Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995
Spørsmål 11
Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille kommunal- og arbeidsministeren følgende spørsmål:
Prosjektet « Ungdom i arbeid » i Orkdal står i fare for å bli nedlagt fordi arbeidsmarkedsetaten har trukket seg ut. Prosjektet kan vise til svært gode resultater for mistilpassede ungdommer i alderen 16-20 år som ikke klarer å finne seg til rette i den ordinære skolen.
Vil statsråden ta initiativ for å sikre videreføring av dette prosjektet?
Statsråd Gunnar Berge: Prosjektet « Ungdom i arbeid » i Orkdal er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, fylkeskommunen og arbeidskontoret. « Ungdom i arbeid » skal forberede og motivere ungdom - primært under 20 år - for videre arbeid eller utdanning. Denne typen av opplegg kombinerer ordinær skolegang og praksisplass, også kalt skole- og arbeidsforberedende kurs.
Under avklaringen av ansvarsdelingen mellom skolemyndighetene og arbeidsmarkedsetaten i oppfølgingstjenesten under Reform 94 ble det bestemt at de skole- og arbeidsforberedende kursene ikke skulle videreføres i arbeidsmarkedsetatens regi fra 1. august 1994. Bakgrunnen for dette var blant annet at ansvarsdelingen mellom skolemyndighetene og arbeidsmarkedsetaten har vært uklar. Arbeidsmarkedsetaten har finansiert både lønnsutgifter til lærerne, driftstilskudd til bedriftene og kursstønad etter regelverket for praksisplasser.
Ansvarsdelingen mellom utdanningsmyndighetene og arbeidsmarkedsetaten skal være klar. Utdanningsmyndighetene har ansvar for å gi kompetansegivende opplæring, og arbeidsmarkedsetaten har ansvar for arbeidsmarkedstiltak utenom ordinært utdanningssystem. Innenfor de nye vedtatte retningslinjer er det anledning for arbeidsmarkedsetaten til å gå inn i et konkret samarbeid med fylkeskommunen, der praksisplasser kombineres med skole, men arbeidsmarkedsetaten skal finansiere praksisdelen og fylkeskommunen utdanningsdelen.
Arbeidskontoret i Orkdal har vært positivt innstilt til samarbeidet og har vært i kontakt med Orkdal kommune vedrørende videreføring av « Ungdom i arbeid » for skoleåret 1995/96. Forhandlingene har imidlertid ikke ført fram. På bakgrunn av disse forhandlingene vedtok Orkdal kommunestyre i januar 1995 å oppheve tiltaket « Ungdom i arbeid » for skoleåret 1995/96.
Siden det er et halv år før neste skoleår starter, håper jeg at det ennå er mulighet for at etatene fortsetter samarbeidet for å utvikle det alternative skoleopplegget for denne ungdomsgruppen. Arbeidsmarkedsetaten vil for sin del stille opp innenfor de prinsipper og retningslinjer som gjelder for arbeidsmarkedstiltakene. Hvis dette samarbeidet ikke fører fram, vil arbeidsmarkedsetaten gjennom sitt ansvar for ungdomsgarantien for dem som er under 20 år, som alternativ tilby ordinær praksisplass i bedrift.
Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som var mer positivt enn jeg hadde håp om.
Det som blir litt rigid, er at vi har bygd opp to systemer, arbeidsmarkedsetaten på den ene siden og fylkets ansvar gjennom skolesystemet og Reform 94 på den andre siden, som åpenbart har behov for en avgrensning. Men samtidig er det helt åpenbart at de ungdommene vi her snakker om, befinner seg i grenselandet mellom skolens og arbeidsmarkedsetatens ansvar, og at vi er nødt til å finne en løsning.
Det som er tilfellet, er at den type prosjekt som Orkdal her står i fare for å miste, og som også finnes i mange andre kommuner i Norge, viser veldig positive resultater, og det er på en måte resultatet, synes jeg, som må være utgangspunktet for arbeidsmarkedsetatens og de offentlige myndigheters vurdering av dette.
Jeg er glad for at statsråden sier han håper det skal finnes en løsning mellom arbeidsmarkedsetaten, fylket og kommunen, og at man, hvis det skulle vise seg at man ikke finner en løsning, vil tilby praksisplasser. Men jeg vil allikevel tillate meg å spørre statsråden om han vil være interessert i å legge press på etaten for at den løsningen som allerede eksisterer, blir valgt.
Statsråd Gunnar Berge: Jeg merket meg at representanten Djupedal gav uttrykk for at svaret var mer positivt enn det som var forventet. Det må jo være et godt utgangspunkt når det gjelder denne konkrete saken.
Så til det konkrete tilleggsspørsmålet, om jeg vil legge press på etaten. Jeg går ut fra at etaten - inkludert arbeidskontoret i Orkdal - har merket seg det svaret jeg nå har gitt i spørretimen. Det ligger selvfølgelig også et signal i det.
For øvrig vil jeg helst ikke gripe direkte inn i enkeltsaker og diktere de enkelte arbeidskontorer. Signalene til etaten gis gjennom de generelle direktiver som departementet gir, og selvfølgelig gjennom den jevnlige kontakt som vi har via Arbeidsdirektoratet. Men når det gjelder denne konkrete saken, har jeg godt håp om at det skal være mulig å finne en løsning.
Øystein Djupedal (SV): Jeg takker på ny statsråden for et svar som jeg er godt tilfreds med. Om ingen andre gjør det, skal jeg passe på å informere arbeidsmarkedsetaten i Orkdal om det statsråden her har sagt. Det som er hovedproblemet er at arbeidsmarkedsetaten sitter på en betydelig større pengesekk enn fylkeskommunen, og det gjør at arbeidsmarkedsetaten er nødt til å komme tungt inn på en eller annen måte hvis dette skal la seg finansiere.
Jeg synes at de føringene statsråden nå gir i sitt svar, gir godt håp om at prosjektet « Ungdom i arbeid » i Orkdal skal kunne videreføres fra høsten til glede for de ungdommene som der faktisk har fått et tilbud som skoleverket ikke evner å gi dem. Det er tross alt noen få ungdommer som dessverre ramler utenfor, enten på grunn av rus eller andre problemer. Jeg skal, om ikke statsråden også gjør det, informere arbeidsmarkedsetaten i Orkdal om at statsråden håper at dette prosjektet kan videreføres, i håp om at det vil bli like godt som erfaringene fra i år har vist.