Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil gjerne stille kommunalministeren følgende spørsmål:

Etter Utlendingsdirektoratets reglement skal asylsøkere og flyktninger trekkes med kr 100 i økonomisk hjelp ved ugyldig fravær ved undervisningen. Opplysninger tyder på at dette trekk ikke blir gjennomført ved flere asylmottak.

Har statsråden oversikt over denne praksis, og hva kan gjøres for å sikre at trekket virkelig finner sted?

Statsråd Gunnar Berge: Representanten Fridtjof Frank Gundersen stilte et nærmest identisk spørsmål i spørretimen onsdag for en uke siden, basert på det jeg vil kalle en misforståelse mellom kursarrangøren for norskundervisningen, skolekontoret og mottaket i Vestre Slidre kommune. Spørsmålet ble besvart av miljøvernministeren i mitt fravær. I svaret ble det framholdt at departementet ikke er kjent med at eventuelt trekk i ytelsene i henhold til pengereglementet ved ugyldig fravær fra undervisning har vært et problem ved andre mottak.

Når det gjelder mottakets muligheter for å trekke, som representanten Gundersen tok opp i sitt tilleggsspørsmål i forrige uke, og som han også har spurt om i dag, vil jeg gjerne presisere følgende: Det er ikke riktig, slik tilleggsspørsmålet i forrige uke ble utformet, at mottaket ikke har mulighet til å legge inn trekk i ytelsene dersom vedkommende beboer skulle nekte å gi de nødvendige opplysninger om fremmøte og eventuelt ugyldig fravær fra undervisningen.

I pengereglementet er det eksplisitt formulert at mottaket kan holde tilbake ytelser dersom beboer i mottaket ikke samarbeider om å fremlegge den dokumentasjon det bes om. Dette gjelder for eksempel eventuelle lønnsoppgaver for personer som har inntekt, og kvittering for mottatt barnetrygd. Opplysninger om kursdeltakelse er analogt til dette. I tillegg er alle de økonomiske satsene i pengereglementet satser på inntil de aktuelle beløpsgrensene. Også med henvisning til disse bestemmelsene kan mottaket utbetale en mindre sum enn maksimumsbeløpet dersom vedkommende skulle nekte å gi mottaket den dokumentasjon mottaket trenger for å kunne fastsette hvor mye som skal utbetales.

Jeg mener disse bestemmelsene er mer enn tilstrekkelige for å sikre at trekk virkelig finner sted. De presiseringer som nå er gått ut fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet med hensyn til hvordan de ansvarlige for undervisningen skal forholde seg til forespørsler fra mottakene om fraværslister/deltakerlister, skulle ytterligere understreke dette. Jeg vil også nok en gang understreke at departementet ikke har fått opplysninger om at dette har vært et problem noe annet sted enn i Vestre Slidre.

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Først vil jeg si at jeg er glad for at skolesjefene nå har fått klar beskjed om at de må presentere disse fraværslistene. Det tror jeg ikke var helt klart tidligere.

Men det er også et annet problem her. Det er mange som ser det slik at asylsøkere og flyktninger er voksne mennesker som selv må kunne bestemme om de vil ta norskundervisning. Og hvis man har den oppfatningen, kvier man seg selvfølgelig for å straffe dem for at de ikke har innfunnet seg til undervisning. Det forklarer vel kanskje at det er visse motforestillinger hos enkelte skolesjefer - og kanskje også enkelte asylmottak - mot å gjennomføre disse reglene. Men jeg er meget glad for at det nå ser ut til at alle er klar over sine plikter etter det initiativ som er tatt.

: