Stortinget - Møte tirsdag den 18. juni 2002 kl. 13.05
President: Jørgen Kosmo
Dokumenter:
Sak nr. 9
Innstilling fra næringskomiteen om et mindre og bedre statlig eierskap
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 9
Presidenten: Under debatten er det satt fram ti forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Ivar Kristiansen på vegne av Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 3, fra Olav Akselsen på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet
forslag nr. 4, fra Olav Akselsen på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet
forslag nr. 5, fra Inge Ryan på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslagene nr. 6 og 7, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 8 og 9, fra Inge Ryan på vegne av Sosialistisk Venstreparti
forslag nr. 10, fra Marit Arnstad på vegne av Senterpartiet
forslag nr. 11, fra Olav Akselsen på vegne av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
Forslagene nr. 1–10 er inntatt i innstillingen, mens forslag nr. 11 er omdelt på representantenes plasser i salen.
Olav Akselsen har bedt om ordet til stemmeforklaring.
Olav Akselsen (A): Det viser seg ved nærare lesing at forslag nr. 4 er nærast identisk med forslag nr. 2. Eg vil derfor på vegner av Arbeidarpartiet og Senterpartiet trekkja forslag nr. 4 til fordel for forslag nr. 2.
Så er det omdelt eit forslag i salen, forslag nr. 11, og det er slik å forstå at den utgreiinga sjølvsagt skal gjerast før V vil bli kravt sett i verk.
Presidenten: Presidenten forstod det slik at representanten Olav Akselsen trakk forslag nr. 4 til fordel for forslag nr. 2. – Det er bekreftet.
Presidenten: Inge Ryan – til stemmeforklaring.
Inge Ryan (SV): En kort stemmeforklaring så det ikke blir noen misforståelse under voteringa. Forslag nr. 5 stemmer SV for. Vi regner med at det faller, så subsidiært stemmer vi for forslag nr. 3, punkt 1. Forslag nr. 3, punkt 2 stemmer vi imot.
Presidenten: Marit Arnstad – til stemmeforklaring.
Marit Arnstad (Sp): Helt kort: Senterpartiets medlemmer vil, dersom forslag nr. 5 faller, stemme subsidiært for forslag nr. 3, punkt 1. Dessuten støtter Senterpartiet subsidiært forslag nr. 1, og stemmer for øvrig for alle romertall i innstillingen.
Presidenten: Da skulle de stemmeforklaringer som det var behov for å gi, være gitt.
Presidenten vil først la votere over forslag nr. 10, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble mot 7 stemmer ikke bifalt.«Stortinget ber Regjeringen i forslaget til statsbudsjettet for 2003 fremme forslag om fritak for formuesskatt på næringsaktiva.»
Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 82 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.28.30)«Regjeringens melding om eierskap, St.meld. nr. 22 (2001-2002) Et mindre og bedre statlig eierskap, sendes tilbake til Regjeringen.»
Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 9, fra Sosialistisk Venstreparti:
«Stortinget ber Regjeringen om å ikke selge flere aksjer i Statoil ASA.»
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 81 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.28.51)Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslagene nr. 6 og 7, fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag i statsbudsjettet for 2003 om skatteendringer for å styrke tilgangen på risikokapital til næringslivet og å bedre forholdene for nyskaping, jf. merknadene i Innst. S. nr. 264 (2001-2002).
Forslag nr. 7 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 81 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.29.08)«Stortinget ber Regjeringen om:
I. å utrede og fremme forslag om en utvidelse av Folketrygdfondets plasseringsmuligheter til også å omfatte land utenom Norden.
II. å legge frem en vurdering av en oppdeling av Folketrygdfondet i flere fond. Vurderingen må også omfatte muligheten for å plassere midler i private aksje- og venturefond.
III. å legge frem en vurdering om en ved salg av statlige aksjer bør tilføre fondene under punkt II statlige aksjer direkte.
IV. å komme tilbake til Stortinget med forslag i den varslede virkemiddelmeldingen eller senest ved utgangen av 2002.»
Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 75 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.29.26)«Stortinget ber Regjeringen om å ikke selge flere aksjer i Telenor ASA.»
Presidenten: Forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er trukket.
Det voteres så over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
«1. Stortinget gir Regjeringen fullmakt til et nedsalg av statens eierinteresser i Telenor ASA til 51,0 pst.
2. Stortinget gir Regjeringa fullmakt til å godkjenne oppkjøp eller fusjonar der Telenor ASA sine aksjar vert nytta som byttemiddel i transaksjonen. Staten sin del av selskapet skal etter ein slik transaksjon vera på minst 34 pst.»
Det voteres først over punkt 1. Presidenten har forstått det slik at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er imot, mens Sosialistisk Venstreparti støtter forslaget subsidiært.
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, punkt 1, bifaltes med 57 mot 39 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.30.12)Presidenten: Det voteres så over punkt 2. Her har presidenten forstått det slik at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre støtter forslaget subsidiært, mens SV er imot.
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, punkt 2, bifaltes med 74 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.30.48)Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 fremme forslag om å utvide Folketrygdfondets plasseringsmuligheter til også å omfatte plasseringer i unoterte aksjer.»
Her har Senterpartiet gjort oppmerksom på at de ønsker å støtte forslaget.
Votering:Forslaget fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti bifaltes med 68 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.31.18)Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:
Votering:Forslaget fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti bifaltes med 69 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.31.39)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til hvordan SNDs virkemidler for å bedre kapitaltilgangen til norsk næringsliv kan styrkes.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 11, fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet bifaltes enstemmig.Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringa setja ned eit hurtigarbeidande utval for å få ein brei gjennomgang med sikte på ei betre organisering og forvaltning av det statlege eigarskapet.»
I
Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med den bebudede virkemiddelmeldingen eller i forbindelse med statsbudsjettet 2003 fremme forslag om å etablere nye landsdekkende såkornfond.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:II
Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 fremme forslag om å øke bevilgningen til Argentum fondsinvesteringer som et virkemiddel for å øke tilgangen på risikokapital for norsk næringsliv.
Presidenten: Presidenten regner med at Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble med 53 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.33.07)Videre var innstillet:III
Stortinget ber Regjeringen om å utrede behovet for og organiseringen av regionale fond av betydelig størrelse knyttet til hver landsdel som kan bidra til økt kapitaltilgang for private bedrifter i distriktene og i næringssvake områder. Saken bes lagt fram for Stortinget innen 1. februar 2003.
Presidenten: Her regner presidenten med at Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 80 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.33.32)Videre var innstillet:IV
Stortinget ber Regjeringen utrede behovet for og organiseringen av et statlig strukturfond av betydelig størrelse som på kommersielle vilkår kan bidra når norske bedrifter trenger økt kapitalstyrke, jf. komiteens merknader i Innst. S. nr. 264 (2001-2002). Utredningen bes lagt fram i forbindelse med den bebudede virkemiddelmeldingen.
Presidenten: Presidenten regner med at Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble med 53 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.34.00)Videre var innstillet:V
Stortinget ber Regjeringa kome attende til Stortinget med ei eiga sak om ulike modellar for ei meir profesjonell utøving av statens eigarskap.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:VI
St.meld. nr. 22 (2001-2002) – om et mindre og bedre statlig eierskap – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.