Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 10
Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:32:27]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Konsekvensene av bemanningskrisen i politiet begynner nå for alvor å vise seg i kriminalitetsstatistikken. Tall fra Sunnmøre politidistrikt, i likhet med mange andre politidistrikt, viser at særlig narkotikaanmeldelsene går dramatisk ned. Vi vet at narkotikasaker nesten utelukkende er et resultat av spaning og aktivt politiarbeid, og nedprioriteres når politiets ressurser er knappe.
Hva vil statsråden foreta seg for å hindre at denne utviklingen får fortsette?»
Statsråd Knut Storberget [12:33:06]: Jeg ville vel ikke bruke så sterke uttrykk som bemanningskrise i norsk politi. Men som et kort svar på spørsmålet vil jeg si at vi ikke vil gjøre det samme som Høyre gjorde da de satt i regjering i forrige periode, nemlig å legge opp til et så lavt opptak av politihøyskolestudenter som 240 pr. år, opp til 360. Det vil vi ikke gjøre.
Det er jo det som i dag forårsaker at vi har lav bemanning i norsk politi. For det er ikke mange politifolk som er ledige. Hadde man under den forrige regjeringen valgt å legge seg på det opptaksnivået som den nåværende regjering har gjort, ville vi hatt 600 flere politifolk, og vi ville også hatt flere politifolk på Sunnmøre, bl.a. til å kunne ta seg av de narkotikasakene som spørreren er opptatt av. For det er avgjort viktig – og der er vi enige – at man får avdekket denne type kriminalitet.
Det er politidirektøren og politidistriktene som forvalter de midlene som blir fordelt til enhver tid. Politimesteren i Sunnmøre politidistrikt rapporterte i oktober i år at distriktet over flere år har arbeidet godt med bekjempelse av narkotikakriminalitet. Distriktet er inndelt i fem geografiske driftsenheter, og ved samtlige driftsenheter er det tjenestemenn som arbeider med bekjempelse av narkotikakriminalitet. Ved Ålesund politistasjon, som hører inn under driftsenhet Sentrum, er det organisert et eget avsnitt for bl.a. analyse og bekjempelse av narkotikakriminalitet.
Politimesteren har opplyst overfor oss at distriktet framover vil styrke sin innsats mot narkotikakriminalitet. For bl.a. å avdekke enda flere grove narkotikasaker har distriktet lagt planer for å lyse ut nye stillinger med særskilt kompetanse innen feltet i 2009.
Det er jeg veldig glad for. Det kan man gjøre bl.a. fordi Regjeringa i løpet av de siste årene har valgt å øke budsjettet til politiet utover det nivået som var da vi overtok i 2005, men også fordi økt utdanningstakt ved Politihøgskolen, som nevnt i sted, vil bidra til at vi faktisk kan bemanne stillingene, slik at det også blir mennesker som kan etterforske grov narkotikakriminalitet.
Så mener jeg også at man må ha andre tanker med hensyn til å øke politibemanningen, også i forhold til narkotikasakene. Særlig det å trekke inn flere sivile i politiet kan bidra til å få avløst flere polititjenestemenn til å drive politioperativt arbeid.
Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:35:36]: Det er riktig som statsråden her sier, at politiet på Sunnmøre har vært veldig dyktige på narkotikaetterforskning over mange år, men nå viser statistikken en dramatisk nedgang og dårligere resultat, og det er det jeg forsøker å ta opp her. Og det er veldig fortvilet og håpløst når statsråden ved alle anledninger skylder på tidligere regjeringer, for alle vet at krisen i politiet først og fremst er et resultat av for lite driftsmidler som fører til at stillinger blir stående vakante. Så også ved Sunnmøre politidistrikt, som i dag bare har 1,12 stillinger pr. 1 000 innbyggere. Landsgjennomsnittet er 1,8, og Stortinget har sagt at det skal opp i 2 stillinger pr. 1 000 innbyggere.
Mener statsråden at det er riktig at det er så stor forskjell på bemanningsgraden fra distrikt til distrikt, og hva vil statsråden foreta seg for at Sunnmøre politidistrikt skal komme opp på minst snittet på 1,8, og dermed kunne ta i bruk de vakante stillingene uten å gå økonomisk konkurs?
Statsråd Knut Storberget [12:36:50]: Jeg syntes jeg hørte «økonomisk konkurs». Det er ikke situasjonen verken for Sunnmøre politidistrikt eller politiet i Norge. I fjor overførte norsk politi over 250 mill. kr fra fjorårets budsjett til inneværende års budsjett. Det er ikke noen konkurssituasjon. Det er et tegn på at man faktisk ikke bruker opp de pengene man har fått bevilget i løpet av et år.
Hovedutfordringen nå er å skaffe mannskap. Det er derfor jeg er opptatt av å peke på at man tre år etter at man tok opp elever på Politihøgskolen, merker det lave opptaket. Det er derfor det er relevant å snakke om hva den forrige regjering gjorde når det gjelder dette. Det er også relevant å se på hvilket ansvar den nåværende regjering har, vi har valgt å skru opp antallet plasser til rekordstore 552, som jo er langt over det dobbelte av det nivået det har vært på tidligere. Det er klart at det er helt avgjørende for å skaffe flere folk til Sunnmøre.
Når det gjelder den andre delen av spørsmålet, rekker jeg antakelig ikke å svare på det.
Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:37:51]: Da jeg sa «økonomisk konkurs», er det klar beskjed om at hvis de ansatte folk i de vakante stillingene, må de enten kutte veldig mye på tilbudet til brukerne, eller de vil ikke takle budsjettene sine økonomisk.
I Møre og Romsdal, og på Sunnmøre spesielt, har vi også et næringsliv som krever stor arbeidsinnvandring. Det er mange forskjellige nasjonaliteter og språk. Dessverre fører denne miksen med seg en del ordensforstyrrelser, som bl.a. slagsmål og fyllekjøring. Språkproblemer fører til at politiet ofte lar sakene ligge for å spare de store ekstrautgiftene som tolketjenesten medfører.
Er statsråden enig med meg i at politidistrikter som har ekstra store utgifter til tolketjenesten, bør få kompensert for de utgiftene som slike tjenester påfører et fra før nedpint budsjett? Eller mener statsråden at vi skal akseptere lovløse tilstander blant arbeidsinnvandrere som bryter norsk lov?
Statsråd Knut Storberget [12:38:59]: Med respekt å melde: Det er ingen distrikter i Norge som vil kunne si at det er lovløse tilstander blant arbeidsinnvandrere. Jeg tror vi ville tjene veldig mye på i denne debatten å ta det hele litt ned for å se på hva slags utfordring norsk politi faktisk står overfor.
Til spørsmålet om tolkeutgifter: Hvis man skulle begynne å kompensere distriktene direkte for dette, er jeg redd for at den store taperen bl.a. ville være Sunnmøre, fordi det finnes andre distrikter som da ville få enda mer av fellespotten enn det Sunnmøre faktisk ville få. Men det betyr ikke at vi ikke er observante på at tolkeutgiftene er store for mange distrikter, og det er nettopp en av grunnene til at Regjeringa har valgt – senest i går – å invitere Stortinget til å bevilge ekstra penger til politiet, slik at man får mer rom for drift. I går ble det bevilget noenogfemti millioner kroner ekstra til politiet, og dette følger jo bare på de store bevilgningene som man har kommet med til politiet i løpet av de siste årene.