Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997
Spørsmål 16
Ranveig Frøiland (A): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:
Nærings- og handelsministeren seier at offentleg tilsette treng ei holdningsendring for å gje service til næringsdrivande.
Deler kommunalministeren dette synspunktet, og kva opplegg har Regjeringa for dette?
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: På ulike måter betyr offentlig sektor svært mye for en positiv næringsutvikling. Alle forvaltningsnivåer kan på hver sin måte bidra positivt i arbeidet med å få fram og støtte opp om eksisterende bedrifter. Etter min oppfatning blir det gjort mye godt arbeid i offentlig sektor på dette området, men vi kan bli flinkere.
Undersøkelser viser nemlig at det fortsatt er forbedringsmuligheter for å tilrettelegge for næringslivet, og at holdningene til etablerere og entreprenører generelt er svært varierende rundt om i landet. En av erfaringene fra Kommunal- og arbeidsdepartementets prosjekt EtablererService og FAFO-rapporten om næringslivets favorittkommuner er at særlig etablerere og de små bedriftene ikke får den oppmerksomhet og den service de fortjener fra offentlig ansatte.
Kommunal- og arbeidsdepartementet har derfor gjennomført en holdningskampanje, « Etablering gir vekst for alle », rettet mot alle kommuner i landet. Hovedmålet med kampanjen har vært å gi nyetablerere økt oppmerksomhet og bedre service for å stimulere til flere nyetableringer. For å oppfylle denne målsettinga er det spesielt viktig at alle deler av det kommunale apparatet viser positive holdninger og yter god service, for kommunene er den offentlige instansen som nyetablerere som regel først kommer i kontakt med. Kampanjen blir nå evaluert av Statens informasjonstjeneste. Resultatet fra evalueringa vil være førende for det videre arbeidet med dette feltet i mitt departement.
Jeg vil også vise til at Nærings- og handelsdepartementet i samarbeid med kommunal- og arbeidsdepartementet, Norsk Kommuneforbund, Kommunenes Sentralforbund, LO og NHO har tatt initiativ til å gjennomføre prøveprosjektet « Næringsvennlige kommuner ». Hovedproblemstillingene i prosjektet er å tilrettelegge og videreutvikle samspillet mellom kommunene og næringslivet og å fokusere på primærkommunenes koordinering av arbeidet med å yte helhetlig service overfor næringslivet.
Jeg mener at disse initiativene på en god måte utfyller hverandre og kan gi et viktig bidrag for å gi næringslivet bedre kår rundt om i landet.
Ranveig Frøiland (A): Eg vil takka kommunalministeren for svaret.
Eg må seia at eg på vegner av både kommunalt og offentleg tilsette er veldig glad for at kommunalministeren har ei positiv tilnærming til dette spørsmålet. Eg må seia at eg vart nærmast vitskremd i førre veke då eg las intervjuet med nærings- og handelsministeren, som seier at vi må ha ei holdningsendring. At ein kan gjera ting på ein betre måte, vera meir systematisk, som kommunalministeren legg opp til, er eg fullt på det reine med, og det trur eg alle er, men å seia at ein treng ei holdningsendring for å visa respekt, trur eg er å gå for langt. Når nærings- og handelsministeren seier at mange offentleg tilsette oppfører seg som kjeltringar i forhold til næringsdrivande - som han sa i VG - synest eg det var ei skremmande utsegn frå ei regjering, så eg er glad for svaret kommunalministeren har gjeve i dag, og støttar alt det arbeidet som er nødvendig for å gjera ting betre.
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Som det gikk fram av svaret mitt, er ikke dette noe nytt. Dette er faktisk et arbeid som har pågått lenge, og en av dem som tok initiativet til å få en av kampanjene satt i verk, holdningskampanjen som heter « Etableringer gir vekst for alle », var Gunnar Berge. Det er altså det arbeidet vi må følge opp.
Som jeg sa innledningsvis, er det ingen tvil om at vi kan bli bedre. Det er heller ikke tvil om at alle de tusener som jobber rundt om i systemet, kan ha noe ulik holdning og kanskje være noe ulikt serviceminded overfor næringslivet. Men det som er målsettinga vår, er å bevisstgjøre alle på hvor viktig det er at særlig nyetablerere som tar kontakt med det offentlige, får den støtte og hjelp de trenger. Dette er ofte folk som kommer for å skape sin egen arbeidsplass, og som er lite orientert om og bevandret i byråkratiets jungel, så de trenger rett og slett råd og hjelp og oppbakking.
Ranveig Frøiland (A): Takk igjen. Eg kjenner vel til det arbeidet som er sett i gang, og eg er sjølvsagt glad for at det blir følgt opp. Siktemålet med spørsmålet var å få stadfest at den jobben som er påbegynt, skal følgjast opp, for eg trur det er heilt nødvendig å ha ei offensiv haldning òg frå det offentlege si side når ein skal få i gang nyetablerarar og hjelpa dei til rette. Men reaksjonen min i forrige veke då eg såg i VG at næringsministeren meinte at dei offentleg tilsette nærmast oppførte seg som kjeltringar, var om det var ein ny politikk frå den nye regjeringa si side å leggja opp til konfrontasjon med offentleg tilsette. Det er det heldigvis ikkje, så eg er glad for at det arbeidet som er påbegynt, vert følgt opp.