Stortinget - Møte tirsdag den 14. juni 2005 kl. 14.05
President: Eirin Faldet
Dokumenter:
Sak nr. 1
Innstilling fra forsvarskomiteen om merforbruket på forsvarsbudsjettet i 2004
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Marit Nybakk på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslagene nr. 2–4, fra Per Ove Width på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslag nr. 5, fra Per Ove Width på vegne av Fremskrittspartiet
Det voteres over mindretallsforslagene i vanlig rekkefølge, deretter over innstillingen. Vi voterer først over forslag nr. 5, fra Per Ove Width på vegne av Fremskrittspartiet.
Martin Engeset (H) [22:56:31]: Det ble redegjort for at det var fremmet fem forslag. Det ligger vel ikke nødvendigvis i kortene at det skal voteres fra og med forslag nr. 5 og oppover, så jeg vil på vegne av regjeringspartiene fremme forslag om at vi voterer over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, først, og at vi voterer over det beslektede forslaget fra Fremskrittspartiet, nr. 5, til slutt. Forslagene nr. 1 og 5 hører jo temamessig sammen.
Presidenten: Det er to vidt forskjellige forslag. Men hvis det er et folkekrav, så gjør vi det slik.
Carl I. Hagen (FrP) [22:57:46]: Det er riktig som Martin Engeset sier, at dette er beslektede forslag, idet begge har som en operativ del å be Regjeringen sørge for at Lista flystasjon blir tilbakeført til staten. Det ene forslaget har et spesifikt ønske om hva den skal benyttes til, det andre er veldig, veldig ullent, og man har altså egentlig ikke noe formål med hensyn til hva den skal benyttes til, men vil kjøpe bare for å kjøpe det til staten. Da synes jeg det er helt naturlig, slik Martin Engeset har foreslått, at man først voterer over forslag nr. 1 og deretter over forslag nr. 5.
Marit Nybakk (A) [22:58:34]: Det er vanlig praksis i Stortinget at man stemmer over forslaget fra minste fraksjon først og beveger seg oppover. Det tilsier altså at vi stemmer over Fremskrittspartiets forslag først, og jeg vil fremme et konkret forslag om det.
Presidenten: Skal vi stemme over avstemningen også nå?
Carl I. Hagen (FrP) (fra salen): Det er helt normalt, president.
Presidenten: Presidenten konstaterer at det er et flertall i salen her for den voteringsrekkefølgen som representanten Engeset har foreslått. Er det da greit at vi gjør det slik?
Rolf Terje Klungland (A) [22:59:38]: Jeg vil bare bemerke for protokollens del at dette er et spill i forhold til hva som skal få flertall eller ikke, og den stemmerekkefølgen det nå blir lagt opp til, hindrer oss i å få et flertall for noe som det er flertall for her i salen, nemlig at det skal gjøres noe i forhold til Lista flyplass. Jeg skjønner at det er noen som ønsker den rekkefølgen fordi de ikke ønsker at det skal bli flertall her. Det vil jeg beklage.
Oddvard Nilsen (H) [23:00:23]: Bare for å gjøre det klart: Det er flertallet i salen som bestemmer hvorledes man skal votere. Jeg vil også minne forsamlingen om at det i en tidligere flyplassak var slik at man endret voteringsrekkefølge i dette huset. Den gang var det Arbeiderpartiet som foreslo det.
Carl I. Hagen (FrP) [23:00:56]: Når det er fremsatt to ulike forslag, pleier det å være slik at det er salen gjennom votering som avgjør hvilket forslag som blir vedtatt.
Vi har veldig ofte situasjoner hvor det er helt rimelig at presidenten kan anta hva som vil være flertallet, basert på å se i en innstilling. Vi unnlater ikke å votere av den grunn at de fleste av oss på forhånd vet hva resultatet vil være. Vi gjennomfører den formelle voteringen, og det ber jeg om også blir gjort. Det er fremsatt to ulike forslag, og da voterer vi over disse forslagene.
Så vil jeg tilbakevise insinueringen fra Klunglands side om at han på noen måte kan vite hvorledes alle representantene ville ha stemt hvis det var en annen voteringsrekkefølge. Det har han ingen kunnskaper om, og det får han heller ikke vite hvis det går slik vi tror når det gjelder voteringsrekkefølgen. Det er ikke uvanlig i store og viktige saker at voteringsrekkefølgen er ganske avgjørende.
Og til slutt: Det kan være mange som etter hvert må lære seg at man ikke skal ta for gitt voteringsrekkefølgen, og at det alltid er Fremskrittspartiet som skal bli tvunget til å foreta en subsidiær votering. Andre kan faktisk komme i den samme situasjonen, og det bør ganske mange av partiene i salen merke seg.
Ranveig Frøiland (A) [23:02:22]: Det er vanleg, slik presidenten har lagt opp til, å følgja ei voteringsrekkjefølgje med den minste fraksjonen først, men når det er eit ønske i denne salen, skal det koma til votering. Eg vil støtta at presidenten legg opp til ei alternativ votering mellom presidentens forslag og Martin Engesets forslag. Så får salen stemma over det.
Presidenten: Presidenten vil da la votere alternativt mellom presidentens forslag til voteringsrekkefølge og forslaget fra representanten Martin Engeset.
Votering:Ved alternativ votering mellom forslaget fra presidenten og forslaget fra representanten Martin Engeset bifaltes forslaget fra representanten Martin Engeset med 54 mot 47 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 23.03.05)Presidenten: Det voteres da først over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 53 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 23.03.39)«Stortinget ber Regjeringen sørge for at Lista flystasjon blir tilbakeført til staten slik at det offentlige får muligheter til å kunne bruke sin forkjøpsrett på linje med andre aktører.»
Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 2–4, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge fram en samlet oversikt over omfang og antatte kostnader ved gjennomføring av det såkalte Golf-programmet.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen uten opphold etablere et utvalg som kan gjennomgå forhold knyttet til ledelse, organisering og styring i forsvarssektoren.»
Forslag nr. 4 lyder.
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 64 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 23.04.13)«Stortinget ber Regjeringen snarest legge fram egen sak for Stortinget for hvordan samordningen av den politiske og militære ledelse skal organiseres i framtiden – også ut fra behovet for en forbedret virksomhetsstyring.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 5, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 86 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 23.04.40)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen sørge for tilbakekjøp av Lista Flystasjon og at det på området etableres et lukket asyl- og utreisemottak for asylsøkere som har fått endelig avslag på sin asylsøknad og asylsøkere som på grunn av sin adferd eller myndighetenes vurdering bør være i lukket mottak.»
I
Stortinget ber Regjeringen foreta en total evaluering av systemet med horisontal samhandel i Forsvaret.
Presidenten: Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 63 mot 38 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 23.05.15)Videre var innstillet:II
Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget en vurdering av å samle håndvåpen og lettere militært utstyr fra ubevoktede lagre over i færre og bevoktede anlegg.
III
St. meld. nr. 29 (2004-2005) om merforbruket på forsvarsbudsjettet i 2004 – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.