Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. juni 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 

Sak nr. 11

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad, Bjørgulv Froyn og Grethe Fossli om nasjonalt eierskap i energimarkedet og forlengelse av fristen for Statkrafts pålagte salg

Talere

Votering i sak nr. 11

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Under debatten er det satt fram åtte forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Inge Ryan på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 2, fra Grethe Fossli på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, fra Inge Ryan på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 4, fra Silja Ekeland Bjørkly på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 5, fra Inge Ryan på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 6–8, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet.

Ivar Kristiansen har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Ivar Kristiansen (H): Siden saken tok en spesiell vending, tillater jeg meg å anbefale regjeringspartiene å stemme mot komiteens innstilling, I og II, ikke fordi de er noen dårlige forslag i seg selv, men som en konsekvens av Høyre og Kristelig Folkepartis forslag, forslag nr. 4, som går på at forslaget ikke bifalles.

Så har det hengt i luften hva regjeringspartiene akter å gjøre med forslag nr. 8, fra Fremskrittspartiet. Jeg tillater meg å lese fra merknaden i innstillingen til eierskapsmeldingen, hvor regjeringspartiene i forbindelse med selskapsstrukturen til Statkraft skriver:

«Flertallet vil peke på at en stor del av Statkrafts produksjon er bundet til langsiktige industrikontrakter som løper frem til 2010 og at det i samsvar med Stortingets behandling av St.prp. nr. 52 (1998-1999), jf. Innst. S. nr. 233 (1998-1999), legges til grunn at det ikke er aktuelt å tildele nye industrikontrakter på myndighetsbestemte vilkår i fremtiden.

Flertallet vil derfor be Regjeringen komme tilbake til Stortinget med dette» – altså selskapsstrukturen – «som en egen sak der bl.a. også de ovennevnte forhold drøftes før en eventuell omdannelse til aksjeselskap blir vurdert.»

Derigjennom kan det se ut til at forslaget fra Fremskrittspartiet er å anse som et meget godt forslag.

Når jeg imidlertid anbefaler regjeringspartiene å stemme mot dette forslaget, er det nettopp med bakgrunn i at Regjeringen er i gang med utredningsarbeidet, saksbehandling av forslaget, og at Regjeringen dermed vil komme tilbake til Stortinget med forslaget. Det anser vi som meget forsvarlig saksbehandling, jeg skal ikke si i motsetning til noe annet, men dette er i hvert fall forsvarlig saksbehandling.

Presidenten: Dette skulle etter presidentens oppfatning ha vært sagt i debatten, for det var like mye et debattinnlegg som det var en stemmeforklaring.

Forslagene nr. 6, 7 og 8, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å omdanne Statkraft SF til et børsnotert selskap med 30 pst. innslag av private eiere innen to år.»

Forslag nr. 7 lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 gjøres følgende endring:

Kap.PostFormål:Kroner
95091Tilførsel egenkapital Statkraft SF, bevilges med 10 000 000 000»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å omdanne Statkraft SF til et aksjeselskap.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 84 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.13.49)

Presidenten: Forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i sammenheng med revideringen av energiloven vurdere konkurransesituasjonen i det nordiske energimarkedet og i dette spesielt Statkrafts rolle og eventuelle dominans. Regjeringen skal ut ifra dette vurdere hvordan statens eierskap kan organiseres slik at det sikres flere offentlige eiermiljøer i kraftsektoren. Vurderingen skal også se på behovet for endringer i konkurranseloven for de situasjoner hvor det foreligger et velfungerende nordisk eller europeisk marked. Regjeringens vurdering må også ha et regionalt perspektiv og inneholde en vurdering av de regionale energiselskapene som viktige aktører i kraftmarkedet.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 79 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.14.07)

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 å tilføre Statkraft 10 mrd. kroner i ny egenkapital for å styrke selskapet.»

Fremskrittspartiet har varslet at de støtter forslaget subsidiært.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes med 54 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.14.32)

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen å legge fram for Stortinget en vurdering av hvordan statens eierskap kan organiseres slik at det sikres flere norske eiermiljøer i kraftsektoren. Regjeringens vurdering må ha et regionalt perspektiv og inneholde en vurdering av de regionale energiselskapene som viktige aktører i markedet.

Regjeringen bes i denne sammenheng vurdere hvordan Statkraft kan videreutvikles som et sterkt energiselskap i samspill med andre selskaper og hvordan staten kan bidra til dette.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble med 59 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.14.48)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere direkte statlig oppkjøp av Oslo kommunes aksjer i Hafslund ASA.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 54 mot 45 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.15.05)

Presidenten: Det blir så votert alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 4, fra Høyre og Kristelig Folkeparti: Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:114 (2002-2003) – forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad, Bjørgulv Froyn og Grethe Fossli om nasjonalt eierskap i energimarkedet og forlengelse av fristen for Statkrafts pålagte salg – bifalles ikke.»

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen å legge frem for Stortinget en sak om konkurransesituasjonen i det nordiske energimarkedet.

II

Stortinget ber Regjeringen, i lys av endringene i konkurranseloven § 3-12 og på bakgrunn av Stortingets behandling av Dokument nr. 8:114 (2002-2003), vurdere vedtaket om Statkrafts plikt til å selge sine eierandeler i Hedmark Energi, E CO og Trondheim Energiverk på nytt.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet står bak innstillingen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti bifaltes innstillingen med 60 mot 39 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.15.34)