Odelstinget - Møte fredag den 23. april 2004 kl. 11.45
Sak nr. 1
Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endringer i utlendingsloven (EØS-utvidelsen)
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det sett fram to forslag. Det er
forslag nr. 1, frå Kari Lise Holmberg på vegner av Høgre, Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti
forslag nr. 2, frå Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vegner av komiteen
A. Lov
om endringer i utlendingsloven (EØS-utvidelsen)
I
I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her gjøres følgende endringer:
§ 50 tredje ledd siste punktum skal lyde:
Kongen kan ved forskrift fastsette unntak fra kravet om oppholdstillatelse.
Presidenten: Ordføraren for saka har på vegner av komiteen trekt forslaget om endring av § 50 tredje ledd siste punktum.
Votering:Tilrådinga frå komiteen – med unntak av framlegget til endring av § 50 – vart samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:Ny § 56 a skal lyde:
56 a Melding til myndighetene
Utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen, og som skal ta arbeid, drive ervervsvirksomhet eller yte tjenester i riket, og som er unntatt fra kravet om oppholdstillatelse etter 50 første, annet eller tredje ledd, skal senest innen én uke etter at arbeidet er tiltrådt, melde seg for vedkommende myndighet. Kongen kan gi nærmere forskrift om hvilken myndighet utlendingen skal melde seg for og hvordan melding skal skje.
Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:Ny § 58 a skal lyde:
58 a Særregler for arbeidstakere fra Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia eller Ungarn
For arbeidstakere omfattet av 51 første ledd bokstav a som er borgere av Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia eller Ungarn, kan Kongen ved forskrift gi regler om
a) at arbeidstakeren må ha oppholdstillatelse før arbeidet påbegynnes, jf. 50,
b) adgangen til arbeidsmarkedet som avviker fra 51 første ledd bokstav a, herunder regler om bolig, lønns- og arbeidsvilkår, dokumentasjon av arbeidsforhold, og at arbeidsomfang som hovedregel skal være heltidsarbeid.
c)at oppholdstillatelse og fornyelse av denne gis for inntil ett år, jf. 54 og 55, og om
d)tilbakekall av oppholdstillatelse som avviker fra 56 første ledd.
Dersom arbeid som utføres av arbeidstakere som nevnt i første ledd skaper eller forventes å skape forstyrrelser på arbeidsmarkedet som vil kunne utgjøre en alvorlig risiko for levestandarden eller sysselsettingen i en bestemt region eller et bestemt yrke, kan Kongen i statsråd ved forskrift gjøre unntak for slike arbeidstakere fra bestemmelser gitt i eller i medhold av 50, 51 første ledd bokstav a og paragrafen her. Det kan herunder fastsettes at bestemmelser som gjaldt før 14. oktober 2003, skal gjelde.
Presidenten: Som alternativ til fyrste ledd i tilrådinga ligg det føre eit avvikande forslag, nr. 1, frå Høgre, Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:
«Ny § 58 a første og andre ledd skal lyde:
For arbeidstakere omfattet av § 51 første ledd bokstav a som er borgere av Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia eller Ungarn, er det et vilkår for oppholdstillatelse at det som hovedregel dreier seg om heltidsarbeid. Vilkåret gjelder ikke arbeidstakere som har hatt lovlig opphold i riket som arbeidstaker i minst de tolv forutgående månedene.
Kongen kan ved forskrift gi regler om
a) at arbeidstakeren må ha oppholdstillatelse før arbeidet påbegynnes, jf. § 50,
b) adgangen til arbeidsmarkedet som avviker fra § 51 første ledd bokstav a, herunder regler om lønns- og arbeidsvilkår og dokumentasjon av arbeidsforhold,
c) at oppholdstillatelse og fornyelse av denne gis for inntil ett år, jf. §§ 54 og 55, og om
d) tilbakekall av oppholdstillatelse som avviker fra § 56 første ledd.
Andre ledd i proposisjonens forslag til lovvedtak blir tredje ledd.»
Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet står her bak tilrådinga.
Det vert votert alternativt mellom fyrste ledd i tilrådinga og heile forslaget frå Høgre, Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti.
Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen til § 58 fyrste ledd og forslaget frå Høgre, Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti vart forslaget vedteke med 38 mot 28 røyster.(Voteringsutskrift kl. 14.09.32)Presidenten: Det vert så votert over komiteens tilråding til § 58 andre ledd, som no har vorte tredje ledd.
Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:II
Loven trer i kraft straks.
Presidenten: Her ligg det føre eit forslag, nr. 2, frå Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vegner av komiteen. Dette forslaget skal erstatte II i tilrådinga og lyder:
Votering:Forslaget frå Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vegner av komiteen vart samrøystes vedteke.«I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her skal romertall II lyde:
§ 56 a trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. § 58 a trer i kraft straks.»
Presidenten: Det vert votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.Presidenten: Lovvedtaket vil verte sendt Lagtinget.
Vidare var tilrådd:B.
Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2005 redegjøre for erfaringer knyttet til bruk av norske velferdsytelser som følge av EØS-utvidelsen.
C.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som utvider Arbeidstilsynets fullmakter til håndheving av regler nedlagt i allmenngjorte tariffavtaler og styrket kontroll med overholdelsen av reglene om arbeidstid og andre aktuelle vilkår i arbeidsmiljøloven, samt standarder for bolig- og brakkeforhold, i forbindelse med utstasjonering av arbeidstakere.
D.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som utvider rapporteringsplikten til Sentralskattekontoret for utlendingssaker til å gjelde alle utenlandske arbeidstakere innen alle bransjer. Det forutsettes at det kan gjøres unntak fra rapporteringsplikten.
E.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som gir adgang til å pålegge arbeidsgiver å sørge for at alle ansatte har identitetskort, adgang til å pålegge arbeidstakere å vise identitetskort på forespørsel fra offentlig myndighet, samt adgang til å pålegge arbeidsgiver, hovedentreprenør eller den som har kontrakt med en byggherre å kunne legge fram mannskapslister og dokumentasjon av lønnsforhold og utbetalt lønn.
F.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel slik at Arbeidstilsynet overtar ansvar for å føre tilsyn med at vilkårene for innvilgelse av arbeidstillatelser gitt av UDI følges.
G.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som utvider Arbeidstilsynets og andre relevante tilsyns fullmakter til kontroll og iverksettelse av sanksjoner overfor virksomheter som bryter regelverket, slik at regelverket, inklusive vilkår om lønn, arbeidstid og boforhold, blir fulgt.
H.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lov som sikrer at virksomheter som benytter arbeidstakere uten arbeidstillatelse, skal anmeldes og at de skal idømmes betydelige bøter og inndraging av fortjenesten.
I.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som i forbindelse med tjenesteleveranser, anbud og underentrepriser gir tillitsvalgte rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår hjemlet i lov og arbeidsavtale (jf. arbeidsmiljøloven § 55 C) hos underentreprenører, men slik at det ikke omfatter rett til innsyn i personlige forhold eller andre fagforeningers kollektivavtale.
J.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som gir tillitsvalgte rett til drøfting i forbindelse med beslutninger om innleie og underentrepriser.
K.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel som sikrer at hovedentreprenør, eller den som har kontrakt med byggherren, gjøres ansvarlig for at underentreprenører betaler skatter og avgifter, og følger gjeldende lov- og regelverk, og at byggherrens ansvar for å sikre lovlige forhold på bygg- og anleggsplass innskjerpes.
L.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag til lovhjemmel om godkjenning, registrering og kontroll av byråer som driver formidling eller utleie av arbeidskraft i Norge.
M.
Stortinget ber Regjeringen innen 1. juni 2004 legge fram forslag om å implementere ILO-konvensjon nr. 94 i norsk lovgivning.
N.
Stortinget ber Regjeringen om å utvide ordningen med regionale verneombud til flere bransjer.
Presidenten: B–N vert i samsvar med § 30 fjerde ledd i forretningsordenen å sende Stortinget.