Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Hans Olav Syversen (KrF) [12:37:15]: «Den nye operaen er blitt en fantastisk attraksjon for både Oslos innbyggere og tilreisende. Besøkstall og begeistring for selve bygget står imidlertid i kontrast til det som skjer av forestillingstilbud til publikum. Oppsettinger utsettes eller avlyses, og det kuttes på antall forestillinger. Dette er selvsagt frustrerende for alle de som har bestilt billetter, reiser, hotell m.m., men også for Operaen selv og for de utøvende kunstnerne.

Hvordan vurderer statsråden situasjonen for Operaen?»

Statsråd Trond Giske [12:37:55]: La meg først si meg helt enig med representanten Syversen i at det nye operahuset er blitt en fantastisk attraksjon. Huset har vunnet internasjonal berømmelse. Det er anslått at 800 000 mennesker har vært på besøk fra april i år til det ble stengt for vinteren i oktober. Huset er blitt et symbol på hva Norge står for som kulturnasjon. Jeg vil også gi anerkjennelse for at det har vært mange høydepunkter i åpningsprogrammet for Den Norske Opera & Ballett.

Alle har visst at flytting fra de gamle og ufunksjonelle lokalene i Folketeaterbygningen til det nye operahuset i Bjørvika med sine to scener og en avansert teaterteknikk ville stille Den Norske Opera & Ballett foran meget store utfordringer – men også tilsvarende store muligheter. Det har derfor de siste årene vært en nær kontakt mellom Operaen og departementet for å tilrettelegge for den budsjettmessige opptrappingen som det nye huset krever. En opptrappingsplan for Operaen har vært omforent, noe som bør gi institusjonen trygge og forutsigbare rammebetingelser.

I statsbudsjettet for 2009 er det lagt inn en økning på 40 mill. kr i forhold til 2008. Av dette er 17 mill. kr til kunstnerisk opptrapping. Opptrappingsplanen, som var på 85 mill. kr, er nå gjennomført for 71 mill. kroners vedkommende, slik at det nå gjenstår 14 mill. kr til kommende år før den omforente opptrappingen er fullført. Opptrappingen har altså vært raskere enn en jevn kurve skulle tilsi. Det er også lagt opp til at Operaen i 2009 får beholde, som en del av rammetilskuddet, 11,5 mill. kr som var engangskostnader i tilknytning til åpningen av det nye huset i 2008.

Jeg vil poengtere at Operaens driftsbudsjett i fireårsperioden 2006–2009 er økt med nesten 125 mill. kr, eller 48 pst. Det er en historisk unik økning av rammevilkårene for en norsk kunst‑ og kulturinstitusjon.

For meg er det fundamentalt at Den Norske Opera & Ballett – på samme måte som andre kulturinstitusjoner – må planlegge virksomheten ut fra de budsjettrammene man har. Dessuten må institusjonene arbeide for å øke sine egeninntekter. Operaen, med all offentlighet som institusjonen kan høste frukter av i og med det nye huset i Bjørvika, har selvfølgelig spesielle muligheter for å skaffe seg slike inntekter.

Jeg vil understreke at det å revidere kunstneriske planer, slik det normalt skjer ved kunstinstitusjonene, ikke behøver å bety et redusert tilbud for publikum. Departementet kommer til å følge utviklingen til Den Norske Opera & Ballett nøye, og jeg har bedt Operaen om en redegjørelse, der både utgiftssiden og inntektssiden for driften klargjøres.

Til slutt: En av forklaringene på kanselleringene i det kunstneriske programmet til Den Norske Opera & Ballett er også at Operaen har måttet skaffe seg rom for å lære å betjene den kompliserte teknikken i det nye huset tilfredsstillende og forsvarlig.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:40:57]: Jeg takker for svaret.

Statsråden nevnte til sist at noen av forestillingene, oppsettingene, er kompliserte. Det er vel bakgrunnen for at «Jorden rundt på 80 dager» er utsatt til 2010. Men allerede i 2009 avlyses jo det som skulle være en større oppsetting, nemlig «Valkyrien», begrunnet i økonomien. Jeg må vel si at man som vanlig borger stusser over, som statsråden var inne på, betydelige budsjettøkninger, mens kjernetroppene blant Operaens venner er kommet dit hen at de synes tilbudet er kunstnerisk svakere enn på svært lenge. Jeg skjønner også at det er bedt om en redegjørelse.

Jeg må nesten spørre om det er noe i selve driften av Operaen som ikke går helt etter oppskriften, sett med statsrådens øyne?

Statsråd Trond Giske [12:41:57]: Nå skal vel både vi som sitter i regjering, og stortingsrepresentanter avholde oss fra å gå inn i selve programmeringen av Operaen. Den er operasjefens domene. Der skal det være kunstnerisk frihet.

Det er også litt feil å framstille det som skjer, som kutt, for realiteten er jo at det er en enorm økning i virksomheten ved Operaen. Det er flere ballettforestillinger, flere operaforestillinger, mange spillekvelder, to scener å spille på. Så det er en kraftig vekst i aktiviteten sammenliknet med hva som var i Folketeaterbygningen. Når man nå snakker om kutt, snakker man om å redusere noe på svært ambisiøse planer om økning.

Det vil fortsatt være en stor økning i aktiviteten, men noe blir endret på. Jeg skjønner at man blir frustrert hvis man har kjøpt billett kanskje planlagt en reise til Oslo til en forestilling som så blir avlyst. Det er jo slikt man bør prøve å unngå. Men at aktiviteten er kraftig forbedret, og at kvaliteten også er høy, er det ingen tvil om.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:43:03]: Kuttene er selvfølgelig sett i forhold til det oppsatte programmet, som var så gjennomtenkt at man har solgt billetter til forestillingene osv. Jeg tror vel alle skjønner at det oppleves som et kutt i det tilbudet som faktisk er presentert for publikum, og som publikum har innrettet seg på. Når det gjelder hvor mye man spilte i den gamle bygningen, er vel det av mindre interesse for dem som har kjøpt disse billettene, vil jeg anta.

Jeg registrerer at det er bedt om en redegjørelse. Jeg har med interesse også merket meg at statsråden synes å mene at grunnlaget for sponsorinntekter bør være betydelig større enn det som er tatt ut til nå fra Operaens side. I parentes bemerket er jo dette også en utvikling i regjeringspartiets syn på sponsorvirksomhet.

Mitt spørsmål er: Når man nå ber om en redegjørelse, er det fordi man er usikker på om man har den nødvendige kontroll med Operaen?

Statsråd Trond Giske [12:44:10]: Nei, vi har full tillit til styret og ledelsen i Operaen, men når vi ber om en orientering, er det fordi vi ønsker å få informasjon direkte og ikke kun gjennom media.

Vi gjennomfører tidenes løft i de offentlige kulturbevilgningene, nesten 2 milliarder kr siden regjeringsskiftet. Veksten i 2009 er dobbelt så stor i reelle tall som under hele forrige stortingsperiode til sammen. Det skal ikke forhindre institusjonene i å gjøre en god jobb på sponsorsiden.

Operaen gjør en god jobb, og jeg tror ikke man skal ha så store ambisjoner utover det som ligger i budsjettet. Det er kanskje mer disse 800 000 besøkende. Operaen sier at det medfører kostnader – ekstrakostnader til renhold osv. Det er da vi sier at ekstrakostnadene ved å få 800 000 besøkende må man kunne klare å dekke med ekstrainntekter ved å få 800 000 besøkende. Det kan ikke være en urimelig forventning. Men vi skal nok ha en bunnsolid offentlig finansiering av Operaen, med en enorm økning de siste årene – og sikkert også i framtiden.

: