Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 28. oktober 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo

Sak nr. 1

Interpellasjon fra representanten Ågot Valle til utenriksministeren:
"Rettssaken mot kurderleder Abdullah calan har brakt kurderspørsmålet opp på den internasjonale dagsorden. Kurderne er og har vært undertrykt og forfulgt i større eller mindre grad i alle de fem landa der de har sin opprinnelse. Situasjonen er særlig ille i Tyrkia, der kurderne ikke er sikret rettigheter som folk, slik som rett til eget språk og kultur, og heller ikke andre elementære menneskerettigheter. I Sørøst-Tyrkia er 3 000 landsbyer brent og jevnet med jorden, og 3-4 millioner kurdere er drevet på flukt. Flere ganger har PKK tatt initiativ til våpenhvile i den blodige krigen som har vært ført. I sin forsvarstale sa calan at tida nå er inne for en fredelig og demokratisk løsning på kurderspørsmålet.
Vil utenriksministeren ta initiativ til en fredskonferanse der kurderspørsmålet kan drøftes i en større sammenheng og dermed få en løsning?"

Talere