Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 30. november 2016 kl. 8:30

Dato: 30.11.2016

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 2. desember 2016

Talere

Lederen: Utvalget har mottatt den kommenterte lista med rettsakter fra regjeringa. Er det noen som har kommentarer til denne lista? Hansen tegner seg – som vanlig. Vær så god!

Svein Roald Hansen (A): Jeg må nesten beklage, men det gjelder eurovignettordningen. Det står under sakkyndige instansers merknader:

«I mai i år meldte EEAS at EU-siden var uenig i vår erklæring og foreslo svært omfattende strykninger.»

Hva er grunnen til at man ikke legger fram denne erklæringen, innvier oss i erklæringen? Det er det ene spørsmålet. Det andre er: Hva betyr det reelt sett at man har måttet stryke deler av en omfattende erklæring? Jeg går ut fra at det er innvendinger mot ordningen.

Statsråd Elisabeth Vik Aspaker: Takk for spørsmålet.

Eurovignettdirektivet regulerer betaling for bruk av tunge lastebiler på visse typer infrastruktur, og er en videreføring av et direktiv som allerede er innlemmet i EØS-avtalen. Så er det sånn at det nye direktivet har enkelte bestemmelser som etter vårt syn faller innenfor skattepolitikken, og derfor utenfor EØS-avtalen. Dette gjelder bestemmelser om miljøkomponenter i brukerbetalingen og bruken av det avgiftsprovenyet som det skaper. Ved innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen vil vi fra norsk side gjøre det klart at slike bestemmelser ikke kan gjøres bindende for vår del.

Lederen: Er det andre spørsmål eller kommentarer? – Da anses Europautvalget som konsultert.

Vi går videre til sak nr. 3, der statsråd Vik Aspaker vil redegjøre for andre aktuelle EU- og EØS-saker. Vær så god!