Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Kjellbjørg Lunde (SV): « Miljøverndepartementet har vedteke at det skal fremjast statleg reguleringsplan for kraftlina over Askøy til Kollsnesterminalen i Øygarden. Dette har vekt sterke reaksjonar lokalt. Det er no fremja to forslag i Stortinget om nye retningsliner om bygging av krafttrasear.

Vil departementet syte for at reguleringsplanen for lina over Askøy ikkje vert fremja før dei innleverte forslaga er handsama i Stortinget? »

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Den aktuelle kraftledning er konsesjonsbehandlet etter energiloven, påklaget og endelig vedtatt av Nærings- og energidepartementet 11. mai i år. Kraftlinjen er imidlertid ikke tegnet inn på Askøy kommunes egengodkjente kommuneplan. For at kraftledningen skal kunne bygges, må det gjøres endringer i kommuneplanen. Det er uheldig at det er blitt slik, men det er nå engang situasjonen.

Det er et stort tidspress for å få ferdig kraftfremføring til Kollsnesanlegget. Kraftledningen må stå ferdig innen 1. oktober 1994 for at oppstart av anlegget kan skje til fastsatt tid, 1. april 1996. En planavklaring må derfor starte opp umiddelbart og skje i løpet av meget kort tid for å imøtekomme disse forutsetningene.

På bakgrunn av de meget store nasjonale interessene som gjør seg gjeldende i denne saken, meddelte Miljøverndepartementet med hjemmel i plan- og bygningsloven § 18, første ledd Askøy kommune at departementet ville utarbeide statlig plan i samsvar med den allerede konsesjonsvedtatte kraftledningstraséen gjennom Askøy. Dette er et skritt vi nødig går til, og det skal være siste utvei for å bringe saken til en avgjørelse. Kommunen ble i brev av 22. oktober 1993 bedt om å gi uttalelse til dette i kommunestyremøte sist uke.

Den 1. november ble det avholdt et møte med deltakere fra kommunen, Miljøverndepartementet og Nærings- og energidepartementet. Her understrekte ordføreren at kommunen ville ta på seg å få fram det nødvendige planvedtak innen fristen, 1. mai 1994. I tillit til dette vil ikke Miljøverndepartementet gå videre med utarbeiding av statlig plan. På denne måten håper jeg at vi får en løsning som er akseptabel både for kommunen og staten.

Med de tidsfrister som må overholdes i denne saken, er det nødvendig å gå videre med å fremme planen etter plan- og bygningsloven uten å vente på at de forslagene som nå foreligger i Stortinget, er behandlet.

Kjellbjørg Lunde (SV): Eg vil takke statsråden for svaret. Det var gledeleg at resultatet av det møtet som var med departementa sist måndag, førte til at statleg reguleringsplan og pålegg ikkje vil bli utarbeidd, og at kommunen skal få behandle saka sjølv.

Det er naturleg at Regjeringas behandling av denne saka gjennom to departement vekte sterke reaksjonar lokalt. Eg forstår miljøvernministerens behov for å stresse desse tidsfristane, men likevel burde det kunne finnast ei løysing, ikkje minst fordi det viser seg å vere tverrpolitisk semje om at det er uheldig med den typen lineføringar som denne traseen over Askøy og vidare utover i Øygarden til Kollsnes inneber, for å få utsett realitetsbehandlinga og sett i gang planarbeidet til dess ein har fått drøfta igjennom kva slags retningsliner ein skal ha og kva slags miljøomsyn som må takast i slike saker.

Eg vil derfor spørje miljøvernministeren om han på noko vis kan gjere sitt til at vi får ei anna behandling av denne saka med eit anna resultat enn det som no ligg i konsesjonssøkjarane sitt opplegg.

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at både tilleggskommentar og tilleggsspørsmål skal være innenfor rammen av ett minutt.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Som jeg pekte på, er selve kraftledningsføringen en konsesjonssak som ble ferdigbehandlet etter energiloven i mai i år. Men det som rent formelt har ført til at denne saken er kommet opp igjen, er at det ikke er samsvar mellom behandlingsprosessene etter energiloven og plan- og bygningsloven. Begge lovene er aktuelle i denne type saker, og det er nå i gang et samarbeid mellom Nærings- og energidepartementet og Miljøverndepartementet med sikte på å få til endringer.

Det å vente på behandlingen av de to Dok.nr.8-forslag som er nevnt her, tror jeg vil forskyve hele prosessen tidsmessig, iallfall er det det Næringsdepartementet påstår. I tilfelle det skal skje, må det tas opp direkte med Næringsdepartementet, som er det ansvarlige departement i saken.

Kjellbjørg Lunde (SV): Til det siste: Det er sjølvsagt at denne saka kjem til å bli følgd opp overfor energiministeren. Men ut frå dei erfaringane vi har frå desse konfliktsakene mellom utbyggingsinteressene, energikreftene, som vil ha sitt igjennom så fort som mogleg, og miljøinteressene, må Regjeringa no prøve å finne fram til retningsliner og regelverk som gjer at det ikkje blir ein regel at miljøinteressene tapar, for det er jo det som oftast skjer.

No har vi varig verna ein del vassdrag. Det er enorme konfliktar fordi det ligg føre planar og vedtak som inneber kraftlineføring gjennom dei verna områda. Vi har konflikt mellom vegbygging og verna vassdrag osv. Miljøvernministeren gjer nok sikkert ganske mykje for at miljøomsyn skal takast, men det ser ut som dei interessene er på vikande front stadig vekk. Eg håper derfor verkeleg at miljøvernministeren no kan stadfeste at vi så snart som mogleg kan få meir samsvar mellom det som han har ansvaret for, og det som storsamfunnet elles vil ha av kraft- og energiutbygging.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, dette var vel minst 10 spørsmål formulert i ett, så det blir dessverre litt vanskelig å forholde seg til alt.

Jeg er ikke enig i at miljøhensynene taper systematisk i disse sakene, men det er helt riktig at det er en konflikt mellom forskjellige interesser i slike svære utbyggingssaker. Jeg antar at det som representanten Lunde tenker på når det gjelder kraftledningstraséer og den bekymring som etter hvert har gjort seg gjeldende i den forbindelse, knytter seg til problemer med såkalt elektromagnetisk stråling, hvor det har blitt lagt fram en del forskningsresultater som indikerer at det kan være sammenheng mellom sjukdom og stråling fra elektromagnetiske felter. Her har vi for en tid tilbake tatt initiativet til - sammen med Sosialdepartementet, som jo er ansvarlig for statens strålevern, og Næringsdepartementet, som nå jobber i en ekspertgruppe med sikte på å gå igjennom all tilgjengelig norsk og internasjonal forskning - å få brakt fakta på bordet og da også ta hensyn til det i framtidige lignende saker på en kanskje bedre måte enn i dag.

: