Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 23
John I. Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:
«En overlege ved Rikshospitalet har fått korreks fra sin direktør etter at han på anmodning har møtt enkelte medlemmer av Stortingets sosialkomite og gitt faglig informasjon.
Er korreksen gitt etter anmodning fra Sosial- og helsedepartementet?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Sosial- og helsedepartementet er kjent med at en overlege ved Rikshospitalet har vært i møter med enkelte medlemmer av Stortingets sosialkomite og gitt faglig informasjon. Departementet er videre kjent med at det i ettertid har vært en dialog mellom Rikshospitalets direktør og den aktuelle overlege, og også mellom representanten Alvheim og Rikshospitalets direktør.
Departementet er videre kjent med at Rikshospitalets direktør, da han fikk kjennskap til møtene, overfor overlegen uttrykte at disse hadde vært ureglementert og uheldige. Rikshospitalets direktør har senere, etter å ha mottatt supplerende informasjon om de aktuelle møter, beklaget denne omtalen. Direktøren har presisert at det er viktig for ledelsen ved sykehuset å være orientert på forhånd når ansatte ved Rikshospitalet, i kraft av det å være ansatt ved sykehuset, har møter med Stortinget eller noen av dets organer.
Det var kontakt mellom departementet og direktøren om spørsmålet, men den korreks som opprinnelig ble gitt fra Rikshospitalets direktør, ble ikke gitt etter anmodning fra Sosial- og helsedepartementet. Jeg vil likevel uttrykke at det er ønskelig og nødvendig at de ulike statsinstitusjoner fremstår ryddig utad. I så måte verdsettes det arbeid Rikshospitalets direktør gjør, og den lojalitet som i stor grad preger den institusjon han leder. Jeg vil derfor uttrykke støtte til direktøren når han har presisert behov for å være orientert på forhånd når ansatte ved sykehuset, i kraft av sine ansettelsesforhold, har møter med stortingsorgan eller representanter.
En slik praksis, som jeg vil anse som naturlig, skal selvsagt ikke være til hinder for at all nødvendig og relevant faglig informasjon tilflyter Stortinget.
John I. Alvheim (Frp): Jeg takker for svaret. For ordens skyld vil jeg nevne at når det er snakk om formelle møter mellom sosialkomiteen og representanter fra statlige etater, så er sosialkomiteen nøye med å sikre at dette skjer i forståelse med en statsråd, som ansvarlig overfor Stortinget på det aktuelle saksfelt. Dette er i samsvar med gjeldende spilleregler.
Jeg reagerer imidlertid ganske kraftig når direktøren i brevet til angjeldende overlege skriver at «all kontakt av hospitalansatte» i forhold til Stortingets medlemmer, Stortinget og statsråden skal være kjent for direktøren.
Jeg vil si det såpass klart og tydelig: Jeg har ikke til hensikt å spørre verken direktører eller helseminister når jeg ønsker kontakt med helsepersonell, det være seg i vanlige offentlige sykehus eller i statssykehus, og jeg forutsetter at helseministeren er enig med meg i det.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er glad for at representanten Alvheim bekrefter den retningslinje som det er bred enighet om når det gjelder den offisielle kontakt mellom statsetater og stortingskomiteer.
Jeg tar videre til etterretning det representanten Alvheim sier om sin egen kontakt med helsepersonell, og har ikke noe å bemerke til det. Derimot mener jeg at ryddighetshensyn innad i en statsetat tilsier at en etatsleder med rette bør kreve å bli informert dersom medarbeidere i hans stab velger å møte representanter for Stortinget i en eller annen form. Den ryddighet tror jeg alle parter vil være tjent med, men det skal ikke hindre den frie flyt av informasjon, som jeg nevnte i mitt første svar.
John I. Alvheim (Frp): Jeg var ikke særlig godt fornøyd med siste del av helseministerens svar nå. For det er klart at hvis det skal være slik at om jeg ringer en lege på Rikshospitalet og ber om faglig informasjon, og vedkommende overlege skal gå til direktøren og spørre om han kan få lov å gi meg informasjonen, så vil det føre til at jeg ikke fritt får den informasjonen som jeg mener jeg har krav på, også som leder i sosialkomiteen i dette storting.
Her må helseministeren etter mitt skjønn prøve å rydde opp med Rikshospitalet og andre statsetater, slik at uformell kontakt mellom Stortingets helsepolitikere og ansatte også ved statssykehus kan skje uten at direktøren på forhånd skal forespørres. Dette er et åpent samfunn – som jeg håpet vi hadde fått i dette landet nå.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror ikke uenigheten mellom representanten Alvheim og meg er slik man kunne få inntrykk av gjennom den siste merknaden fra representanten Alvheim.
Det jeg sa, var ikke at det var viktig for ledelsen ved sykehuset på forhånd å ha godkjent en slik kontakt, men at det var viktig for ledelsen å være kjent med en kontakt som ansatte i kraft av det å være ansatt ved sykehuset, har. Det er noe helt annet enn at man skal være tvunget til å innhente forhåndssamtykke.