Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Gunn Olsen (A) [12:11:49]: Jeg har et spørsmål til sosialministeren:

«Ifølge Aftenposten 29. april d.å. viser det seg at handikappede får offentlig støtte til fritidshjelpemidler fram til de er 26 år. Selv om det var bra at grensen for støtte ble hevet fra 18 år, er det slik at man som handikappet trenger slike hjelpemidler hele livet.

Vil statsråden se på hva som kan gjøres for at også voksne handikappede kan få tilgang til fritidshjelpemidler?»

Statsråd Ingjerd Schou [12:12:21]: Frem til 1996 fikk kun barn under 13 år med nedsatt funksjonsevne slike hjelpemidler. I 1996 ble aldersgrensen utvidet til 18 år. Vi vet at trening, stimulering og aktivisering er spesielt viktig for barn og ungdom. Regjeringen foreslo derfor å heve aldersgrensen fra 18 år til 26 år i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2003. Jeg er glad for at Stortinget sluttet seg til dette. Begrunnelsen for å heve aldersgrensen til 26 år var et ønske om å kunne gi dem som blir funksjonshemmet også i ungdommen, spesielt trafikkskadde, tilgang til denne type hjelpemidler.

Regjeringen er opptatt av de funksjonshemmedes muligheter til å kunne leve et selvstendig liv. For et par uker siden ble Regjeringens stortingsmelding om nedbygging av funksjonshemmende barrierer behandlet her i Stortinget. Meldingen rommer – som Gunn Olsen vet – 120 tiltak som har som mål å gjøre det lettere for dem med nedsatt funksjonsevne nettopp å leve et mer selvstendig liv. Hovedsatsingsområdene er som kjent arbeid og utdanning, tilgjengelighet og bedre tjenester.

En person som er under 26 år, og som har nedsatt funksjonsevne, kan i dag få stønad til hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering for å opprettholde eller bedre funksjonsevnen. Det kan også gis stønad til spesial- eller ekstrautstyr i forbindelse med særlig leke- og sportsaktiviteter. Men det gis ikke stønad til vanlige leker, vanlig sportsutstyr og konkurranseutstyr.

Jeg forstår ønsket fra Norges Handikapforbund om at også voksne trenger slike hjelpemidler. Ordningen er imidlertid rettet spesielt mot barn, senere mot ungdom og unge voksne, fordi trening, stimulering og aktivisering anses for å være spesielt viktig for denne aldersgruppen.

Når det gjelder nye satsinger på hjelpemiddelområdet, har Regjeringen prioritert hjelpemidler til arbeidsformål. Sosialdepartementet har ingen umiddelbare planer om å heve aldersgrensen for ordningen slik at den også omfatter personer med nedsatt funksjonsevne som er over 26 år. En utvidelse av ordningen til også å omfatte voksne vil koste 40 mill. kr og må vurderes opp mot andre viktige formål i forhold til de årlige statsbudsjetter.

Gunn Olsen (A) [12:14:37]: Jeg takker sosialministeren for svaret.

Jeg vet at Arbeiderpartiet har gitt sin tilslutning til å utvide grensen til bare å gjelde til 26 år. Når jeg likevel ønsker å utfordre statsråden på det, er det med bakgrunn i medieoppslagene den senere tid. Jeg er helt sikker på at sosialministeren er enig med meg i at dette er spesialutstyr/hjelpemidler som ikke akkurat er hyllevare, og som er veldig dyre, og at spesielt funksjonshemmede foreldre med barn synes det er vanskelig ikke å kunne være med på fritidsaktiviteter.

Statsråd Ingjerd Schou [12:15:24]: Det er jo nettopp derfor grensen er utvidet, først fra 13 til 18 år og så til 26 år. Jeg merket meg at Arbeiderpartiet også gav sin tilslutning til den utvidelsen. Jeg har ikke noe problem med å skjønne Handikapforbundet og funksjonshemmede som tar opp denne problemstillingen. Men jeg har lyst til å minne om Arbeiderpartiets prioriteringer, for det kom ingen forslag av denne type, i tillegg til Regjeringens 120 tiltak, da stortingsmeldingen ble behandlet for et par uker siden. Det er ei heller problematisert eller prioritert i budsjettet for 2004.

Gunn Olsen (A) [12:16:05]: Sosialministeren viser til St.meld. nr. 40 for 2002-2003, som nettopp er behandlet, altså om nedbygging av funksjonshemmende barrierer. Arbeiderpartiet fikk flertall for et forslag til vedtak om å utarbeide forpliktende handlingsplaner for tilgjengelighet for funksjonshemmede. Da vil jeg spørre: Kunne sosialministeren tenke seg en opptrappingsplan når det gjelder støtte til hjelpemidler for funksjonshemmede?

Statsråd Ingjerd Schou [12:16:37]: Som jeg sa i mitt hovedsvar, har Regjeringen valgt å prioritere nettopp det som går på hjelpemidler i forhold til arbeidsformål, framfor fritid. Det er en prioritering. Jeg har ingen planer nå om å oppheve aldersgrensen slik at den omfatter alle eller flere. Det må vurderes opp mot en rekke andre viktige formål. Regjeringen har vurdert arbeidslivet med hensyn til tilretteleggingstilskuddet, og det at arbeidsgivere ikke lenger må ha en egenandel i forhold til hjelpemidler. Det er fortsatt en prioritering i forhold til det som går på tilretteleggingstilskuddet i henhold til avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

Andre partier må også vurdere en opptrapping opp mot andre viktige formål. Det har Regjeringen gjort. Jeg har ikke noen umiddelbare planer om å utvide ordningen. Dette henger sammen med prioriteringer innenfor statsbudsjettet. De beregninger som er foretatt, viser at det er en sum i størrelsesorden 40 millioner kr.

: