Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

John I. Alvheim (FrP) [11:23:17]: Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

«Det er en kjent sak at helseforetakene har en meget vanskelig økonomisk driftssituasjon for 2004 og 2005. Det er derfor av stor allmenn interesse å vite om antall behandlede pasienter i spesialisthelsetjenesten har gått ned i første kvartal 2004 i forhold til første kvartal 2003.

Kan statsråden orientere om det?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:23:47]: Det er riktig som representanten Alvheim påpeker, at helseforetakene er stilt overfor store omstillingsutfordringer. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2004 påla Stortinget helseforetakene å komme i balanse i 2005, og det er også stilt krav om at om lag halvparten av de tiltak som er nødvendige for å oppnå dette balansekravet, skal realiseres i år. Samtidig er det i budsjettet for 2004 lagt til rette for en videreføring av aktivitet på om lag samme høye nivå som i 2003. Innen psykisk helsevern er det, bl.a. som ledd i oppfølgningen av opptrappinsplanen, lagt til grunn at det skal være en økning i aktiviteten.

I sum gir disse to budskapene helseforetakene en meget krevende styringsutfordring i 2004. Det krever en sterkere vektlegging av prioritering, og at ressursene kanaliseres fra områder som i dag har overkapasitet, til områder som er preget av mangelfullt utbygd tilbud, samtidig som nødvendige omstillingstiltak ikke skal gå ut over pasientbehandlingen.

Jeg er av den klare oppfatning at de regionale helseforetakene arbeider meget seriøst med disse styringsutfordringene, og så langt jeg har registrert, er det ikke i de omstillingstiltak som nå er foreslått gjennomført i 2004, framkommet tiltak som vil berøre prioriterte pasientgrupper på en uheldig måte.

I styringsopplegget for de regionale helseforetakene for 2004 er det lagt opp til en tertialvis rapportering av aktivitet. Vi er bare fem dager inne i andre tertial. Jeg har derfor naturlig nok ikke noen fullstendig oversikt over aktivitetsutviklingen så langt i 2004. De regionale helseforetakene følger imidlertid fortløpende utviklingen i antall ventende og ventetider. Ut fra dette tallmaterialet er det så langt ingen indikasjoner på at antall på venteliste eller ventetider øker. I de regnskapstall vi har fått inn for de to første månedene for 2004, er det heller ingen indikasjoner på at aktivitetsnivået er lavere enn det som er forutsatt.

John I. Alvheim (FrP) [11:25:30]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er ikke helt i tråd med det som man får inntrykk av når man snakker med fagfolk rundt omkring i foretakene.

Jeg er kjent med fra budsjettdokumentene og fra helseminsterens styringsbrev til foretakene at han forutsetter at behandlingsnivået skal ligge på omtrent samme nivå i 2004 som i 2003. Dette betyr etter min mening egentlig en reversering av behandlingskapasiteten, og jeg har registrert i media at flere sykehus har bebudet kutt i tilbudene og planlegger ytterligere kutt av ulike typer.

Kan helseministeren i denne sammenheng bekrefte at mangel på driftsmidler i 2004 ikke har ført til eller kan føre til at fagpersonell delvis går uvirksomme i våre sykehus?

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:26:22]: Jeg fastholder det jeg sa om at det er mitt bestemte inntrykk ut fra det tallmaterialet som jeg så langt har sett, at det ikke er indikasjoner på at ventelister og ventetider øker, slik representanten Alvheim spurte om. Jeg stiller som en klar forutsetning at helseforetakene sørger for en god utnyttelse av det personell de har. Det som imidlertid er vesentlig, er at ressursene settes inn der de trengs mest. I en situasjon hvor man på noen områder har overkapasitet, kreves det omstilling for å kunne sette inn ressursene slik at de treffer der vi har ventetider og uakseptable kapasitetsproblemer.

John I. Alvheim (FrP) [11:27:18]: Jeg takker igjen statsråden for svaret, og forventer at Stortinget blir orientert om utviklingen.

Det er signalisert fra flere foretak at de for å opprettholde likviditeten har måttet øke sine kassakredittlån betydelig. Selv om rentenivået i dag er lavt, vil renten på kassakreditt være rimelig høy og kunne medvirke til at sykehusene rett og slett kaster penger ut av vinduet istedenfor å bruke midlene på pasientbehandling.

Har helseministeren oversikt over hvor stor økning i prosent av kassakreditten foretakene har foretatt så langt i 2004?

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:27:56]: Helseministeren går naturlig nok ikke rundt med disse tallene i hodet, og jeg kan derfor ikke gi et konkret svar på det spørsmålet representanten Alvheim stiller her og nå. Men jeg lover at vi i revidert nasjonalbudsjett vil komme med en gjennomgang av sykehusenes økonomi, vi vil komme med en gjennomgang av sykehusenes behov for lånerammer til investeringsformål, slik vi har lovt Stortinget. Hvis jeg kan tillate meg å si det, tror jeg ikke det er grunnlag for en svartmaling av situasjonen. Jeg har også med interesse lest et intervju med representanten Alvheim i Dagbladet der han, hvis han er sitert riktig, har sagt: «Alt er ikke så dårlig som jeg skal ha det til». Det er jeg i grunnen glad for.

: