Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Sonja Irene Sjøli (H) [12:07:29]: «Unge som har rusproblemer, trenger flere tilpassede behandlingstilbud. Stiftelsen Bergensklinikkene har mulighet for å etablere slike tilbud raskt, men har fått avslag på søknad om dette fra Helse Vest. Kommunikasjonsdirektøren i Helse Vest, Bjørg Sandal, har ifølge NRK uttalt at dette skyldes at «Tilbud skal ikke styrkes med nye private klinikker, det skal styrkes innad i sykehus».

Hva er statsrådens vurdering av beslutningen fra Helse Vest og begrunnelsen for denne?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:08:06]: I forbindelse med representanten Sjølis spørsmål har jeg bedt Helse Vest RHF om en redegjørelse i forhold til den siterte uttalelsen spesielt og i forhold til behandlingstilbudet for rusmiddelavhengige i Helse Vest generelt. Svaret fra Helse Vest er – og jeg siterer da det svaret jeg selv har mottatt:

«Private institusjoner utgjør en viktig og stor del av tilbudet innen tverrfaglig spesialisert behandling for rusmisbruk i Helse Vest. Helse Vest har årlig drøftinger med disse institusjonene innenfor de avtalene som er inngått hvor det også drøftes tiltak for å styrke tilbudet.

Helse Vest er bl.a. på basis av slike drøftinger kjent med muligheter som foreligger for å styrke tilbudet ved flere institusjoner. Vi er også kjent med forslaget om å etablere et tilbud ved Stiftelsen Bergensklinikkene til unge.

Disse forslagene blir vurdert i forbindelse med de årlige budsjettdrøftingene bl.a. med bakgrunn i den regionale planen og nasjonale føringer.

Forslaget fra Stiftelsen Bergensklinikkene vil slik sett bli vurdert sammen med andre forslag.

Helse Vest har et stort innslag av private institusjoner. Med bakgrunn i rusreformens intensjon om bl.a. å styrke helsetjenestene til rusmisbrukere, har Helse Vest sett det som viktig også å styrke tilbudet i helseforetakene. Målet er bl.a. å få til en god integrasjon av rusfaglig kompetanse og kompetanse innen psykisk helsevern og somatikk.

Fra Helse Vest sin side er poenget å styrke tjenesten innenfor rusområdet, både i egne foretak og gjennom private institusjoner. Det er ønskelig å skape et samlet godt tilbud med et godt samarbeid mellom de private institusjonene og de offentlige. Utviklingen fra rusreformen 01.01.04 viser at Helse Vest har styrket tilbudet både i de private institusjonene og i helseforetakene.

Når det gjelder intervjuet med kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal er dette klippet og håndtert på en uryddig måte av NRK Hordaland. Dette er tatt opp med NRK Hordaland. I intervjuet er det understreket at Helse Vest skal styrke tilbudet i helseforetakene samtidig som private aktører vil være viktige aktører også i framtida. Også spørsmålet om økonomisk tilskudd til Bergensklinikkene er i intervjuet besvart i tråd med Helse Vest sin strategi.

Gjennomgang av råopptaket sammenholdt med innholdet i selve nyhetsinnslaget som er sendt i NRK Hordaland, viser at den redigering som er gjort ikke gir et korrekt bilde av intervjuet. Det er erkjent av NRK.»

Med det avslutter jeg sitatet fra Helse Vest. Jeg vil bare si til slutt at jeg håper med dette at representanten Sjøli har fått svar på sitt spørsmål, og jeg kan forsikre at vi har veldig mange av de samme intensjonene. Derfor vil jeg også følge utviklingen på rusfeltet nøye.

Sonja Irene Sjøli (H) [12:11:14]: Jeg vil takke for svaret, som jeg oppfatter som positivt og oppklarende i forhold til den spesielle situasjonen som oppstod i Helse Vest, og som for de mange rusavhengige som venter i kø, har vært en fortvilet situasjon. Vi så det jo slik at når Bergensklinikkene faktisk hadde en mulighet for å tilby et behandlingstilbud til unge rusmisbrukere, kunne det være et godt tiltak, som kunne utvide kapasiteten og styrke kvaliteten på tilbudene. Nå er det om lag 4 000 rusavhengige som venter på behandling, og den ventetiden har jo økt de siste årene. Helse Sør‑Øst har kuttet ut 69 behandlingsplasser i private institusjoner, til tross for at den gjennomsnittlige ventetiden for behandling har økt med mer enn to måneder, og det er ikke bygd opp tilsvarende kapasitet i offentlig regi.

Er statsråden også like positiv til at en i andre deler av landet, i de regionale helseforetakene, kan ha et tilbud i samarbeid med private?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:12:24]: Jeg mener at virkeligheten ute i rusbehandling i Norge er at det er en god del innslag av private aktører. Det er mye godt samarbeid mellom helseforetakene og private aktører, og det skal vi også ha i framtiden. Men samtidig mener jeg veldig klart at det er behov for å bygge opp rusfaglig kompetanse og rusfaglig behandlingskapasitet også i det offentlige, ikke minst med utgangspunkt i det resonnementet som jo kommer fram i det jeg siterte fra Helse Vest, at det å styrke kompetansen og behandlingskapasiteten også ved sykehusene våre er viktig, fordi det bidrar til at rusmisbrukere får et bedre helhetlig tilbud. For mange rusmisbrukere sliter også med psykiske lidelser, sliter med somatiske problemer, og det at du styrker rusfaglig kompetanse i helseforetakene, bidrar til at totaltilbudet i sykehusene blir bedre for rusmisbrukere.

Sonja Irene Sjøli (H) [12:13:27]: Jeg oppfatter iallfall at statsråden i større grad enn tidligere statsråd er positiv til å ha private innslag som kanskje både et korrektiv og et supplement til det offentlige tilbudet. Jeg er jo helt enig i at vi må bygge opp og styrke også det offentlige tilbudet, nettopp fordi man har sammensatte lidelser. Vi er allikevel bekymret over at plasser blir nedlagt når det står 4 000 i kø som har behov for behandling ganske raskt. Men som sagt, de private står jo også for mangfold. Jeg tror det er viktig å ha flere tilbud både offentlig og privat, og også flere tilbud innenfor det private for denne gruppen som trenger behandling. Men til slutt vil jeg bare takke for at statsråden som sagt stiller seg så positiv til også det private innslaget, og at det sammen med det offentlige kan utgjøre et godt tilbud.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:14:49]: Jeg tror vi er helt enige om at behandlingskapasiteten på rusfeltet er for dårlig. Det er også begrunnelsen for at Regjeringen øker innsatsen på rusfeltet med 300 mill. kr neste år. Det gjør at vi, siden Regjeringen tok over, har styrket rusområdet med nesten 700 mill. kr. Og av de 300 mill. kr skal over halvparten gå til behandlingskapasitet, altså bl.a. til å styrke helseforetakenes behandlingskapasitet.

Så er jeg enig i at det er krevende i en situasjon der det er mangel på plasser, samtidig å avvikle en del av de plassene. Men jeg står veldig på at det er rett. For svaret er ikke nødvendigvis flest mulig plasser – det kunne vi fått til for en billig penge. Utfordringen er flest mulig gode plasser, som gir behandling, og som gir resultat. Derfor må vi samtidig med at vi bygger opp nytt, tørre å avvikle noe som ikke fungerer godt nok.

: