen (KrF) [12:15:36]: I det samme svaret fra visepolitimester Andresen vises det også til at det er en del asylsøkere som rekrutteres og kanskje kommer til Norge med det for øye å drive kriminell virksomhet innenfor den narkotikatrafikken som vi her er vitne til. Ved tidligere anledninger har man pekt på at det må et tettere samarbeid til mellom politi og utlendingsmyndighet. Utlendinger som ikke har krav på opphold, som har åpenbart grunnløse søknader, må, når de blir tatt, bli sendt ut så raskt som overhodet mulig, ikke minst for å virke noe mer preventivt enn det som hittil har vært tilfellet.
Mitt spørsmål blir: Er dette samarbeidet nå kommet i gang? Eller må man, som Andresen sier, nå ta tak i dette?
Statsråd Knut Storberget [12:16:32]: Samarbeidet mellom utlendingsmyndighetene og politiet har i løpet av det siste året blitt tettere og tettere. Det er helt nødvendig hvis vi skal kunne få til det som kanskje er den mest effektive sanksjonen overfor utenlandske borgere som kommer hit for å begå kriminalitet, nemlig at de får reisepass tilbake igjen.
Jeg vil ikke stå her og hevde at alt er ferdiggjort når det gjelder samarbeidet mellom politiets utlendingsenhet og utlendingsmyndighetene for øvrig, men det er et tett samarbeid. Det arbeides nå med å få til en mer effektiv utsending, ikke bare av dem som kommer for å begå kriminalitet, men også av dem som har sonet sin straff her i Norge.