Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 3. desember 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Sak nr. 3

Debatt om forsvarsministerens redegjørelse om eventuell norsk deltakelse i EUs innsatsstyrker og rammeavtale om Norges deltakelse i EUs sivile og militære krisehåndteringsoperasjoner
(Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 30. november 2004)

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Kristin Halvorsen satt fram fire forslag på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslagene er omdelt i salen.

Kristin Halvorsen – til stemmeforklaring.

Kristin Halvorsen (SV) [14:14:12]: Etter debatten vil jeg på vegne av forslagsstillerne gjerne omgjøre forslagene nr. 3 og 4 til oversendelsesforslag.

Presidenten: Det er notert. Thorbjørn Jagland – til stemmeforklaring.

Thorbjørn Jagland (A) [14:14:33]: Jeg vil anbefale Arbeiderpartiets representanter å stemme imot forslag nr. 1, siden denne saken kommer til endelig behandling når vi har avtalen mellom de land som skal delta i kampgruppene.

Jeg vil også anbefale Arbeiderpartiets representanter å stemme imot forslag nr. 2, fordi vi regner med at Regjeringen selvfølgelig vil innhente råd fra folkerettsjurister om dette spørsmålet. Hvis Stortinget ikke er fornøyd med dem og vil ha andre råd, kan partigruppene innhente det. Det finnes ikke noen uavhengige eksperter her. Det må Stortinget selv sørge for å få. Derfor stemmer vi imot dette forslaget.

Presidenten: Da voteres det over forslagene nr. 1 og 2.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen si nei til deltakelse i EUs militære kampgrupper.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for en uavhengig gjennomgang av de konstitusjonelle sidene ved norsk deltakelse i EUs militære kampgrupper.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 79 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.15.22)

Presidenten: Forslagene nr. 3 og 4 er gjort om til oversendelsesforslag.

Forslag nr. 3 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge fram de antatte årlige kostnader ved deltakelse i EUs militære kampgrupper.»

Forslag nr. 4 lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å legge fram en egen sak for Stortinget om Norges samlede forpliktelser knyttet til deltakelse i internasjonale innsatsstyrker, en vurdering av de kapasitetsmessige sidene og de økonomiske og administrative konsekvensene av disse forpliktelsene.»

Presidenten foreslår at disse forslagene oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Presidenten vil så foreslå at forsvarsministerens redegjørelse i Stortingets møte 30. november 2004 om eventuell norsk deltakelse i EUs innsatsstyrker og rammeavtale om Norges deltakelse i EUs sivile og militære krisehåndteringsoperasjoner vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.