Odelstinget - Møte fredag den 5. juni 2009 kl. 9.29
Sak nr. 3 [09:44:03]
Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om lov om endringer i arbeidsmiljøloven (likestilling av arbeidstiden for skift- og turnusarbeidere mv.)
Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten er det satt fram åtte forslag. Det er
– forslagene nr. 1–4, fra Martin Engeset på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre
– forslagene nr. 5–7, fra Robert Eriksson på vegne av Fremskrittspartiet
– forslag nr. 8, fra Martin Engeset på vegne av Høyre.
Forslag nr. 4, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen i forskrift til arbeidsmiljøloven bemyndige Arbeidstilsynet til å kunne avgjøre valg av kursarrangør om verneombudets og arbeidsmiljøutvalgenes oppgaver, dersom verneombud/arbeidstakerrepresentanter i arbeidsmiljøutvalgene på bakgrunn av en begrunnet kvalitetsvurdering av kursinnhold ikke godtar arbeidsgivers valg av arrangør.»
Forslag nr. 5, fra Fremskrittspartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om et godkjenningssystem for bedriftshelsetjenesten som er bransjespesifikk.»
Forslag nr. 6, fra Fremskrittspartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at verneombud gis rett til nødvendig opplæring.»
Forslag nr. 7, fra Fremskrittspartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at aldersgrensen i lovverket fjernes, og at det kun er ordinære oppsigelsesvilkår som skal kunne føre til oppsigelse fra et arbeidsforhold.»
Forslag nr. 8, fra Høyre, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til løsninger på rekrutteringsutfordringene samt de kostnadsmessige og administrative konsekvensene av forslaget om gradvis kompensasjon for ubekvem arbeidstid.»
Disse forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Presidenten vil først la votere over forslag nr. 1, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
«3§ 10-12 annet ledd skal lyde:
Votering:Forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 64 mot 19 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 10.55.12)Arbeidsgiver og arbeidstaker i særlig uavhengig stilling kan, med unntak av § 10-2 første, andre og fjerde ledd, skriftlig avtale unntak fra bestemmelsene i dette kapittel.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr 3, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
«Ny § 15-13 a skal lyde:
§ 15-13 a Opphør av arbeidsforhold grunnet alder
1. Arbeidsforholdet kan bringes til opphør når arbeidstaker fyller 72 år. Lavere aldersgrense kan følge av annet grunnlag når grensen er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende, jf. § 13-3 andre ledd.
2. Arbeidstaker har krav på skriftlig varsel om tidspunktet for fratreden. Fratreden kan tidligst kreves seks måneder etter den første dag i måneden etter at varslet er kommet frem til arbeidstaker.
3. Før varsel gis skal arbeidsgiver så langt det er mulig innkalle arbeidstaker til en samtale, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.
4. Arbeidstaker som ønsker å fratre, har en tilsvarende varslingsfrist på en måned, likevel slik at kravet til skriftlighet ikke gjelder.»
lov
om endringer i arbeidsmiljøloven
I
I lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) gjøres følgende endringer:
§ 3-3 første ledd første punktum skal lyde:
Arbeidsgiver plikter å knytte virksomheten til en bedriftshelsetjeneste godkjent av Arbeidstilsynet når risikoforholdene i virksomheten tilsier det.
§ 3-3 nytt femte ledd skal lyde:
(5) Departementet kan i forskrift gi bestemmelser om at bedriftshelsetjeneste etter denne paragraf må godkjennes av Arbeidstilsynet og om det nærmere innholdet i en slik godkjenningsordning.
§ 4-1 annet og tredje ledd skal lyde:
(2) Ved planlegging og utforming av arbeidet skal det legges vekt på å forebygge skader og sykdommer. Arbeidets organisering, tilrettelegging og ledelse, arbeidstidsordninger, lønnssystemer, herunder bruk av prestasjonslønn, teknologi mv. skal være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger og slik at sikkerhetshensyn ivaretas.
(3) Det skal vurderes om det er særlig risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten. Tiltak som er nødvendig for å forebygge og redusere eventuell risiko ved alenearbeid skal iverksettes, slik at lovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ivaretas.
Nåværende tredje til sjette ledd blir fjerde til syvende ledd.
§ 6-5 første ledd nytt annet punktum skal lyde:
Verneombud har rett til å ta den nødvendige opplæring ved kurs som arbeidstakernes organisasjoner arrangerer.
Nåværende annet punktum blir tredje punktum.
§ 7-4 skal lyde:
§ 7-4. Utgifter, opplæring mv.
Reglene i § 6-5 gjelder tilsvarende for medlemmer av arbeidsmiljøutvalg.
§ 10-2 fjerde ledd fjerde punktum skal lyde:
Fortrinnsrett etter §§ 14-2 og 14-3 går foran fortrinnsrett etter bestemmelsen her.
§ 10-4 nytt sjette ledd skal lyde:
For tredelt skift- og turnusarbeid som ikke faller inn under fjerde eller femte ledd og som innebærer at den enkelte arbeidstaker må arbeide minst hver tredje søndag, reduseres den alminnelige arbeidstiden etter første ledd ved at hver time arbeidet på søn- og helgedag, jf. § 10-10 første ledd, regnes lik 1 time og 10 minutter, og hver time arbeidet om natten, jf. § 10-11 første ledd, regnes lik 1 time og 15 minutter, ned til 36 timer i løpet av sju dager. Den alminnelige arbeidstid må uansett ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 38 timer i løpet av sju dager.
§ 10-12 femte ledd skal lyde:
(5) Dersom det er inngått avtale som nevnt i §§ 10-5 andre ledd, 10-6, 10-8 tredje ledd, 10-10, 10-11 eller 10-12 fjerde ledd og et flertall av arbeidstakerne er bundet av avtalen, kan arbeidsgiver gjøre avtalens bestemmelser om arbeidstid gjeldende for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art avtalen omfatter.
Ny § 12-15 skal lyde:
§ 12-15 Religiøse høytider
Rett til permisjon ved religiøse høytider for arbeidstaker som ikke tilhører Den norske kirke, reguleres av lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna § 27 a.
§ 14-9 femte ledd annet punktum skal lyde:
Arbeidstaker som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i mer enn fire år etter første ledd bokstav a og b, skal anses som fast ansatt slik at reglene om oppsigelse av arbeidsforhold kommer til anvendelse.
§ 14-12 tredje ledd skal lyde:
(3) Ved innleie etter denne paragraf gjelder reglene i § 14-9 femte ledd andre punktum tilsvarende.
§ 14-15 annet ledd bokstav b skal lyde:
b)for arbeidstakers egenandel til tjenestepensjonsordninger som er omfattet av foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven eller offentlige tjenestepensjonsordninger.
§ 14-15 tredje ledd skal lyde:
(3) Trekk i lønn eller feriepenger etter andre ledd bokstav c, e og f skal begrenses til den del av kravet som overstiger det arbeidstaker med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstand.
§ 15-1 annet punktum skal lyde:
Både grunnlaget for oppsigelsen og eventuell utvelgelse mellom flere ansatte av hvem som skal sies opp, skal drøftes.
§ 15-7 fjerde ledd oppheves.
§ 15-11 annet ledd tredje punktum skal lyde:
Dette gjelder også ved hel eller delvis nedleggelse av virksomheten.
Någjeldende tredje punktum blir nytt fjerde punktum.
§ 15-11 tredje ledd annet punktum skal lyde:
Etter krav fra arbeidstaker kan retten likevel bestemme at arbeidsforholdet skal fortsette inntil saken er rettskraftig avgjort, dersom søksmål reises innen fristene i § 17-4.
Ny § 15-13 a skal lyde:
§ 15-13 a Opphør av arbeidsforhold grunnet alder
(1) Arbeidsforholdet kan bringes til opphør når arbeidstaker fyller 70 år. Lavere aldersgrense kan følge av annet grunnlag når grensen er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende, jf. § 13-3 andre ledd.
(2) Arbeidstaker har krav på skriftlig varsel om tidspunktet for fratreden. Fratreden kan tidligst kreves seks måneder etter den første dag i måneden etter at varslet er kommet frem til arbeidstaker.
(3) Før varsel gis skal arbeidsgiver så langt det er mulig innkalle arbeidstaker til en samtale, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.
(4) Arbeidstaker som ønsker å fratre, har en tilsvarende varslingsfrist på en måned, likevel slik at kravet til skriftlighet ikke gjelder.
§ 16-3 tredje ledd tredje punktum skal lyde:
Fortrinnsrett etter §§ 10-2 fjerde ledd, 14-2 og 14-3 går foran fortrinnsrett etter paragrafen her.
§ 17-1 tredje ledd skal lyde:
(3) Mekling i forliksråd finner ikke sted for krav som er gjenstand for forhandlinger etter § 17-3, krav som nevnt i § 17-1 andre ledd eller krav som har vært prøvet for tvisteløsningsnemnd etter § 17-2.
§ 17-4 femte ledd skal lyde:
(5) Retten til å fortsette i stillingen etter § 15-11 gjelder dersom søksmål reises innen utløpet av oppsigelsesfristen, og innen åtte uker fra forhandlingenes avslutning eller fra oppsigelsen fant sted. Det samme gjelder hvis arbeidstaker innen utløpet av oppsigelsesfristen skriftlig underretter arbeidsgiver om at søksmål vil bli reist innen åtte-ukersfristen. Fristene gjelder ikke dersom arbeidsgivers oppsigelse ikke oppfyller formkravene i § 15-4 første og andre ledd, jf. tredje ledd i paragrafen her. Retten kan bestemme at arbeidsforholdet skal fortsette, jf. § 15-11 tredje ledd, dersom søksmål med krav om dette reises innen åtte uker fra tidspunktet for arbeidstakers fratreden eller fra forhandlingenes avslutning.
§ 18-6 første ledd skal lyde:
(1) Arbeidstilsynet gir de pålegg og treffer de enkeltvedtak som ellers er nødvendig for gjennomføringen av bestemmelsene i og i medhold av kapittel 2 til 11 samt §§ 14-5 til 14-8, 15-2 og 15-15. Dette gjelder likevel ikke §§ 2-4, 2-5, 10-2 andre til fjerde ledd og § 10-6 tiende ledd.
II
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. De enkelte bestemmelsene kan tre i kraft til ulik tid.
Presidenten: Det voteres alternativt mellom innstillingen til I § 15-7 og forslag nr. 2, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble innstillingen bifalt med 64 mot 19 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 10.56.03)«§ 15-7 fjerde ledd første punktum skal lyde:
Oppsigelse med fratreden før fylte 72 år som alene skyldes at arbeidstaker har nådd pensjonsalder etter folketrygdloven, skal ikke anses å være saklig begrunnet.»
Presidenten: Det voteres over innstillingen til I § 3-3 første punktum, § 3-3 nytt femte ledd og ny § 15-13 a.
Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 64 mot 18 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 10.56.33)Presidenten: Det voteres over innstillingen til I § 6-5 første ledd nytt annet punktum.
Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 46 mot 37 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 10.57.04)Presidenten: Det voteres over innstillingen til I § 10-4 nytt sjette ledd og § 15-11 tredje ledd annet punktum.
Høyre har varslet at de vil stemme imot.
Voteringstavlene viste at det var avgitt 58 stemmer for og 25 stemmer mot komiteens innstilling.
(Voteringsutskrift kl. 10.57.29)
Robert Eriksson (FrP) (fra salen): Jeg stemte feil.
Ib Thomsen (FrP): (fra salen): Det gjorde jeg også.
Presidenten: Siden det er flere som har stemt feil, foreslår presidenten at vi tar den voteringen om igjen. Høyre har – som sagt – varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling til I § 10-4 nytt sjette ledd og § 15-11 tredje ledd annet punktum ble bifalt med 73 mot 10 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 10.58.22)Presidenten: Det voteres over innstillingen til I § 15-11 annet ledd tredje punktum.
Fremskrittspartiet og Høyre har varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 55 mot 28 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 10.58.45)Presidenten: Det voteres over resten av innstillingen til I.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.Presidenten: Lovforslaget vil bli sendt Lagtinget.