Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 7. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde

Dokumenter: 

Sak nr. 5

Innstilling fra næringskomiteen om sluttforhandlingene om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Valg av statens samarbeidspartner

Talere

Votering i sak nr. 5

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Anita Apelthun Sæle på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre

  • forslag nr. 2, fra Ansgar Gabrielsen på vegne av Høyre

  • forslag nr. 3, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Forslagene nr. 1 og 2 er inntatt i innstillingen, mens forslag nr. 3 er omdelt i salen.

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 1 er korrigert ved at punkt 2 ikke er tatt opp og følgelig skal gå ut av forslaget.

Det voteres først over mindretallsforslagene og deretter over innstillingen.

Presidenten vil først ta for seg forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti. Dette forslaget er av forslagsstiller omgjort til et oversendelsesforslag, og forslaget får da følgende ordlyd:

«Det henstilles til Presidentskapet å gjennomgå de kontrollmessige og konstitusjonelle konsekvensene av at stortingsflertallet instruerer Regjeringen i IT-Fornebusaken.»

Presidenten vil foreslå at forslaget oversendes Presidentskapet uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Det voteres så over forslag nr. 2, fra Høyre. Forslaget lyder:

  • «1. Det legges til rette for utdannings- og forskningsaktivitet i Terminalbygget. Dette må imidlertid skje i tråd med de etablerte utdanningsinstitusjonenes egne ønsker og planer. Aktiviteten legges til Terminalbygget. Arealbehovet vurderes til ca. 8 000 m2.

  • 2. Ca. 200 dekar av de statlige eiendommene som er regulert til næringsformål, inklusiv grunnen under Terminalbygget, selges med IT-føringer. Resterende statlige eiendommer som ikke skal være naturreservater, grønne områder, offentlige veier m.m., selges uten bindinger til høyest mulig pris. Videre selges arealene i Terminalbygget, eksklusiv 8 000 m2 til forsknings- og utdanningsformål, med IT-føringer til høyest mulig pris.

  • 3. Staten skal bidra til etablering av inkubatoraktivitet hvor det samarbeides mellom bedrifter, utdannings- og forskningsinstitusjoner og det statlige virkemiddelapparatet. Aktiviteten legges til Terminalbygget.»

Votering:Høyres forslag ble med 129 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.34.30)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget samtykker i at staten ved Arbeids- og administrasjonsdepartementet v/Statsbygg inngår avtale med Nettverk Fornebu AS om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre ble med 112 mot 39 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.34.59)

Presidenten: Det skal så voteres over innstillingen.

Presidenten tar først for seg innstillingens II, som nå er omgjort til et oversendelsesforslag og får følgende ordlyd:

«Det henstilles til Regjeringen å legge til rette for at SIVA blir det organet som skal ivareta statens interesser i IT- og kunnskapssenteret.»

Presidenten vil foreslå at II i denne form oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Det skal så voteres over den resterende del av innstillingens forslag til vedtak.

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget samtykker i at staten ved Arbeids- og administrasjonsdepartementet ved Statsbygg inngår avtaler med IT Fornebu Technoport om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Avtaler som skal inngås er hovedavtale (med vedlegg) og kjøpsavtale (med vedlegg) mellom staten og IT Fornebu Technoport i henhold til St.prp. nr. 35 (1999-2000) vedlegg 1 og 2.

III

Stortinget ber Regjeringen senest i budsjettproposisjonen for 2001 gi en redegjørelse om fremdriften i etableringen av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 81 mot 70 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.36.04)