Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Sylvia Brustad (A) [12:35:57]: Jeg vil få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Avisa Nationen skriver 26. april 2004 at Forsvarsbygg, i samarbeid med Norsk institutt for vannforskning, har avdekket omfattende forurensning av tungmetaller fra Forsvarets skytefelt.

Vil statsråden ta initiativ til å iverksette tiltak for å redusere miljøproblemene som Forsvarets aktiviteter skaper i nærmiljøet til skytebaner og øvingsfelt?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:36:23]: Det korte svaret er ja.

Forsvaret har helt siden 1991, i 13 år, systematisk overvåket skyte- og øvingsfeltene for metallforurensning. Hensikten har nettopp vært fortløpende å kunne iverksette tiltak for å begrense eventuelle miljøpåvirkninger. Årets rapport, som er den 13. i serien av overvåkningsrapporter, viser at Forsvaret tar denne type miljøarbeid på alvor.

For å sikre en faglig og uavhengig vurdering er utarbeidelsen av disse årlige statusrapportene gjort av Norsk institutt for vannforskning, NIVA.

Fleksible og hensiktsmessige skyte- og øvingsfelt er nødvendig for å kunne drive effektiv utdanning og trening, og er dermed en nødvendighet for vår forsvarsevne. Men det er for meg veldig viktig at Forsvaret på en god måte klarer å balansere den miljøbelastningen skyte- og øvingsfelt representerer, opp mot behovet for samøvde og samtrente avdelinger.

Derfor har Forsvaret i lang tid overvåket og iverksatt tiltak for nettopp å begrense miljøpåvirkninger i skyte- og øvingsfelt.

Så langt er 25 skyte- og øvingsfelt overvåket. Prioriteringen er basert på erfaring for hvor det kan være forurensning. Det vurderes konkrete tiltak på åtte av i alt 25 felt, herunder bl.a. installasjon av filteranlegg som binder løste metaller, revegetering for å redusere erosjonsfaren og tilpasning av måleområder for å unngå fragmentering av prosjektiler. Fokus har vært på feltene med indikasjon på forhøyede avrenninger, nettopp med basis i rapportene.

For skytebaner spesielt er det i Forsvarsdepartementets miljøhandlingsplan satt en målsetting om å avrenningssikre 50 pst. av disse innen utgangen av 2006. Et av tiltakene er miljøsanering, som går ut på å fjerne eksisterende skytevoller med sand og prosjektiler og erstatte disse med avrenningssikre voller. Samtidig vil bruken av blyholdig håndvåpenammunisjon bli redusert.

Eksisterende skyte- og øvingsfelt er etablert over en lang periode og før forurensningsloven trådte i kraft. De nye feltene derimot, herunder det nyetablerte Regionfelt Østlandet, er underlagt konsesjon med krav om utslippsbegrensende tiltak til luft, vann og grunn.

Statens forurensningstilsyn gav i sin utslippstillatelse av 18. mars 2004 for RØ adgang til utslipp av begrensede mengder tungmetaller til vann og grunn innenfor feltets yttergrenser.

Ved RØ har Forsvaret etablert et betydelig program for kontinuerlig å kunne overvåke miljøet. Feltet er etablert med tanke på å forebygge utslipp, ved at skytevollene er konstruert slik at tungmetaller fanges opp før de kommer ut i naturen. Vi øker også bruken av simulatortrening for å spare utendørsmiljøet så mye som mulig, selv om det aldri kan erstatte skytetrening. Totalt sett føler jeg derfor at vi har imøtekommet det som er spørrerens intensjon.

Sylvia Brustad (A) [12:39:29]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er rimelig godt fornøyd med det.

Jeg opplever at statsråden tar dette problemet på alvor, for det er bekymringsfullt det som har kommet fram i denne rapporten. Det er helt klart at en del av vårt biologiske mangfold står i fare ved en del av våre skyte- og øvingsfelt. Derfor er det viktig, som statsråden sier, at det blir vurdert å sette i gang tiltak. Jeg ville kanskje gått ett skritt lenger og sagt at det bør iverksettes tiltak.

Jeg har et konkret oppfølgingsspørsmål, og det er: Kan det f.eks. bli aktuelt å iverksette avrenningskrav for eksisterende skytefelt også? Og vil statsråden påse at Forsvaret nå følger opp dette slik at nødvendige tiltak blir iverksatt, slik at vi redder det biologiske mangfoldet, rett og slett?

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:40:18]: Ja, jeg kan bekrefte at vi ikke bare vurderer å iverksette tiltak; vi iverksetter tiltak. Som eksempel på det kan jeg igjen trekke fram det nye Regionfelt Østlandet, som blir tilnærmet blyfritt, fordi Forsvaret selv har ønsket at blyholdig håndvåpenammunisjon ikke skal benyttes. Dette, sammen med at årlig forbruk av hvitt fosfor er redusert med nær 50 pst. i forhold til det som var planlagt i 1999, gjør at forurensningsbelastningen i RØ blir mindre enn antatt ved tidspunktet for vedtaket om etablering av RØ. Dette er ett eksempel.

Vi setter også i gang andre tiltak ved andre felt. Det er heldigvis en lang liste med gode eksempler. Vi har også opprettet Forsvarsdepartementets miljøvernpris, som vi deler ut til dem som har gjort seg fortjent til den. Her vil jeg trekke fram Halkkavarre skytefelt, som fikk miljøvernprisen i fjor. Litt enkelt sagt kan man si at miljøtilstanden der på mange måter faktisk er bedre enn utenfor skytefeltet.

Sylvia Brustad (A) [12:41:20]: Jeg vil bare si til statsråden at jeg føler at hun tar dette på alvor, som sagt, og vil følge det opp. Jeg føler meg trygg på det. Da er spørreren tilfreds med svaret.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:41:31]: Jeg sier takk til spørreren. Jeg setter pris på spørsmålet.

Jeg vil også benytte anledningen til å gi honnør til Forsvaret, som virkelig har følt entusiasme ved å gripe fatt i miljøproblematikken. Det går nå litt sport i å konkurrere om å få årets miljøvernpris. Det har gjort at vi har snudd noe som muligens kunne vært sett på som et problem, til å bli en positiv utfordring. Så vi imøteser den interessen som både spørreren og andre utsetter oss for.

Presidenten: Spørsmål 17 er fra representanten Heidi Sørensen til miljøvernministeren. – Presidenten kan ikke se at Heidi Sørensen er til stede i salen på det nåværende tidspunkt. Vi går derfor videre til spørsmål 18.

: