Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Eirin Faldet (A) [12:29:51]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Stange sentrum er det en farlig planovergang som det er nødvendig å få gjort noe med. Saken har versert i mange år. Jernbaneverket har en skisse til en såkalt faseplan for sanering av planoverganger. På henvendelse fra Stange kommune har Jernbaneverket svart at det ikke finnes penger til å sikre planovergangen.

Hva vil statsråden gjøre for at planovergangen i Stange sikres før det skjer en alvorlig ulykke der?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:30:26]: Planovergangen i Stange er sikret med automatisk bomanlegg.

Jernbaneverket prioriterer tiltak på overganger som gir størst mulig sikkerhetsforbedring i forhold til de ressursene som kreves. I første omgang prioriteres derfor ikke planoverganger som er sikret med bom og/eller lysanlegg, da disse anses som trafikkmessig sikrere enn usikrede planoverganger. Også Stortinget har ved flere anledninger lagt spesiell vekt på at utbedring av de usikrede overgangene skal prioriteres.

Jeg kan likevel opplyse at Jernbaneverket nå legger opp til å avholde et møte med Stange kommune i nærmeste framtid, for å diskutere situasjonen på Stange og se på muligheter for å få gjennomført tiltak som forbedrer sikkerheten ytterligere.

Eirin Faldet (A) [12:31:28]: Jeg sier tusen takk for svaret.

Jeg er jo klar over at det kan virke som om denne planovergangen er sikret godt nok. Det er bare det at dette altså ikke er en planovergang på et stille sted, den ligger faktisk i Stange sentrum, og det passerer noen tusen personer der hver dag. Det er mange barn som passerer over planovergangen. Elever fra både Stange skole, Stange ungdomsskole og Stange videregående skole har overgangen som skolevei. Det er dette som bekymrer meg.

I tillegg kan jeg nevne at Stangehallen og den nye idrettsparken også krever at folk må passere planovergangen.

Jeg er glad for at det nå blir tatt initiativ til et møte, og har stor forståelse for at en må begynne med de verste først, men jeg ber statsråden også vurdere den menneskelige siden ved dette.

Statsråd Torild Skogsholm [12:32:35]: Jeg tror representanten Faldet og jeg er rimelig enige om at det er viktig å ta vare på sikkerheten og opplevelsen av sikkerheten til dem som bor nær slike planoverganger.

Vi har pr. i dag 4 500 planoverganger her i landet. Vi har vært opptatt av, og det er i samforståelse med Stortinget, å prioritere de planovergangene som er dårligst sikret, og som kan ha størst konsekvenser i forhold til ulykker. Slik som det har vært hittil, har man ansett denne planovergangen dit hen – selv om det foregår mye trafikk både av gående og tog – at så lenge det er et automatisk bomanlegg, så ivaretar det en viss del av sikkerheten, men den kan bli bedre, og derfor er det viktig med dialogen mellom kommunen og Jernbaneverket.

Eirin Faldet (A) [12:33:45]: Som jeg sa, er jeg glad for at det er tatt initiativ til akkurat dette møtet. Jeg gjentar gjerne at også Stortinget har et ansvar her i forhold til bevilgning av midler. Det må vi ta et felles ansvar for. Men når man vurderer farligheten, er jeg veldig opptatt av at dette faktisk også fungerer som en skolevei. Det er det som bekymrer meg. Større barn kan sikkert klare å respektere lys og bom, men vi vet at små barn, som faktisk også passerer der, egentlig ikke har den samme respekten for planoverganger med bom. Jeg håper at det blir rom for en vurdering hvor det også blir tatt hensyn til at dette faktisk er en skolevei.

Statsråd Torild Skogsholm [12:34:47]: Jeg har stor forståelse for ønskene om å sikre denne planovergangen best mulig. Jeg ønsker selv at hele trafikkbildet vårt skal være så sikkert som mulig. Men vi er også helt avhengige av at alle som ferdes i trafikken, det være seg barn eller voksne, opplæres til å respektere både bom, lys og trafikkregler generelt. Det er nok mange barn her i landet som må ut i et trafikkbilde som er ganske utfordrende. Vi må nok fortsatt leve med det at vi er nødt til å lære våre barn de trafikkregler som vi har, og som vi er nødt til å respektere alle sammen. Det gjelder også de signaler som gis i forhold til farer.

Jeg skal selvfølgelig ta med meg det ønsket som representanten her har presentert, slik at Jernbaneverket kan ta med seg dette i møtet med kommunen.

: