Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 23. mars 1999 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra forsvarskomiteen om regionalt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger på Østlandet – Regionfelt Østlandet

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Ingvald Godal på vegne av Høyre

  • forslag nr. 2, fra Dagrun Eriksen på vegne av Kristelig Folkeparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 3 og 4, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Forslagene nr. 1 og 2 er inntatt i innstillingen, mens forslagene fra Sosialistisk Venstreparti er omdelt i salen.

Presidenten vil foreslå at voteringen i saken legges opp slik:

Det voteres først over forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, så over forslag nr. 2, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, deretter alternativt mellom innstillingens I og forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti, videre over forslag nr. 1, fra Høyre, så over innstillingens II, innstillingens III og innstillingens IV.

– Ingen innvendinger er kommet, og slik vil det bli gått fram.

Da vil presidenten åpne for eventuelt behov for stemmeforklaringer.

Dagrun Eriksen (KrF): Jeg anbefaler Kristelig Folkepartis representanter å stemme på denne måten:

Forslag nr. 1, fra Høyre, stemmer vi imot.

Forslag nr. 2, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, stemmer vi selvfølgelig for.

I avveiningen mellom prinsippvedtak i I og Sosialistisk Venstrepartis forslag nr. 4 støtter vi Sosialistisk Venstrepartis forslag.

Når det gjelder II, stemmer vi også imot dette.

Så når vi kommer til III: Hvis vi har fått et prinsippvedtak om at det skal etableres et regionfelt, og det blir etablering av dette på Gråfjellet, ser vi i Kristelig Folkeparti ikke noe poeng i å stemme imot III. Da vil vi gå inn for en nedleggelse av Hjerkinn.

Ingvald Godal (H): Eg vil rå Høgres gruppe til å stemme imot SVs forslag. Me stemmer sjølvsagt for vårt eige. Me stemmer imot forslag nr. 2, frå Kristeleg Folkeparti og Senterpartiet. Dersom forslaget vårt blir nedstemt, stemmer me subsidiært for Gråfjellet.

Tron Erik Hovind (Sp): Jeg vil rå Senterpartiets medlemmer til å stemme for forslag nr. 2 – fellesforslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, fremmet av Dagrun Eriksen. Ved den alternative voteringen mellom innstillingens I og SVs forslag nr. 4 rår jeg Senterpartiets medlemmer til å stemme for SVs forslag og imot innstillingens I.

Med denne stemmegivningen på de to punktene føler jeg at Senterpartiet har gitt et svar på de utfordringene vi står overfor i denne saken. Jeg rår dermed Senterpartiets medlemmer til å stemme imot de andre forslagene, med unntak av IV. At meldingen vedlegges protokollen, er en ren formalitet som vi må ha med.

Presidenten: Da skulle vi være klare for votering, og vi starter med forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til behovet for nytt skytefelt i forbindelse med behandlingen av Norges framtidige forsvarskonsept.»

Votering: Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Forsvarsdepartementet gis i oppdrag å vurdere begrenset utvidelse i bruk, eventuell utvidelse i areal av eksisterende felt i Sør-Norge, herunder også Hjerkinn. Det forutsettes god kontakt og nært samarbeid med berørte kommuner og fylkeskommuner.»

Votering: Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet ble med 75 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.59.14)

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom innstillingens I og forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti.

Komiteen hadde innstillet:

I.

Stortinget ber Regjeringen opprette et regionalt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger på Østlandet innenfor de alternativer som er utredet av Forsvarets bygningstjeneste etter oppdrag fra Forsvarsdepartementet.

Presidenten: Forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:

«Regionfelt Østlandet etableres ikke.»

Votering: Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 59 mot 41 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.59.45)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å etablere et nytt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger i Østlandsregionen i området Gravberget for å dekke Forsvarets øvingsbehov slik det er beskrevet i St.meld. nr. 11 (1998-99)»

Votering:Forslaget fra Høyre ble med 87 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.00.17)Videre var innstillet:

II.

Stortinget ber Regjeringen etablere et nytt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger i Østlandsregionen i området Gråfjellet i Åmot kommune for å dekke Forsvarets øvingsbehov slik de er beskrevet i St.meld. nr. 11 (1998-99), og med de justeringer i virksomhetsplanen som følger av Innst. S. nr. 129 (1998-99).

Presidenten: Høyre har varslet at de vil stemme for, nå når deres forslag er falt.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 60 mot 41 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.00.48)Videre var innstillet:

III.

Hjerkinn skytefelt legges ned i samsvar med pkt. 7.2 i St.meld. nr. 11 (1998-99) som et ledd i en omfattende plan for utvidet vern av Dovrefjell gjennom Sunndalsfjella nasjonalpark, som forlengelse av Dovrefjell nasjonalpark, og landskapsområder vestover fra Rondane nasjonalpark, jf. Ny landsplan for nasjonalparker i St.meld. nr. 62 (1991-92).

Presidenten: Kristelig Folkeparti har varslet at de vil stemme for.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 89 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.01.44)Videre var innstillet:

IV.

St.meld. nr. 11 (1998-99) – Regionalt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger på Østlandet – Regionfelt Østlandet – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.