Søk

Innhold

7. Komiteens merknader til Dokument 8:179 S (2023–2024)

Komiteen viser til Dokument 8:179 S (2023–2024) om å stanse insektdøden, som behandles som en del av denne innstillingen.

Komiteen viser til at det ble etablert en tverrsektoriell pollinatorstrategi i 2018, der hovedmålet er å sikre levedyktige bestander av villbier og andre pollinatorer for å opprettholde pollinering i matproduksjon og naturlige økosystemer.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne viser til en undersøkelse fra Miljødirektoratet som de siste årene har vist rask nedgang i antall insekter. Disse medlemmer har merket seg at insektsøkologene Thygeson og Birkemoe (NMBU) i sitt høringsinnspill til denne saken understreker at det er for tidlig å si om dette er et tegn på en langsiktig trend eller tilfeldige variasjoner. De skriver imidlertid at «de studier og data som finnes, støtter opp om en endring i sammensetningen av insekter og en total nedgang i antall insekter». Den globale nedgangen i insektsbestandene anslås i flere studier til minimum 1–2 pst. i året.

Disse medlemmer viser til at både pollinering og mange nedbrytningsprosesser i naturen avhenger av insekter, i tillegg til at insektene er grunnleggende i økosystemene. Den negative trenden for insektene er derfor dramatisk.

Disse medlemmer har merket seg at årsaken til tilbakegangen er summen av mange mindre påvirkninger. Mer intensiv drift i jordbruket og i skogbruket, kjemiske bekjempelsesmidler, nedbygging av natur og færre naturlige restarealer samt klimaendringer er viktige faktorer. Disse medlemmer mener Norge trenger en snuoperasjon for å hindre norsk og global insektdød. Mennesker må være villige til å prioritere leveområdene til insekter og tenke nytt om hvordan vi bruker og beslaglegger arealer.

Disse medlemmer minner om at slike tiltak noen ganger vil måtte gå bekostning av andre interesser og kreve større endringer i arealbruk, mens det andre ganger handler mer om å ta hensynet til insekter og annet naturmangfold tidligere inn i planlegging, som ved å bruke stedegne planter og sørge for insektsvennlige kantsoner, grønne tak og åpne bekkeløp når en bygger veier eller transformerer områder i tettsteder. Dette bør være en tydelig del av offentlige retningslinjer for bygging og endring av arealer.

Disse medlemmer viser til forslag fremmet i kapittel 5.6 om jordbruk i denne innstillingen.

Disse medlemmer fremmer i tillegg følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen iverksette et nasjonalt program med insentiver til å etablere og skjøtte blomsterenger og villenger med stedegne planter på private eiendommer, inkludert takarealer, for å sikre artsmangfoldet av planter og insekter.»

«Stortinget ber regjeringen oppdatere statlige planretningslinjer slik at en fremmer insektsvennlig areal- og transportplanlegging på tvers av forvaltningsnivåer og sektorer.»