Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993
Spørsmål 49
Jan Simonsen (Frp): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:
Rapportene til Rogaland Fiskarlag tyder på at det i den senere tid har pågått dumping av makrell i betydelig omfang. Flere trålere som har drevet rekefiske eller trålfiske etter øyepål og konsumfisk, har fått fangst og utstyr for store verdier ødelagt fordi de har fått råtten makrell i trålen.
Hva vil fiskeriministeren gjøre for å få stanset den ulovlige og miljøforurensende dumpingen av makrell i Nordsjøen?
Statsråd Jan Henry T. Olsen: I de fleste fiskerier vil det kunne skje utilsiktede fangsttap. Makrellfisket er et vanskelig fiske, der dumping kan forekomme i form av uhell m.m. uansett hvor varsom en er eller hvor strengt regelverket er.
På grunnlag av rapporter fiskerimyndighetene har mottatt, er det grunn til å anta at det også skjer fangsttap som ikke skyldes uhell, men utkast eller slipp m.v. Det er ikke mulig å slå fast om dette er et resultat av norsk fiske, eller om et er et resultat av andre lands fiske. Her skal man være klar over at for eksempel EF praktiserer et regelverk som påbyr utkast av undermåls fisk. Slikt utkast i norsk sone vil likevel være forbudt også for utenlandske fartøy.
Det er svært vanskelig å slå fast omfanget av utkast. Dumpingen er imidlertid av en slik størrelsesorden at myndighetene oppfatter den som et klart problem.
Problemet med dumping av makrellfangster er av en slik karakter at det vanskelig lar seg løse av fiskerimyndighetene alene. Vi er derfor avhengig av at også utøverne er innstilt på å bidra til en løsning. Jeg kan opplyse at fiskeridirektøren, på bakgrunn av registreringene av utkast i makrellfisket, innkalte de ulike aktørene til et møte i november i år. Det ble bestemt at det skulle nedsettes en arbeidsgruppe med representanter fra både næringen og myndighetene for å vurdere eksisterende og eventuelt nye tiltak. Arbeidsgruppen vil bli nedsatt over nyttår, når fiskerimyndighetene har gjennomgått problemkomplekset nøyere.
Pr i dag har vi følgene generelle eller spesielle tiltak som er rettet mot dumping av makrell:
- Vi har utkastforbud. Det forbudet gjelder alle fartøy, norske og utenlandske, som fisker i Norges økonomiske sone.
- Vi har en G-6-ordning, som betyr at det med bakgrunn i prisforskjellen på makrell over og under 600 gram er lagt opp til en egen kvoteordning for å hindre at makrell dumpes.
- Vi har forbud mot sorteringsutstyr om bord på visse fartøygrupper.
- Vi har en ordning med ambulerende inspektører om bord på fiskefartøy ute på feltet.
- Vi har kontroll ved landing av fangster, og her blir det blant annet sett på sammensetningen av fangstene når de blir levert.
Felles for disse tiltakene er at de ikke er tilstrekkelige til totalt å forhindre dumping av fangster. Men situasjonen ville vært langt alvorligere uten at de eksisterende tiltakene hadde vært til stede.
Av nye tiltak som kan være aktuelle, kan jeg nevne at vi vurderer blant annet følgende:
- sorteringsutstyr på selve fiskeredskapet
- intensivert kontroll både på fiskefeltene og på land - og
- å etablere en bedre oppfølging av utenlandske fartøy som får fangsten eller deler av fangsten avvist for leveranse til konsum.
Jan Simonsen (Frp): Jeg er glad for at fiskeriministeren helt tydelig synes å se på dette som et betydelig problem. Det er det da også for de trålerne det rammer i form av forurensing. Norges Naturvernforbund har da også kalt denne virksomheten for miljøkriminalitet.
Jeg håper at den arbeidsgruppen som nå blir nedsatt, vil arbeide rimelig raskt, slik at disse problemene kan bli håndtert på en bedre måte i fremtiden. Men jeg vil understreke at jeg er rimelig godt fornøyd med svaret fra fiskeriministeren.