Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 10
Ola Borten Moe (Sp) [12:21:29]: Vi skal holde oss på Røros. Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til landbruks‑ og matministeren:
«To høyesterettsdommer slår fast at reindriftsnæringen ikke har beiterettigheter i Aursund. Under trussel om ekspropriasjon er det likevel framforhandlet avtale om reinbeite med 23 av 26 grunneiere. Avtalen er uklar på to vesentlige punkter; hvordan defineres og behandles de som ønsker å starte opp på egen eiendom?
Kan statsråden bekrefte at det kan startes gårdsdrift med utgangspunkt i egne utmarksressurser i framtiden, slik at gjerdet flyttes på statens regning, og at oppstart ikke defineres forskjellig her enn ellers?»
Statsråd Lars Peder Brekk [12:22:16]: Etter Høyesteretts avgjørelse i 1997 vedrørende området nord for Aursunden har det pågått et omfattende arbeid for å sikre det nødvendige arealmessige grunnlaget for en fortsatt bærekraftig reindrift i det berørte reinbeitedistriktet. Den foreliggende avtaleløsning er framkommet gjennom forhandlinger mellom et grunneierutvalg og et statlig forhandlingsutvalg.
I forbindelse med den enkelte grunneiers tilslutning til avtalen har det vært reist spørsmål i tilknytning til flytting av gjerder. Den framforhandlede avtalen har i punkt 9 bestemmelser om rett for den enkelte grunneier til å kreve forhandlinger om flytting av gjerdet ved endringer innenfor eksisterende landbruksdrift.
Fra departementets side har det vært gitt uttrykk for at departementet ikke på forhånd kan gi garantier med hensyn til bestemte løsninger i spørsmål som forutsettes håndtert i henhold til avtalens bestemmelser. Det er imidlertid framholdt gjennom brev av 5. juni 2008 at avtalens punkt 9 vedrørende flytting av gjerdet ved endringer i eksisterende landbruksdrift også gjelder ved etablering av husdyrproduksjon på bruk innenfor leieområdet hvor slik produksjon har ligget nede i kortere eller lengre tid, og med sikte på å finne løsninger.
Det har vært et klart siktemål fra statens side at en avtale ikke skal innebære hindringer for jordbruket i området. Inngått avtale og nevnte brev ivaretar etter min mening både eksisterende jordbruk og muligheten for oppstart av husdyrproduksjon på bruk hvor produksjonen har ligget nede. Etter min oppfatning har vi således fått løsninger som ivaretar hensynene både til reindriften og jordbruket på en god måte.
For øvrig kom reindriftslovens ekspropriasjonshjemmel inn i loven ved lovrevisjonen i 1996. Bestemmelsen hadde sin bakgrunn i rettighetssituasjonen i Røros‑området. Det ble imidlertid uttrykkelig presisert i forbindelse med lovbehandlingen at man så langt det er mulig, skal forsøke å oppnå frivillige avtaler, og at det bare er når særlige hensyn gjør seg gjeldende at ekspropriasjon vil kunne være aktuelt. Fra statens side har på alle måter disse føringene vært fulgt i den forhandlingsprosessen som nå har vært gjennomført.
Ola Borten Moe (Sp) [12:24:24]: Jeg vil starte med å si at den siste dommen i Høyesterett kom i 1997 eller 1998, altså etter at Stortinget foretok sin lovrevisjon.
Så er jeg veldig glad for de signalene som statsråden gir, og takker for svaret, for jeg opplever at statsråden her imøtekommer de brukerne som ønsker å starte drift på nytt. Det er to konkrete tilfeller på Røros der brukerne har hatt problemer med å komme i god dialog med departementet og få garantier for at deres del av utmarka kan benyttes til produksjon som de ønsker å ta opp igjen.
Jeg vil bare be statsråden om å presisere at intensjonen og målet for Regjeringen er at det ikke skal legges begrensninger på verken eksisterende eller framtidig landbruksdrift, og at det vil være mulig gjennom konkrete forhandlinger med staten å komme til enighet, der staten flytter gjerdet på egen bekostning, slik at egne utmarksressurser kan tas i bruk.
Statsråd Lars Peder Brekk [12:25:25]: Jeg kan bekrefte at det vil bli åpnet for det. Det legges til grunn at en gjennom forhandlinger skal kunne finne løsninger på de utfordringene som representanten Borten Moe her påpeker. Det er helt åpenbart at avtalen har som intensjon at en ikke skal legge hindringer for jordbruket i området. Jeg mener at både eksisterende jordbruk og eventuell ny oppstarting av husdyrproduksjon på bruk som har vært lagt ned, åpnes det for gjennom denne avtalen. Det er også slik at en etter forhandlinger må finne de gode løsninger på hvor gjerdene skal plasseres.
Ola Borten Moe (Sp) [12:26:10]: Jeg vil takke for svaret, og understreke at jeg er enig i de intensjonene som statsråden gir uttrykk for. Jeg er helt sikker på at både undertegnede og statsråden ønsker en utvikling som innebærer at denne typen næringsutøvelse kan finne sted også i dette området.
Statsråd Lars Peder Brekk [12:26:30]: Jeg kan bare kommentere – helt til slutt – at intensjonen er klinkende klar i den avtalen som er inngått.