Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Marit Arnstad (Sp) [12:42:32]: Det kom litt brått på!

Jeg har et spørsmål til miljøvernministeren:

«Hva er tidsplanen for framleggelse av ny plan- og bygningslov?»

Presidenten: Det kom brått, men det var et godt spørsmål.

Statsråd Børge Brende [12:42:47]: Planlovutvalgets innstilling med forslag til nye planbestemmelser i plan- og bygningsloven har vært på en bred høring etter at den ble lagt frem i fjor vår. Det er kommet inn over 200 til dels omfattende høringsuttalelser. Departementet arbeider med å gjennomgå og systematisere disse uttalelsene.

I forbindelse med høringen ble det med en særskilt frist bedt om synspunkter på enkelte konkrete forslag. Dette var forslag som kunne fremmes uavhengig av de øvrige endringsforslagene, og som vil ha betydning for en mer effektiv og forutsigbar planbehandling. Det gjelder bestemmelser om klage og innsigelse som tar sikte på å redusere «omkamper» i planbehandlingen, lagt frem for Stortinget og vedtatt 25. mars i år. Jeg tar sikte på at bestemmelsene iverksettes fra 1. juli i år.

Regjeringen har også lagt frem forslag til endringer i bestemmelsene om konsekvensutredninger som gjør disse enklere. Samtidig følger forslaget opp EU-direktivet om konsekvensutredninger for planer og programmer, som Stortinget har besluttet skal tas inn i EØS-regelverket. Forslaget ligger til behandling i Stortinget.

Det arbeides nå med forslag til lovbestemmelser om utbyggingsavtaler i Kommunal- og regionaldepartementet i samarbeid med Miljøverndepartementet. Disse kan foreligge til høsten.

Allerede på grunnlag av Planlovutvalgets første delinnstilling fremmet Regjeringen forslag om tidsfrister i planbehandlingen. Disse trådte i kraft 1. juli i fjor. Arbeidet med endringer i plan- og bygningsloven er derfor godt i gang.

Når det gjelder de øvrige forslagene fra Planlovutvalget, innebærer de omfattende endringer i forhold til dagens regelverk.

Det er behov for en grundig vurdering av det omfattende høringsmaterialet. Videre har Planlovutvalget i sin utredning vist til at en del spørsmål krever videre bearbeiding før utformingen av et endelig lovforslag.

Også bygningsdelen av plan- og bygningsloven gjennomgås nå av Bygningslovutvalget. Etter planen skal Bygningslovutvalgets innstilling foreligge våren 2005. I Innst. O. nr. 67 for 2002-2003 om tidsfrister i planleggingen har energi- og miljøkomiteen i sine merknader regnet med at Stortinget vil få til behandling en proposisjon som gjennomgår plan- og bygningsloven samlet. Jeg vil derfor avvente resultatet av Bygningslovutvalgets arbeid, slik at det kan foretas en gjennomgripende revisjon av hele plan- og bygningsloven med sikte på bl.a. bedre samkjøring av plan- og byggesaker.

Marit Arnstad (Sp) [12:45:13]: Jeg takker for svaret.

Planlovutvalgets innstilling var et omfattende arbeid. Et av de meget viktige forholdene som Planlovutvalget redegjorde for, var at en ønsket en sterk samordning av sektorregelverket i en samlet plan- og bygningslov, bl.a. en samordning av forurensningsloven med plan- og bygningsloven. Planlovutvalgets innstilling var også en opprydding, en forenkling og en bredere lokaldemokratisk forankring av planregelverket.

Det ville være synd om dette nå ikke skal bli fulgt opp politisk av Regjeringen, og at en skal nøye seg med bare å komme med bitvise forslag til endringer i plan- og bygningsloven, slik vi hittil har sett. Det er i og for seg positivt nok, men det er ikke tilstrekkelig for å følge opp det omfattende arbeidet som Planlovutvalget faktisk har gjort.

Jeg skjønner at det her må grundige vurderinger til. Mitt oppfølgingsspørsmål er allikevel: Kan statsråden garantere at det faktisk vil bli fremmet en ny plan- og bygningslov på bakgrunn av Planlovutvalgets innstilling, med de høringene og det etterfølgende arbeidet som nå er i gang?

Statsråd Børge Brende [12:46:27]: Først vil også jeg understreke hvor viktig det var raskt å følge opp de ting i Planlovutvalgets innstilling som innebar at vi kunne sette tidsfrister i plansaksbehandlingen, som har vært en verkebyll i mange år, også i forhold til å lage begrensninger på hvor mange ganger en kan klage på en og samme sak. Der vil vi få et nytt regelverk på plass og også få enklere bestemmelser. Vi har i dag et noe vel omfattende regelverk, som vi forsøker å gjøre enklere, lettere tilgjengelig og mer forståelig.

Når det gjelder selve Planlovutvalgets hovedinnstilling, som det nå siktes til, er det kommet mer enn 200 høringssvar. Komiteen har også understreket at man ønsker å få til behandling en proposisjon som gjennomgår plan- og bygningsloven samlet, som også representanten var opptatt av. Skal jeg få til det, er jeg avhengig av at vi faktisk også avventer Bygningslovutvalgets arbeid og innstilling, som kommer våren 2005. Når den har vært på høring, vil det være naturlig å fremme et samlet forslag. Jeg tror ikke det er riktig å se de to tingene atskilt. Slik forstod jeg heller ikke representanten, som ønsket et omfattende lovarbeid for plan- og bygningsloven samlet.

Marit Arnstad (Sp) [12:47:58]: Jeg ser at det er behov for også å kunne avvente Bygningslovutvalgets innstilling og de høringene som har vært omkring Planlovutvalget. Det som bekymrer meg, er dersom partiet Høyre nå vil la seg forlede av sektorinteresser til ikke å samordne sektorlovene til en samlet plan- og bygningslov, slik som Planlovutvalget foreslår. En samordning tror jeg er ytterst viktig hvis en skal klare å få til en ytterligere forenkling av plan- og bygningslovssystemet.

Jeg er enig i at det er enkelte ting knyttet til frister og slikt som det har vært viktig å fremme enkeltvis. Men det å fremme ting enkeltvis må ikke forlede en til å tro at en dermed har fulgt opp Planlovutvalgets innstilling. Jeg regner derfor med at jeg ut av statsrådens svar kan tolke et klart ja til at det faktisk blir fremmet et forslag om en samordning av det sektorlovverket som Planlovutvalget la opp til.

Statsråd Børge Brende [12:48:58]: Det representanten kan trekke som en klar konklusjon av det jeg sa, var at jeg forholder meg også til det som jeg har forstått har vært et ønske fra Stortinget, og faktisk også indirekte i representantens første innlegg, at vi må se på plan- og bygningsloven samlet når dette først skal behandles. Og det er ikke mulig å gjøre det før også Bygningslovutvalgets innstilling foreligger. Når den foreligger og har vært ute på høring, vil man fremme en samlet sak om plan- og bygningsloven.

Så merker jeg med interesse at implisitt i dette spørsmålet ligger det at Regjeringen skal fortsette med dette arbeidet. Men da snakker vi om våren 2006. Jeg er gjerne også da i den situasjonen at jeg kan være med og fremme en helhetlig lov på dette området sammen med kommunalministeren.

Presidenten: Ja, det var det med å spå om fremtiden!

Vi går nå tilbake til spørsmål 17.

: