Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 9
Bent Høie (H) [12:26:14]: «Verdens Gang melder mandag 8. desember at politiet ikke har mulighet til å rykke ut når personer uten lovlige id-papirer blir stoppet på Svinesund, og at de dermed slippes inn i landet kun med en lapp om adressen til Politiets utlendingsenhet i Oslo.
Hva vil statsråden gjøre for å sette en stopper for denne praksisen?»
Statsråd Knut Storberget [12:26:42]: Dette spørsmålet har kanskje først og fremst en ressursside, og det har det vært en omfattende debatt i Stortinget om ved mange anledninger. Jeg tror ikke jeg skal gå inn på alle tiltakene, men jeg har lyst til å peke på noen forhold rundt akkurat de grensenære problemstillingene som spørreren tar opp.
Som medlem i Schengen-samarbeidet skal det ikke være noen permanent grensekontroll på grensen mot andre Schengen-land, som f.eks. Sverige. Hvert enkelt politidistrikt skal imidlertid foreta såkalt territorialkontroll, herunder kontroll av identitet. De senere år har spesialutstyrte biler fra politiet patruljert grensenære områder bl.a. i Follo, Østfold og Hedmark.
I de tilfeller politiet gjennom sin kontroll oppdager at vedkommende utlending ikke har id-papirer, kan denne bortvises fra landet. Dersom vedkommende utlending ønsker å søke asyl, vil han ha lovlig opphold i landet mens asylsøknaden er til behandling. Når asylsøkeren ankommer riket, skal denne møte hos nærmeste politimyndighet eller ved Politiets utlendingsenhet i Oslo. Dersom vedkommende melder seg ved et politidistrikt, bør distriktet utføre en rekke oppgaver, som er skissert i bl.a. rundskriv og regelverk.
Lokalt politidistrikt vurderer likevel hvert enkelt tilfelle for seg, og tiltak iversettes på bakgrunn av de vurderinger som gjøres, og de prioriteringer som synes nødvendige ut fra politidistriktets totale oppgaver. Politidistriktets oppgaver i forbindelse med asylsaker vurderes oftest sjølsagt i samarbeid med Politiets utlendingsenhet. Ifølge Gardermoen politistasjon blir det f.eks. alltid tatt fingeravtrykk og gjennomført visitasjon av de personer som melder seg der, og som ønsker å søke asyl. Jeg må medgi at jeg syns det er en god løsning, sjøl om man ikke kan gjøre det overalt, med henblikk på både utstyr og bemanning.
Justisdepartementets rundskriv om dette, 63/2000 og 64/2000, er for tida under revisjon i Politidirektoratet, men er gjeldende så langt de passer. Jeg tror jeg vil nøye meg med å si at spørrerens tema, å kunne komme raskere inn også i forhold til asylsøkere, som ikke nødvendigvis er mennesker som har gjort straffbare handlinger, og som skal behandles deretter, skal belyses nå i gjennomgangen av bl.a. disse reglene.
Sigvald Oppebøen Hansen hadde her teke over presidentplassen.
Bent Høie (H) [12:28:56]: Jeg ser de mer generelle betraktningene som statsråden kommer med, men det er jo åpenbart en situasjon på Svinesund som ikke har vært der tidligere – det er ikke en normal situasjon på Svinesund. Svinesund er vel den grenseovergangen til utlandet som Norge har, som mest kan sammenlignes med Gardermoen i trafikk. Og det er jo meningsløst, når en bruker såpass mye ressurser som en gjør i forhold til id-løse, i forhold til utsending av personer som ikke har lovlig opphold i riket – og det virker veldig enkelt å kunne komme inn over en av landets største grenseoverganger – at en som blir tatt uten id-papirer, ikke får noen videre oppfølging.
Vil statsråden vurdere å sette i gang tiltak nå på Svinesund, slik at f.eks. de personene som blir avdekket, blir forvart der, og eventuelt transporteres en gang i døgnet inn til Politiets utlendingsenhet i Oslo?
Statsråd Knut Storberget [12:30:00]: Det er flere tiltak som nå vurderes, også strakstiltak, i forhold til den problemstillingen representanten Høie trekker opp.
Som man er kjent med, ble det for 2008 og 2009 vedtatt her i Stortinget at man skulle styrke politiets utlendingsarbeid. Innenfor den styrkingen, som da skjer fra 1. januar, er det flere forhold man bør ha blikk på når det gjelder identitetskontroll av utlendinger og asylsøkerankomster, bl.a. å effektivisere, å styrke innsatsen for å klargjøre identiteten, å avdekke ulovlig opphold, og ikke minst å sørge for registrering innen kort tid. Den situasjonen som er ved Svinesund, og også ved andre grenseoverganger, vil vi ha med oss i det arbeidet.
Bent Høie (H) [12:30:53]: Det er helt ok med de mer generelle betraktningene som justisministeren kommer med, men vårt poeng, og det jeg også oppfatter er poenget til dem som jobber på Svinesund, er at dette ikke er en heldig situasjon. Det sier også tollinspektør Per Kristian Grandahl. Dette er en situasjon som har oppstått på Svinesund nå.
Vil statsråden gjøre noe nå for at denne situasjonen ikke skal vedvare fram til en får en eventuell permanent løsning på denne problemstillingen?
Statsråd Knut Storberget [12:31:26]: Når det gjelder både det å bekjempe kriminalitet og det å utføre de forvaltningsoppgaver politiet har, at politidistriktene i stor grad styrer både midler og hvordan man skal innrette arbeidet, er det noen generelle regler for. Jeg synes ikke det er riktig av meg å gå inn i ett geografisk område og si at nå skal politisk ledelse i Justisdepartementet eller Regjeringa gripe inn.
Det som er viktig for oss, er at vi nå får på plass egne regler, et godt rundskriv, og at vi også får iverksatt den styrkingen av politiets utlendingsarbeid som nettopp hensyntar det som også spørreren er opptatt av, at man får foretatt registrering raskest mulig, og at færrest mulig slipper unna å bli registrert og får prosess på asylsaken sin.