Odelstinget - Møte tirsdag den 9. desember 2003 kl. 14.25
Sak nr. 2
Innstilling frå kommunalkomiteen om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd, lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering og lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø mv.
Talere
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Kari Lise Holmberg på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 2, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti
A.
Ot.prp. nr. 12 (2003-2004) når det gjeld lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. § 58 A nr. 1 og nr. 2, vert sendt tilbake til Regjeringa for vurdering i Arbeidslivslovutvalet som ein del av utvalet si heilskaplege innstilling.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:B.
Lov
om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd, lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering og lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v.
I
I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:
§ 4-7 annet ledd skal lyde:
Dagpenger kan ytes i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder ved hel eller delvis permittering hos samme arbeidsgiver. Departementet kan gi forskrift om adgang til å forlenge perioden med rett til dagpenger.
Presidenten: Fremskrittspartiet og Senterpartiet har varslet at de går imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 57 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.50.30)Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bifaltes med 41 mot 31 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.50.54)Videre var innstillet:«I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:
§ 4-15 første ledd annet punktum skal lyde:
Dersom inntekten har vært lavere enn to ganger grunnbeløpet, utgjør full stønadsperiode 52 uker.»
II
I lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering gjøres følgende endringer:
§ 3 (1) første ledd skal lyde:
Arbeidstaker har krav på lønn og annet arbeidsvederlag fra arbeidsgiver i en arbeidsgiverperiode den første tid etter at permittering er iverksatt. Arbeidsgiverperioden løper fra og med den første arbeidsdag permitteringen omfatter. Arbeidsgiverperiodens lengde er
a) 10 arbeidsdager ved hel permittering
b) 15 arbeidsdager ved mindre enn 40 pst. reduksjon av arbeidstiden
Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.
Presidenten: Presidenten vil her gjøre oppmerksom på at sakens ordfører har rettet første ledd bokstav a) til å skulle lyde:
«10 arbeidsdager ved hel permittering og ved minst 40 pst. reduksjon av arbeidstiden»
Det voteres først over forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti.
Forslaget lyder:
«I lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering gjøres følgende endring:
§ 3 (1) første ledd skal lyde:
Arbeidstaker har krav på lønn og annet arbeidsvederlag fra arbeidsgiver i en arbeidsgiverperiode den første tid etter at permittering er iverksatt. Arbeidsgiverperioden løper fra og med den første arbeidsdag permitteringen omfatter. Arbeidsgiverperiodens lengde er
a) 5 arbeidsdager ved hel permittering og ved minst 50 pst. reduksjon av arbeidstiden
b) 10 arbeidsdager ved mindre enn 50 pst. reduksjon av arbeidstiden
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 62 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.51.47)Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.»
Presidenten: Det voteres så over den rettede innstillingen.
Fremskrittspartiet og Senterpartiet har varslet at de går imot.
Votering:Komiteens innstilling til § 3 (1) – med den foretatte rettelse – bifaltes med 63 mot 6 stemmer. Ny votering, se nedenfor(Voteringsutskrift kl. 15.52.08.)Videre var innstillet:§ 3 (2) første ledd skal lyde:
Arbeidstakere som i løpet av de siste 18 måneder har vært helt eller delvis permittert uten lønn i 26 uker til sammen, har krav på lønn og annet arbeidsvederlag fra arbeidsgiver for den overskytende permitteringstid. Departementet kan gi forskrift om adgang til å forlenge perioden på 26 uker før arbeidsgivers lønnsplikt gjeninntrer. Tid hvor arbeidstakeren har vært permittert som følge av arbeidskamp, regnes ikke med ved beregning av permitteringstid etter dette ledd.
Presidenten: Senterpartiet har varslet at de går imot.
Voteringstavlene viste at det ble avgitt 59 stemmer for innstillingen og 8 stemmer mot.(Voteringsutskrift kl. 15.52.48)Per Sandberg (FrP) (fra salen):Beklager, men det er grunn til å ta voteringen om igjen.
Presidenten: Da tar vi voteringen om igjen.
Senterpartiet har altså varslet at de går imot.
Votering:Komiteens innstilling til § 3 (2) bifaltes mot 4 stemmer.Per Sandberg (Frp) (fra salen): Jeg beklager, men kan vi gå tilbake og ta voteringen over § 3(1) på nytt også.
Presidenten: Representanten Sandberg mener at voteringstemaet under § 3 (1) ikke var tydelig nok.
Vi går da tilbake til § 3 (1). Her har vi først stemt over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, og det voteres nå på nytt over innstillingen. Som presidenten også sa i sted, har Fremskrittspartiet og Senterpartiet varslet at de går imot.
Votering:Komiteens innstilling til § 3 (1) – med den foretatte rettelse – bifaltes med 57 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.54.23)Videre var innstillet:III
I lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. gjøres følgende endring:
§ 74 nr. 1 første ledd nytt femte punktum skal lyde:
Kongen kan bestemme at annen offentlig myndighet enn Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med at bestemmelsene gitt i eller i medhold av denne loven blir overholdt.
IV Ikrafttredelses- og overgangsregler
Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.
Departementet kan fastsette forskrift om overgangsregler.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.