Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Børge Brende (H): «Flere og flere av korridorene på RiT tilrettelegges nå for at det skal ligge pasienter permanent på gangen. Det bygges nå alarminstallasjoner for pasientbruk på korridorene. RiT er inne i en vond sirkel, og brannvernleder viser til at korridorene er rømningsvei ved brann, og at det i sykehuskorridorene ikke skal forekomme hindringer. Dette skjer samtidig som statsråden over flere år har redusert tilskuddet til regionsykehusene.

Vil statsråden ta ansvar for situasjonen ved landets sykehus, og deriblant RiT?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Overbelegg og korridorpasienter ved de store sykehusene er et betydelig problem. Sosial- og helsedepartementet framhevet i tildelingsbrevet for 1998 til Statens helsetilsyn at kartlegging av kapasitets- og driftsforhold ved et utvalg sykehus skulle være en prioritert oppgave. Helsetilsynet har tatt fatt i denne problematikken, og dette fremgår bl.a. i en rapport fra november 1998 og en ny fersk rapport fra desember 1999. I tillegg følger landets fylkesleger situasjonen med overbelegg ved landets sykehus opp med tilsyn og systemrevisjon.

Når det gjelder situasjonen ved Regionsykehuset i Trondheim, er situasjonen blitt fulgt opp grundig og systematisk av fylkeslegen i Sør-Trøndelag. Fylkeskommunen har iverksatt flere tiltak for å bedre forholdene, men dette har ikke vært tilstrekkelig. Det er særlig medisinsk avdeling som har hatt et betydelig overbelegg, og situasjonen har blitt forverret i 1999. På denne bakgrunn foretok fylkeslegen tilsyn ved RiT høsten 1999 og fant etter en totalvurdering at forholdene ved medisinsk avdeling vedrørende overbelegg ikke er forenlig med faglig forsvarlig virksomhet. Saken ble deretter oversendt Statens helsetilsyn til oppfølging. Helsetilsynet har støttet fylkeslegens vurdering og gav 22. desember i fjor Sør-Trøndelag fylkeskommune varsel om påbud om å rette på forholdene ved medisinsk avdeling. Fylkeskommunen har fått frist til 1. februar 2000 for å redegjøre for gjennomføring av tiltak for å redusere overbelegget.

Sykehuskorridoren er ikke egnet for pasientbehandling. Det medfører økt risiko for svekket kvalitet i behandling og pleie. Pasienter som er plassert i korridoren slik at det kan hindre rømmingsveier ved brann, er heller ikke i samsvar med brannforskriftene. Det må derfor være en målsetting for norske sykehus å unngå korridorpasienter. I prinsippet bør korridorpasienter ikke aksepteres. Kun unntaksvis i særlige tilfeller som ved en influensaepidemi og for korte perioder bør korridorpasienter godtas, men da som en ren nødløsning.

Jeg er gjort kjent med at det bygges alarminstallasjoner for pasientbruk ved RiT. Etablering av ordninger for permanent å ha korridorpasienter er ikke akseptabelt. Det gir helt gale signaler. Det er likevel viktig inntil korridorpasientene er fjernet, eller for sjeldne unntakstilfeller, at pasientene som ligger i korridoren, skal ha samme sikkerhet og trygghet bl.a. for å tilkalle personalet som øvrige pasienter i sengeavdelingene.

Jeg forutsetter at Sør-Trøndelag fylkeskommune nå følger opp det varsel om påbud som er gitt fylkeskommunen i forhold til korridorproblematikken. I den forbindelse ser jeg det naturlig at tilsynsmyndighetene vurderer det forhold som representanten Brende påpeker.

Det ble i desember 1999 gitt en tilleggsbevilgning på 97 mill. kr i regionsykehustilskuddet som kompensasjon for manglende prisjustering i 1998 og 1999. I tillegg er det for 2000 gitt en bevilgning på 35 mill. kr utover 1999-budsjettet. Som representanten Brende er kjent med, vil jeg komme til Stortinget med en gjennomgang av sykehusenes økonomi i vår, og vi har for tiden en nær og god prosess sammen med Kommunenes Sentralforbund og sykehuseierne, bl.a. regionsykehuseierne, om denne gjennomgangen.

Jeg vil også følge opp Helsetilsynets generelle rapport om overbelegg i forhold til sykehuseierne for øvrig.

Børge Brende (H): Det er ikke noen tvil om at bl.a. regionsykehusene trenger økt tilskudd. Det er ikke mulig å trylle for ledelsen ved de ulike sykehusene, og mange pasienter får et altfor dårlig tilbud, også et uverdig tilbud. Det som gjør meg ekstra fortvilt, er at den byråkratiske kvernen maler meget langsomt. Jeg tok i høst, tidlig i vinter, opp med helseministeren situasjonen ved medisinsk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim, som også fylkeslegen påpekte. Fylkeslegen gikk så langt som til å si at det konstante overbelegget av pasienter gjennom flere år fører til infeksjonsfare, er uverdig og går på rettssikkerheten løs.

Så har denne rapporten gått gjennom systemet, og hva har kommet ut av det? Jo, nemlig det at nå blir korridorer pasientrom på permanent basis. Så legger helseministeren skylden på fylkeskommunen. Men er det ikke et overordnet ansvar å skjære gjennom og si at sånn kan vi ikke ha det i Norge i år 2000?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er riktig at representanten Brende den 1. desember tok opp dette spørsmålet. Allerede den 22. desember er fylkeslegens rapport ferdigbehandlet i Helsetilsynet, og Helsetilsynet har gitt et varsel om pålegg, som er varselet om den sterkeste sanksjonsmulighet som tilsynsmyndighetene har. Jeg vet ikke om det er å karakterisere som en langsomt malende kvern. Jeg synes ikke det.

Men når det er sagt, vil jeg si at jeg deler den oppfatning som representanten Børge Brende gir uttrykk for: Korridorpasienter er ikke en situasjon som er verdig for våre sykehus som noen permanent løsning. Derfor gir jeg min fulle støtte til det press som tilsynsmyndighetene nå legger på sykehuseier for å rydde opp i situasjonen. Det er én del av det å ta ansvar.

Videre tar jeg ansvar for gjennomgangen av sykehusenes økonomi, og jeg tar ansvar for å følge opp overbeleggsituasjonen generelt i forhold til sykehuseierne for øvrig.

Børge Brende (H): Helseministeren tok avstand fra at det var en «langsomt malende kvern». Poenget var at det har kommet pålegg til Regionsykehuset i Trondheim om at man skal rydde opp i situasjonen med korridorpasienter, med infeksjonsfaren ved medisinsk avdeling, med at rettssikkerheten for pasientene blir rammet. Det pålegget er kommet. Men hva ble tilsvaret til det pålegget? Det ble nemlig at man gikk enda lenger i å utvide antall korridorpasienter. Pålegget kom da, like etterpå, sa helseministeren. Men hva skjer nå? Jo, man skal bare institusjonalisere at man skal ha korridorpasienter, bryte brannvernforskriftene. Det er en høyblokk med mange, mange etasjer, pasienter ligger i korridorene, og ved et eventuelt branntilløp vil det være en meget uholdbar situasjon.

Og så sier helseministeren at dette må da fylkeskommunen ordne opp. Er ikke dette et bevis på at fylkeskommunen ikke er den rette enhet til å styre sykehusene, og at problemet nå er at helseministeren ved enhver anledning kan løpe fra ansvaret og skylde på andre? Noen må begynne å ta ansvar for et Sykehus-Norge som ikke holder mål.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har respekt for at Høyre ved gjentatte anledninger forsøker omkamp om ansvarsdelingen i Helse-Norge, men jeg aksepterer ikke en kritikk for at jeg faktisk forholder meg til den ansvarsdelingen som et flertall, mot Høyres stemmer, i denne sal har vedtatt at vi skal ha.

Når det så gjelder varsel om pålegg til Sør-Trøndelag fylkeskommune, er det jo interessant at representanten Brende allerede kjenner til fylkeskommunens tilsvar. Fylkeskommunen har fått en frist til 1. februar med å gi sitt tilsvar til fylkeslegen og til Helsetilsynet, og det er på det grunnlaget Helsetilsynet og eventuelle andre bør vurdere gehalten i de tiltak som fylkeskommunen har til hensikt å sette inn. I hvert fall må jeg forholde meg til det.

: