Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2009 kl. 10
President: Eirin Faldet
Spørsmål 7
Leif Helge Kongshaug (V) [11:56:17]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:
«Redningsselskapet med sine fartøy har til alle tider vært en trygghetsfaktor for dem som har sitt virke på sjøen, og for dem som hører disse til. På grunn av utilstrekkelige bevilginger har Redningsselskapet varslet reduksjon i antall redningsskøyter langs kysten.
Inngår redningskøytene som en del av den nasjonale beredskapen langs kysten, og vil statsråden gå i dialog med Redningsselskapet for å fastlegge nivået på en tilstrekkelig og kvalitativ god tjeneste der redningsskøytene inngår?»
Statsråd Helga Pedersen [11:56:56]: Som jeg viste til i skriftlig svar 19. januar i år til spørsmål fra stortingsrepresentant Leif Helge Kongshaug om Redningsselskapet, er det Regjeringens syn at selskapet gjør et viktig og godt arbeid for å ivareta sjøsikkerheten langs vår kyst.
Selskapets primære formål er å redde liv og berge verdier på sjøen og å opprettholde og utføre søke-, rednings- og hjelpetjenester langs norskekysten. Jeg vil understreke at selskapets redningsskøyter stasjoneres strategisk langs kysten i dialog med redningsmyndigheter og brukerorganisasjoner.
Jeg vil også nevne at Redningsselskapet de siste årene har fått nye fartøyer med høyere fart og dermed større mobilitet enn tidligere.
Jeg vil også framheve at Regjeringen har styrket bevilgningene til så vel indre kystvakt som redningshelikoptertjenesten betydelig de siste årene. Dette hører med i totalbildet når beredskapen langs norskekysten skal vurderes.
Det er etablert en dialog mellom Fiskeri- og kystdepartementet og Redningsselskapet der både selskapets arbeidsoppgaver, strategi og den økonomiske situasjonen er sentrale elementer. Departementets underliggende etat, Kystverket, og Redningsselskapet vurderer i tillegg muligheten for å formalisere et samarbeid bl.a. innenfor forebyggende sjøsikkerhetsarbeid.
Fiskeri- og kystdepartementet og Redningsselskapet vil videreføre dialogen i 2009, og som jeg tidligere har informert om, vil selskapets arbeidsoppgaver og økonomiske situasjon altså være et av de punktene vi skal diskutere.
Leif Helge Kongshaug (V) [11:58:28]: Jeg vil takke for svaret.
Jeg registrerer at det er en viss form for dialog mellom departementet og Redningsselskapet, men likevel får vi som bor langs kysten, nesten hvert år beskjed om at nå blir den og den redningsskøyten tatt vekk. Det er helt klart at de totale midlene som Redningsselskapet har, er gått kraftig ned. I 2005 var det 60 mill. kr, og i 2009 er det 41 mill. kr over statsbudsjettet. I tillegg har spillemidlene gått kraftig ned. I den samme tiden har lønningene gått opp, prisen på drivstoff gått opp, NOx-avgift, osv.
Redningsselskapet er rett nok en frivillig organisasjon, men sikkerheten på sjøen bør være fiskeri- og kystministerens ansvar og ikke kulturminister Giskes ansvar, som gir spillemidler. Dette bør ikke være avhengig av dagsformen til kulturministeren.
Spørsmålet mitt er: Er det nok midler til Redningsselskapet til å drive en kvalitativ god tjeneste totalt sett langs kysten?
Statsråd Helga Pedersen [11:59:37]: Når det gjelder bevilgningene til Redningsselskapet, er det riktig at disse bevilgningene har gått ned, fordi automatinntektene har falt bort. Der har Regjeringen nettopp fått på plass et forutsigbart opplegg, slik at Redningsselskapet vet hva de skal få som kompensasjon for tapte spillemidler. Det tilskuddet man får fra Fiskeri- og kystdepartementet, er et tilskudd til driften, og er pr. i dag ikke et tilskudd som er knyttet til spesielle tjenester.
Bondevik II-regjeringen reduserte jo bevilgningene til Redningsselskapet i det budsjettforslaget som de la fram for 2006. Da kuttet de med 10 mill. kr. Så det er nok flere enn den rød-grønne regjeringen som har gjort prioriteringer som gjør at Redningsselskapet har fått mindre midler.
Vi skal som sagt nå se på tilskuddet vårt til Redningsselskapet og hvordan det blir brukt, og eventuelt gjøre endringer på det i framtiden.
Leif Helge Kongshaug (V) [12:00:43]: Jeg takker for det svaret også. Men situasjonen er at i 2006 ble de statlige bevilgningene redusert med 10 mill. kr, ned til 50 mill. kr. Det var et overskudd på automatdriften på 250 mill. kr i 2006, mens nå er overføringen fra tippemidler på 130 mill. kr pluss 40 mill. kr. Det blir jo en betydelig reduksjon, samtidig med at driftskostnadene har gått opp. Men la nå det være.
I oktober 2007 la Det Norske Veritas fram en rapport der de analyserer sikkerheten langs kysten. En av konklusjonene var at Norge synes å mangle et nasjonalt, utøvende organ med overordnet ansvar for redningstjenesten, og en mangler også et avklart forhold mellom staten og Redningsselskapet som privat aktør med hensyn til oppgaver og finansiering. Vil statsråden ta tak i dette og etablere et overordnet organ med et helhetlig nasjonalt ansvar, der Redningsselskapets betydelige rolle gjenspeiles i planer og finansiering?
Statsråd Helga Pedersen [12:01:49]: Jeg vil igjen bare gjenta at da automatinntektene forsvant, la denne regjeringen på plass et opplegg som skulle sikre de frivillige organisasjonene forutsigbare inntekter også for framtiden. Slik sett har bevilgningene til Redningsselskapet fra statens side økt i 2009 i forhold til det som var overføringene i 2008.
Når det gjelder redningstjenesten, er jo ikke det et ansvarsområde som ligger under Fiskeri- og kystdepartementet. Det ligger under Justisdepartementet, og det er også de som må ta stilling til organiseringen og strukturen på dette området. Det er klart at Redningsselskapets tjenester her må ses i sammenheng med det som f.eks. den indre Kystvakten, Redningshelikoptertjenesten og ikke minst de andre frivillige organisasjonene gjør, for det er også andre frivillige organisasjoner som deltar i beredskap, det være seg Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors eller Norsk Luftambulanse.
Så skal jeg som sagt ha en diskusjon med Redningsselskapet i den nærmeste tid som handler både om deres oppgaver og den avtalen som er mellom Fiskeri- og kystdepartementet og Redningsselskapet.
Presidenten: Det var siste spørsmål i den ordinære spørjetimen. Da har Stortinget behandla dagens sakskart – og møtet er heva.