Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

Ved tre grunnskoler i Trondheim er det foreslått å ha aldersblandede klasser til høsten, til tross for at det skal tilbys undervisning på alle klassetrinn.

Mener statsråden dette er i samsvar med grunnskoleloven?

Statsråd Gudmund Hernes: Grunnskoleloven gir i § 5 klare regler om klassedeling og klassestørrelse. Aldersblanding er både tillatt og nødvendig i mindre skoler. Men etter bestemmelsene i grunnskolelovens § 5 er adgangen til aldersblanding begrenset både av elevtallet i klassen og av elevtallet på skolen. Elevtallet skal ikke overstige totalt 12 i udelt, 30 i todelt, 50 i tredelt og 84 i firedelt skole. I femdelt skole skal årgangstallet i regelen ikke være over 15. I aldersblandede klasser er det også lagt begrensninger på elevtallet, eksempelvis kan elevtallet ikke overstige 24 dersom det er to årskull i klassen. Innenfor disse rammene er det mulig å organisere skolene med aldersblandede klasser.

Det gis ikke dispensasjon fra disse bestemmelsene, annet enn eventuelt i forbindelse med pedagogisk begrunnede forsøk.

I mønsterplanen omtales aldersblanding av grupper som arbeidsform. Slike grupper kan benyttes som arbeidsform i tilknytning til deler av undervisningen. Barna skal likevel ha sin basistilhørighet i en klasse opprettet i samsvar med bestemmelsene i grunnskoleloven § 5.

Etter det jeg har brakt på det rene, er spørsmålet om aldersblanding i klasser i Trondheim foreløpig under utredning. Statens utdanningskontor i Sør-Trøndelag er i kontakt med Trondheim kommune for å gi veiledning om lovforståelsen.

Øystein Djupedal (SV): Jeg er svært lite tilfreds med svaret fra statsråden. Det det er snakk om, er tre skoler i Trondheimsområdet som skal tilby undervisning på alle klassetrinn til neste år, men de overskytende elevene som da ikke får plass innenfor delingstallet på 30, skal dyttes sammen. Det gjelder 8. og 9. klasse ved Breidablikk skole, det gjelder 7. og 8. ved Sjetne skole, og det gjelder - på toppen av alt - 6. og 7. ved Stabbursmoen skole.

Så langt jeg klarer å forstå både mønsterplanen og grunnskoleloven, kan dette ikke være tillatt. Det er helt åpenbart at hvis statsråden tillater - at man samtidig som man tilbyr hele undervisningstrinn i hele rekka oppover, tillater at de overskytende elevene mikses sammen i aldersblandede klasser, vil det åpne for uante muligheter for kommunene til å spare penger. Begrunnelsen fra administrasjonen er pedagogisk, men det er helt åpenbart at det er tøv. Begrunnelsen er selvfølgelig å spare penger.

Mitt spørsmål er: Vil ikke statsråden synes at dette er en uheldig utvikling, og vil ikke statsråden legge klare føringer på at dette ikke skal være tillatt?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er ikke sikker på at representanten Djupedal etter noe ettertanke ville se det som heldig om det var statsråden som ut fra sitt eget forgodtbefinnende la føringer i slike situasjoner. Det som selvsagt må legge føringene - og som faktisk legger føringene - er jo bestemmelsene i loven. Der er det to sett regler som kommer til anvendelse. Det ene er hva slags delingstall man kan ha alt etter skolens størrelse, og det det andre er delingen som kan skje på grunnlag av størrelsen av klassene.

Jeg sa også at det ikke gis dispensasjon fra disse reglene. I den grad regler overtres, må man altså da lokalt foreta de nødvendige endringer, slik at man kan være innenfor lovens rammer. Og som jeg også la til: Jeg har forstått at man ikke har gjennomført noen slike tiltak i Trondheim, at dette foreløpig er under utredning, og vi har også i forkant av dette gått inn via Statens utdanningskontor i Sør-Trøndelag for å gi kommunen veiledning om hva loven innebærer.

Øystein Djupedal (SV): Det hører med til den samme historien at distriktet også har ønsket å ha flere elever enn det maksimaltallet som står i loven. Der forstår jeg at utdanningsdirektøren i Sør-Trøndelag er inne, og jeg forventer at det ikke gis tillatelse, slik som statsråden også antyder i svaret sitt, for på det området er nemlig lovteksten veldig klar.

I det andre spørsmålet, der det altså gjelder aldersblandede klasser, ikke i en grendeskole, men i en byskole som tilbyr undervisning på alle klassetrinn, stiller saken seg annerledes. Lovteksten her er ikke helt klar, og mønsterplanen er heller ikke helt klar. Det mønsterplanen sier, er at en kan tillate det i den grad det er pedagogisk begrunnet, og i den grad en har basis i en klasse.

Statsråden bør få det lovlig utredet gjennom sine kanaler om dette skal tillates, for hvis ikke vil vi få helt uholdbare forhold i den norske skole, for det er svært sjelden at delingstallene som står i loven, går opp med det tilfeldige antall elever som bor i skolekretsen. Så jeg oppfordrer på nytt statsråden til å si at dette er en utvikling statsråden ikke ønsker.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg mener at loven her er relativt klar, siden det er to typer av føringer som ligger inne på hvordan klassene kan deles. Det ene er skolestørrelse, og det andre er klassenes størrelse, for eksempel at elevtallet ikke kan overstige 24 dersom det er to årskull i klassen. Jeg har sagt at det ikke gis dispensasjon for disse bestemmelsene. Jeg har også sagt at man kan aldersblande grupper, men at de skal ha basistilhørighet i en klasse. Og det er altså klasser de er inndelt i.

Utover dette må jeg nok legge til at ifølge vanlig rettspraksis her i landet er det som ikke er forbudt, tillatt. Da er det ikke opp til ministeren å begrense de muligheter som loven gir, men i dette tilfellet mener jeg altså at bestemmelsene i den er ganske klare.

: