Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Kathrine Kleveland, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Kim Thoresen, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, viser til proposisjonen. Komiteen avholdt muntlig høring i saken 23. mai 2024. Komiteen viser til vedlagte rettebrev av 30. mai 2024 fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

2.1 Generelle merknader

Komiteen viser til at kommunesektoren i 2022, 2023 og 2024 preges av en verden i en usikker tid. Kommunene har de siste årene måttet håndtere flere store utfordringer som koronapandemien, økt flyktningstrøm grunnet Russlands krigføring i Ukraina, høye strømpriser, høy kostnadsvekst og uforutsette naturhendelser som ekstremværet Hans.

Komiteen viser videre til at Norge har besluttet å gi midlertidig kollektiv beskyttelse til mennesker på flukt fra krigshandlingene i Ukraina og at alle kommuner er oppfordret til å bosette flyktninger. Komiteen viser til at det høye tallet på ankomster av fordrevne fra Ukraina er krevende for norske kommuner. Komiteen merker seg den store innsatsen som er lagt ned i kommunenes og fylkenes håndtering av det store antallet flyktninger som fortsatt kommer til Norge, og vil rose kommunene for deres innsats med å skaffe til veie boliger og sørge for god integrering av flyktninger i årene som er gått siden krigen brøt ut.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at til tross for prisvekst, høye rentekostnader og ekstraordinære kostnader knyttet til eksempelvis naturhendelser var den økonomiske situasjonen i kommunene ved inngangen til 2024 jevnt over god. Siden 2015 har netto driftsresultat for sektoren i stort ligget godt over anbefalt nivå fra Teknisk beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU). Det må blant annet ses i sammenheng med høyere skatteinntekter enn anslått i nasjonalbudsjettet. Flere kommuner og fylkeskommuner har bygget opp betydelige disposisjonsfond, og det er få kommuner i Register om betinget godkjenning og kontroll (ROBEK).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, merker seg imidlertid at forskjellene mellom kommunene har fortsatt å øke som følge av at sterk kostnadsvekst, høye strømpriser, renteøkninger og havbruksinntekter slår ulikt ut mellom kommunene.

Flertallet merker seg at både 2022 og 2023 var preget av høy prisvekst og stigende renter. Driftsresultatet for 2023 var under TBUs anbefalte nivå på 2 pst. av inntektene over tid. Flertallet merker seg videre at de positive netto driftsresultatene for 2022 og 2023 må ses i lys av at skatteinntektene var vesentlig høyere enn anslått og at kommunesektoren for 2023 ble mer enn kompensert for prisveksten. Flertallet viser til at netto driftsresultat varierte vesentlig mer mellom kommunene i 2023 enn i foregående år.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at handlingsrommet i finanspolitikken etter hvert vil bli mindre. Sammenholdt med demografiendringer, herunder en økende andel eldre og lavere vekst i samfunnets totale arbeidsstyrke, vil det gi en svakere inntektsutvikling i statsbudsjettene i årene fremover. Dette flertallet viser til at krigen i Ukraina og geopolitiske spenninger gjør det nødvendig å prioritere beredskap og sikkerhet. Som en følge av dette vil det være mindre rom for andre prioriteringer i statsbudsjettet.

Komiteen viser til at demografiendringer vil påvirke samtlige samfunnssektorer. Utfordringer knyttet til å dekke arbeidskraftsbehov vil bli størst i små og usentrale kommuner. Innen helse og omsorg har kommuner allerede i dag vanskeligheter med å sikre kvalifisert personell til å håndtere en større andel eldre og pleietrengende. Komiteen viser til at Generalistkommuneutvalget har pekt på demografiendringer som den største utfordringen for kommunene i årene som kommer.

Komiteen viser til at kommunene spiller en viktig rolle i å nå klimamålene og omstillingen til lavutslippssamfunn.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at det i en urolig tid med krig i Europa er nødvendig å prioritere forsvar, sikkerhet og beredskap. Samtidig er det avgjørende å sikre gode velferdstjenester i hele landet. Disse medlemmer viser til at regjeringen legger opp til en realvekst i kommunesektorens frie inntekter på 6,4 mrd. kroner, hvorav 5 mrd. kroner fordeles til kommunene og 1,4 mrd. kroner til fylkeskommunene. Disse medlemmer vil påpeke at denne veksten gir det største handlingsrommet utover demografi og pensjon på 15 år, foruten regjeringens kommunebudsjett for 2022. Disse medlemmer mener det vil gi kommunesektoren økonomiske rammer til å løse viktige oppgaver innen velferd, infrastruktur, kollektivtransport og samfunnsutvikling.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at Generalistkommuneutvalget påpekte at demografiendringene er den største utfordringen for kommunesektoren og at utenforskap forsterker de demografiske utfordringene. I en tid der vi blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, er det vesentlig å forhindre at folk faller utenfor arbeidsliv eller utdanning.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at regjeringen prioriterer politikk som fremmer arbeid og utdanning. Kommunene spiller en helt sentral rolle i dette arbeidet.

Disse medlemmer støtter opp under dagens generalistkommuneprinsipp, der alle kommuner har det samme ansvaret for å yte likeverdige tjenester til sine innbyggere. En god og forutsigbar kommuneøkonomi er avgjørende. Disse medlemmer mener forslaget til nytt inntektssystem bidrar til en nødvendig justering og sikrer en mer rettferdig fordeling mellom kommunene. Disse medlemmer viser til at det er nødvendig å oppdatere kostnadsnøklene i utgiftsutjevningen, slik at kompensasjonen for utgifter kommunene ikke kan påvirke, stemmer bedre overens med beregnet utgiftsnivå. Disse medlemmer mener forslaget til nytt inntektssystem i større grad bidrar til å jevne ut økonomiske forskjeller mellom kommunene slik at alle kommuner settes i stand til å yte likeverdige tjenester til sine innbyggere.

Disse medlemmer viser til at regjeringen har som mål at det skal være godt å bo i hele landet og at folketallet skal øke i distriktskommuner, jf. Meld. St. 27 (2022–2023) Eit godt liv i heile Noreg – distriktspolitikk for framtida. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har satt i gang en rekke tiltak for å løfte distriktskommuner, for å sikre at det bor folk i hele landet. Disse medlemmer vil blant annet vise til at barnehageprisene er halvert for innbyggerne i kommuner i sentralitetsklasse 5 og 6, og at det er gratis i tiltakssona i Nord-Troms og Finnmark. Andre tiltak er blant annet gratis eller kraftig reduserte priser for å ta ferje, halvert makspris med fly på FOT-ruter og grunnskoletilskudd. Disse medlemmer vil videre trekke fram at regjeringen i Meld. St. 13 (2023–2024) Bustadmeldinga skriver at den vil vurdere tiltak for boligbygging i distriktene og tiltak for å redusere tapsrisikoen ved bygging. Gjennom bygdevekstavtaler, regionvekstavtaler og nærtjenestesentre støtter regjeringen kommuner i utvikling og forbedring av tjenester til innbyggerne.

Komiteens medlemmer fra Høyre mener at kommunene er grunnmuren i det norske demokratiet og de fremste leverandørene av velferdstjenester i folks hverdag. En god og forutsigbar kommuneøkonomi er således et viktig fundament for det norske velferdssamfunnet og noe av det viktigste Stortinget kan bidra med for å sikre gode velferdstjenester i hverdagslivet til enkeltpersoner og familier.

Disse medlemmer viser til at de demografiske utviklingstrekkene gjør at kommunene i årene fremover må være forberedt på store omstillinger. Kommunereformen har bidratt til å styrke flere kommuner, men det er mange små kommuner som vil være sårbare i møte med de krav og forventninger dagens samfunn stiller. Fra 2019 til i dag har antallet kommuner blitt redusert fra 428 til 357. Dette har gitt større fagmiljøer og mer hensiktsmessige løsninger rundt organisering av kommunens tjenester. Disse medlemmer viser til at tall fra SSBs siste befolkningsframskriving fra juni 2024 viser at det i løpet av de neste ti årene vil være flere eldre (65 år +) enn barn og unge (0–19 år). Disse medlemmer viser på denne bakgrunn til at det vil være et stort behov for ansatte innenfor helse og omsorg i årene som kommer.

Disse medlemmer mener at landets kommuner må være rustet til å møte morgendagens utfordringer og levere gode tjenester til sine innbyggere. Mange små kommuner har svake kompetansemiljøer, og de klarer ikke å levere sine lovpålagte tjenester på en god nok måte. Dette viser hvor viktig det var at Solberg-regjeringen startet kommunereformen og styrket kommuneøkonomien. Disse medlemmer viser til at Generalistkommuneutvalgets rapport gir et godt og saklig grunnlag for å diskutere hvordan vi skal løse og finansiere fremtidens tjenestetilbud til det beste for innbyggerne. Disse medlemmer mener at det er bekymringsfullt at regjeringen fortsatt velger å ikke følge de viktigste anbefalingene i rapporten.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti merker seg at kommunesektoren hadde en samlet gjeld på om lag 750 mrd. kroner ved utgangen av 2023, og er bekymret for at en renteøkning vil kunne ha stor påvirkning på kommuneøkonomien. Disse medlemmer viser videre til at ett prosentpoeng høyere rente isolert sett vil belaste kommuneøkonomien med 3,2 mrd. kroner, eller nærmere en halv prosent av driftsinntektene. Til sammenligning var belastningen 2,7 mrd. kroner ved utgangen av 2022.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Solberg-regjeringen økte de frie inntektene utover de beregnede demografi- og pensjonskostnadene og med det økte handlingsrommet for kommunesektoren. Disse medlemmer viser til at de frie inntektene økte med omtrent 35 mrd. kroner under Solberg-regjeringen.

Disse medlemmer påpeker at det er viktig å opprettholde den norske tradisjonen med sterke kommuner med et stort reelt selvstyre. Disse medlemmer mener at prinsippet om lokalt selvstyre er grunnleggende. Disse medlemmer mener at norske kommuner skal fortsette å få økt lokal handlefrihet – fordi det er lokalpolitikerne, innbyggere, ansatte, frivillige organisasjoner og lokale bedrifter som kjenner sine ønsker og behov best. Disse medlemmer ser derfor frem til resultatene av frikommuneforsøkene.

Disse medlemmer viser til at Russlands og Putins meningsløse krigføring mot Ukraina har ført til at Europa nå opplever den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Disse medlemmer viser til at det er krevende å forutse hvor mange flyktninger som vil komme til Norge, men merker seg at UDI sitt mellomscenario for hvor mange som skal komme fra Ukraina i 2024, er mellom 15 000 og 35 000. Dette er høyt, særlig med tanke på at kommunene har bosatt over 70 000 i løpet av de to siste årene. Disse medlemmer merker seg at situasjonen i Ukraina fortsatt er alvorlig, men at UDI peker på at antallet fordrevne fra Ukraina som søker beskyttelse i Europa, har gått ned. Disse medlemmer viser til at UDI påpeker at flyktningsituasjonen kan endres raskt dersom Russland gjør fremrykninger og får kontroll over tettbefolkede områder. UDI trekker fram flere faktorer som kan påvirke hvor mange asylsøkere Norge vil motta i løpet av 2024. De viser blant annet til at antall asylsøkere til Europa i 2023 var høyere enn i 2022. Disse medlemmer merker seg at det er en krevende humanitær situasjon i flere land, blant annet Syria og Afghanistan, som kan bidra til økt migrasjon til Europa. Regjeringen må forberede Norge på dette, iverksette tiltak for å forebygge en potensiell flyktningkrise på toppen av den landet står i, og ha gode beredskapsplaner for å håndtere en stor vekst i antall asylsøkere til Norge.

Disse medlemmer viser til Høyres merknader og forslag i Innst. 252 S (2023–2024) og Innst. 352 L (2021–2022), hvor det også fremmes en rekke forslag. Disse medlemmer mener at mange av de problemstillingene som Høyre løftet i disse merknadene, fortsatt er aktuelle i dagens situasjon.

Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen valgte å komme til Stortinget med en tilleggsproposisjon under flyktningkrisen i 2015. Proposisjonen kom før årsskiftet 2016, slik at Stortinget hadde oversikt over de økte kostnadene som kom som følge av flyktningkrisen. Disse medlemmer mener dette ga en mer forutsigbar situasjon for mottaksapparatet. Disse medlemmer merker seg at regjeringen nå har valgt å løse dette på en annen måte, og at de reelle utgiftene for flyktningmottak i 2023 først er klarlagt i forbindelse med behandling av revidert nasjonalbudsjett.

Disse medlemmer viser til at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) anmodet kommunene om å bosette 37 000 flyktninger i 2024. Disse medlemmer viser videre til at kommunene har vedtatt å bosette 27 920 flyktninger per 3. juni 2024. Kommunene har allerede store kapasitetsutfordringer og kan bli ytterligere presset i tiden fremover. Disse medlemmer merker seg differansen mellom anmodningen og det antallet kommunene har sagt de kan ta imot, og mener det er behov for å gjøre tilpasninger for å kunne ta imot flere enn kommunene har sagt at de kan bosette.

Disse medlemmer merker seg at mange kommuner nå opplever presset kapasitet knyttet til integreringstilbud, skole, barnehage og helsetjenester. Disse medlemmer merker seg videre at kommunene særlig har opplevd stort press i boligmarkedet. Svært mange private har stilt opp for å kunne gi et godt boligtilbud raskt. Fremover må det antas at det både må bygges flere boliger og settes i stand boliger for å kunne bosette raskt. Disse medlemmer understreker at regjeringens valg om å fjerne tilskudd til utleieboliger i statsbudsjettet for 2024 gjorde situasjonen mer krevende for kommunene. Disse medlemmer viser videre til Høyre sitt alternative statsbudsjett for 2024, der det ble foreslått å videreføre tilskudd til utleieboliger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at kommunene er grunnmuren i det norske demokratiet og den fremste leverandøren av velferdstjenester i folks hverdag. En god og forutsigbar kommuneøkonomi er et viktig fundament for det norske velferdssamfunnet og noe av det viktigste Stortinget kan bidra med i hverdagslivet til enkeltpersoner og familier. Disse medlemmer viser til at man nå er i en situasjon der staten tjener store penger på kraft og olje, mens innbyggerne sliter med høye utgifter til mat, strøm, drivstoff, økte renteutgifter og kommunale avgifter som stadig øker. Disse medlemmer mener derfor det er svært viktig å kutte i eiendomsskatten, som også rammer urettferdig.

Disse medlemmer viser til at man ser tydelige demografiske utviklingstrekk som betyr at kommunene i årene fremover må være forberedt på store omstillinger. Det er viktig at staten lager gode digitale virkemidler slik at effektivisering av offentlig administrasjon blir mulig. Det er et stort uutnyttet effektiviseringspotensial. Kommunereformen har bidratt til å styrke en god del kommuner, men fortsatt vil det være mange små kommuner som vil være sårbare i møte med de krav og forventninger dagens samfunn stiller. Det er viktig at muligheten for å slå sammen kommuner fortsatt finnes gjennom positive insentiver og verktøy for gode lokale prosesser. Disse medlemmer vil påpeke at siden 2015 har netto driftsresultat for sektoren stort sett ligget over anbefalt nivå fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU). Disse medlemmer merker seg at trenden nå har snudd, og at driftsresultatet i 2023 var under TBUs anbefalte nivå på 2 pst. av inntektene over tid. Disse medlemmer viser til at kommunesektoren har vært preget av flere år med gode driftsresultater som har gjort at kommunene har kunnet bygge opp solide disposisjonsfond. Disse medlemmer viser til at på grunn av prisvekst og stigende rente må mange kommuner ta fra disposisjonsfondet for å kunne levere gode tjenester til innbyggerne. Disse medlemmer mener det er viktig å sikre at kommunene ikke finner smutthull for fortsatt å beholde eller øke inntekten fra eiendomsskatt, og vil derfor sette et tak på hvor mye eiendomsskatt som årlig kan kreves inn per hus eller fritidsbolig. Den lokale takseringen har blitt et smutthull og en hvilepute for skattehungrige lokalpolitikere, samtidig som den er et altfor tilfeldig takseringsgrunnlag. Disse medlemmer ønsker å fjerne eiendomsskatten i sin helhet. Disse medlemmer mener eiendomsskatt på hytter er en uheldig og udemokratisk skatteinnkreving, der mennesker helt uten stemmerett blir tvunget til å betale skatt i tillegg til at de betaler høye kommunale gebyrer på tjenester de benytter i kommunen. Hyttefolk og hyttebygging er først og fremst en inntektskilde for kommunene, ikke en utgift.

Disse medlemmer mener også det må gjøres forenklinger slik at det legges til rette for bygging både for næring, for privatpersoner og for kommunene. Den demografiske utviklingen i befolkningen krever at offentlig forvaltning i både stat, fylke og kommune må være omstillingsdyktig og bruke ressursene effektivt og i samsvar med innbyggernes behov. Digitaliseringstiltak vil bli viktig fremover for å gi en mest mulig effektiv forvaltning, men digitaliseringen vil ikke virke om det ikke gjøres opprydninger i lover og regler på samme tid. Bare på denne måten vil det kunne gjøres økonomiske besparelser ved en økt digitalisering i det offentlige. Disse medlemmer vil understreke at det er et stort potensial for en mer effektiv bruk av fellesskapets midler. Et sterkt lokalt folkestyre gir folk og lokalsamfunn frihet og mulighet til å styre sin egen hverdag. Det må gjøres mer for å bli kvitt statlig detaljstyring og byråkrati og for å spre makt og myndighet til lokalpolitikere. Disse medlemmer vil fjerne statsforvalterens, fylkeskommunens, Sametingets og reindriftsnæringens innsigelsesrett i arealsaker. Disse medlemmer mener at boplikten må avskaffes. Boplikten er et inngrep i eiendomsretten. I tillegg fører den til at kommunene skaper et boligmarked der prisene holdes nede på et kunstig nivå.

Disse medlemmer ser viktigheten av en digital satsing for å nå målene om å effektivisere offentlig sektor. Det er likevel slik at digitalisering av ulike sektorer er tilnærmet umulig uten en forenkling av lovverket. Dette gjelder særlig innenfor byggesøknader og planprosesser. Foreløpig er lover, verneområder, innsigelser, dispensasjoner, forskrifter, politikere og byråkrater uenige om hvem som skal bestemme hva, og hvilke regler som gjelder. Det må foretas en rekke kritiske gjennomganger av regelverk og lover før digitalisering av byggesøknader vil fungere etter hensikten. Dette gjelder for flere sektorer.

Disse medlemmer viser til at fylkeskommunene har ansvaret for 44 700 kilometer med vei. Det er store forskjeller i kvaliteten på veinettet hos fylkene, og det har over tid bygd seg opp et betydelig vedlikeholdsetterslep samt moderniseringsbehov. Veiens beskaffenhet har en avgjørende betydning for sikkerheten for alle trafikanter. Disse medlemmer vil bemerke at regjeringens signaler om at transportsektoren skal bygges ned til fordel for andre formål, gir grunn til å tro at situasjonen bare vil bli verre. Et veinett i forfall øker ulykkesfaren og slitasjen på kjøretøy. Alle trafikanter taper på en slik politikk. Disse medlemmer påpeker at utbygging av gang- og sykkelveier er viktig for veisikkerheten, og det har størst betydning knyttet til skolevei.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at kommunene og fylkene drifter omfattende velferdstjenester. Skal det sikres gode velferdstjenester for alle, er det svært viktig at det sikres en bærekraftig kommuneøkonomi med gode rammevilkår. Dette medlem viser til at landet er inne i en tid hvor usikkerheten er uvanlig høy, med krisetid og krig i Ukraina og en svært høy pris- og lønnsvekst. Dette innebærer et stort behov for inntektsvekst for kommunene, slik at kommunesektoren fortsatt kan levere gode velferdstjenester.

Dette medlem mener sterke fellesskap gir mennesker frihet og muligheter uavhengig av bakgrunn. Kommunene er grunnmuren i slike fellesskap og må styrkes for å sikre gode liv for de mange. Alle bor og lever livene sine i en kommune. Her skal barna vokse opp, innbyggerne bli gamle, og arbeidsplassen og hverdagslivet fungere. Dette medlem mener god offentlig velferd og service er en bærebjelke for et godt og livskraftig samfunn og en helt nødvendig infrastruktur for næringslivet. Da må kommuneøkonomien gi rom for dette. Sterk kommuneøkonomi bidrar til å stabilisere økonomien, redusere arbeidsløshet og gjøre kommunesektoren til en bedre samarbeidspartner for næringslivet. Dette medlem viser til at det er et gap mellom kommunesektorens pålagte oppgaver, kravene til god kvalitet, rettssikkerhet og god service – og de økonomiske rammene som blir stilt til disposisjon, og at dette gapet må tettes.

Dette medlem viser til at verden er inne i en dyrtid, med en pågående klima- og naturkrise. Det er viktig at prioriteringene er deretter. Derfor er det viktig å styrke velferdstjenestene, øke ytelsene og satse på grønn omstilling. Dette medlem viser derfor til Sosialistisk Venstrepartis alternative statsbudsjett for 2024, der det foreslås å styrke rammeoverføringer til kommunesektoren med over 4,8 mrd. kroner ut over regjeringens forslag, herunder i overkant av 3 mrd. kroner til kommunene, 300 mill. kroner til særlig ressurskrevende tjenester og i underkant av 1,5 mrd. kroner til fylkene. Sosialistisk Venstreparti vil sikre sterke, handlekraftige kommuner.

Dette medlem viser til at forskjellen mellom partiene vises i hvor høyt man prioriterer velferd. Det er ikke skoleeleven, hjelpepleieren eller bestemor som er for dyr. Det som mangler, er mot og evne til å prioritere det som er viktigst, og til å fordele goder og byrder mer rettferdig.

Det skal være høy kvalitet i skoler, omsorg og forvaltning. Kommunene skal ha rom for å legge til rette for levende kulturliv, ivareta natur og miljø, være en god samarbeidspartner for næringslivet og sikre aktive og levende lokalsamfunn. Kommunesektoren skal være en god arbeidsgiver og en serviceinnstilt organisasjon for innbyggerne, frivillig sektor og næringslivet.

Dette medlem bemerker at Kommuneproposisjonen 2025 rapporterer at to av fem kommuner har et negativt netto driftsresultat i 2023. For enkelte kommuner var også disse driftsunderskuddene store. Dette er en uheldig utvikling som må tas på alvor. Eldreomsorg, skole og barnehage kan ikke effektiviseres som en produksjonsbedrift. Vi trenger derfor tilstrekkelig og stabil finansiering av velferdstjenestene i kommunene.

Dette medlem viser til at kommunehelsetjenesten allerede er svært presset, og at utfordringene vil vokse i årene som kommer. Kombinasjonen av en befolkning som lever lenger, kortere opphold i sykehus og institusjoner og en generell mangel på helsepersonell gir store utfordringer for kommunehelsetjenesten. Fastlegekrisen og barselopprøret er bare to eksempler på at befolkningen ikke opplever at grunnleggende helsetjenester blir ivaretatt. Dette medlem viser til at det er nødvendig med en rekke grep for å sikre gode kommunehelsetjenester i fremtiden. Kommunene må sikres nok penger slik at de kan gjennomføre det løftet vi ser behov for i helse- og omsorgstjenestene. Det må legges til rette for å sikre nok rekruttering i hele landet, både gjennom utdanning og attraktive arbeidsplasser. Stillinger må være hele og faste. Den offentlige tannhelsetjenesten har de siste årene fått en rekke nye oppgaver, og den må bygges ut og sikres nok midler til nødvendig kapasitetsøkning.

Utdanning

Alle skal få være med på leken og læringen

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at SFO skal være en viktig del av den inkluderende og utjevnende fellesskolen og ikke en kilde til utestenging og forskjeller. Dette medlem viser derfor til representantforslag fra Sosialistisk Venstreparti om gratis skolefritidsordning (SFO) og tiltak for å sikre SFO-tilbud med høy kvalitet, jf. Dokument 8:213 S (2020–2021), hvor det foreslås å iverksette en fireårsplan for innfasing av gratis heldagsplass i SFO for alle barn fra 1. til 4. klasse fra høsten 2021. Dette medlem viser til budsjettavtalene mellom Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra 2024 om gratis halvdagsplass på SFO for 1. til 3. trinn, med oppstart for 3. trinn skoleåret 2024–2025. Dette medlem mener at det er viktig å fullføre innfasingen av et gratis SFO-tilbud, og det nå er riktig å innføre gratis halvdagsplass for alle elever på 4. trinn i 2024. SFO skal være et gratis fellesskap med lek, fysisk aktivitet og kulturtilbud og bør være en lovfestet rettighet. Dette medlem ønsker flere hele stillinger for ansatte som jobber i SFO, i tillegg til å styrke samarbeidet mellom skole og SFO, hvilket vil bidra til å styrke kvaliteten i både skole og SFO og bedre arbeidsvilkår for ansatte.

God bemanning i barnehagene

Dette medlem viser til Kommuneproposisjonen 2025 der regjeringen påpeker at i regjeringens forslag om å øke realveksten i frie inntekter på 6,5 mrd. kroner er 250 mill. kroner begrunnet i bemanning i barnehager. Dette medlem viser til bemanningsnormen for barnehagene, som stiller krav om minimum én ansatt i grunnbemanningen per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år. Videre ønsker dette medlem å vise til prosjektet «Toppet bemanning» i Trondheim kommune, som gikk ut på å ha en ekstra voksen i full stilling. Resultatet fra prosjektet viser at sykefraværet holdt seg på et lavere nivå i de elleve forsøksbarnehagene enn i de andre kommunale barnehagene og opptil 2,5 prosentpoeng lavere enn snittet. Barnehagene melder om mindre slitasje, da det er flere på jobb. Dette medlem mener disse tallene tydelig taler for at bedre bemanning er en viktig og riktig investering for både barnas og de ansattes velferd. Dette medlem ønsker derfor en ytterligere prioritering av tilskudd til bemanningsnormen, med 500 mill. kroner ut over det regjeringen legger opp til i kommuneproposisjonen.

En inkluderende videregående skole

Dette medlem vil videre vise til at frafallet i videregående opplæring fremdeles er for stort. Sosialistisk Venstreparti vil derfor prioritere tiltak for å følge opp elever i den videregående skolen.

Samtidig som Ungdata-undersøkelsene til velferdsforskningsinstituttet NOVA rapporterer om at stadig flere unge opplever økt press, stress, ensomhet, utenforskap og dårligere mental helse, er det også kjent at barne- og ungdomspsykiatrien har hatt en massiv økning av henvisninger de siste årene. Skolen er den viktigste arenaen for å møte barn og unge. Skal vi gi rom og tid til at lærerne skal kunne følge opp elevenes motivasjon og faglige progresjon, er det viktig å styrke laget rundt læreren og eleven. Dette medlem vil derfor øke tilskuddet til fylkeskommunene, slik at laget rundt eleven kan styrkes ytterligere, gjennom å ansette flere nye helsesykepleiere i videregående skole.

Kultur

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at kulturtilbudet i kommunene har stor betydning for folk i hverdagen. Gode kulturtilbud i hele landet bidrar til skapende og levende samfunn, og de er også viktige for bosetting. Dette medlem mener det er behov for å styrke de frie midlene til kommunene, slik at kommunene kan sikre et godt og variert tilbud til felles kulturarenaer der alle har mulighet til å delta. Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti har foreslått å opprette regionale kulturfond, og venter utålmodig på at dette skal komme på plass. Dette medlem ser fram til en revidering av kulturlova, og mener det må sikres klare krav til kommunenes systematiske arbeid med kultur i den forbindelse.

Dette medlem viser til at det har vært store forventninger knyttet til regjeringens lenge varslede leselyststrategi. Dessverre kom denne uten et svært nødvendig løft til bibliotekene og uten den langvarige innsatsen som er nødvendig. Dette medlem viser til at folkebibliotekene er av de offentlige tilbudene folk er mest fornøyde med. Folkebibliotekene forvalter en unik tilgang til litteratur og informasjon. De har også vist svært gode omstillingsevner til en ny tid og gjennom meråpne biblioteker og gode nettilbud sikret en sterk forbedring i tilbudet. Samtidig er det svært mange bibliotek som sliter med både bemanning og samlinger, og har et stort behov for midler til både investering og drift. Dette medlem mener derfor kommunenes tilskudd bør øke med 250 mill. kroner til tilskudd til bibliotekdrift i hele landet. Samtidig mener dette medlem at det er på høy tid å styrke innkjøpsordningene som sikrer tilgang på ny norsk litteratur til både folkebibliotek og skolebibliotek, og viser til at Sosialistisk Venstreparti både har flere gjennomslag for dette i forhandlinger med regjeringen og prioriterer dette ytterligere i alternativt statsbudsjett for 2024.

Dette medlem viser til at Kulturskolen er en svært viktig arena for å sikre barn og unge tilgang på opplæring i ulike kulturuttrykk, og mener det er avgjørende at denne har et prisnivå som gjør det mulig for alle å delta. Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti flere ganger har foreslått en makspris på Kulturskolen.

Dette medlem viser til at fritidsklubbene er en svært viktig arena for å gi ungdom et sted å være og en mulighet til å utfolde seg kreativt. Sosialistisk Venstreparti mener fritidsklubbene bør være et lovpålagt tilbud.

Dette medlemviser til at Sosialistisk Venstreparti en rekke ganger har foreslått en full opprydning i tippemidlene slik at midlene forbeholdes den brede, lokale kulturfrivilligheten, og i siste alternative statsbudsjett for 2024 foreslo å innføre regionale kulturfond for å styrke det lokale kulturtilbudet.

Dette medlem mener det er viktig å sikre et godt krisesentertilbud i hele landet, og mener det haster å få på plass en revidering av krisesenterloven. Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti i forhandlinger med regjeringen har fått gjennom at regjeringen senest i budsjettet for 2025 skal sikre en ordning for bygging av krisesentre, på lik linje med Husbankens ordning for investering i bygg til helse og omsorg. Dette medlem viser til at mange kommuner har et for dårlig krisesentertilbud og at Sosialistisk Venstreparti derfor foreslår å øke tilskuddet til kommunene med 75 mill. kroner til krisesentre for 2024.

Tannhelse

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil understreke at for å få en full likestilling mellom tannhelse og andre helsetjenester er det nødvendig med en kraftig utbygging av den offentlige tannhelsetjenesten. Tannhelseutvalget som ble nedsatt som et resultat av Sosialistisk Venstrepartis forhandling med regjeringspartiene, skal sikre en full gjennomgang av dagens regelverk og komme med forslag til hvordan tannhelsetilbudet kan likestilles med andre helsetilbud.

Dette medlem viser til at det våren 2024 ble gjort en rekke endringer i tannhelsetjenesteloven, blant annet at unge voksne opptil 24 år får rettigheter i den offentlige tannhelsetjenesten. Dette er et direkte resultat av forhandlinger mellom regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti.

Dette medlem viser til at i enigheten mellom regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti ble det for 2024 satt av midler til å styrke den offentlige tannhelsetjenesten, slik at tjenesten bedre kan gjennomføre allerede vedtatte endringer. Dette medlem vil understreke at det er avgjørende at disse midlene når fram til den offentlige tannhelsetjenesten, som har stor bruk for midlene. Dette medlem vil understreke at når flere nå får lovfestet rett til billig behandling i den offentlige tannhelsetjenesten, må tjenesten gjøre de nødvendige utvidelser og oppgraderinger slik at den når alle det gjelder. Dette medlem vil understreke at tannhelsetjenestene bør planlegges å nå sitt oppdrag uten å måtte gjøre seg avhengig av anbud og innleie fra private aktører.

Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti mener tannhelsereformen må fortsette å rulles ut, og foreslår derfor å sette av 1 mrd. kroner til tannhelse i 2025.

Psykisk helse

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti merker seg videre at det er svært store forskjeller i det psykiske helsetilbudet i kommunene. Dette medlem mener det er viktig å prioritere ressurser til det psykiske helsetilbudet i kommunene, slik at kommunene er i stand til å legge til rette for et helhetlig og enkelt tilgjengelig tilbud til alle innbyggere som trenger det.

Klima

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til de store mengdene klimatiltak som har blitt gjennomført i kommuner gjennom satsingen Klimasats. Dette viser at grundig klimaarbeid i kommuner har en effekt. En kommune som har ressurser til å planlegge for klimatiltak, klimatilpasning og natur, sikrer resultater på disse områdene. Dette medlem mener kommunenes ansvar for klima- og naturvennlige løsninger i fylkets regi krever økt kapasitet på miljøkompetanse i fylkeskommunen. God kompetanse i fylkeskommunen sikrer at klimaløsninger blir tatt i bruk. Dette medlem viser til at kommunene og fylkeskommunene må spille en viktig rolle for å kutte klimagassutslippene og redusere skader fra farlige klimaendringer, som skader på veier, hus og vannforsyning. Ekstremvær gjør det nødvendig å styrke kommunenes og fylkeskommunenes mulighet til å foreta klimatilpasninger av viktig infrastruktur. De trenger mer penger til bedre kollektivtrafikk, mer gang- og sykkelveier og flom- og skredforebygging. Dette medlem mener det er nødvendig å øke totalrammene for kommuner og fylkeskommuner til dette formålet.

Boligmarkedet

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener at det offentlige må ta ansvar for at det bygges flere boliger for å dekke de reelle boligbehovene i kommunene. Boligene som bygges, må være gode og mulige å leve i over lengre tid, også for bevegelseshemmede. Det er derfor viktig å sørge for at flere boliger blir tilgjengelige for alle.

Dette medlem mener at for å få slutt på for høye leiepriser i byene er det behov for å bygge opp en tredje boligsektor med utleieboliger med pris- og omsettingskontroll, slik at leietakerne både er sikret leiepriser det er mulig å leve med, og tryggere og mer forutsigbare leieforhold. Derfor mener dette medlem at det er på sin plass at et av tiltakene i Meld. St. 13 (2023–2024) Bustadmeldinga er at Husbanken nå skal gjenreises som en motor i sosial boligpolitikk, i tillegg til at lånerammene har blitt kraftig utvidet i statsbudsjettet for 2024 som følge av budsjettavtalen mellom Sosialistisk Venstreparti og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dette medlem mener også at det er et steg i riktig retning at Sosialistisk Venstreparti og regjeringspartiene ble enige om en prøveordning om startlånsordning for unge førstegangsetablerere, og mener at denne prøveordningen må bli permanent, slik at flere grupper som har utfordringer med å komme seg inn på boligmarkedet, kan få startlån. Dette medlem viser videre til forliket om statsbudsjettet for 2023 mellom Sosialistisk Venstreparti og regjeringspartiene, om at det settes ned et husleielovutvalg som skal foreslå lovendringer for å gi leietakerne bedre rettigheter og mer stabilitet i bosituasjonen. Husleielovutvalget leverte 31. januar 2024 sin første delrapport om kontraktlengde og oppsigelsesvern. Dette medlem mener det er viktig at denne rapporten og utvalgets forslag følges opp, slik at alle leietakerne sikres gode leieforhold, og at det kan sikres mer forutsigbarhet på utleiemarkedet.

Komiteens medlem fra Rødt mener kommunene er hjertet i vår felles velferd og et av de viktigste verktøy i kampen mot forskjells-Norge. Alle skal kunne leve et godt liv uansett hvor mange penger man har på konto eller hvor man bor i landet. Derfor er en styrket kommuneøkonomi en av de største satsingene for Rødt. Trang økonomi i mange kommuner resulterer ofte i kutt og sentralisering av tjenestene til innbyggerne. Dette medlem mener at kommunene må settes i stand til å tilby gode tjenester for folk i hele landet. Dette medlem viser til at Rødt i sitt alternative statsbudsjett for 2024 styrker kommunene med over 10 mrd. kroner, hvorav 3 mrd. kroner er frie inntekter til kommunene og 600 mill. kroner er frie inntekter til fylkeskommunene. Dette medlem har tillit til at kommunene selv vet hva innbyggerne deres trenger mest, om det så er flere ansatte i eldreomsorgen, å styrke hele laget i skolen eller å bygge en ny barnehage. Dette medlem mener det derfor er helt avgjørende at kommunene og fylkeskommunene fra nord til sør og øst til vest, får gode økonomiske rammer til å videreutvikle og tilby bedre tjenester til innbyggerne sine. Dette medlem mener kommunene i tiden vi lever i også trenger midler til å øke sosialhjelpen, noe som er viktig for å ivareta innbyggerne som trenger det mest. Dette medlem er sterkt bekymret for hvorvidt det kommunale og statlige sikkerhetsnettet i tilstrekkelig grad fanger opp folk som kjenner de økte prisene på kroppen. Dette medlem mener det er kritisk viktig at minsteytelsene i velferdsstaten økes, og at Nav-kontorer over hele landet får nok ressurser og blir satt i stand til å bistå mennesker som trenger det. Å ivareta innbyggerne under svært vanskelige økonomiske forhold blir en av kommunenes viktigste oppgaver også det kommende året. Dette medlem vil vise til alle de forslag Rødt har fremmet på Stortinget til det beste for dem som trenger det mest, deriblant innføring av en makspris på strøm på 35 øre/kWh, en styrking av alle velferdsstatens minsteytelser og forslag for å sikre et mer tilgjengelig Nav. Dette medlem mener det var riktig av regjeringen å utarbeide et nytt forslag til inntektssystem. Et mer rettferdig og utjevnende inntektssystem er viktig for å gi alle kommuner bedre forutsetninger for å tilby gode tjenester for innbyggerne i hele landet. Dette medlem vil understreke at kommunene står for en helt essensiell del av arbeidet med å bosette og integrere dem som kommer til Norge fra andre land. Dette medlem viser til at siden Russlands brutale og folkerettsstridige invasjon av Ukraina 24. februar 2022, har Norge tatt imot nærmere 80 000 ukrainske flyktninger. Det norske samfunnet, kommunene, frivilligheten og mange andre har siden krigsutbruddet stilt opp, vist solidaritet og samhold, tatt imot og hjulpet alle de som har flyktet fra krigens grusomhet og brutalitet. Den ekstraordinære situasjonen som særlig kommunene plutselig befant seg i, har krevd mye og satt et stort press på kommunene. Likevel har viljen og evnen til bosetting av ukrainske flyktninger vært stor, og dette medlem mener det er mange som skal ha en stor takk for nettopp dette. Norske kommuner, og særlig mindre kommuner og distriktskommuner, har bosatt rekordmange mennesker, og bosettingen har gått fortere enn noen gang før. Dette medlem mener derfor det er viktig at staten stiller opp for kommunene og kompenserer dem for alle merkostnader som følge av den ekstraordinære situasjonen med det store mottaket av ukrainere til Norge. I tillegg til å få kompensert utgifter, er det viktigere enn på lenge at kommunene får drahjelp og stimulanser til å drive en aktiv boligpolitikk gjennom tilskudd og stimuleringsordninger gjennom Husbanken. Mange kommuner har utfordringer med boligmarkedet, og disse har blitt forsterket gjennom den storstilte bosettingen av fordrevne fra Ukraina i kombinasjon med en enorm økning i leiepriser. Selv om boligprisene synker noe i øyeblikket, er boligprisene i Norge på et svært høyt nivå, særlig i pressområdene. Dette medlem viser til at Rødt har fremmet flere forslag for å ta tilbake kontrollen over boligmarkedet, deriblant et tak på årlig husleieprisvekst på 2 pst. Dette medlem vil også vise til alle forslag Rødt var med på å fremme i Stortingets behandling av Meld. St. 13 (2023–2024), jf. Innst. 327 S (2023–2024). Dette medlem mener boligmarkedet i Norge har blitt en forskjellsmaskin, og viser til at boligsektoren i Norge er en av de minst regulerte i Europa. For stadig flere forblir boligdrømmen en fjern drøm. Dette medlem mener at alle skal ha rett til et godt sted å bo og til en rimelig penge, uansett om man leier eller eier. Dette medlem ønsker å gjenreise Husbanken som et verktøy for en mer aktiv og sosial boligpolitikk og for bedre distriktspolitikk i hele landet.

2.2 Det økonomiske opplegget for kommuner og fylkeskommuner i 2024 og 2025

Komiteen viser til at anslaget for kommunal deflator er uendret sammenlignet med anslaget i nasjonalbudsjettet for 2024.

Komiteen viser til at kommuneøkonomien i 2023 har vært preget av sterk kostnadsvekst, høye strømpriser, renteøkninger, havbruksinntekter og krig i Ukraina. Komiteen viser til at regjeringen legger opp til en realvekst i frie inntekter til kommunesektoren på 6,4 mrd. kroner i 2025. Veksten i frie inntekter overstiger de anslåtte merkostnadene til demografi og pensjon med 2,5 mrd. kroner. Det legges opp til at veksten på 6,4 mrd. kroner fordeles med 5,0 mrd. kroner til kommunene og 1,4 mrd. kroner til fylkeskommunene. Komiteen merker seg at det er knyttet usikkerhet til anslagene for demografi- og pensjonskostnader. Komiteen merker seg at dersom anslagene for demografi- og pensjonskostnader i kommuneproposisjonen for 2025 skulle bli vesentlig endret, kan den foreslåtte veksten i frie inntekter på 6,4 mrd. kroner bli endret i forslaget til statsbudsjett for 2025.

Komiteen merker seg at de kommunale og fylkeskommunale skattørene for 2025 fastsettes ved behandlingen av statsbudsjettet for 2025, i tråd med vanlig praksis. Det legges opp til at skattøren fastsettes på grunnlag av målsettingen om at skatteinntektene skal utgjøre om lag 40 pst. av kommunesektorens samlede inntekter.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at den økonomiske situasjonen i kommunesektoren over flere år har vært god. Disse medlemmer viser til at siden 2015 har netto driftsresultat for sektoren stort sett ligget godt over anbefalt nivå fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU). Dette har bidratt til at mange kommuner og fylkeskommuner har kunnet bygge opp disposisjonsfond. Disse medlemmer viser til at driftsresultatet for 2023 imidlertid var under TBUs anbefalte nivå på 2 pst. av inntektene over tid. Både 2022 og 2023 var kjennetegnet av sterk prisvekst og stigende rente. Samtidig ble skatteinntektene også vesentlig høyere enn anslått. Disse medlemmer viser til at 40 pst. av kommunene hadde et negativt resultat i fjor. Dette fører til at mange kommuner må ta av disposisjonsfondet for å kunne levere gode tjenester samt dekke opp for det negative resultatet. Disse medlemmer merker seg at i saldert budsjett for 2024 ble det lagt opp til en realvekst i kommunesektorens frie inntekter på om lag 6,4 mrd. kroner. Disse medlemmer merker seg at veksten på 6,4 mrd. kroner fordeles med 5,0 mrd. kroner til kommunene og 1,4 mrd. kroner til fylkeskommunene. Disse medlemmer vil påpeke at det ikke blir noe særlig vekst i frie inntekter i 2025 for kommunene. Disse medlemmer viser til at veksten i de frie inntektene for kommunene vil tilsvare 650 mill. kroner når man trekker fra demografi- og pensjonskostnader på 2,5 mrd. kroner, 1,6 mrd. kroner til en overgangsordning i inntektssystemet for kommunene og 250 mill. kroner til bemanning i barnehager. Det reelle handlingsrommet for kommunene vil derfor være begrenset.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, registrerer at Høyre og Fremskrittspartiet ikke ser ut til å ta innover seg at vi lever i en annen tid i dag enn da Solberg-regjeringen styrte. Flertallet vil vise til at verdenssituasjonen er preget av krig og usikkerhet, noe som blant annet har ført til økte renter, økt kostnads- og prisvekst og mottak av et stort antall fordrevne fra Ukraina. Dette påvirker kommunenes økonomi.

Flertallet minner også om at Solberg-regjeringens kommuneopplegg var preget av store avvik i anslagene på inntekter. Budsjettoppleggene inneholdt svært moderate økninger i kommunenes forutsigbare inntekter, mens de uforutsigbare inntektene kom på slutten av året. Resultatet ble at kommunene i gjennomsnitt fikk 6,7 mrd. kroner i uforutsett mervekst i de frie inntektene hvert år ut over hva Solberg-regjeringen la opp til i sine budsjetter, altså over 50 mrd. kroner over åtte år. Flertallet mener at lokalpolitikere dermed måtte prioritere ansvarlig ut fra stramme budsjetter, basert på de forutsigbare inntektene, selv om inntektene ble betydelig større i løpet av året og regnskapene for mange har vist store overskudd i ettertid.

Flertallet mener forslag til nytt inntektssystem bidrar til å gi kommunene mer forutsigbare anslag og inntekter ved for eksempel å fjerne inntekter fra utbytte fra skattegrunnlaget. Det gir også mer realistiske kommunebudsjetter.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at regjeringen i forbindelse med oppdelingen av fylkeskommunene for alle praktiske formål ikke presenterte sine egne grundige analyser av de økonomiske og administrative konsekvensene av reverseringene.

Disse medlemmer viser i den forbindelse til at Vikens egen utredning slo fast at resultatet av en reversering er svakere kompetansemiljøer, dårligere tjenester til innbyggerne og at viktig utvikling blir satt på vent. Disse medlemmer viser videre til to sitat fra rapporten Viken fylkeskommune – konsekvenser ved fylkesdeling, Administrativ rapport (2021):

«Buskerud har positivt brutto driftsresultat i hele perioden, men negativt netto driftsresultat fra 2025. Dette innebærer at Buskerud ikke har midler til å både opprettholde nivået på sin andel av Viken fylkeskommunes driftsutgifter og samtidig finansiere sine planlagte investeringer fra og med 2025. Buskerud har et merforbruk («underskudd») årlig på 10-60. mill. kr. i perioden.»

og

«Østfold har positivt brutto driftsresultat, men i hovedsak negativt netto driftsresultat i den kommende 10 års perioden. Dette innebærer at Østfold ikke har midler til å både opprettholde nivået på sin andel av Viken fylkeskommunes driftsutgifter og finansiere sine planlagt investeringer i perioden. Østfold har et merforbruk («underskudd») årlig i størrelsesorden 50 mill. kr, økende til 175 mill. kr på slutten av perioden.»

Disse medlemmer viser til at både Buskerud og Østfold har utfordringer med økonomien allerede noen måneder etter opprettelsen av de nye fylkene, og at rapportens vurdering av fylkenes økonomiske situasjon ved en deling ble en realitet tidligere enn rapporten forutså. Disse medlemmer viser til at Høyre stemte imot disse kostbare oppdelingene. Samfunnets ressurser bør brukes på utvikling og bedre tjenester, ikke på å ta Norge bakover. Utviklingen i både Buskerud og Østfold viser at regjeringen burde ha lyttet til de faglige rådene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser positivt på at regjeringen i 2024 og 2025 prioriterer en økning i fylkeskommunenes budsjetter på til sammen 500 mill. kroner mer enn de estimerte demografi- og pensjonskostnadene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, ser med bekymring på Høyre sitt alternative statsbudsjett for 2024, hvor partiet foreslår å kutte 1 mrd. kroner i fylkeskommunenes budsjetter. Det betyr at både Buskerud og Østfold måtte ha spart henholdsvis 42 mill. kroner og 43 mill. kroner mer dersom Høyre sitt budsjett ble vedtatt. Akershus måtte også ha kuttet 100 mill. kroner dersom Høyre fikk det som de ville.

Flertallet minner om at Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sin tvangssammenslåing av Østfold, Akershus og Buskerud var en meget upopulær avgjørelse. Det ble gjort mot folk og folkevalgte sin vilje og var en dyr affære. Viken fylkeskommune anslo selv kostnadene ved sammenslåingen til nærmere 400 mill. kroner, hvorav Høyre-regjeringen kun dekket en brøkdel av kostnadene. Resten av regningen måtte tas av fylket selv, og dette førte til dårligere tjenester for folk i både Østfold, Buskerud og Akershus.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet påpeker at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering har stilt opp for de tre fylkeskommunene og dekket alle kostnadene ved deling av fylket. Delingen var ønsket av både folk og folkevalgte, og det er et viktig demokratisk prinsipp at de som styrer lytter til folk. Det er ikke oppdelingen av Viken som truer de tre fylkeskommunene, det er derimot den politiske realiteten dersom Høyre og Fremskrittspartiets alternative budsjetter ville blitt vedtatt.

Eiendomsskatt

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at mange husholdninger sliter økonomisk. Disse medlemmer viser til at eiendomsskatten er usosial, rammer skjevt og ikke tar hensyn til husholdningens inntekt, gjeld eller betalingsevne. Folk investerer i bolig og hytter av hensyn til egen families velferd. Derfor bør ikke boliger ses på som skatteobjekter på lik linje med andre investeringer. Kommunene har gjennom flere år vært kjent med stortingsflertallets ønske om å redusere eiendomsskatten. Likevel har man sett flere eksempler på kommuner som gjør grep for å øke inntektene fra denne skatten. Den kommunale takseringen har gjort det mulig å omgå reduksjonen i skatten med nedtrekk i promillesatsen. Disse medlemmer viser til at eiendomsskatten verken er knyttet til inntekt, formue eller belåningsgrad og ikke har noen sammenheng med betalingsevnen. Eiendomsskatten kommer også på toppen av allerede store utfordringer for husholdningene, med strømpriser, matvarepriser, renteøkninger og økte kommunale gebyrer for å nevne noe. Eiendomsskatten er dårlig egnet til å utjevne forskjeller og rammer vanlige folk og familier, og særlig de med lav inntekt. Disse medlemmer mener at eiendomsskattebehovet dreier seg om dårlig økonomisk og administrativ styring. Disse medlemmer viser til at når mange husholdninger sliter økonomisk, bør eiendomsskatten senkes ytterligere fra dagens nivå.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å senke den maksimale satsen for eiendomsskatt ytterligere fra 4 promille.»

Eldreomsorg

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig at syke og eldre skal ha trygghet i hverdagen. Disse medlemmer er opptatt av å bygge ut eldreomsorgen fordi landets eldre fortjener en varm og verdig eldreomsorg i verdensklasse. Disse medlemmer mener at det er en offentlig oppgave å finansiere eldreomsorgen. En god eldreomsorg skal ikke være avhengig av kommunens økonomi. Derfor mener disse medlemmer at kommunene skal fratas muligheten til å nedprioritere dette viktige området. Disse medlemmer mener at man bør flytte finansieringsansvaret vekk fra kommunene og over til staten. Disse medlemmer mener det er viktig at de eldre selv skal kunne velge hvor de vil bo og hvem som skal gi dem pleie og omsorg. Disse medlemmer er derfor opptatt av at private og ideelle aktører skal kunne tilby slike tjenester på lik linje med kommunene. Når tilbyderne må konkurrere om brukerne, vil dette heve kvaliteten på tilbudet.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjeninnføre forsøk med statlig finansiert eldreomsorg for å øke kvaliteten på eldreomsorgen.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om innføring av utfordringsrett slik at private aktører kan utfordre offentlig monopoldrift av tjenester for å oppnå større mangfold og bedre kvalitet til riktig kostnad for skattebetalerne.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til demografiutviklingen og at mangel på personell kan bli en større flaskehals enn penger i pleie- og omsorgstjenestene framover. Disse medlemmer mener det er viktig at hver krone går til omsorg og ikke til utbytte til private investorer. Det blir ikke flere sykepleiere og hjelpepleiere dersom private forretningsforetak får slippe til i norsk eldreomsorg.

Disse medlemmer viser til KS’ uttalelse fra landsstyremøtet 24. mai, hvor KS skriver følgende:

«Høy prisvekst over flere år som ikke er fullt kompenserte og økte renteutgifter, er hovedgrunnen til den stramme kommuneøkonomien. Nesten halvparten av kommunene hadde netto negativt driftsresultat i 2023. Det er tydelige tegn til økt press på kommunale tjenester, og mange kommuner rapporterer allerede om budsjettoverskridelser i år. KS’ Landsstyre vil derfor igjen minne om at alle nye oppgaver som kommunesektoren pålegges må fullfinansieres av staten.»

Videre viser disse medlemmer til KS’ skriftlige innspill til komiteen i forkant av høringen. Der skrev KS:

«Mange kommuner rapporterer allerede om budsjettoverskridelser i år. Nesten alle kommunene som rapporterer om budsjettoverskridelser, har høyere utgifter enn ventet innen pleie og omsorg.»

Disse medlemmer mener disse signalene er noe som regjeringen må ta på fullt alvor, og disse medlemmer er derfor av den oppfatning at det er alt for tidlig å friskmelde det store flertallet av kommunene sin økonomi.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at regjeringen i proposisjonen legger opp til en realvekst i frie inntekter på 6,4 mrd. kroner i 2025, og at denne vesten fordeles med 5,0 mrd. kroner til kommunene og 1,4 mrd. kroner til fylkeskommunene. Dette medlem mener dette er et viktig løft for en svært presset kommuneøkonomi, men mener det er nødvendig å øke rammene til kommunene og fylkeskommunene ytterligere. Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti vil prioritere at det bevilges økte rammer for kommunesektoren med ytterligere 6,035 mrd. kroner, ut over regjeringens forslag i proposisjonen, med anslagsvis 3,335 mrd. kroner til kommunesektoren og 2,7 mrd. kroner til fylkeskommunene. Dette vil være en reell styrking av kommunal sektor som gir et faktisk handlingsrom til å prioritere rettferdig fordeling og miljø.

Dette medlem viser til at denne ytterligere bevilgningen på over 6 mrd. kroner skal gå til et kommuneopplegg som gir rom for å:

  • Sikre gratis tannhelse

  • Innføre gratis SFO for 4. klassinger

  • Bedre bemanningssituasjonen i barnehager

  • Styrke laget rundt læreren og eleven med flere helsesykepleiere i videregående opplæring

  • Styrke det psykiske helsetjenestetilbudet i kommunene

  • Styrke krisesentertilbudet

  • Styrke barnevernet

  • Styrke miljøkompetansen i fylker og kommuner

  • Omlegge til null- og lavutslipps kollektivtrafikk og styrke kollektivtrafikken

  • Innføre en kompensasjonsordning til omlegging av lav- og nullutslippsbåter og -ferger i fylkene

  • Bygge mer gang- og sykkelvei

  • Øke vedlikehold og ras- og skredsikring av fylkesveiene.

  • Styrke kommunale bibliotek.

For å svare ut et velferdsløft på disse prioriterte områdene, fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2025 øke kommunesektorens inntekter med 6,035 mrd. kroner ut over regjeringens forslag i Kommuneproposisjonen 2025, med anslagsvis 3,335 mrd. kroner til kommunene og 2,7 mrd. kroner til fylkeskommunene.»

Komiteens medlem fra Rødt viser til Rødts alternative statsbudsjett for 2024, der Rødt foreslo å styrke kommunene sin økonomi med over 10 mrd. kroner ut over regjeringens budsjettforslag, hvorav 3 mrd. kroner er frie inntekter til kommunene og 600 mill. kroner til fylkeskommunene. Dette medlem mener kommunene fortsatt må settes i stand til å både bevare eksisterende velferdstjenester til befolkningen og videreutvikle dagens tjenestetilbud. Derfor mener dette medlem det er helt nødvendig med ytterligere styrkinger av kommunesektorens frie inntekter, ut over hva regjeringen allerede har varslet i Kommuneproposisjonen 2025.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2025 fremme forslag om en vekst i frie inntekter til kommunesektoren på minst 8 mrd. kroner.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at krigen i Ukraina nå er inne i sitt tredje år, og at det ikke ser ut til at krigen vil ta slutt med det første. En slik langvarig situasjon med høye ankomster av asylsøkere utfordrer kommunenes kapasitet, tjenester og økonomi. Disse medlemmer mener regjeringen må komme kommunene til unnsetning, for nå er det mange kommuner i landet som virkelig merker at de har utfordringer både med økonomien og med tjenestetilbudet de skal yte til innbyggerne. Viljen til å bosette er fremdeles stor, og solidariteten står sterkt i samfunnet, men kommunene trenger bedre økonomiske rammer. Disse medlemmer viser til Prop. 101 L (2023–2024) – Endringer i integreringsloven, folketrygdloven og tannhelsetjenesteloven (innstramminger) – og at det her foreslås en rekke innstramminger som med stor sannsynlighet vil medføre økte utgifter for kommunene, da særlig sosialhjelpsutgifter. Disse medlemmer understreker at et flertall av høringsinstansene er negative til forslagene nettopp fordi det med stor sannsynlighet vil medføre en kostnadsovervelting fra staten til kommunesektoren gjennom økt økonomisk sosialhjelp. Disse medlemmer mener et slikt forslag, gitt den økonomiske situasjonen til kommunene og de økte kostnadene de allerede har grunnet økt tilstrømning av flyktninger fra Ukraina, er direkte usolidarisk med et kommune-Norge som allerede opplever et stort press på tjenester og tilbud.

Disse medlemmer mener det er viktig å arbeide for at kommunene selv i større grad kan styre sine egne inntekter. Dette kan gjøres for eksempel gjennom tilpasninger i eiendomsskatteinnkrevingen som skaper større fleksibilitet og rom for lokale variasjoner i geografi, demografi og bolig-/fritidseiendomsstruktur.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede endringer i regelverket slik at det blir mulig for kommunene å sette ulike skattesatser for sekundær-, fritids- og primærboliger.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener økt handlingsrom i eiendomsskatten kan ha sin motsats i økte kostnader for eiere av bolig og fritidsboliger i en rekke kommuner. Disse medlemmer er opptatt av at folk igjen skal få bedre råd. Selv om prisveksten nå er på vei ned og rentetoppen trolig er nådd, deler disse medlemmer regjeringens mål om å ikke bidra til å øke kostnadene for eiere av bolig og fritidsboliger etter en lang periode der mange kostnader har økt mye, ikke minst rente- og energikostnader.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til NOU 2022:10 Inntektssystemet for kommunene, samt kommuneproposisjonens omtale i kapittel 19 Innbyggarar som ikkje er folkeregistrert i kommunen. Dette gjelder blant annet dem som oppholder seg på hytter. Som omtalt i kommuneproposisjonen oppholder fritidsbefolkninga seg i større grad enn tidligere på hytter over lengre tid. Kommuner med en stor fritidsbefolkning pådrar seg ekstra utgifter til for eksempel helse- og omsorgstjenester som ikke kompenseres for i inntektssystemet. I kommuneproposisjonens omtale av Inntektssystemutvalgets vurdering står det følgende:

«Dersom det over tid blir ein stor auke i utgifter til gjesteinnbyggarar, til dømes i helse- og omsorgsutgiftene til hyttekommunar på grunn av at hytteinnbyggarar oppheld seg på hyttene over lengre tid, meinte utvalet at andre løysingar, utanfor inntektssystemet, bør vurderast. Utvalet tilrådde då at ein ser på moglegheitene for å lage ei oppgjersordning mellom kommunane, men at ein må sjå nærare på korleis dette kan bli gjort utan at ansvarsforholda blir uklare eller at ordninga blir for administrativt krevjande.»

I kommuneproposisjonen omtaltes også vedtak nr. 1252 16. juni 2021, der Stortinget vedtok følgende:

«Stortinget ber regjeringen i oppfølgingen av utredningen fra Inntektssystemutvalget vurdere lovverket slik at helsetjenester benyttet utenfor bostedskommunen i større grad kan belastes den kommunen tjenestemottaker betaler skatt til.»

Disse medlemmer mener denne problemstillingen bør undersøkes nærmere, på tross av at regjeringen anser anmodningsvedtaket som fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en oppgjørsordning slik at helsetjenester benyttet utenfor bostedskommunen i større grad kan belastes den kommunen tjenestemottaker betaler skatt til.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at flere fylkeskommuner, blant annet gjennom mediene, mener at ordningen med gratis ferge ikke fullt ut kompenseres. Disse medlemmer viser eksempelvis til Telemark, der ordningen med gratis ferge angivelig er underfinansiert med mange millioner kroner. I Telemark alene mangler ordningen med gratis ferge 14 mill. kroner, ifølge oppslag i Kragerød Blad Vestman 11. april 2024. Disse medlemmer er tilhengere av gratis ferge, men mener at regjeringen ikke kan lempe merkostnader for drift av gratis ferge over på fylkeskommunene, men at det må fullfinansieres.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at ordningen med gratis ferge fullfinansieres fra staten, og komme tilbake, i forslaget til statsbudsjett for 2025, med en ordning som ikke medfører ekstrautgifter for operatørene av fergetilbudet.»

2.3 Inntektssystemet for kommunene og fylkeskommunene

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at regjeringen i Prop. 102 S (2023–2024) har lagt fram forslag til nytt inntektssystem for kommunene, som får virkning fra 2025. Flertallet merker seg at eierinntekter blir tatt ut av skattegrunnlaget i forslaget, noe som også vil omfatte fylkeskommunene og kan gi en mindre omfordeling av inntektene til fylkeskommunene.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det ble gjennomført en helhetlig gjennomgang av inntektssystemet for fylkeskommunene i Prop. 112 S (2022–2023) Kommuneproposisjonen 2024. Disse medlemmer viser til at inntektssystemet trådte i kraft fra og med 2024. Disse medlemmer viser til delkostnadsnøkkel for fylkesvei og påpeker at folkerike fylker som har prioritert å ta igjen vedlikeholdsetterslepet, kommer dårligere ut enn fylkeskommuner som har nedprioritert å ta igjen vedlikeholdsetterslep og har færre innbyggere. Disse medlemmer viser til at kostnadsnøkkelen for fylkesvei utgjør 20 pst. av den samlede kostnadsnøkkelen for fylkeskommunene. Disse medlemmer merker seg at det både har vært en feil i grunnlagsdataen for fylkesvei og selve kostnadsmodellen for å beregne fylkesveikriteriet i inntektssystemet for 2024.

Disse medlemmer viser til at regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti ble enige i statsbudsjettet for 2024 om å utvide den offentlige tannhelsetjenesten for innbyggere over 85 år. Disse medlemmer mener at det er viktigere å prioritere å redusere ventetiden i spesialisthelsetjenesten for pasienter som venter på nødvendig helsehjelp, fremfor å innføre gratis og halv pris hos tannlegen for nye aldersgrupper. Tannbehandling er allerede gratis for én av fire innbyggere, og for gruppen over 85 år er det en stor andel som mottar gratis tannhelse i dag, da eldre som mottar hjemmesykepleie eller er i institusjon i mer enn tre måneder, får gratis tannbehandling av den offentlige tannhelsetjenesten. I tillegg har mennesker som har ulike tannlidelser, gode ordninger med blant annet reduserte priser. Disse medlemmer viser til Høyres alternative statsbudsjett for 2024, der det ble omprioritert totalt 420 mill. kroner fra tannhelse til sykehus for å få ned ventetidene. Disse medlemmer viser til at Høyre stemte mot regjeringens forslag til endringen av tannhelsetjenesten i statsbudsjettet for 2024. Disse medlemmer støtter derfor ikke endringen i delkostnadsnøkkelen for tannhelse.

Disse medlemmer viser til at delingsprosessen av fylkeskommunene var en utløsende faktor for gjennomgangen av inntektssystemet for fylkeskommunene i kommuneproposisjonen for 2024. Disse medlemmer var bekymret for at det var usikkerhet rundt hvordan noen av de foreslåtte endringene reelt skulle påvirke den enkelte fylkeskommune og tjenestene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Rødt mener samfunn som har andre kommunikasjonsformer enn ferge, for eksempel hurtigbåt, bør inn i ordningen med gratis ferge.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 fremme forslag om å innlemme hurtigbåter til øysamfunn uten fastlandsforbindelse i ordningen med gratis ferge.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at fergeavløsningsordningen har blitt forbedret flere ganger. Disse medlemmer viser til at en av forbedringene var at det ble bestemt at prosjekter som søkte, skulle få beholde nivået på fergenøkkelen i inntektssystemet før 2017. Det gjelder blant annet Masfjordsambandet. Disse medlemmer registrerer at regjeringen nå har tolket dette som at slike samband ikke skal få ta del i andre forbedringer i ordningen etter 2017.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i fergeavløsningsordningen sørge for at de sambandene som får bruke 2017-nøkkelen som utgangspunkt, også skal få ta del i de andre forbedringene av ordningen fra 2017 til i dag.»

2.4 Skjønnstilskuddet

Komiteen viser til at Kommunal- og distriktsdepartementet årlig fordeler en del av rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner etter skjønn. Komiteen viser til at formålet med skjønnstilskuddet er å kompensere kommuner og fylkeskommuner for lokale forhold som ikke fanges opp i den faste delen av inntektssystemet, og å bidra til fornying og utvikling. Komiteen merker seg at den samlede skjønnsrammen til kommuner og fylkeskommuner foreslås satt til 1 000 mill. kroner, hvorav hele rammen bevilges på kap. 571 Rammetilskudd til kommuner.

Komiteen viser til at skjønnsrammen for 2023 i forbindelse med nysalderinger ble økt med 1 700 mill. kroner for å kompensere kommunesektoren for ekstraordinære utgifter som følge av ekstremværet «Hans», jf. Prop. 22 S (2023–2024) Endringar i statsbudsjettet 2023 under Kommunal- og distriktsdepartementet, jf. Innst. 126 (2023–2024). Komiteen viser til at resterende midler fra tilleggsbevilgningen på om lag 1 133 mill. kroner er overført til 2024-budsjettet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at regjeringen skriver følgende i Kommuneproposisjonen 2025:

«Det kan gis tilskudd til kommuner som vurderer grenseendringer, til utredning og informasjon til innbyggerne og innbyggerhøring. Støtte til henholdsvis utredning og informasjon og innbyggerhøring kan kun tildeles én gang per kommune i en kommunestyreperiode.»

Disse medlemmer merker seg at dagens regjering åpner opp for ytterligere bruk av statlige midler slik at kommuner kan drive utredninger for kommuneoppsplitting eller kommunesammenslåing, samt gjennomføre innbyggerhøringer.

2.5 En nyskapende og bærekraftig kommunesektor

Komiteen viser til at regjeringen har etablert en ordning med frikommuneforsøk i tråd med Stortingets vedtak nr. 792 14. juni 2022. Komiteen merker seg at kommunal- og distriktsministeren på vegne av regjeringen har invitert kommuner og fylkeskommuner til å søke om slike forsøk og bli forsøkskommuner. Komiteen viser til at departementet har mottatt 87 søknader fra 77 kommuner og tre fylkeskommuner, hvor det er avklart at ti søknader helt eller delvis går videre i forsøksordningen. Komiteen merker seg at regjeringen vil sørge for at forsøkene som settes i gang, blir evaluert.

Komiteen viser til at NOU 2023:9 Generalistkommunesystemet – Likt ansvar – ulike utfordringer, har vært på høring, og merker seg at regjeringen har mottatt innspill til ett eller flere av utvalgets anbefalinger fra 136 instanser, hvorav 80 kom fra kommuner eller interkommunale samarbeid. Komiteen viser til regjeringens omtale av utvalgets utredning og høringsinnspillene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det foreløpig er ti kommuner som er valgt ut til å ta del i ordningen med frikommuneforsøk. Flertallet viser til at forsøksordningen er del av Støre-regjeringens tillitsreform i offentlig sektor. Målet er å gi bedre tjenester til innbyggerne, gjennom tillit til at tjenestene bygges best nedenfra. Gjennom forsøksordningen vil kommuner kunne teste ut smartere organisering av kommunale oppgaver og tjenester, og bidra til innovasjon i kommunesektoren. Flertallet mener det er nødvendig i en tid der arbeidskraft er et knapphetsgode. I tillegg viser flertallet til at kommuner over hele landet inngår bygdevekstavtaler og regionvekstavtaler, og at det gis tilskudd til nærtjenestesentre. Flertallet mener disse tiltakene bidrar til forbedring av offentlig sektor.

Flertallet viser til at Stortinget nettopp har vedtatt regjeringens boligmelding, der det er et sentralt mål å gjenreise Husbankens samfunnsrolle. Flertallet viser til at stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti allerede har styrket Husbankens låneramme med 10 mrd. kroner på to år, fra 19 mrd. til 29 mrd. kroner. I tillegg er det etablert tilskudd for boligtiltak i distriktene, etablert et eldreboligprogram, og det er gitt midlertidige regler for økt bostøtte de to siste årene som følge av økte energipriser.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener regjeringen med disse tiltakene tar kraftfulle og viktige grep for å gjenreise Husbankens samfunnsrolle og bidra til trygge og gode boliger i hele landet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at det er bra at regjeringen har satt seg som mål å gjenreise Husbanken, men at Husbanken må styrkes ytterligere. Disse medlemmer merker seg at regjeringspartiene sier Husbankens låneramme er på historisk høye 29 mrd. kroner. I kroner og øre stemmer dette, men justert for inflasjon var nivået på Husbankens låneramme mye høyere i 2013, før åtte år med borgerlige innsnevringer av Husbanken. Disse medlemmer viser til forslag nr. 15 i Innst. 327 S (2023–2024) fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt, som lød:

«Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2025 styrke Husbankens låneramme ytterligere.»

Det nevnte forslaget ble nedstemt. Selv om disse medlemmer mener det er bra at regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti har styrket Husbanken, mener disse medlemmer at det trengs ytterligere styrking av Husbanken sin låneramme.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2025 se på muligheten for å styrke Husbankens låneramme ytterligere.»

Komiteens medlem fra Rødt viser til Rødt sitt alternative statsbudsjett for 2024, hvor Rødt øker lånerammen for Husbanken med 10 mrd. kroner i 2024, det dobbelte av hva regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti gjorde i sin budsjettavtale.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 fremme forslag om økte midler til eldreomsorg og investeringer i flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser gjennom Husbankens investeringstilskudd.»

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at Solberg-regjeringen høsten 2020 satte ned et utvalg som hadde som formål å få et helhetlig kunnskapsgrunnlag om det norske generalistkommunesystemets virkemåte, utviklingen av dette den senere tid, og en vurdering av eventuelle alternativer til generalistkommunesystemet. Utvalget la fram NOU 2023:9 Generalistkommunesystemet i mars 2023.

Disse medlemmer viser til at det var 30 år siden forrige gang det ble gjort en grundig og systematisk gjennomgang av hvordan generalistkommunesystemet fungerte. Disse medlemmer mener at NOU-en gir et godt og saklig faktagrunnlag for å diskutere hvordan fremtidens tjenestetilbud skal løses og finansieres til det beste for innbyggerne. Disse medlemmer viser til at utvalget anbefaler at generalistkommuneprinsippet videreføres. Det betyr at alle kommuner har samme juridiske status og det samme ansvaret for de lovfestede oppgavene, uavhengig av innbyggertall, bosettingsstruktur, økonomi eller andre kjennetegn.

Disse medlemmer viser videre til følgende viktige konklusjon i rapporten:

«Kartleggingen av lovoppfyllelse viser at små og usentrale kommuner har større utfordringer med lovoppfyllelse enn kommuner som er større og ligger mer sentralt. Disse kommunene kommer også dårligere ut på andre kartlegginger av hvordan kommunene ivaretar sine oppgaver. Små kommuner har ofte små og sårbare fagmiljø, og for mange er det vanskelig å rekruttere og beholde spesialisert kompetanse. De har også liten eller ingen kapasitet til å drive med utviklingsarbeid, samtidig som behovet for dette er økende.»

Disse medlemmer mener at landets kommuner må være rustet til å møte morgendagens utfordringer og levere gode tjenester til sine innbyggere. Mange små kommuner opplever at de har svake kompetansemiljøer og derfor ikke klarer å levere sine lovpålagte tjenester på en god nok måte. Dette viser hvor viktig det var at Solberg-regjeringen startet kommunereformen og styrket kommuneøkonomien.

Disse medlemmer merker seg at utvalget mener at det må føres en aktiv politikk for større og sterkere kommuner.

Disse medlemmer merker seg at regjeringen har valgt å ikke følge opp anbefalingene fra utvalget.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at Generalistkommuneutvalget anbefalte at det fortsatt bør være generalistkommuner. Flertallet viser til Prop. 102 S (2023–2024), der regjeringen skriver at de vil vurdere forslag fra Generalistkommuneutvalget, blant annet et styringsvirkemiddel overfor kommuner med særskilte og vedvarende utfordringer som innebærer at rettssikkerheten til kommunens innbyggere og grunnleggende tjenester ikke er forsvarlig ivaretatt.

Komiteens medlemmer fra Høyre mener at kommunene må få mer frihet til å løse oppgavene de har ansvar for. Disse medlemmer mener at detaljerte krav går utover kommunenes handlingsrom og mulighet til å levere tjenester tilpasset innbyggernes behov. Disse medlemmer viser videre til behandlingen av Kommuneproposisjonen 2023, Prop. 110 S (2021–2022), Innst. 460 S (2021–2022), der Høyre fikk gjennomslag for at regjeringen skulle legge til rette for etablering av et frikommuneforsøk etter inspirasjon fra Danmark og komme til Stortinget med en sak om dette senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2023. Disse medlemmer viser til at regjeringen nå er i startfasen av frikommuneforsøket og at ti søknader helt eller delvis har gått videre i forsøksordningen. Disse medlemmer ser frem til å få presentert resultatene, men mener at regjeringen bør vurdere å innlemme flere forsøk innenfor andre kommunale oppgaver i forsøksordningen.

Disse medlemmer viser til at Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) ble innført som en fast del av budsjettarbeidet fra 2015. Disse medlemmer viser til at reformen ga insentiver til mer effektiv statlig drift og skapte handlingsrom for å sikre velferden, investere i utdanning og kunnskap og styrke samferdsel, politi og forsvar. Disse medlemmer mener at en god og forutsigbar kommuneøkonomi er avgjørende for at kommunene skal kunne levere de tjenestene som innbyggerne forventer og har krav på i hverdagen. Dissemedlemmer vil peke på at kommunesektoren gjennomgående hadde en god realvekst i de årene Solberg-regjeringen styrte. Disse medlemmer viser til at kommunesektoren fikk økte frie inntekter med omtrent 35 mrd. kroner i perioden. Disse medlemmer mener at frie inntekter i hovedsak bør fordeles etter objektive kriterier og ikke kriterier som legger føringer på kommunens prioriteringer lokalt.

2.6 Et velfungerende og tillitsskapende demokrati

Komiteen merker seg at ulike demokratimålinger viser at demokratiet globalt er på tilbakegang. Selv om det norske demokratiet står sterkt, understreker komiteen at demokrati aldri må tas for gitt.

Komiteen viser til at lokaldemokratiet er en styrke, blant annet ved at det bidrar til at mange viktige beslutninger foretas så nært mulig de som berøres av politikken. Komiteen merker seg at det ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2023 var noe lavere valgdeltakelse enn ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019. Komiteen merker seg videre at det er store forskjeller i valgdeltakelsen som blant annet kan forklares med sosiale bakgrunnsvariabler.

Komiteen merker seg at regjeringen i Prop. 45 L (2022–2023) Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven) har sagt at den vil komme tilbake til Stortinget med en samlet gjennomgang av funnene fra den omtalte tilstandsanalysen av det norske demokratiet.

Komiteen mener det er bekymringsfullt at valgdeltakelsen ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2023 var lavere enn ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019. Siste lokalvalgsundersøkelse viser at mellom 8 og 9 pst. av de stemmeberettigede aldri stemmer ved valg, og at de som ikke stemmer ved valg, har lavere tillit til lokaldemokratiske institusjoner enn de som deltar. Komiteen mener det er vesentlig å videreutvikle demokratiske prosesser for å hindre politisk utenforskap og forhindre at mennesker opplever seg politisk fremmedgjort og søker mot alternative, ikke-demokratiske løsninger for å få gjennomslag for sine interesser. I dette arbeidet spiller kommunene en helt sentral rolle.

2.7 Oppgavefordeling og regelverk

Komiteen viser til omtale under kapittel 7 i Prop. 102 S (2023–2024) om aktuelle endringer i regelverk som har betydning for kommunesektoren, endringer i oppgavefordelingen mellom staten og kommunesektoren samt endringer i finansieringen av oppgaver.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Høye flyktningankomster fra krigen i Ukraina

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at Norge har bosatt et stort antall fordrevne som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Vedvarende høye ankomster setter det kommunale mottaksapparatet under press. Disse medlemmer viser til at regjeringen har gjennomført flere tiltak med sikte på å redusere ankomstene til et mer bærekraftig nivå og et nivå som er mer på linje med våre nordiske naboland sett i forhold til folketall.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at Norge de siste årene har tatt imot nærmere 80 000 fordrevne fra Ukraina. Ankomstene forventes å være høye også i 2024. Disse medlemmer merker seg at norske kommuner har en presset kapasitet for mottak av flyktninger. Dette kommer særlig til syne i kommunenes svar på IMDis bosettingsanmodning. Per 3. juni 2024 har kommunene meldt tilbake at de kan ta imot omtrent 9 000 færre enn de er anmodet om. Disse medlemmer mener det må gjøres mer for at kommunene skal kunne bosette flere flyktninger som kommer fra Ukraina. Disse medlemmer viser til at det spesielt er boliger det er behov for i kommunene, og merker seg at regjeringen har fjernet tilskuddet for utleieboliger som ville ha bidratt til å finne flere boliger til flyktninger.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser videre til Høyres alternative statsbudsjett for 2024, der det ble foreslått å videreføre Husbankens tilskudd til utleieboliger, nye boligmodeller og bolig til flyktninger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at siden krigen brøt ut, har 78 905 personer fra Ukraina søkt om beskyttelse i Norge per. 27. mai 2024. Disse medlemmer mener det er viktig å hjelpe ukrainere. Disse medlemmer viser til at gjennom 2023 mottok Norge en høy andel av de fordrevne til Norden. I en periode tok Norge imot flere ukrainske fordrevne enn det Sverige, Danmark og Finland gjorde til sammen. I slutten av august 2023 økte Norges andel fra om lag 40 til 60 pst. Disse medlemmer vil påpeke at norske kommuner har gjort en stor innsats med å bosette ukrainere. Disse medlemmer viser likevel til at mange kommuner opplever et enormt press på de kommunale tjeneste, og mange kommuner opplever snart at kapasiteten er sprengt. Dette vil kunne gå utover tjenestene til innbyggerne i kommunen. Dette gjelder blant annet barnehage, skole og helsetjenester. Disse medlemmer viser til at tilgangen på boliger er den største bekymringen til kommunene for å kunne klare å bosette flyktninger. Disse medlemmer mener et viktig tiltak for å få ned innvandringen er å sette ytelsene til flyktninger til maksimalt svensk og dansk nivå. Disse medlemmer viser til behandlingen av Dokument 8:44 S (2023–2024), Innst. 196 S (2023–2024), hvor Fremskrittspartiet fremmet forslag om å ikke ha bedre ytelser for flyktninger i Norge enn i Danmark og Sverige.

Disse medlemmer viser til at Danmark har lykkes bedre med sysselsettingen av ukrainske flyktninger enn Norge. Tall fra Integrationsbarometeret i Danmark viser at andelen ukrainere i jobb i alderen 18 til 66 år per mars 2024 var på 55 pst. mens tall fra SSB viser at andelen ukrainere i jobb i alderen 20 til 66 år i Norge var på 19,2 pst. per mars 2024. Disse medlemmer viser til at i Danmark tilbyr kommunene et «Selvforsørgelses- og hjemrejseprogram» etter bosetting med danskopplæring og arbeidsrettede tilbud, inkludert tilbud om arbeidspraksis og arbeid med lønnstilskudd. Hovedmålet er rask selvforsørgelse og arbeid innen ett år. Disse medlemmer mener Norge har mye å lære av Danmark, og mener det er viktig at introduksjonsprogrammet blir mer arbeidsrettet.

Stortingsmelding om integrering

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre har ledet an i alle de store integreringsløftene i Norge de siste 20 årene. Disse medlemmer viser til introduksjonsloven i 2003 og integreringsloven som begynte å virke fra 1. januar 2021. Integreringsloven la større vekt på differensiering av den enkeltes introduksjonsprogram, med mål om at deltakere skal oppnå formell kompetanse, i tillegg til at det ved bosetting skal legges vekt på å unngå segregering, og at kommunenes integreringsresultater skal tas med i vurderingen. Disse medlemmer merker seg at regjeringen i Meld. St. 17 (2023–2024) Om integreringspolitikken: Stille krav og stille opp bygger videre på integreringsreformen gjennomført av Solberg-regjeringen. Det er positivt at reformen kan virke over tid gjennom vekslende regjeringer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, ønsker en integreringspolitikk hvor samfunnet både stiller krav og stiller opp. At alle som kan, er i jobb, er grunnleggende for å redusere fattigdom, utjevne sosiale forskjeller og oppnå likestilling. Det er også avgjørende for velferdsstatens bærekraft. Arbeid betyr økonomisk selvstendighet, mestring og tilhørighet. Det gir også nettverk og mulighet for å praktisere og lære norsk.

Flertallet viser til at Norge har lykkes bedre med integreringen enn mange land det er naturlig å sammenligne seg med. Flere barn og unge med innvandrerbakgrunn går i barnehage, gjør det bra på skolen, fullfører videregående opplæring og tar høyere utdanning. Sysselsettingen blant innvandrere har også økt mer enn hos resten av befolkningen de siste årene.

Flertallet viser til at det likevel fortsatt er mange innvandrere som står utenfor arbeidslivet, eller som faller ut etter kort tid. Personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant personer som har dårligere levekår, vedvarende lavinntekt og dårlige boforhold. Særlig mange barn med innvandrerbakgrunn vokser opp i lavinntektsfamilier, uten de samme mulighetene til å delta på trygge fellesskapsarenaer som andre barn. Altfor mange opplever også rasisme og diskriminering, og negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er et problem i noen miljøer.

Flertallet mener derfor det er avgjørende at myndighetene fortsetter å styrke innsatsen og fører en integreringspolitikk som får flere ut i arbeid eller utdanning, sikrer velferden og forebygger kriminalitet. Flertallet viser til at integrering handler om innsats i bredden av samfunnet, både i arbeidslivet, på skolen og ute i lokalsamfunnene. Det handler om arbeid og økonomi, men også om helse, likestilling og skole. For at vi skal lykkes med å styrke integreringen, må alle sektorer være med.

Flertallet viser for øvrig til merknader i Innst. 379 S (2023–2024).

Barne- og familiedepartementet

Barnevern

Komiteen viser til at regjeringen tar sikte på å legge frem en lovproposisjon med meldingsdel om en kvalitetsreform i barnevernet våren 2025.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, mener at barnevernet skal ha like god kvalitet over hele landet. Derfor mener flertallet at barnevernstjenester i både små og store kommuner må ha tilstrekkelig kompetanse og kapasitet til å håndtere krevende saker. Flertallet viser til at Oslo kommune er eneste kommune som selv ivaretar de oppgaver som Bufetat ivaretar for resten av landet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at institusjonsbarnevernet og spesialiserte fosterhjem er kommunalt drevet i Oslo kommune, finansiert over kap. 572 post 90. Det statlige barnevernet er finansiert over kap. 855 post 1. I statsbudsjettet for 2024 lå det inne en ekstraordinær økning til det statlige barnevernet på kap. 855, men det er ikke fulgt opp tilsvarende for Oslo kommune på kap. 572. Det betyr at over 10 pst. av norske barn, de som bor i Oslo, ikke ville kunne få et tilsvarende løft i tjenestetilbudet med regjeringens forslag til statsbudsjett. Disse medlemmer viser til at økningen for statsbudsjettet 2024 først ble vedtatt etter at regjeringen hadde fått til enighet med Sosialistisk Venstreparti. Det er imidlertid fortsatt en stor underdekning av barnevernet i Oslo kommune. Disse medlemmer forventer at regjeringen vil hensynta dette i fremtidige budsjettprosesser.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser for øvrig til merknader til statsbudsjettet for 2024, Innst. 14 S (2023–2024).

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at Sosialistisk Venstreparti i sine alternative statsbudsjetter i hele denne stortingsperioden har ønsket å styrke barnevernet generelt, og barnevernet i Oslo spesielt.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til budsjettavtalene mellom regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti i denne stortingsperioden, der disse partier sammen har styrket barnevernet i Oslo flere runder.

Kirkebevaringsfondet

Komiteen viser til at vedlikeholdsetterslepet på kirkebygg er stort og at det er kommunene som kirkeeiere som i stor grad har utført og bekostet vedlikehold og bevaring av kirker. Det har vært krevende for mange kommuner. Komiteen viser til at Kirkebevaringsfondet avlaster og i stor grad hjelper kommunene med å løse denne ansvarsfulle oppgaven framover.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at fondet vil sikre forutsigbarhet for istandsettelse av nesten 1 000 kirker, og at det skal brukes 500 mill. kroner i året på kirkebevaring.

Helse- og omsorgsdepartementet

Status for vann- og avløpssituasjonen i Norge

Komiteen viser til Stortingets vedtak nr. 825 i forbindelse med behandlingen av Prop. 112 S (2022–2023) Kommuneproposisjonen 2024, og merker seg at regjeringen i februar 2024 lanserte nye nasjonale mål for vann og avløp.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at regjeringen allerede vinteren 2022 tok initiativ til å opprette et interdepartementalt samarbeidsforum for vann og avløp for å få et helhetlig bilde av hvordan utfordringene innen sektoren bør møtes.

Disse medlemmer viser til at regjeringen har lagt særlig to viktige dokumenter til grunn for sitt arbeid, henholdsvis Riksrevisjonen sitt Dokument 3:8 (2022–2023) Myndighetenes arbeid med trygt drikkevann og Mulighetsstudie for vann- og avløpssektoren, som ble utarbeidet av Oslo Economics, Cowi AS og Kinei AS på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Sistnevnte rapport ble bestilt på bakgrunn av at sektoren må gjøre betydelige investeringer de neste årene for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet i vann- og avløpsnettet.

Disse medlemmer viser til at regjeringen den 16. februar 2024 la frem «Nasjonale mål for vann og helse med gjennomføringsplan». Dokumentet består av 25 reviderte nasjonale mål og en tverrsektoriell gjennomføringsplan med 5 hovedtiltak for å oppnå målene:

  • 1. Målrettet innsats knyttet til prioritering og ressurser

  • 2. Statlige virkemidler og insentiver

  • 3. Teknologiutvikling og utdanning

  • 4. Veiledning og tilsyn

  • 5. Regelverksarbeid.

Disse medlemmer mener dette er en god tilnærming til et viktig og krevende politikkområde for både stat og kommune, og at det er en arbeidsform som gir et godt grunnlag og en bred tilnærming for å få på plass en helhetlig plan for dette arbeidet.

Disse medlemmer mener at nye nasjonale mål og den nasjonale gjennomføringsplanen er et godt verktøy for videre arbeid på dette området. Et hovedgrep er å starte arbeidet med å utarbeide tiltaksplaner for vann og avløp i tett dialog med kommunene. Dette er et svært viktig tiltak som ivaretar alle de 25 nasjonale målene. Dette tiltaket ansvarliggjør tre departement (KLD, HOD og KDD), Miljødirektoratet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Disse medlemmer viser til at regjeringen i «Nasjonale mål for vann og helse med gjennomføringsplan» understreker at det er et betydelig vedlikeholdsetterslep for offentlige vann- og avløpssystemer. Mange avløpssystemer er overbelastet, og det trengs store investeringer i fornyelse og utvidelse av infrastruktur, vannbehandling og avløpsrensing i tiden framover. Norsk Vann mener at i gjennomsnitt må 1,2 pst. av vannrørene og 1 prosent av avløpsnettet fornyes årlig.

Disse medlemmer viser til at den nye gjennomføringsplanen peker på at forpliktende samarbeid på tvers av kommunegrenser kan bidra til et større og mer kompetent fagmiljø, der man enten kan etablere felles enheter eller hente utfyllende kompetanse hos hverandre for å løse oppgavene. Et slik samarbeid vil kunne føre til bedre leveringssikkerhet, reserveløsninger, beredskap og redusert arealbehov. Det vil trolig også gi en mer effektiv utnyttelse av vannkilder, resipienter og infrastruktur. Kommuner som samarbeider om leveringssikkerhet, er eksempler på dette, hvor ulike kommunale vannforsyninger kobler sammen ledningsnett og etablerer gjensidig leveringssikkerhet med uavhengige drikkevannskilder. Tiltak som skal vurderes, er blant annet sterkere statlige føringer, tiltak som kan stimulere til sterkere fagmiljøer og mer interkommunalt samarbeid, samt fordel og ulemper knyttet til finansieringsordningene innen vann- og avløpsområdet. Et annet tiltak er å bidra til at bedre avløpsrensing kommer på plass gjennom tilskuddsordning for nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg innenfor Oslofjordens nedbørsfelt.

Disse medlemmer støtter regjeringen i at selvkostprinsippet fortsatt skal være et bærende prinsipp. Samtidig er det viktig å evaluere ordningen. Derfor er noen av tiltakene å innhente kunnskap om hvordan gebyrer for vann og avløp benyttes og hvordan det påvirker utviklingen innen området, å utrede barrierer og muligheter, samt vurdere om regelverket bør endres for å stimulere til økt fornyingstakt av vann- og avløpssystemene. Disse medlemmer viser også til tiltaket om å utrede benchmarkingssystem for vann- og avløpstjenestene, som både omfatter regelverksetterlevelse og økonomi.

Disse medlemmer merker seg at bransjen, representert ved Norsk Vann, har uttalt seg positivt om den fremlagte gjennomføringsplanen, og at regjeringen med dette arbeidet følger opp den nasjonale handlingsplanen Norsk Vann og vannbransjen har etterspurt. Disse medlemmer mener gjennomføringsplanen legger til rette for godt samarbeid med bransjen for å nå de 25 målene for vann og helse.

Disse medlemmer mener at regjeringen har lagt fram en mer offensiv og bedre plan for å møte de store utfordringene innen vann og avløp enn regjeringen Solberg.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at mange husholdninger sliter økonomisk, og er derfor bekymret over økningen i vann- og avløpsgebyrer i en rekke kommuner. Disse medlemmer viser til rapporten Prognose for kommunale gebyrer 2024, utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse for Huseierne. Rapporten viser til bokostnadsindeksen, som viser at de kommunale gebyrene har økt mer enn både pris- og lønnsveksten i perioden 2010–2022. I gjennomsnitt var økningen i kommunale gebyrer på 53 pst., mens konsumprisene i samme periode økte med 33 pst. og lønnsveksten var på 47 pst. I 2023 økte de kommunale gebyrene kraftig, med en gjennomsnittlig økning på 17 pst. Dette skyldes gebyrene for vann og avløp, som økte med hele 19 pst., men også økning i gebyrene til renovasjon på 8 pst. Flere av årsakene til at de kommunale gebyrene har økt, er ifølge kommunene økte byggekostnader, økt rente, nyinvesteringer knyttet til for eksempel reservevannforsyning og strengere krav til nitrogenrensing. Disse medlemmer viser til at beregningene i rapporten viser at vann og avløp i gjennomsnitt vil øke med henholdsvis 60 og 57 pst. fra 2023 til 2027, mens økningen er på 20 pst. for renovasjon. Målt i kroner er økningen i gjennomsnitt på om lag 2 650 kroner for vann, 3 250 kroner for avløp og 900 kroner for renovasjon. Samlet gir dette en økning i kommunale gebyrer på nesten 6 800 kroner i 2027 sammenlignet med 2023. Dette tilsvarer en økning på om lag 550 kroner per måned. Prognoser fra Norsk Vann, utarbeidet av Norconsult og SINTEF, viser at gebyrene kan mer enn dobles innen 2040. Rapporten fra Norconsult og SINTEF estimerer at norske kommuner må investere 332 mrd. kroner de neste 20 årene for å sikre tilstrekkelig rent drikkevann og avløpsrensing. Disse kostnadene inkluderer ikke separering av overvann, nitrogenrensing for avløpsanlegg som slipper ut til Oslofjorden, eller oppgradering av privat eide ledninger og rør. Disse medlemmer viser til at Miljødirektoratet i mai 2022 sendte brev til statsforvalterne innenfor Oslofjordens nedbørsfelt med tydelig signal om at statsforvalter måtte stille strengere krav til avløpsrensing, herunder nitrogenrensing. Disse medlemmer viser til at det er i alt 118 kommuner som ligger innenfor Oslofjordens nedbørsfelt som til sammen har om lag 50 avløpsrense-anlegg, men at det i dag bare er seks anlegg med nitrogenfjerning. Disse medlemmer viser til at det i Kommuneproposisjonen 2025 står følgende:

«Den dårlige tilstanden i Oslofjorden krever at flere av avløpsanleggene oppgraderes med nitrogenfjerning, og at i alt må drøyt 40 tettbebyggelser med om lag 50 avløpsanlegg i Oslofjordens nedbørsfelt være forberedt på å innføre nitrogenfjerning for deres kommunale avløpsvann. Statsforvalterne har informert aktuelle kommuner om at de må forvente krav om nitrogenfjerning når tillatelsene skal rulleres og må starte planleggingen nå. Statsforvalterne er i ferd med å pålegge kommunene å utrede konkrete løsninger for nitrogenfjerning og kostnader ved dette, med sikte på å ha nitrogenfjerningstrinn etablert innen 2030.»

Disse medlemmer vil påpeke at dette på sikt vil føre til økte gebyrer for innbyggere som bor i disse kommunene. En økning i vann- og avløpsgebyrer vil derfor være faretruende for folks private økonomi. Disse medlemmer mener at når staten pålegger kommunene nye rensekrav, må staten dekke noe av kostnadene. Disse medlemmer viser til at Ministerrådet i EU og EU-parlamentet har blitt enige om et nytt revidert avløpsdirektiv. Disse medlemmer er bekymret for at nytt revidert avløpsdirektiv vil føre til ytterligere økninger i kommunale gebyrer for mange innbyggere.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en modell for en støtteordning for investeringer i nitrogenrensing av avløpsvann i områder som blir pålagt nye rensekrav.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, deler bekymringen for det store etterslepet i vann- og avløpssektoren og mener det er nødvendig å gjøre et arbeid både for å tilpasse EUs direktiv til norske forhold og for å møte utfordringene i vann- og avløpssektoren på en gjennomtenkt måte, slik at en både unngår feilinvesteringer og trygger vannkvaliteten. Flertallet viser til Riksrevisjonens rapport i Dokument 3:8 (2022–2023) om myndighetenes arbeid med trygt drikkevann og ser det som viktig at rådene fra rapporten blir fulgt opp fra statens side.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det er et stort vedlikeholdsetterslep på vann- og avløpsnettet landet over, i tillegg til at det er behov for store investeringer. Disse medlemmer viser til at disse kostnadene blir sendt direkte til innbyggerne gjennom de kommunale vann- og avløpsgebyrene, og at dette kommer i tillegg til en generell prisøkning og økte renter. Huseiernes bokostnadsindeks viser at bokostnadene for 2023 økte med 23 pst. sammenlignet med året før. Organisasjonen Norsk Vann har beregnet at det er behov for investeringer på rundt 330 mrd. kroner i de kommunalt eide vann- og avløpsanleggene. Økte kostnader på området har sammenheng med stort etterslep og nye krav som kommer i EUs reviderte avløpsdirektiv, som vil bli vedtatt i EU i løpet av 2024 og implementert i norsk regelverk.

Disse medlemmer viser videre til forslag og merknader i Innst. 227 S (2023–2024).

Mulighet for kommuner og spesialisthelsetjenesten til å opprette LIS1-stillinger innenfor egen økonomiske ramme

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at mangelen på LIS1-stillinger gjør situasjonen krevende både for medisinstudenter og for helsetjenesten. Disse medlemmer merker seg at regjeringen i budsjettet for 2024 og i kommuneproposisjonen fremstiller det som at regjeringen øker antall LIS1-stillinger med 66 nye LIS1-stillinger i 2024. Disse medlemmer vil understreke at 31 av disse var planlagte stillinger som ble kuttet i fjorårets budsjett. Disse medlemmer støtter gjeninnfasingen av disse og støtter også økningen med 35 nye LIS1-stillinger slik regjeringen foreslår. Dette anses naturlig all den tid utdanningskapasiteten på medisin har økt. Disse medlemmer stiller seg likevel spørrende til om antall LIS1-stillinger øker tilstrekkelig i forhold til økt utdanningskapasitet.

Bo trygt hjemme-reformen

Komiteens medlemmer fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti påpeker at innbyggerne blir eldre, og den forventede levealderen har økt drastisk de siste 100 årene. I 1900 var forventet levealder 52 år, mens i 2020 var den på 83 år. Disse medlemmer mener at det er behov for å tenke nytt om hvordan samfunnet møter den demografiske utviklingen med en aldrende befolkning. Disse medlemmer viser til at det er behov for et mangfold av boligløsninger, som bidrar til at flere kan leve hjemme lenger og føler seg trygge. Disse medlemmer mener at tilrettelagte trygghetsboliger i distriktene vil kunne bidra til at flere kan bo hjemme lenger, og derfor trengs denne typen boligmodeller. Dette vil i tillegg bidra til at unge og tilflyttere får tilgang på flere bruktboliger som blir ledige når eldre flytter til tilrettelagte boliger.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser videre til at Solberg-regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2022 foreslo at det skulle opprettes en pilotordning med investeringstilskudd til trygghetsboliger for eldre. Tilskuddet var rettet mot distriktskommuner i sentralitetsklasse 5 og 6 (SSBs sentralitetsindeks). Disse medlemmer merker seg at Støre-regjeringen fjernet ordningen med trygghetsboliger i statsbudsjettet for 2022. Disse medlemmer viser til at dette var boligformer som skulle sikre at flere eldre kunne leve et selvhjulpent liv og bo hjemme lengst mulig med mulighet for sosialt samvær med andre.

Rekruttering og samhandlingstilskudd

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at regjeringen Solberg opprettet 19 helsefellesskap som den første formelle arenaen der sykehus og kommuner møtes for å diskutere hvordan de kan samarbeide bedre til det beste for pasienten. Disse medlemmer støtter videreutviklingen av helsefellesskapene samt opprettelsen av et rekrutterings- og samhandlingstilskudd i tråd med anbefalingene til sykehusutvalget (NOU 2023:8), men mener at det kreves en større satsing for å skape resultater.

Opptrappingsplan for psykisk helse

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at altfor mange med psykiske helseplager ikke får den hjelpen de trenger. Disse medlemmer viser til at psykiske helseutfordringer er utbredt og økende. Angst og depresjon er lidelsene som rammer flest: Én av fire vil få en angstlidelse i løpet av livet, og én av fem vil bli rammet av depresjon. Disse medlemmer er særlig bekymret for barn og unge, hvor stadig flere oppgir at de opplever psykiske plager. En av ti ungdommer har en spiseforstyrrelse, og annenhver kvinnelige student oppgir at de har psykiske helseplager. Disse medlemmer mener det må gjøres mer for å sikre at flere får hjelp som hjelper. Derfor har Høyre laget en plan for bedre psykisk helse der hjelpetilbudet trappes opp, for alt fra lavterskeltilbud til psykisk helsevern. I planen har partiet særlig pekt på fem hovedutfordringer og en lang rekke konkrete løsninger.

Disse medlemmer viser til at de fem hovedutfordringene Høyre trekker frem, er:

  • Mange med psykiske plager oppsøker ikke hjelp.

  • Mange som ber om hjelp, får det ikke.

  • De som får hjelp, får det ofte for sent.

  • For mange blir kasteballer i systemet.

  • Det er ikke all hjelp vi gir, som hjelper.

Disse medlemmer viser videre til at psykisk helse var et av Solberg-regjeringens viktigste satsingsområder. God psykisk helse er viktig for livskvalitet og for å mestre hverdag, skole og jobb. Norge er blant de første landene som har løftet psykisk helse inn i det systematiske folkehelsearbeidet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til regjeringen Støres opptrappingsplan for psykisk helse. Stortinget har vedtatt å bruke 3 mrd. kroner ekstra over ti år på å ruste opp det psykiske helsetilbudet gjennom opptrappingsplanen. Av disse skal 1 mrd. kroner brukes til å bygge opp lavterskeltilbud til innbyggere i alle landets kommuner.

Helseteknologiordningen

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at helseteknologiordningen ble etablert i 2024, men seg at tempoet for utviklingen ikke går raskt nok. Disse medlemmer forventer at regjeringen fremover vil gi dette en høyere prioritet, og viser videre til at implementering av velferdsteknologi er viktig for å bidra til en bærekraftig helsetjeneste og for å gi gode helsetjenester til innbyggerne.

Pasientens legemiddelliste

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Solberg-regjeringen startet en forsøksordning med pasientens legemiddelliste i 2021, der blant annet Bergen var en av forsøkskommunene. Disse medlemmer viser videre til at Solberg-regjeringen i statsbudsjettet for 2022 foreslo å styrke arbeidet med pasientens legemiddelliste med 57,9 mill. kroner. Disse medlemmer mener at det er viktig å fortsette arbeidet med pasientens legemiddelliste, og viser til at pasientens legemiddelliste vil bidra til en bedre og tryggere legemiddelbehandling samt en enklere arbeidshverdag for helsepersonell.

Vertskommune

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at Kvæfjord kommune i Troms og Vestnes kommune i Møre og Romsdal fikk store omsorgsoppgaver for tidligere beboere på sentralinstitusjoner som var lokalisert i disse kommunene før 1991. I forbindelse med HVPU-reformen fikk tidligere beboere anledning til å velge å bli boende i kommunene som var vertskommuner, som alternativ til å flytte «hjem» til sine opprinnelseskommuner. For Kvæfjord sin del utgjorde dette 130 beboere. Det var ikke lenger anledning til å bruke institusjonene, og det ble bygd boliger for at HVPU-reformens intensjoner om en integrering av disse menneskene i vanlige boliger skulle kunne gjennomføres. Reformen var vellykket: Der det i 1991 ble antydet at de fleste ville dø før fylte 50 år, er erfaringene fra Kvæfjord at folk blir eldre, og den eldste av de tidligere institusjonsbeboerne i Kvæfjord er 86 år. I dag bor ca. 30 personer av de opprinnelige beboerne fortsatt i Kvæfjord.

Disse medlemmer konstaterer at dette har gitt utfordringer for kommunen gjennom behov for tilpassede tilbud til eldre utviklingshemmede, som ikke får ekstra statlige tilskudd til tross for andre behov enn den øvrige eldre befolkningen. Det har også gjort at kommunen har hatt svært mange ansatte i kommunal sektor i forhold til andre kommuner med samme befolkningstall. Kvæfjord har gjennom flere år vært den kommunen i Norge med desidert størst pensjonsgjeld målt i beløp per innbygger, og pensjonsgjelden er per 2023 på kr 330 000 per innbygger. Dette er nesten dobbelt så mye som andre sammenlignbare kommuner har i pensjonsgjeld. I tillegg kommer kommunale forpliktelser til bygningsmasse og andre tilbud som er tilpasset aktiviteten som kreves til en stor andel utviklingshemmede i befolkningen.

Disse medlemmer understreker at i statsbudsjettet for 2024 er Kvæfjord og Vestnes spesielt nevnt som kommuner med utfordringer knyttet til vertskommunerollen. Likevel er det lagt opp til at vertskommunetilskuddet skal trappes ned med mål om å fjernes helt når siste institusjonsbeboer dør. Dermed blir Kvæfjord og Vestnes sittende med store pensjonsforpliktelser og andre forpliktelser som ikke dekkes gjennom det ordinære innbyggertilskuddet. Det betyr i praksis at innbyggere som er avhengig av det kommunale tjenestetilbudet, vil være de som betaler for at Kvæfjord kommune påtok seg ansvaret for utviklingshemmede fra hele Nord-Norge da HVPU-reformen ble gjennomført i 1991.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om at det i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 blir etablert en finansieringsordning som avhjelper den økonomiske belastningen for de tidligere vertskommunene etter HVPU-reformen.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at etter ansvarsreformen i helsevernet for psykisk utviklingshemmede, som ble gjennomført tidlig på 1990-tallet, overtok 33 kommuner ansvaret for en rekke beboere hjemmehørende i andre kommuner. Vertskommunetilskuddet på kap. 761 post 61 er ment å kompensere disse vertskommunene for de beboerne som valgte å bli boende i institusjonskommunen. Samlet ramme for dette tilskuddet er 804,7 mill. kroner i 2024.

Flertallet viser til at vertskommunetilskuddet ikke er en del av inntektssystemet for kommunene, men et øremerket tilskudd som kommer i tillegg til inntektssystemet på lignende måte som toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester. Etter hvert som beboerne faller fra, vil vertskommunetilskuddet bli redusert, men dette må skje på en måte som tar hensyn til kommuner der denne ordningen har utgjort en stor del av vertskommunenes virksomhet. Det bør vurderes om det er eventuelle særegne forhold knyttet til pensjonsforpliktelser for enkelte vertskommuner som kan og bør tas hensyn til i nedtrappingen av vertskommunetilskuddet.

Kommunal- og distriktdepartementet

Boligmeldingen

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til Meld. St. 13 (2023–2024) Bustadmeldinga – Ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet. Meldingen har fire innsatsområder: Flere skal få mulighet til å eie eigen bolig, leiemarkedet skal være trygt og forutsigbart, vi skal ta vare på de boligene vi har og bygge de vi trenger, og forsterke innsats for de som ikke klarer å skaffe seg egnet bolig.

For å oppnå målet om at vi skal ta vare på de boligene vi har og bygge de vi trenger, ønsker disse medlemmer å forenkle regelverket for bygging av boliger. Plan- og byggesaksprosesser må bli digitale og mer automatisert, slik at det blir billigere, enklere og raskere å få sakene behandlet. Disse medlemmer viser til at det gjennom digitale løsninger enklere kan tas i bruk klimagassregnskap og legges til rette for gjenbruk av byggevarer. Disse medlemmer viser også til at det nylig er sendt på høring forslag til endringer i plan- og bygningsloven og kart- og planforskriften. Høringsforslagene innebærer at kommunene i arealplan kan gi bestemmelser i utbyggingsområder om bruk av borettslag som organisasjonsform, om at en andel av boligene skal være utleieboliger, herunder utleieboliger spesifisert som kommunalt disponerte eller eide boliger, eller boligkjøpsmodeller, samt et nytt arealformål for studentboliger. Dette er endringer som har vært etterspurt i kommunene og blant interesseorganisasjoner. Disse medlemmer viser også til at regjeringen har hatt på høring forslag til endringer i borettslagsloven og eierseksjonsloven for å legge bedre til rette for boligkjøpsmodeller.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det er en sterk tradisjon for å eie egen bolig i Norge, og selveierdemokratiet er en av bærebjelkene i det norske samfunnet. Det bidrar til et mangfoldig privat eierskap, til økt sparing og gode bomiljø. Å eie egen bolig gir større økonomisk trygghet og forutsigbarhet for familiene og kan dermed ha positiv effekt på barns oppvekst. Omtrent 80 pst. av innbyggerne eier sin egen bolig, og tall viser at 90 pst. eier sin egen bolig i løpet av livet.

Disse medlemmer viser til at boligmarkedet i Norge er sammensatt, men hovedårsaken til at boligprisene har steget mye over lang tid, er at det bygges for få boliger, og at det er for få boliger til salgs. Tall fra Boligprodusentene viser at antallet solgte nye boliger i 1. kvartal 2024 var 3 pst. under tilsvarende periode året før, og at antallet igangsatte boliger 1. kvartal i 2024 var 4 pst. høyere sammenlignet med første kvartal året før. Disse medlemmer merker seg at disse tallene viser en utflating av salg og igangsetting på et nivå som ifølge Boligprodusentene tilsvarer halvparten av boligbehovet. For å holde prisveksten nede er det derfor viktig å gjøre det enklere å bygge flere boliger raskere. God tilgjengelighet på byggeklare tomter er en forutsetning for dette. Disse medlemmer mener at et viktig virkemiddel for kommunene er å ha klare måltall for boligbygging i sin kommune for å nå boligbehovet i kommunen. Forenklinger i plan- og bygningsloven og i reguleringsprosesser, raskere saksbehandling, modernisering av teknisk forskrift samt digitalisering og bruk av kunstig intelligens er andre tiltak som kan bidra til at det bygges flere boliger og at byggekostnadene reduseres.

Disse medlemmer viser til at flere av tiltakene som regjeringen la fram i Meld. St. 13 Bustadmeldinga – Ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet, først ble fremmet av Høyre i Dokument 8:263 S (2022–2023), jf. Innst. 106 S (2023–2024). Samtlige av Høyres forslag ble nedstemt av regjeringspartiene.

Åpning for forsøk i ordningen med startlån

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det blir stadig vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet, særlig i pressområdene. Økte boligpriser kombinert med utlånsforskriften bidrar til behov for økt oppsparing av egenkapital. Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at Norge siden 2022 har vært inne i en periode med synkende antall førstegangskjøpere. Fjerde kvartal i 2023 var det svakeste fjerdekvartalet som var registrert siden 2008, og 2023 som helhet hadde det laveste antallet førstegangskjøpere siden Norges Eiendomsmeglerforbund begynte å registrere førstegangskjøpere. Sykepleierindeksen viser i tillegg at i 2023 kan en sykepleier bare kjøpe 2,4 pst. av leilighetene som er for salg i Oslo. Disse medlemmer viser videre til at det samtidig er mange førstegangskjøpere som har betjeningsevne, men ikke tilstrekkelig egenkapital til å kunne kjøpe egen bolig.

Disse medlemmer viser til at regjeringen i boligmeldingen har pekt på startlån gjennom Husbanken som det viktigste boligpolitiske virkemiddelet for å få flere inn på boligmarkedet. Disse medlemmer viser til at det viktigste som kan gjøres for å få flere inn på boligmarkedet, er å sørge for at det bygges mer og raskere, slik at det blir flere boliger tilgjengelig på markedet. Disse medlemmer mener det er et politisk ansvar å hjelpe vanskeligstilte med å komme seg inn på boligmarkedet. Det viktigste virkemiddelet for å gjennomføre dette er Husbanken, som har en svært viktig rolle som en boligsosial aktør. Under Solberg-regjeringen ble det gjort flere endringer i Husbankens støtteordninger for å treffe dem som trenger det mest, bedre. Disse medlemmer viser til at målgruppen for startlån ble snevret inn i 2014 til å gjelde langsiktig vanskeligstilte på boligmarkedet, samtidig som unge med gode inntektsutsikter ble tatt ut. Disse medlemmer viser til at før denne endringen, i 2013, var 22 pst. av dem som mottok startlån, vanskeligstilte. Noen år etter at startlånsordningen ble mer målrettet, i 2017, var 98 pst. av dem som mottok startlån, vanskeligstilte. Disse medlemmer understreker at Husbanken må ha som rolle å være et effektivt og treffsikkert hjelpemiddel for å hjelpe de svakeste inn på boligmarkedet. Disse medlemmer viser også til at den gjennomsnittlige utbetalingen av startlån økte under Solberg-regjeringen, fra 617 000 kroner til 1,8 mill. kroner. Dette har bidratt til at flere har fått mulighet til å kjøpe et hjem. Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader og forslag i behandlingen av Meld. St. 13 Bustadmeldinga – Ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at regjeringen Støre vil gjenreise Husbanken for å oppnå målet om at flere skal eie egen bolig. Dette arbeidet er godt i gang og skal nå utvikles videre.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, anser Husbanken som nøkkelen for å lykkes med en aktiv boligpolitikk. Derfor er det avgjørende at Husbanken får økte midler til å låne ut penger til boligformål. Husbanken skal få et nytt mandat og et større ansvar for det boligsosiale arbeidet, blant annet gjennom et nytt ansvar for leiemarkedet. Husbanken skal åpne for forsøk med startlån, også til førstegangsetablerere. Flertallet viser til at Husbanken under Solberg-regjeringen ble vingeklippet. I 2022 fikk 500 flere personer hjelp til å kjøpe egen bolig enn i Solberg-regjeringen siste år. Flertallet mener Husbanken må styrkes betydelig fremover, for å være et effektivt virkemiddel for å løse de boligpolitiske utfordringene landet står i. Derfor prioriterte flertallet også Husbanken i statsbudsjettet for 2024. Regjeringen har sammen med Sosialistisk Venstreparti styrket Husbanken med 10 mrd. kroner siden 2022. Utlånsrammen er økt både for å bygge studentboliger og for å gi flere startlån. I tillegg er det bevilget én mrd. kroner til kommunale utleieboliger. Ved å bygge flere studentboliger frigjøres utleieboliger i det ordinære leiemarkedet, og dermed dempes presset i utleiemarkedet.

Flertallet viser til at startlån skal brukes mer i distriktskommuner for å bidra til flere egnede boliger i distriktene. Flertallet mener det er uheldig dersom mangel på boliger og lite fungerende boligmarked hindrer folk i å etablere seg i distriktene. Flertallet anser det også som en utfordring at folk som vil bygge bolig selv, ikke får lån fra vanlig bank som følge av lav markedsverdi på det ferdige huset. Flertallet viser til at boligmeldingen åpner for ytterligere virkemidler, blant annet tilskudd til boligbygging i distriktene og tiltak for å redusere risikotap ved bygging.

Videre vil komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet vise til at undersøkelser viser at unges motivasjon for å bo i en distriktskommune er enebolig med egen hage og lett tilgang til naturen. Disse medlemmer mener derfor at kommuner skal ha handlingsrom til å kunne bestemme hvor nye boliger skal bli bygd, jf. Statlige planretningslinjer for areal og mobilitet som ble sendt på høring mars 2024. I distriktsområder med lavt utbyggingspress, lavt folketall og/eller negativ befolkningsutvikling skal de reviderte planretningslinjene særlig bidra til utvikling av levedyktige lokalsamfunn.

Disse medlemmer viser til at innsatsen for de vanskeligstilte skal forsterkes. I flere byer er det en tendens til at segregering og levekårsproblemer hoper seg opp i visse byområder. Disse områdene er ofte preget av «gjennomtrekk», der færre eier sin egen bolig og mange bor trangt. Boligen vår og bomiljøet rundt oss er helt grunnleggende i livet, og gir en viktig ramme for barn og unge som vokser opp. Derfor er boligpolitikken også så viktig i kampen mot levekårsforskjeller i byene. Her vil både styrkingen av Husbanken og de ovennevnte nylig utsendte lovendringsforslagene bety en forskjell for de som vokser opp i levekårsutsatte områder. Disse medlemmer viser til rapporten fra ekspertutvalget som har sett nærmere på bostøtten og kommet med en rekke forslag. Forslagene skal nå gjennomgås. Disse medlemmer er særlig glade for at regjeringen nå skal finne en løsning for ungdom på 18 og 19 år som jobber, slik at deres inntekt ikke teller med i husstandens inntektsgrunnlag for utregning av bostøtten.

Endringer i sameloven om språkregler – forvaltningsområdet for samiske språk

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at Inntektssystemutvalget har uttalt at områder der det bare er noen få kommuner som har merkostnader, ikke kan håndteres på en god måte gjennom inntektsutjevningen. Flertallet vil imidlertid påpeke at kommuner i samisk språkforvaltningsområde har store merutgifter knyttet til å tilby gode og likeverdige tjenester samt oppfylle rettighetene til samiske språkbrukere. Kommunene det er tale om, får i dag støtte gjennom tospråklighetstilskuddet fra Sametinget og den statlige refusjonsordningen for samiskundervisning. Flertallet mener det likevel er behov for å vurdere hvordan disse kan kompenseres for disse utgiftene på annet vis enn gjennom inntektssystemet, slik at de fortsatt skal kunne gi gode og likeverdige tjenester til sine innbyggere. Flertallet viser for øvrig til at regjeringen vil se nærmere på vilkårene for kommuner innenfor forvaltningsområdet for samisk språk i arbeidet med den årlige meldingen til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv. I 2025 vil meldingen rette særlig oppmerksomhet mot kommunesektoren, herunder ansvaret og mulighetene som fylkeskommunene og kommunene har for å gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til SØF-rapporten Merkostnader til ivaretagelse av tospråklighet i forvaltningsområdet for samisk språk, fremlagt for KS våren 2024. Den viser at kommuner med samisk forvaltningsansvar har høyere kostnader innen grunnskole og administrasjon sammenlignet med andre kommuner. Denne rapporten viser samtidig at tilskuddet fra Sametinget ikke dekker disse merkostnadene. Disse medlemmer påpeker at det kan være behov for å vurdere å utrede nærmere hvordan dette forvaltningsansvaret kan ivaretas bedre fremover.

Disse medlemmer påpeker at mangelen på ansatte med god nok kjennskap til samisk språk, kultur og levesett er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen. Skal innbyggere med samisk bakgrunn få de tjenestene de har krav på, både administrativt og i de tjenestene som er aller nærmest innbyggeren, er det avgjørende at de ansatte har god nok kompetanse i samisk språk og kultur, ideelt sett at den ansatte er samisk språkbærer. Disse medlemmer påpeker også at kommunene i de samiske forvaltningsområdene opplever at konkurransen om ansatte med samisk språkkompetanse er kostnadsdrivende og kan føre til økte lønnsutgifter. Disse kommunene kan oppleve at de i konkurransen om godt kvalifiserte ansatte taper for mer lønnssterke aktører, som staten og universitetene. Disse medlemmer hadde forventet at regjeringen ville omtalt disse problemstillingene nærmere i denne kommuneproposisjonen.

Merkurordningen

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at Merkur-ordningen er viktig for å sikre tilgang til et godt dagligvaretilbud i distriktene. Flertallet mener denne ordningen må videreutvikles. Flertallet merker seg at det er foretatt en evaluering av ordningen i Menon-publikasjon nr. 131/2021. Rapporten ble skrevet på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Rapporten peker på forslag til tiltak for å øke programmets treffsikkerhet. Blant annet pekes det på at det bør kunne åpnes for at andre utsalg enn dagligvarebutikker som også tilbyr dagligvarer, blir inkludert i programmet, for eksempel kiosker eller bensinstasjoner. Dette kan være hensiktsmessige endringer for å bedre konkurransesituasjonen mellom for eksempel bensinstasjoner med fullverdig dagligvareutvalg og dagligvarebutikker. Flertallet ber regjeringen følge opp evalueringsrapporten og gjennomføre tiltak som forbedrer Merkur-programmet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at kiosker og drivstoffstasjoner får anledning til å inngå i Merkur-programmet på lik linje med aktører i dagligvarebransjen, slik Menon foreslår i rapporten utarbeidet for Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Menon-publikasjon nr. 131/2021).»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at bensinstasjoner har fått støtte fra Merkur-ordningen, jf. omtale blant annet i Prop. 1 S (2022–2023).

Plan- og arealpolitikk

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er bekymret for at det lokale selvstyret i plan-, areal- og byggesaker ikke alltid blir tilstrekkelig vektlagt, og at statsforvalterens innsigelser bidrar til å stanse eller utsette saker. Disse medlemmer understreker betydningen av å respektere og styrke det kommunale selvstyret som en sentral aktør i beslutningsprosessen. Disse medlemmer viser til at kommunene, som nærmeste forvaltningsorgan til innbyggerne, sitter på en unik kunnskap om lokale forhold, behov og prioriteringer. Dette kunnskapsgrunnlaget bør utnyttes aktivt og tas hensyn til i planleggingen av areal- og byggesaker, uten unødig innblanding fra statsforvalteren. Disse medlemmer er bekymret for at statsforvalterens innsigelser kan forsinke eller hindre lokale beslutninger og prosesser. Dette kan medføre unødvendige forsinkelser, økte utgifter og begrensninger for lokal utvikling. Disse medlemmer er overbevist om at en begrensning av statsforvalterens innsigelser, i tråd med sterk vektlegging av det kommunale selvstyret, vil bidra til en mer effektiv og smidig behandling av plan-, areal- og byggesaker. Dette vil sikre raskere fremdrift og bedre tilpasning til lokale behov og prioriteringer, til det beste for innbyggere og samfunnet som helhet. Disse medlemmer ønsker å fremme en ja-holdning i kommunene, der man legger til rette for vekst, næringsutvikling og gode bo- og levevilkår. Dette innebærer å legge til rette for en smidig og effektiv behandling av plan-, areal- og byggesaker. Disse medlemmer mener det lokale selvstyret vil bli styrket gjennom tydelige og forutsigbare rammebetingelser, slik at kommunene kan ta ansvar og gjøre gode lokale vurderinger. Samtidig bør det legges til rette for økt samarbeid og dialog mellom kommunene og sentrale myndigheter for å sikre god koordinering og samhandling.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vektlegge sterkere det kommunale selvstyret som en grunnleggende verdi i plan-, areal- og byggesaker enn i dagens praksis.»

Snøskredsenter

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Rødt er kjent med etablering av prosjektet Nasjonalt Snøskredsenter lokalisert i Lyngen kommune, der Tromsø og Balsfjord kommuner er deltakere i prosjektet. Prosjektet er til nå støttet økonomisk i 2023 og 2024 av Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Disse medlemmer viser til at bakgrunnen for prosjektet er de mange alvorlige snøskredulykkene de senere årene, der det har omkommet 108 mennesker i snøskred siden 2008. I tillegg er det et ukjent antall alvorlig, livsvarig skadde etter skredulykker. Disse medlemmer fremhever at det nasjonale snøskredsenterets hovedoppgaver vil være å øke den forebyggende kompetansen i reiselivet, i kommunal beredskap og innen redningstjenesten, samt å tilgjengeliggjøre og videreutvikle sanntidsinformasjon overfor gjester og lokalbefolkning. Senteret vil rette søkelys på oppsøkende og kunnskapsbasert virksomhet i skoleverket.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 vurdere å komme tilbake til Stortinget med en løsning for etablering av Nasjonalt Snøskredsenter lokalisert i Lyngen kommune.»

Kultur- og likestillingsdepartementet

Nasjonal plan for idrettsanlegg

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener at det skal være et mål at alle skal kunne delta i idretten lokalt, uavhengig av økonomi, sosial bakgrunn eller funksjonsevne. Disse medlemmer mener at idretten og frivilligheten er viktige som sosiale møteplasser og for inkludering, og må være tilgjengelig for alle. Disse medlemmer mener videre at det må bygges idrettsanlegg over hele landet, og støtter idrettens nasjonale strategi for idrettsanlegg som inkluderer både nasjonalanlegg og breddeanlegg, og disse medlemmer mener også at fleridrettsanlegg bør prioriteres der det er fornuftig. Disse medlemmer merker seg at dagens regjering ikke følger opp planene om å levere en helhetlig stortingsmelding om idrett. Disse medlemmer har likevel store forventninger til den varslede nasjonale planen for idrettsanlegg.

Kunnskapsdepartementet

Melding til Stortinget om høyere yrkesfaglig utdanning

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener at det er viktig med yrkesfaglig og akademisk utdanningssøyle. Disse medlemmer forventer at den varslede stortingsmeldingen vil legge til rette for norske fagskolers innplassering i både Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR) og The European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS). Disse medlemmer mener at dette vil ivareta fagskolestudentenes mulighet til mobilitet, og at det vil styrke den yrkesfaglige studieretningen.

Melding til Stortinget om profesjonsutdanningene

Komiteens medlemmer fra Høyre støtter intensjonen om en profesjonsmelding, men viser til at forslagene i meldingen ikke svarer på de utfordringene profesjonsutdanningene står overfor. Disse medlemmer vil spesielt trekke frem forslaget om å fjerne karakterkravene som Solberg-regjeringen innførte i sykepleierutdanningen. Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen innførte minstekrav om karakteren 3 i norsk og matte for å komme inn på sykepleieutdanningen. Dette kravet mener disse medlemmer styrker studentenes forutsetninger for å gjennomføre studiet og øker statusen for sykepleierutdanningen. Disse medlemmer viser til at forskning viser at inntakskompetansen har innvirkning på sluttkompetansen når studentene er ferdig utdannet.

Disse medlemmer er sterkt kritiske til regjeringens lave ambisjoner på vegne av norske lærere og læreryrkets status, attraktivitet og viktighet for samfunnet og elevene. Det vises til at regjeringen åpner for dispensasjon fra nivåkrav for lærerutdanning, og at det åpnes for en kortere, komprimert praktisk-pedagogisk utdanning (PPU-master) samt unntak fra kravene om master for å søke opptak til PPU. I tillegg foreslås det å fjerne kravet om forskning for førstelektor og dosent. Disse medlemmer mener forslagene som foreligger vil svekke kvaliteten i utdanningen. Det vises til at Solberg-regjeringen i 2016 innførte karakterkrav til grunnskolelærerutdanning og lektorutdanning. Etter innføringen av disse kravene og en historisk satsing på etter- og videreutdanning for lærere økte søkertallene til studiene frem til 2019. Det var flere studenter som fullførte og besto lærerutdanningen etter innføringen av kravene. Disse medlemmer mener det er feil å møte dagens rekrutteringsutfordringer med å senke kravene. Dette vil hverken sikre nødvendig kvalitet eller øke statusen til yrkene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter intensjonen i profesjonsmeldingen. Disse medlemmer mener hovedinnholdet har en praktisk og realistisk tilnærming, og ser positivt på at man vil legge større vekt på erfaringsbasert kunnskap. Disse medlemmer mener det er viktig å gjøre utdanningene mer fleksible, og å legge til rette for at fagmiljøene selv kan forme utdanninger som er tett på praksis. Disse medlemmer merker seg at det i meldingen pekes på viktigheten av erfaringsbasert kunnskap, spesielt sammenhengen mellom den teoretiske og praktiske delen av utdanningsløpet til lærer- og helse- og sosialfagene. Disse medlemmer er positive til at man vil styrke den erfaringsbaserte kunnskapen i utdanningene, for eksempel gjennom flere undervisere med fersk erfaring fra yrkeslivet, og at det skal bli enklere å ansette personer med relevant yrkeserfaring i fagmiljøene. Disse medlemmer er skeptiske til deler av den økende akademiseringen i samfunnet generelt og innenfor profesjonsfagene spesielt. Det er vesentlige ulikheter mellom mange av de tradisjonelle universitetsstudiene og typiske profesjonsstudier, og disse medlemmer vil understreke betydningen av de enkelte utdanningsretningenes egenart. Profesjonsstudienes primære mål må være å utdanne gode fagfolk som er etterspurt i arbeidslivet, ikke å utdanne forskere. Disse medlemmer vil imidlertid advare mot at kravene senkes. Det er viktig å anerkjenne at teoretisk kunnskap er viktig og nødvendig i profesjonsstudiene, og noen formelle krav om utdannelse og karakterer må det være for å opprettholde kvalitet i utdanningene.

Disse medlemmer mener det bør ses på muligheter for å gjøre lærerutdanningene mer fleksible og mangfoldige. Det er verdt å merke seg at «lærerskolen» ikke ble treårig før i 1973. Før 1973 var lærerskolen bare toårig. Dermed hadde de mest erfarne lærerne på 1980-, 1990- og ut på 2000-tallet bare to års lærerutdannelse. Disse medlemmer mener at muligheter for mer differensierte lærerutdanninger med ulik lengde, ulike praksismodeller og fleksible løp er løsninger som bør vurderes når fremtidens skole og fremtidens lærerutdanninger skal planlegges. Disse medlemmer er i den sammenheng positive til en forkortet og mer fleksibel PPU, slik det tas til orde for i profesjonsmeldingen.

Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen i 2016 innførte krav om at de som skulle tas opp til grunnskolelærerutdanning eller lektorutdanning, måtte ha gjennomsnittskarakter 4 i fellesfaget matematikk, eller bestått i programfag matematikk i tillegg til karakter 3 i norsk og 35 skolepoeng. Etter innføringen av disse kravene og en historisk satsing på etter- og videreutdanning for lærere økte søkertallene til studiene frem til 2019. Det var flere studenter som fullførte og besto lærerutdanningen etter innføringen av kravene. Disse medlemmer peker på at uansett hvilke fag lærerne skal undervise i, skal de ha kompetanse til å integrere de grunnleggende ferdighetene lesing, skriving og regning i faget. Dette krever god forståelse og ferdigheter i både norsk og matematikk. Disse medlemmer vil derfor ikke senke karakterkravene.

Disse medlemmer mener at gjennomført studieforberedende utdanningsprogram med klare karakterkrav i matematikk og norsk bør være hovedregelen for opptak til sykepleierstudiet, men disse medlemmer stiller seg ikke avvisende til at det åpnes for forsøk med kvalifisering fra fagbrev til sykepleieryrket. Disse medlemmer vil påpeke at det i dag er krav om karakteren 3 i norsk og matematikk for opptak til sykepleierstudiet. Dette er lave krav, og i et yrke der pasientbehandling og korrekt dosering av medisiner er svært sentrale bestanddeler, er språkforståelse og god tall- og matematikkforståelse særlig viktig. Disse medlemmer er derfor sterkt imot å senke karakterkravene i fagene norsk og matematikk.

Ny opplæringslov

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at med opplæringsloven lovfestes viktige reformer som ble vedtatt under Solberg-regjeringen. Disse medlemmer viser til at skolene får en tydelig plikt til å følge opp fravær fra første dag, at plikten til intensivopplæring i 1.– 4. klasse videreføres, at det sikres bedre overganger mellom ungdomsskole og videregående skole, og at det lovfestes at samfunnets kompetansebehov skal tillegges stor vekt ved dimensjoneringen av det videregående opplæringstilbudet. Disse medlemmer viser videre til at retten til å fullføre videregående skole lovfestes. Disse medlemmer viser til øvrige merknader og forslag i Innst. 442 L (2022–2023).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det ble vedtatt flere gode endringer i opplæringsloven, blant annet at skolene får en tydelig plikt til å følge opp fravær, at plikten til intensivopplæring i 1.–4. klasse videreføres, at det skal legges til rette for bedre overganger mellom ungdomsskole og videregående skole, og at det lovfestes at samfunnets kompetansebehov skal tillegges stor vekt ved dimensjoneringen av det videregående opplæringstilbudet.

Disse medlemmer er imidlertid bekymret for konsekvensene av at det nå er innført en rett til fullføring av videregående utdanning. Videre er disse medlemmer bekymret for den økende trenden med vold og trusler i skolen som vi har sett over mange år. Dette er både et arbeidsmiljøproblem, en sikkerhetsutfordring, et ledelsesproblem og en uakseptabel ukultur. I noen kommuner er det også et integreringsproblem. Disse medlemmer vil vise til at to skoler i Norge ble stengt i januar 2023 som følge av alvorlige hendelser med vold og trusler, og til at statistikk fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at én av fire grunnskolelærere i løpet av et år blir utsatt for vold eller trusler som er så alvorlige at det gjør dem redde, noe som gjør skoleansatte til en av gruppene som er mest utsatt for vold og trusler. Disse medlemmer mener at vold i skolen er norsk skoles største og mest akutte utfordring, og er skuffet over at det ikke ble foreslått noen konkrete og praktiske tiltak mot vold og trusler i skolen i den nye opplæringsloven.

Disse medlemmer vil vise til at Fremskrittspartiet har fremmet flere forslag om å styrke lærerens stilling i skolen, deriblant gi lærerne økt myndighet og utvidede fullmakter. Forslagene tok også til orde for økt involvering av foreldre og foresatte ved alvorlige overtramp av ordensreglementet i skolen, innføring av oppfølgingsteam ved sterkt belastede skoler samt behovet for reaksjoner ved alvorlige hendelser. Disse medlemmer viser til øvrige merknader og forslag i Innst. 442 L (2022–2023).

Styring og finansering av private barnehager

Komiteens medlemmer fra Høyre mener at det viktigste ikke er hvem som leverer tjenestene, men at kvaliteten er god, at foreldrenes valgfrihet sikres, og at barnehagene likebehandles. Samtidig mener disse medlemmer at det er viktig med åpenhet om økonomi og eierskap samt god kvalitet og gode arbeids- og lønnsvilkår for ansatte. Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen mente at organisering gjennom regnskapsmessig skille kunne sikret nødvendig åpenhet i sektoren, uten at det ville pålegge barnehagene de samme kostnadene som selvstendige rettssubjekt. Disse medlemmer vil fremheve at forskrift om unntak fra kravet om selvstendige rettssubjekt må åpne for en større fleksibilitet for hvem som kan omfattes av unntaket, og at store økonomiske konsekvenser som går ut over barnehagetilbudet, bør gi mulighet for unntak. Tilsvarende gjelder Studentsamskipnadsbarnehagene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at det viktigste er et mangfold av gode barnehager. Det inkluderer både kommunale og private barnehager. Det må stilles klare kvalitetskrav og føres økonomisk tilsyn. Disse medlemmer vil understreke viktigheten av at valgfrihet sikres og at barnehagene likebehandles. De private barnehagene er en svært viktig velferdsleverandør, og de må sikres forutsigbare rammevilkår.

Samferdselsdepartementet

Innføring av krav til nullutslipp for nye ferjer og hurtigbåter

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres merknader til Meld. St. 14 (2023–2024) Nasjonal transportplan 2025–2036, jf. Innst. 439 S (2023–2024).

2.8 Utvikling i kommuneøkonomien, kommunenes og fylkeskommunenes inntektsnivå i 2023 og omfang og kvalitet i kommunale tjenester

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet merker seg at tross sterk kostnadsvekst, høye strømpriser og renteøkninger, var den økonomiske situasjonen for kommunesektoren ved inngangen til 2024 jevnt over god.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, merker seg at netto driftsresultat for 2023 var lavere enn TBUs anbefalte nivå på 2 pst. og at forskjellene mellom kommunene har fortsatt å øke som følge av at sterk kostnadsvekst, høye strømpriser, renteøkninger og havbruksinntekter slår ulikt ut mellom kommunene.

2.9 Nytt inntektssystem for kommunene

Komiteen viser til at regjeringen i Kommuneproposisjonen 2025 legger frem forslag til nytt inntektssystem for kommunene som får virkning fra 2025.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, understreker at hovedmålet med inntektssystemet er å utjevne kommunenes økonomiske forutsetninger for å kunne tilby gode og likeverdige tjenester til innbyggere i hele landet. Samtidig skal systemet ta hensyn til lokal forankring av kommunenes inntekter, stabilitet og forutsigbarhet i inntektene og prinsippet om at systemet skal være så enkelt og transparent som mulig.

Flertallet merker seg at forslaget innebærer en helhetlig gjennomgang av systemet, herunder en oppdatering av delkostnadsnøklene i utgiftsutjevningen, endringer i skatteelementene i inntektsutjevningen samt endringer i de regionalpolitiske tilskuddene i tillegg til overgangs- og kompensasjonsordninger.

Flertallet ser positivt på at regjeringen legger frem et helhetlig forslag til nytt inntektssystem for kommunene. Flertallet viser til Inntektssystemutvalgets utredning, som er den tredje helhetlige offentlige utredningen av systemet siden det ble innført i 1986.

Flertallet mener det er behov for en mer rettferdig fordeling av midlene som kommunene har til rådighet. Flertallet anser det som nødvendig å oppdatere kostnadsnøklene som ligger til grunn for å beregne kommunenes utgifter, slik at disse stemmer bedre overens med beregnet nivå på utgifter kommunene ikke kan påvirke.

Flertallet viser til at målet med inntektssystemet er å utjevne økonomiske forskjeller mellom kommunene, slik at alle skal settes i stand til å tilby likeverdige tjenester. Flertallet viser til at regjeringen i forslaget foretar en nødvendig faglig oppdatering av kostnadsnøklene og sikrer en jevnere fordeling av skatteinntektene mellom kommunene. Flertallet mener også at endringene i de regionalpolitiske tilskuddene i inntektssystemet vil gjøre tilskuddene mer treffsikre. Flertallet vil videre peke på at regjeringen kommer med nødvendige endringer i toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil understreke at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er særlig opptatt av å styrke de skattesvake kommunene, og viser til forslaget om at 1,5 mrd. kroner av veksten i de frie inntektene gis med en særskilt fordeling, slik at de som har lavest skatteinntekter, får mest. Disse medlemmer viser til omtalen av den skjevfordelte veksten i denne innstillingens kapittel 2.16.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at regjeringen Solberg la fram et nytt inntektssystem for kommunene våren 2017. Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringens inntektssystem skulle sikre et likeverdig tjenestetilbud i hele landet og fjerne hindringer for kommunereform. Kommuner i hele landet skulle ha mulighet for å tilby gode tjenester til sine innbyggere. Disse medlemmer viser videre til at et viktig prinsipp for Solberg-regjeringen var at kommunesektoren bør ha økonomisk selvstendighet og mulighet for å beholde en andel av inntekter og verdier som skapes i eget lokalsamfunn. Disse medlemmer viser til at de regionalpolitiske tilskuddene ble innrettet slik at de i større grad enn tidligere ble koblet til distriktsindeksen.

Disse medlemmer viser videre til at Solberg-regjeringen sendte sitt forslag til nytt inntektssystem på høring og fikk svar fra om lag 330 kommuner. Disse medlemmer mener at det er viktig at kommunene blir hørt i forslag som påvirker dem, og merker seg at regjeringen Solberg justerte forslaget i etterkant av høringen og før det ble lagt fram. Disse medlemmer viser videre til merknader til Kommuneproposisjonen 2017, jf. Innst. 410 S (2015–2016).

Disse medlemmer vil påpeke at det lokale selvstyret er et grunnleggende prinsipp. En god kommuneøkonomi er viktig for å sikre at innbyggere får gode tjenester. Disse medlemmer mener inntektssystemet skal legge til rette for at kommuner kan gi likeverdige tjenester og utvikle sterke kompetansemiljøer. For å fortsatt kunne levere gode kommunale tjenester må det arbeides med å forbedre og effektivisere tjenestene og øke inntektsgrunnlaget gjennom en aktiv næringspolitikk. Disse medlemmer mener det fortsatt skal lønne seg for en kommunene å legge til rette for næringsliv og verdiskaping.

Disse medlemmer viser til at det er naturlig å gjennomføre jevnlige oppdateringer av kommunenes inntektssystem for å sikre at kommunene er i stand til å løse utfordringene kommunesektoren står foran. Disse medlemmer mener at det i en slik gjennomgang er naturlig å vurdere om inntektsutjevningen skal endres for å hensynta såkalte skattesvake kommuner.

Disse medlemmer viser videre til at endringer i eksempelvis samfunnsutviklingen, befolkningsvekst eller levekårsutfordringer også kan medføre behov for justeringer i inntektssystemet, slik at det bidrar til å løse både dagens og morgendagens utfordringer. Det gjør ikke regjeringens forslag. Dette understrekes ytterligere av at flere kommuner, uavhengig av hvordan de kommer ut økonomisk med regjeringens forslag, har pekt på denne svakheten.

Disse medlemmer viser til at det i årene fremover vil bli et sterkt press på velferdstjenestene i kommunene. En aldrende befolkning og færre unge i yrkesaktiv alder vil gi kommunene særlige utfordringer. Disse medlemmer viser til at det til dels er store utfordringer med utenforskap, både i store byer og i mindre kommuner. Levekårsutfordringer fører til at kommunene må bruke mer ressurser på å gi gode og riktige tjenester. Disse utfordringene legger press på de samlede ressursene i kommunene, og dersom kommunene ikke lykkes i dette arbeidet, vil problemene vokse seg større i årene som kommer.

Disse medlemmer viser til at forslagene i proposisjonen inneholder flere reverseringer og reduksjoner. Eksempler på dette er kutt i storbytilskudd, kutt i veksttilskudd, fjerning av regionsentertilskudd og fjerning av gradert basistilskudd. Regjeringen ser ut til å belønne kommuner som fortsetter driften som før, ikke de kommunene som omstiller seg eller tar nye grep for å gjøre seg mer attraktive. Dette er i sum med på å skape en uforutsigbarhet for kommunene.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn påpeke at helheten i regjeringens forslag til endringer vitner om at regjeringen hverken har forstått utfordringsbildet for norske kommuner fremover eller tatt hensyn til faglige rapporter. Disse medlemmer viser til at NOU 2023: 9 Generalistkommunesystemet – likt ansvar – ulike forutsetninger hadde en rekke forslag til tiltak som ville bidratt til et bedre tjenestetilbud for innbyggerne, men merker seg at regjeringen ikke har lyttet til denne rapporten.

Disse medlemmer mener at det ville vært fornuftig av regjeringen å sende sitt svært omfattende forslag til endringer i inntektssystemet på høring til kommunesektoren før saken kom til Stortinget. Hovedbildet er at det er flere områder som har behov for ytterligere utredninger, og regjeringens forslag svarer ikke godt nok på mange av de utfordringene som kommunene står overfor både i dag og i fremtiden. Disse medlemmer viser til at Høyre og Fremskrittspartiet derfor fremmer en rekke forslag til videre utredninger som må komme på plass før eventuelle endringer i inntektssystemet gjennomføres.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om at endringer i inntektssystemet for kommunene utsettes og utredes videre.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, stiller seg undrende til at Høyre og Fremskrittspartiet vil utsette omleggingen til nytt inntektssystem. Flertallet er overrasket over mangelen på en konsekvent linje i Høyres og Fremskrittspartiets politikk fra ett år til et annet. Flertallet vil minne partiene Høyre og Fremskrittspartiet om hva de selv skrev i innstillingen til Kommuneproposisjonen for 2024:

«Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at regjeringen har valgt å utsette endringer i kommunenes inntektssystem til våren 2024. En utsettelse av nytt inntektssystem gjør at kommunene vil leve i usikkerhet frem til nytt inntektssystem er på plass. Det er viktig med økonomisk forutsigbarhet for kommunene, slik at de kan planlegge for å levere gode tjenester de kommende årene. Det vil man ikke få med regjeringens utsettelse.»

Flertallet vil påpeke at det er et stort paradoks at Høyre og Fremskrittspartiet ikke klarer å ta stilling til nytt inntektssystem når det nå er lagt frem for Stortinget. Saken er utredet av Inntektssystemutvalget, som ble nedsatt av Solberg-regjeringen. Det har vært avholdt muntlig høring i saken, hvor KS ga sin støtte til hovedgrepene i regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at Solberg-regjeringen satte ned Inntektssystemutvalget 12. mai 2020. Utvalget kom med sin utredning 29. august 2022. Disse medlemmer viser til at utredningen har vært på høring, og at regjeringens forslag til nytt inntektssystem i stor grad baserer seg på den faglige utredningen. Disse medlemmer mener det foreligger et godt faglig grunnlag for å kunne konkludere om et nytt inntektssystem. Det er få elementer i regjeringens forslag til nytt inntektssystem som ikke er omtalt eller vurdert av Inntektssystemutvalget. Disse medlemmer viser videre til at komiteen også har gjennomført en høring av regjeringens forslag til nytt inntektssystem.

Disse medlemmer viser til at kommunesektoren står overfor en krevende omstilling i årene som kommer. Forskjellene i Kommune-Norge er store. Disse medlemmer mener Høyre er utydelig på hva mer som skal utredes, og hva som ikke kommer fram i rapporten fra Inntektssystemutvalget som de trenger å belyse. Disse medlemmer er spørrende til om Høyre faktisk går mot regjeringens forslag til nytt inntektssystem, om de foreslår reelle endringer, eller om de bare prøver å skyve på gjennomføringen. Disse medlemmer mener gapet i kommunenes inntektsforskjeller vil fortsette å øke hvis det ikke gjøres noen endringer nå. Det går ut over velferdstilbudet til innbyggere i alle landets kommuner. Det er ingen tjent med. Derfor er det helt nødvendig å ta grep som sikrer både trygghet og forutsigbarhet for kommuneøkonomien i tiden fremover, og legge til rette for at alle kommuner skal kunne tilby likeverdige tjenester. Disse medlemmer viser for øvrig til at regjeringen har innført en tillitsreform i offentlig sektor og igangsatt piloter på frikommuneforsøk, regionvekstavtaler, bygdevekstavtaler og nærtjenestesenter, tiltak som alle skal bidra til bedre organisering og støtte opp om den omstillingen kommunene våre står overfor i årene fremover. Dette står i klar kontrast til Solberg-regjeringens kuttreformer. Disse medlemmer viser til at denne regjeringen med kommuneopplegget for neste år foreslår den nest høyeste veksten i kommunenes frie inntekter på 15 år, kun slått av denne regjeringens første budsjett.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, vil påpeke at forslagene Høyre og Fremskrittspartiet fremmer om ytterligere utredninger i samarbeid med kommunesektoren før framleggelsen av statsbudsjettet for 2025, som potensielt kan påvirke samtlige delkostnadsnøkler i utgiftsutjevningen, er direkte uansvarlige forslag. Dersom slike forslag skulle få flertall i Stortinget, ville norske kommuner ikke hatt noen form for forutsigbarhet om hvilke inntekter de kan forvente i 2025 når de skal begynne å planlegge sine budsjetter. Bakgrunnen for at kommuneproposisjonen for det neste kalenderåret behandles i juni hvert år, er for å gi kommunene forutsigbarhet om hvilke rammer som gjelder for deres drift det neste året. Ved å unngå å ta stilling til de konkrete forslagene fra regjeringen, men isteden peke på ytterligere utredninger, ville Høyre og Fremskrittspartiet sine forslag skapt en uholdbar situasjon for landets kommuner. Det ville undergravd hele systemet med samspillet mellom stat og kommune.

Flertallet vil på det sterkeste advare mot at det får utvikle seg en tradisjon hvor sentrale deler av systemet for fordeling av kommunenes inntekter ikke skal landes før i forbindelse med statsbudsjettet for det aktuelle året. Det vil frata kommunene muligheten til å ha gode og grundige budsjettprosesser.

Flertallet mener det er oppsiktsvekkende at Høyre ikke vil ta stilling til de konkrete forslagene til endringer i inntektssystemet som regjeringen har foreslått. Det kan vanskelig forstås på noen annen måte enn at Høyre og Fremskrittspartiet i møtet med de økte forskjellene i kommune-Norge og sin egen ideologi om mindre omfordeling ikke evner å fremme et realistisk alternativ til regjeringens forslag til nytt inntektssystem.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt stiller seg positive til regjeringens intensjon om et inntektssystem som i større grad skal sikre et mer utjevnende og forutsigbart inntektssystem, og som reduserer forskjellene mellom kommunene. Disse medlemmer mener derimot at regjeringen i større grad burde tatt hensyn til levekårsutfordringer i kommuner, da flere kommuner har ytret at de sliter med store ufrivillige kostnader tilknyttet levekår, som de ikke blir kompensert for. Disse medlemmer mener det er viktig med et inntektssystem som bekjemper sosial ulikhet og levekårsutfordringer, og etterlyser et inntektssystem som i større grad svarer på dette. Disse medlemmer etterlyser videre et inntektssystem som gir incentiver til å ta klima- og naturhensyn, da systemet i dag i for stor grad gir incentiver til å bygge ned fremfor å verne om natur og miljø. Det er viktig å finne et inntektssystem som balanserer nødvendig vekst og utvikling i distriktene med miljø- og naturhensyn.

Disse medlemmer viser til regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene og stiller seg grunnleggende positive til retningen i regjeringens forslag. Disse medlemmer mener det er nødvendig og riktig å vri inntektssystemet i en mer omfordelende retning mellom kommuner for å sikre et godt og likeverdig tjenestetilbud over hele landet. Slik kan staten bidra til at det også i fremtiden skal være mulig å bo, jobbe og leve i hele landet. Disse medlemmer viser til behandlingen av Kommuneproposisjonen 2024 i Innst. 488 S (2022–2023), der følgende tilråding II, som senere ble vedtatt, lød:

«Stortinget ber regjeringen gjennom behandlingen av endringer i kommunenes inntektssystem sikre intensjonen om et inntektssystem for kommunene som er mer utjevnende enn dagens.»

Disse medlemmer mener derfor at forslaget til nytt inntektssystem fra regjeringen er i tråd med anmodningsvedtaket. Disse medlemmer viser til at på tross av at enkelte kommuner har gode økonomiske resultater og velfylte disposisjonsfond, er det likevel krise for mange kommuner i Norge. Disse medlemmer viser til de over 50 kommunene som har signert et opprop for «Et inntektssystem for likeverdige tjenester». I 2022 hadde 305 av landets kommuner inntekter fra inntekts- og formuesskatten som lå under det nasjonale gjennomsnittet per innbygger. I disse kommunene bor det mer enn 3,8 millioner mennesker. Disse medlemmer viser til at de økonomiske forskjellene mellom skattesvake og skattesterke kommuner er store og økende, samt at de skattesvake kommunene nettopp er skattesvake fordi innbyggerne i disse kommunene har et lavere inntektsnivå og dermed lavere skatteevne. Desto flere innbyggere en kommune har som er helt eller delvis på utsiden av arbeidslivet eller arbeider i lavtlønnsyrker, desto lavere vil skatteinngangen være. De kommunale inntektene som skal brukes til å yte tjenester overfor de nevnte gruppene, vil dermed også bli lavere, og disse medlemmer ser på dette som et problem. Likevel er det viktig å anerkjenne at kommunene som taper penger på omleggingen av inntektssystemet, også har sine utfordringer. Disse medlemmer understreker at det har begrenset verdi å omfordele hvis selve potten er for liten, og gir honnør til regjeringen for allerede nå å varsle at de ønsker å øke de samlede overføringene til kommunene som del av den helhetlige omleggingen. Disse medlemmer mener imidlertid at den varslede økningen er for liten, noe som gjør at mange kommuner også etter omleggingen vil stå i en svært presset økonomisk situasjon. Disse medlemmer mener derfor en reell styrking av kommunesektoren og kommunenes økonomi i 2025 og fremover er viktig for å sikre at alle kommuner kommer bedre ut enn i dag.

Disse medlemmer støtter at ulike naturinntekter holdes utenfor en slik omfordeling, ut ifra prinsippet om at kommuner som stiller natur til rådighet for fellesskapet og storsamfunnet, skal få noe igjen for dette. Disse medlemmer viser til at regjeringens forslag til nytt inntektssystem innebærer forholdsvis store endringer samtidig som omleggingen skal skje raskt.

Komiteens medlem fra Rødt viser til Rødts alternative statsbudsjett for 2024, der kommunenes økonomi styrkes betraktelig.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen evaluere det nye inntektssystemet for kommunene i løpet av 2029.»

2.10 Skatt og inntektsutjevning

Komiteen viser til at det er store forskjeller i skatteinntekter per innbygger mellom kommunene i Norge, også etter inntektsutjevningen. Komiteen merker seg at regjeringen legger opp til å løfte alle kommuner opp til minst 95 pst. av landsgjennomsnittet sammenlignet med dagens utjevningsgrad, som løfter kommuner opp til minst 93 pst. av landsgjennomsnittet.

Komiteen viser videre til at regjeringen vil halvere den kommunale andelen av formuesskatten fra 0,7 pst. til 0,35 pst., og at de reduserte andelene formuesskatt til kommunene blir erstattet med en tilsvarende økning i inntekter fra skatt på alminnelig inntekt. Komiteen merker seg at den statlige skattøren for formuesskatt med det øker fra 0,3 til 0,65 pst., slik at endringen i formuesskatten blir provenynøytral.

Komiteen merker seg at utbytte foreslås tatt helt ut av skattegrunnlaget til kommunene gjennom å korrigere ut netto eierinntekter fra skattegrunnlaget til kommunene og fylkeskommunene. Skatt på netto eierinntekter vil etter forslaget i sin helhet tilfalle staten.

Komiteen viser til at den symmetriske skatteutjevningen økes fra 60 pst. til 64 pst., og at tilleggskompensasjonen beholdes slik den er utformet i dag.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, vil vise til at skatteinntektene er ujevnt fordelt mellom kommunene, noe som bidrar til store forskjeller i kommunenes inntektsnivå. Flertallet viser til at i 2023 hadde 305 av 356 kommuner skatteinntekter under landsgjennomsnittet, målt i kroner per innbygger. Kommunene med lavest skatteinntekter har om lag 60 pst. av landsgjennomsnittet før inntektsutjevningen. Med dagens inntektssystem løftes alle kommuner til minst 93 pst. av landsgjennomsnittet etter utjevningen. Flertallet vil fremheve at forslagene til endringer i skatteelementene bidrar til at alle kommuner løftes til minst 95 pst. av landsgjennomsnittet. Flertallet mener hovedgrepene i skatteelementene vil bidra til en mer rettferdig fordeling av inntektene, og viser til proposisjonen, hvor det foreslås følgende tiltak:

  • Utbytte- og eierinntekter korrigeres ut av kommunenes skattegrunnlag og erstattes med inntektsskatt.

  • Den kommunale andelen av formuesskatten halveres og erstattes med inntektsskatt.

  • Utjevningsgrad i inntektsutjevningen økes slik at trekket for kommuner med skatteinntekter over landsgjennomsnittet blir noe større og tillegget for kommuner med skatteinntekter under landsgjennomsnittet blir noe høyere.

Flertallet viser til at inntektsskatten er mer jevnt fordelt mellom kommunene enn formuesskatten og skatt på utbytte/eierinntekter. Endringene vil dermed sikre en jevnere inntektsfordeling mellom kommunene. Flertallet vil også påpeke at denne endringen vil gi en mer forutsigbar inntekt, da nivået på inntektsskatten varierer mindre fra år til år enn inntekter fra formueskatt og skatt på utbytte/eierinntekter. Flertallet viser til at de kommunene som taper mest på endringene i skattegrunnlaget for inntektsutjevningen samt at utjevningen øker fra 60 pst. til 64 pst., fortsatt vil ha inntekter langt høyere enn landsgjennomsnittet.

Videre viser flertallet til at KS under komiteens høring av Prop. 102 S (2023–2024) uttrykte støtte til de grepene regjeringen gjør i skatteelementene i inntektsutjevningen. KS påpekte at endringene vil bidra til større forutsigbarhet for kommuneøkonomien og den makroøkonomiske styringen av sektoren.

Flertallet viser til at regjeringen fortsatt holder inntekter fra konsesjonskraft, havbruksinntekter og eiendomsskatt på kraftanlegg mv. utenfor inntektsutjevningen.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil fremheve at det er et uttalt mål fra regjeringen Støre at kommunene skal få noe igjen for å stille sine naturressurser til rådighet. Dette flertallet viser til at samme prinsipp ligger til grunn for grunnrenteskatt på havbruk og vindkraftproduksjon, slik det i lang tid har vært i vannkraftsektoren.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil fremheve at behovet for at kommuner legger til rette for kraftproduksjon, er større enn noen gang, og skal vi nå målene om både blå og grønn omstilling, næringsutvikling og samtidig holde strømprisene på et akseptabelt nivå, må kommunene gis insentiver til å stille sine naturressurser til rådighet, til det beste for storsamfunnet.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det er viktig at kommuner legger til rette for lokal verdiskaping. Regjeringen foreslår å ta eierinntekter ut av skattegrunnlaget til kommunene med virkning fra 1. januar 2025 uten en overgangsordning. Disse medlemmer viser videre til at regjeringen foreslår å halvere den kommunale delen av formueskatten med en overgangsordning på to år. Disse medlemmer viser til at summen av disse endringene, kombinert med en kort overgangsordning og dårlig tid til omstilling, vil skape en utfordrende situasjon i mange kommuner.

Disse medlemmer mener at inntektsutjevning er viktig for å sette kommunene i stand til å kunne gi likeverdige tjenester. Disse medlemmer viser til at med dagens inntektsutjevning kan kommuner som i dag har store inntekter fra for eksempel kraft, likevel bli kategorisert som en såkalt skattesvak kommune og dermed bli kompensert gjennom inntektsutjevningen.

Disse medlemmer viser til følgende i proposisjonen:

«Departementet foreslår eit inntektsomgrep der netto konsesjonskraftinntekter, eigedomsskatt på kraft- og petroleumsanlegg, havbruksinntekter og produksjonsavgift på vindkraft inngår saman med personskatt og naturressursskatt. Departementet foreslår vidare at kommunar må ha inntekter under 140 prosent av landsgjennomsnittet per innbyggar med det utvida inntektsomgrepet, for å kunne få distriktstilskot Sør-Noreg.»

Disse medlemmer mener at det er fornuftig å utrede en lignende innretning for å bli kompensert gjennom inntektsutjevningen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en endring av inntektssystemet der kommuner som ligger over 140 pst. av landsgjennomsnittet i inntekter per innbygger, innberegnet de samme inntektene som regjeringen har lagt til grunn for det utvidede inntektsbegrepet for distriktstilskudd Sør-Norge, ikke skal kompenseres gjennom inntektsutjevningen.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Rødt, viser til at dette forslaget har flere likheter med Inntektssystemutvalgets forslag om å utjevne 10 pst. av vertskommunenes naturressursinntekter som i dag ikke er en del av inntektsutjevningen. Flertallet viser til at regjeringen har valgt å ikke gå videre med det nevnte forslaget. Naturressursinntektene er kompensasjon for at kommunene stiller naturressurser og arealer til rådighet for fellesskapet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at tilrettelegging for havbruk, vindkraft og vannkraft er verdiskaping som gjør at hele Norge får mer til fordeling. Dersom disse inntektene trekkes inn i skatteutjevningen, vil det skape usikkerhet og svekke insentivene til næringsutvikling og økt fornybar produksjon.

Disse medlemmer viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen har uttalt følgende:

«Regjeringen vil sikre at lokalsamfunn som stiller sine naturressurser til disposisjon for utbygging får mer igjen for det og sikres en rettmessig del av verdiskapingen.»

Disse medlemmer viser også til at regjeringen i Prop. 78 LS (2022–2023) Grunnrenteskatt på havbruk skriver:

«Departementet har lagt vekt på at vertskommuner skal komme bedre ut med innføring av grunnrenteskatt og at lokalsamfunn dermed får en større del av verdiskapingen som skjer ved hjelp av naturressursene. Det foreslås derfor å gå bort fra høringsnotatets forslag om å innføre naturressursskatt, som inngår i inntektsutjevningen, og heller øke produksjonsavgiften.»

Disse medlemmer minner også om at verken eierinntekter fra energiselskap eller lokal eiendomsskatt utjevnes. Disse medlemmer mener det er riktig at både disse lokale inntektene og naturressursinntektene som i dag ikke utjevnes, holdes utenfor inntektsutjevningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det i regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommune er foreslått å halvere kommunens andel av formuesskatten. Disse medlemmer mener at forslaget om å endre fordelingen av formuesskatt mellom stat og kommune svekker koblingen mellom lokal verdiskaping og lokale inntekter. Disse medlemmer viser til at forslaget bidrar til at landet framstår enda mindre tilrettelagt for privat kapital og lokale patriotiske eiere som landet trenger mer av, spesielt etter skatteflukten til Sveits. Disse medlemmer mener at ved å flytte halvparten av kommunene sin andel av formuesskatten til statskassen er man med på å underbygge at verdier som skapes i distriktene, skal inn til staten for fordeling. Dette er etter disse medlemmers syn galt.

Disse medlemmer viser videre til at regjeringen har foreslått å ta vekk eierinntektene (utbytte) fra skattegrunnlaget til kommunene. Disse medlemmer mener at forslaget er lite utredet og kan ha utilsiktede virkninger, blant annet ved at kommuner med partsrederi i fiskerinæringen mister sin andel av verdiskapingen fra fiskerinæringen. Disse medlemmer mener at forslaget bidrar til å svekke kysten. Disse medlemmer mener regjeringens forslag om å endre skattegrunnlaget for kommunene fra utbytteskatt må utredes nærmere.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at en halvering av formuesskatten i skattegrunnlaget for kommunene vil bidra til å redusere inntektsforskjellene mellom kommunene og redusere utfordringen med skattekonkurranse mellom kommunene. Flertallet viser til at både KS og NHO under komiteens høring av inntektssystemet ga uttrykk for at skattegrepene ikke vil ramme den lokale verdiskapingen. Videre vil flertalletvise til at KS sa følgende under komiteens høring om kommuneproposisjonen:

«Vi tror nok ikke at de endringene som er knyttet til formue- og utbytteskatt betyr veldig mye for insentivet til lokal verdiskaping sammenlignet med effekten av at vertskommunene for naturressursutnyttelse kan sitte igjen med viktige deler av verdiskapingen. Det tror vi betyr aller mest.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til de senere års debatt om den kommunale delen av formuesskatten, som først oppsto etter at Bø i Vesterålen i 2021 senket den kommunale delen av formuesskattesatsen fra 0,7 til 0,2 prosent. Debatten fikk fornyet styrke i år da Asker vurderte å gjøre tilsvarende endring som Bø. Disse medlemmer viser til at selv om kommuner i teorien har hatt mulighet til å sette skattesatsen selv, har dette i alle fall i moderne tid aldri vært en reell problemstilling, og inntektssystemet for kommunene var derfor tilpasset at alle kommuner hadde maksimal tillatt sats. Disse medlemmer mener lokal nedjustering av skattesatsen med tilhørende konkurranse om rike innbyggere mellom kommuner representerer en form for «race to the bottom» hvis praksisen brer om seg. Det vil da samlet sett ramme inntektene til kommunesektoren, selv om den enkelte kommune isolert sett kan gå i pluss ved å gjøre en slik endring. Disse medlemmer viser til at regjeringen delvis har tettet dette skattehullet, samt at regjeringen i forslaget til nytt inntektssystem for kommunene foreslår å redusere den lokale delen av formuesskatten, noe som ytterligere tetter hullet. Disse medlemmer mener det er nødvendig og riktig å fjerne denne muligheten helt. Disse medlemmer viser til at det i alle år har vært vanlig i alle kommuner med maksimal sats, samt at inntektssystemet har vært tilpasset dette, og at en slik endring dermed ikke kan sies å reelt sett innskrenke den kommunale handlefriheten.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fastslå én felles sats for kommunal formuesskatt for alle kommuner.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at en halvering av formuesskatten i skattegrunnlaget for kommunene vil bidra til å redusere inntektsforskjellene mellom kommunene og redusere utfordringen med skattekonkurranse mellom kommunene.

2.11 Utgiftsutjevning

Komiteen viser til at utgiftsutjevningen, som sikrer kommunene kompensasjon for utgifter til tjenesteyting som de selv ikke kan påvirke, er et viktig virkemiddel for å sette alle kommuner i stand til å yte likeverdige tjenester. Komiteen viser til at utjevningen omfatter velferdstjenester av nasjonal karakter som kommunene enten er pålagt å drive, eller som det er knyttet sterke nasjonale mål til når det gjelder standard og omfang. Sektorene som i dag er omfattet av utgiftsutjevningen, utgjorde om lag 84 pst. av de samlede brutto driftsutgiftene til kommunene.

Komiteen viser til at Inntektssystemutvalget påpekte behov for å sette flere krav til hvilke kriterier som kan inngå i kostnadsnøkkelen, herunder at kriteriene må være objektive og basert på offisiell statistikk, samt at verdien på kriteriene må kunne oppdateres jevnlig. Komiteen bemerker at dette er en videreføring av de kravene som har vært gjeldende siden inntektssystemet ble innført i 1986.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at samtlige delkostnadsnøkler foreslås justert i henhold til oppdaterte analyser og tallgrunnlag, basert på faglige anbefalinger og Inntektssystemutvalgets utredning.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener at det ligger en klar verdi i at kriteriene i utgiftsutjevningen er så objektive som mulig og baserer seg på offisiell statistikk. I likhet med -Inntektssystemutvalget og regjeringen mener dette flertallet at det ikke bør legges inn kriterier eller elementer i utgiftsutjevningen som gir insentiver eller føringer for prioriteringene til kommunene. Dette flertallet mener det er viktig at kriteriene oppdateres jevnlig for å sikre at målet med utjevningen realiseres, herunder at kommunene får kompensasjon for utgifter knyttet til tjenesteyting som de selv ikke kan påvirke. Det er på høy tid at kriteriene i kostnadsnøkkelen oppdateres. Dette flertallet viser videre til at KS under komiteens høring av proposisjonen støttet at kostnadsnøklene er faglig fundert og basert på objektive analyser.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at regjeringspartiene skriver at det ikke bør legges inn kriterier eller elementer i utgiftsutjevningen som gir insentiver eller føringer for prioriteringene til kommunene. Dette samsvarer ikke med at regjeringen direkte i inntektssystemet har lagt føringer på skolestruktur ved å straffe kommuner økonomisk som gjør strukturendringer innenfor skolesektoren.

Kompensasjon for smådriftsulemper – avvikling av gradert basiskriterium

Komiteen viser til at regjeringen foreslår å avvikle modellen for gradert basiskriterium, som har differensiert basistilskudd ut ifra om smådriftsulempene har vært klassifisert som frivillige eller ufrivillige.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til Solberg-regjeringens skille i basistilskudd basert på i hvilken grad kommunestørrelsen og påfølgende utgifter var å anse som en ufrivillig eller frivillig kostnad. Flertallet mener gradert basistilskudd har fungert som en straff for en rekke små og mellomstore kommuner. Disse kommunene har fått en lavere kompensasjon fordi smådriftsulempene ble definert som frivillige. Flertallet er uenig i Solberg-regjeringens modell med gradert basistilskudd og mener det er riktig å avvikle graderingen av basiskriteriet og gjeninnføre fullt basiskriterium.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener at frie inntekter i hovedsak bør fordeles etter objektive kriterier og ikke kriterier som legger føringer på kommunens prioriteringer lokalt.

Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen endret basiskriteriet i kostnadsnøkkelen i 2017, og at det ble innført en differensiering av kompensasjonen for smådriftsulemper knyttet til kommunestørrelse, gradert basistilskudd. Disse medlemmer påpeker at formålet med denne endringen var å gjøre inntektssystemet noe mer nøytralt med tanke på kommunesammenslåinger, og disse medlemmer viser videre til at de kommunene der forholdene ikke ligger til rette for kommunesammenslåing, fortsatt skulle få full kompensasjon for smådriftsulempene etter de endringene som ble gjennomført i 2017.

Disse medlemmer mener at ved å gjeninnføre fullt basistilskudd bidrar regjeringen i praksis til en omfordeling fra kommuner som har effektivisert driften, til kommuner som har opprettholdt smådriftsulemper.

Nedvekting av kriteriet for psykisk utviklingshemmede 16 år og over

Komiteen viser til at kriteriet for psykisk utviklingshemmede fra 16 år og over, i delkostnadsnøkkel for pleie og omsorg, vektes ned i de oppdaterte kostnadsnøklene. Dette er i tråd med anbefalingene fra Inntektssystemutvalget. Komiteen merker seg at analyser gjennomført av både Inntektssystemutvalget og regjeringen viser at PU-kriteriet er vektet for høyt i dagens delkostnadsnøkkel for pleie og omsorg. Som en følge har andre kriterier for lav vekt, og komiteen merker seg at det medfører at noen kommuner ikke får full kompensasjon for sine objektive kostnadsulemper. Komiteen viser til at regjeringen mener det er behov for å dempe fordelingsvirkningene av nedvektingen ved å tilbakeføre halvparten av denne gjennom en egen ordning med særskilt fordeling (tabell C). Komiteen merker seg at ordningen vil gjelde frem til neste helhetlige gjennomgang av inntektssystemet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til forslaget om å vekte ned PU-kriteriet som følge av at både Inntektssystemutvalget og regjeringens egne analyser viser at kriteriet vektes for høyt i dag. Disse medlemmer mener en slik nedvekting er i tråd med de grunnleggende prinsippene for kostnadsnøklene om objektivitet og faglighet. Disse medlemmer viser for øvrig til at det ventes en sterk vekst i utgiftene til pleie og omsorg i årene som kommer, noe som innebærer at sektoren vil utgjøre en stadig større del av den samlede kostnadsnøkkelen. Avviket mellom kompensasjonen gjennom kostnadsnøkkelen og den objektive effekten av kriteriet i analysene vil fortsette å øke om det ikke gjøres noe nå. Disse medlemmer viser imidlertid til at det foreslås å dempe fordelingsvirkningene av endringene ved nedvektingen gjennom å tilbakeføre halvparten av virkningen i en egen ordning med særskilt fordeling (tabell C). Disse medlemmer viser til at regjeringen også vil foreslå endringer i toppfinansieringsordningen for å gi høyere kompensasjon til kommuner med høye utgifter i forhold til folketall. Dette må ses i sammenheng med nedvektingen av PU-kriteriet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til regjeringens forslag om å vekte ned kostnader tilknyttet «person med psykisk utviklingshemming over 16 år», det såkalte PU-kriteriet. Verdien i PU-kriteriet er i dagens system beregnet til 890 000 kroner, mens det i regjeringens forslag blir vektet til 513 000 med et forslag om at halve nedvektingen blir tilbakeført kommunene med en særskilt fordeling (tabell C). Effekten av tilbakeføringen innebærer at verdien til PU-kriteriet netto blir redusert med 260 000 kroner etter omleggingen til det nye inntektssystemet. Disse medlemmer er kjent med at kostnadsnøklene ikke sier noe om hvor mye kommunene skal eller bør bruke på et gitt område, og at kostnadsnøklene omfordeler etter kriterier som forklarer variasjon i utgifter hos kommunene. Disse medlemmer mener det er viktig å følge utviklingen i tjenestetilbudet for gruppen kriteriet er ment å dekke de ufrivillige kostnadene for hos kommunene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen følge utviklingen av omleggingen av PU-kriteriet i utgiftsutjevningen nøye og sikre at kommunene har ressurser til å tilby gode og lovpålagte tjenester for funksjonshemmede, og følge med på at tjenestetilbudet i kommunene ikke blir redusert som følge av omleggingen.»

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med neste helhetlige revisjon av inntektssystemet for kommunene særskilt vurdere erfaringer med nedvektet PU-kriterium.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen endre navn på PU-kriteriet i utgiftsutjevningen i inntektssystemet for kommunene ved å fjerne begrepet ‘psykisk’. Hvilke diagnoser som faller inn under kriteriet, ligger fast.»

Komiteens medlem fra Rødt viser til det skriftlige innspillet fra Eidskog kommune og Kongsvingerregionen. Der skriver de:

«Vi er bekymret for at tall som kan være riktig i makro ikke stemmer på mikro-nivå i den enkelte kommune. Her bør forslaget til kompensasjon økes ytterligere og varigheten av tiltaket må sikres.»

Dette medlem mener de kommunene som rammes hardest av nedvekting av PU-kriteriet, bør få en bedre overgangsordning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere en ekstra overgangsordning for kommunene som rammes hardest av nedvekting av PU-kriteriet i det nye inntektssystemet for kommunene.»

Delkostnadsnøkkel for barnevern

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at det foreslås endringer i kriteriene i delkostnadsnøkkelen for barnevern. Disse medlemmer viser blant annet til at Inntektssystemutvalget påpekte at delkostnadsnøkkelen har dårlig statistisk forklaringskraft. Disse medlemmer peker på at de endringene som nå gjøres, bidrar til en vesentlig forbedring av nøkkelen.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at Inntektssystemutvalget mener at det er vanskelig å finne en delkostnadsnøkkel for barnevern som er godt forankret i objektive data. Disse medlemmer viser videre til at ved forrige justering, under Solberg-regjeringen, ble modellen fra 2011 videreført, da Solberg-regjeringen vurderte at den modellen hadde kriteriene med høyest forklaringskraft og derfor ble vurdert som den beste modellen. Disse medlemmer viser til at denne delkostnadsnøkkelen er et område som det må ses nærmere på etter at barnevernsreformen har fått virke en stund.

Komiteens medlem fra Rødt viser til omtalen i Kommuneproposisjonen 2025 av barnevernsreformen som trådte i kraft 1. januar 2022, og at kommunene som følge av dette ble kompensert for reformen gjennom en økning i rammetilskuddet. Dette medlem viser til Menon Economics og NTNU Samfunnsforskning, som fikk i oppdrag av Bufdir å følgeevaluere barnevernsreformen fram til og med 2027. Dette medlem mener det blir viktig å følge det videre evalueringsarbeidet med barnevernsreformen, både med tanke på barna selv og når det gjelder kommunenes økonomi som følge av reformen. Dette medlem registrerer at særlig de mindre befolkningsrike kommunene har meldt tilbake om at reformen er krevende for dem å bære økonomisk. Dette medlem registrerer at første delrapport ble levert i 2023, men mener likevel det er rom for regjeringen til å vurdere å styrke kompensasjonen for barnevernsreformen ytterligere gjennom en økning i rammetilskuddet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen se på ytterligere styrking av kompensasjonen til kommunene for barnevernsreformen, for eksempel gjennom en økning i rammetilskuddet.»

Delkostnadsnøkkel for sosiale tjenester

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at det i delkostnadsnøkkelen for sosiale tjenester foreslås å vekte levekårskriteriene høyere enn i dagens delkostnadsnøkkel. Dette gjøres ved å innlemme utgifter fra ytterligere tre KOSTRA-funksjoner, herunder arbeidsrettede tiltak i kommunal regi, bistand til etablering og videreføring av egen bolig og voksenopplæring. Oppdaterte analyser viser at det er en forholdsvis klar sammenheng mellom ulike levekårsindikatorer og utgifter kommunene har til sosiale tjenester, herunder at kommuner med høyere grad av levekårsutfordringer har en tendens til å ha høyere utgifter til sosiale tjenester. Disse medlemmer støtter derfor forslaget om endringer i delkostnadsnøkkelen for sosiale tjenester med de samme kriteriene som Inntektssystemutvalget foreslo. Disse medlemmer viser til at levekårskriteriene med forslaget vil utgjøre 12,4 pst. av den samlede kostnadsnøkkelen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt påpeker at Sosialistisk Venstreparti og Rødt mener at kommunenes utgifter tilknyttet levekårsutfordringer i for liten grad har vært kompensert i kommunenes inntektssystem. Disse medlemmer viser til at regjeringen i proposisjonen påpeker at det er en forholdsvis klar sammenheng mellom ulike levekårsindikatorer og utgiftene kommunene har til sosiale tjenester, og at kommuner med en høyere grad av levekårsutfordringer har en tendens til å ha høyere utgifter til sosiale tjenester. Disse medlemmer viser videre til Kommuneproposisjonen 2025:

«Viss ein legg eit breitt levekårsomgrep til grunn, og reknar dødelegheit og talet på flyktningar og innvandrar som levekårsindikatorar, utgjer levekårskriteria til saman 10,4 prosent av dagens kostnadsnøkkel. I departementet sitt forslag utgjer levekårskriteria til saman 12,4 prosent av den samla kostnadsnøkkelen.»

Derfor stiller disse medlemmer seg positive til at regjeringen i denne omleggingen av inntektssystemet har vektet opp kostnadsnøklene på levekår på delkostnadsnøkkel for sosialhjelp, men mener at dette ikke er en tilstrekkelig økning. Regjeringen skriver i proposisjonen at levekår kan defineres og måles på flere ulike måter, og at det i regjeringens forslag har blitt lagt et bredt levekårsbegrep til grunn i utregningen. Disse medlemmer mener dagens inntektssystem, som baserer seg på regnskapshistorikk, i for liten grad tar høyde for mulighetene som ligger i det å forebygge, og for mye på å reparere. Disse medlemmer frykter dette bidrar til å vekte ned levekårskriteriene og slik sett kommunenes ufrivillige kostnader i områder med opphoping av levekårsutfordringer.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere endringer og komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan utgiftsutjevningen i inntektssystemet for kommunene i større grad kan vektlegge og kompensere for kommunenes ufrivillige kostnader til levekårsutfordringer.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener det er viktig å adressere levekårsutfordringer og særlig i de mest levekårsutsatte områdene. Dette har vært en viktig prioritering for Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering.

Disse medlemmer viser til at regjeringen allerede i sitt første år innførte et tilskudd til flere barnehagelærere i levekårsutsatte områder. I 2022 utgjorde dette tilskuddet 30 mill. kroner bare for Oslo. Regjeringen foreslo også i sitt første budsjett å styrke områdesatsingene i Oslo, Bergen og Trondheim med 20 mill. kroner. I Bergen kommune gikk de økte midlene i 2022 til områdesatsingene i Loddefjord og Olsvik og tiltak for å oppgradere nærmiljøanlegg og etablere sosiale møteplasser og tiltak for at ungdom ikke dropper ut av skolen.

Områdesatsinger er et virkemiddel for å gjøre en ekstra innsats for tjenesteutvikling og bedre nærmiljøkvaliteter i levekårsutsatte områder. Disse medlemmer viser til at områdesatsingene både har blitt styrket ytterligere og utvidet til å gjelde for flere kommuner ,og i Meld. St. 28 (2022–2023) Gode bysamfunn med små skilnader varslet regjeringen at den vil se på forbedringer av ordningen med områdesatsinger som for eksempel statens involvering og kommunenes frihet til å prioritere midlene.

Disse medlemmer viser til at det også er en rekke andre ordninger der innsatsen mot levekårsutsatte områder er styrket. For eksempel er levekårsutsatte områder prioritert i tilskuddsordningen for skolebibliotek.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti påpeker at justeringer av inntektssystemet i stor grad er et nullsumspill, som betyr at dersom noen kommuner skal få mer, må nødvendigvis andre kommuner få mindre. Dette medlem er derfor bekymret for kommuneøkonomien og finanseringen av velferdstjenestene i de kommunene som i overgangen til et nytt inntektssystem får reduserte rammeoverføringer. Dette medlem mener derfor det er viktig å gi disse kommunene en lengre tidshorisont for å tilpasse kommunebudsjettene til et nytt inntektsnivå.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med nytt inntektssystem for kommunene utvide innfasingen av skatteomleggingen og den symmetriske inntektsutjevningen fra to til tre år, slik at kommuner som opplever store kutt i sine inntekter, blir gitt tid til å omstille sine velferdstjenester deretter.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener det ikke er behov for en generell utvidelse av overgangsordningene for skatteomleggingen. En eventuell utvidelse fra to til tre år vil gi relativt små utslag for de kommunene som opplever størst nedtrekk, og samtidig frata de kommunene som tjener på endringene, noe av den umiddelbare gevinsten. Disse medlemmer viser til at Asker f.eks. kun vil tjene 16 mill. kroner på en slik endring dersom utbytteskatten fremdeles holdes utenfor overgangsordningen. Samtidig vil det ta 5 mill. kroner fra Kristiansand, 5 mill. kroner fra Fredrikstad og 4 mill. kroner fra Sarpsborg. Dette er skattesvake kommuner som de siste årene har opplevd at forskjellen mellom dem og andre sammenlignbare skattesterke kommuner har økt. Disse medlemmer mener derfor det er riktig og viktig at de omfordelende endringene får den foreslåtte effekten i 2025, 2026 og 2027. Disse medlemmer minner også om at de kommunene som ville tjent på en slik endring, er av de kommunene med høyest inntekter også etter omleggingen av inntektssystemet.

Disse medlemmer er for øvrig forundret over at Sosialistisk Venstreparti fremmer et forslag som vil ta penger fra de skattesvake kommunene og gi til de aller rikeste kommunene. Disse medlemmer mener det er viktig å sikre et mer rettferdig og omfordelende inntektssystem.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt mener det er bra at regjeringen foreslår å vekte levekårskriteriene høyere enn i dagens delkostnadsnøkkel. Disse medlemmer skulle likevel sett at levekårs- og sosioøkonomiske utfordringer i kommunene fikk større oppmerksomhet, men det er heller ikke gitt hvordan dette skal gjøres gjennom inntektssystemet. Disse medlemmer viser derfor til Eidskog og Kongsvinger-regionen sitt skriftlige innspill, der behovet for mer forskning ble etterspurt.

På denne bakgrunn vil disse medlemmer fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen ta initiativ til forskning på hvilke sosioøkonomiske kriterier som er relevante for å forklare kommuners ressursbehov, også med andre metoder enn de som vanligvis ligger til grunn for kostnadsnøkler i inntektssystemet for kommunene.»

2.12 Regionalpolitiske tilskudd

Komiteen viser til omtalen av regionalpolitiske tilskudd i kapittel 16 i Prop. 102 S (2023–2024) og merker seg at det foreslås endringer i distriktstilskudd Sør-Norge og Nord-Norge blant annet som følge av ny distriktsindeks. I tillegg foreslås det at inntektsgrensen og inntektsbegrepet for å motta distriktstilskudd Sør-Norge utvides. Regionsentertilskuddet foreslås avviklet. Videre merker komiteen seg at satsene for veksttilskuddet reduseres til 1/3 av dagens sats. Satsen i storbytilskuddet reduseres noe, fra 426 til 398 per innbygger.

Komiteen merker seg at avvikling av regionsentertilskuddet og reduserte satser for veksttilskuddet og storbytilskuddet isolert sett omfordeler om lag 450 mill. kroner, beregnet ut fra inntektssystemet for 2024. Disse midlene blir fordelt gjennom innbyggertilskuddet med et likt beløp per innbygger og kommer alle kommuner til gode.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at formålet med regionalpolitiske tilskudd i inntektssystemet er å nå ulike regional- og distriktspolitiske mål som opprettholdelse av bosettingsmønster, å ta vare på levedyktige lokalsamfunn og å bidra til næringsutvikling og samfunnsmessig utvikling i distriktene. I tillegg til tilskudd av distriktshensyn gis det også tilskudd til de største kommunene og kommuner med særlig høy befolkningsvekst. Flertallet mener på denne bakgrunn at det er behov for regionalpolitiske tilskudd.

Distriktstilskudd Sør-Norge

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, mener det er behov for distriktstilskudd til kommuner med distriktsutfordringer, kommuner med befolkningsnedgang og små kommuner i Sør-Norge. Bl.a. er den statlige sysselsettingen skjevt fordelt i landet, og flertallet mener distriktstilskudd er med på å kompensere for dette. Flertallet mener videre det er riktig å sette en grense slik at kommuner med inntekter over 140 pst. av landsgjennomsnittet for kommuner ikke lenger mottar tilskuddet.

Flertallet mener at det skal gjøres et unntak for Utsira kommune hva gjelder avkortning i distriktstilskuddet Sør-Norge, og flertallet slår fast at Utsira kommune skal få distriktstilskudd uavhengig av hvilken skatteprosent de havner på. Flertallet vil vise til at dette sammenlignes med ordningen som nå er innført for Værøy, Røst og Træna – som er i en særstilling og får småkommunetillegg etter en høyere sats enn øvrige kommuner i fylket.

Distriktstilskudd Nord-Norge

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at alle kommuner i Nordland, Troms og Finnmark og kommunene i Namdalen i Trøndelag får distriktstilskudd Nord-Norge. Videre viser flertallet til at tilskuddet fordeles etter en sats per innbygger, som differensieres etter fylke og geografi. Kommunene i Finnmark og tiltakssonen i Troms får den høyeste satsen. Flertallet mener at distriktstilskudd Nord-Norge bl.a. er viktig i et beredskapsperspektiv for å sikre befolkning av hele landet.

Komiteen viser til tilråding III i Innst. 488 S (2022–2023):

«Stortinget ber regjeringen vurdere om kommunene i Namdalen fortsatt skal sortere under distriktstilskudd Nord-Norge.»

Komiteen er svært fornøyd med at regjeringen i Kommuneproposisjonen 2025 nettopp har lagt opp til at kommunene i Namdalen fortsatt skal sortere under distriktstilskudd Nord-Norge. Det er viktig for kommunene det gjelder.

Regionsentertilskudd

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, mener det er riktig å avvikle regionsentertilskuddet. Flertallet viser til at regionsentertilskuddet ble innført av Solberg-regjeringen for å belønne kommunesammenslåinger. Flertallet viser til at Inntektssystemutvalget påpekte at tilskuddet er svakt begrunnet, og foreslo at det avvikles. Flertallet er enig i dette og mener som utvalget at tilskuddet i liten grad er knyttet opp til kommuner som i realiteten er regionsentre.

Flertallet mener Solberg-regjeringens regionsentertilskudd ga en ulikebehandling av kommuner som etter 2017 har slått seg sammen og fått over om lag 8 000 innbyggere, og ellers sammenlignbare kommuner.

Komiteens medlemmer fra Høyre merker seg at regjeringen fjerner eller reduserer en rekke tilskudd som Solberg-regjeringen innførte. Disse medlemmer viser til at regionssentertilskuddet foreslås avviklet fra 1. januar 2025. Regionsentertilskuddet gis til sammenslåtte kommuner med om lag 8 000 innbyggere i den nye kommunen. Disse medlemmer viser til at dette er kommuner som gjennom kommunesammenslåing har skapt større fagmiljøer og et bedre tjenestetilbud til sine innbyggere. Disse medlemmer merker seg at regjeringen Støre velger å ta bort et viktig insentiv til å skape større og sterkere kommuner som kan levere bedre tjenester til sine innbyggere.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at regjeringen har foreslått å fjerne gradert basiskriterium og regionssentertilskuddet. Disse medlemmer mener at regjeringens grep med å fjerne regionssentertilskuddet skaper uforutsigbarhet for de kommunene som valgte å slå seg sammen. Disse medlemmer viser til at omstilling tar år, og at pengene fra regionssentertilskuddet er en del av regnestykket som disse kommunene har forholdt seg til. Disse medlemmer mener at det er merkelig at regjeringen ønsker å fjerne dette tilskuddet. Disse medlemmer vil påpeke at endringene som har blitt gjort, viser regjeringens reverseringspolitikk.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at regionsentertilskuddet ble innført som en del av Solberg-regjeringens kommunereform, som et insentiv til at kommuner skulle slå seg sammen. Som del av samme reform ble også basistilskuddet under innbyggertilskuddet gradert, slik at kommuner som ikke slo seg sammen, mistet tilskudd. Flertallet mener at inntektssystemet ikke skal være drivende for kommunesammenslåing eller brukes som et verktøy for kommunereform. Flertallet viser til Inntektssystemutvalget, som påpekte at regionsentertilskuddet har en svak begrunnelse. Med forslaget til nytt inntektssystem som regjeringen her foreslår, gjeninnføres fullt basistilskudd. Flertallet mener dette er grep som skaper forutsigbarhet for kommunene.

Veksttilskuddet

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser videre til at veksttilskuddet foreslås redusert til omtrent en tredjedel av dagens nivå, fra 67 331 kr per innbygger til 22 444 kroner per innbygger. Disse medlemmer viser til at det betyr at vektstilskuddet reduseres fra 282 mill. kroner til om lag 92 mill. kroner. Dette betyr at tilskuddet reduseres med totalt 190 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at veksttilskuddet er et tilskudd som går til kommuner som de siste tre årene har hatt en gjennomsnittlig årlig befolkningsvekst på minst 1,4 pst. og skatteinntekter på under 140 pst. av landsgjennomsnittet de siste tre årene målt per innbygger. Disse medlemmer viser til at kommuner som opplever en særlig høy befolkningsvekst, på kort og mellomlang sikt kan ha problemer med å tilpasse tjenestetilbudet etter den raskt voksende befolkningen, og det kan være vanskelig å finansiere nødvendige investeringer uten at det går ut over det øvrige tjenestetilbudet. Disse medlemmer merker seg at regjeringen istedenfor å komme med tiltak for å løse problemene til disse kommunene velger å kutte i tilskuddet.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i det videre arbeidet med utgiftutjevningen utrede én eller flere faktorer som bedre ivaretar vekstkommuners spesielle situasjon.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet merker seg at Høyre og Fremskrittspartiet på den ene siden er bekymret for fagligheten i regjeringens forslag til nytt inntektssystem, og på den andre siden ser helt bort fra alle faglige anbefalinger ved å be om utredninger av ytterligere hjelp til vekstkommuner. Disse medlemmer viser til at et samlet inntektssystemutvalg på side 46 i NOU 2022:10 uttaler følgende:

«Det er ikke godt dokumentert at kommuner med særlig høy befolkningsvekst har problemer med å tilpasse tjenestetilbudet til en raskt voksende befolkning. En rapport fra SSB viser tvert imot at vekstkommunene kan ha lavere kostnader enn andre kommuner, fordi vekstkommunene har flere innbyggere, og stadig får enda flere å dele investeringskostnadene på. Etter utvalgets vurdering er det ikke grunnlag for å si at vekst vanskeliggjør kommunenes evne til å levere tjenester.»

Disse medlemmer mener på denne bakgrunn at det er uklokt og i strid med faglige råd å igangsette en ny utredning av ytterligere økonomisk hjelp til vekstkommuner gjennom inntektssystemet.

Disse medlemmer bemerker også at det ikke vil være noe «videre arbeid» knyttet til kriteriene i utgiftsutjevningen fram mot statsbudsjettet for 2025. På ordinært vis vil den enkelte kommunes befolkningstall og sektorenes innbyrdes vekt justeres basert på de nyeste tilgjengelige tallene, men selve kriterienes vekt i den enkelte delkostnadsnøkkel vil ikke bli endret.

Disse medlemmer mener kommunene fortjener forutsigbarhet, og derfor er forslaget til oppdaterte kostnadsnøkler lagt fram nå i forbindelse med Kommuneproposisjonen 2025. Med mindre det oppdages inkurier eller feil som må rettes opp, vil regjeringens forslag til kostnadsnøkler ligge til grunn for fordelingen av kommunenes rammetilskudd i 2025. Disse medlemmer mener det er svært uheldig dersom Stortinget skulle fatte vedtak som vanskeliggjør kommunenes budsjettarbeid utover høsten, og særlig i forkant av et budsjettår hvor det legges opp til en rekke endringer i inntektssystemet fra før.

Storbytilskuddet

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener det er riktig og viktig å videreføre storbytilskuddet omtrent på samme nivå som i dag. De største byene har særskilte utfordringer som mindre kommuner ikke har, inkludert større levekårsforskjeller. Flertallet mener det er vesentlig at kommunene det gjelder, blir kompensert særskilt for disse utfordringene. Flertallet viser i denne sammenheng også til at levekårskriterier får en større plass i utgiftsutjevningen, noe flertallet mener er positivt. Flertallet vil også peke på at alle de seks kommunene som mottar storbytilskudd, tjener på endringene regjeringen foreslår i de regionalpolitiske tilskuddene, når alle endringene ses samlet.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser videre til at satsene for storbytilskuddet foreslås redusert fra 426 kroner per innbygger til 398 kroner per innbygger. Disse medlemmer viser til at bakgrunnen for at storbytilskuddet ble innført i 2011, var at storbyene har særskilte utfordringer knyttet til urbanitet og den rollen de har som samfunnsutvikler i sin region. Kommunene som mottar storbytilskudd, er Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og Kristiansand. Disse medlemmer mener at utfordringene i storbyene ikke har blitt mindre siden tilskuddet ble innført, og at å redusere tilskuddet ikke vil bidra til å løse de særskilte utfordringene storbyene opplever. Disse medlemmer viser til at også en rekke andre kommuner opplever økte utfordringer knyttet til utenforskap og levekårsutfordringer. Det kan være sammensatte grunner til dette, men noen fellesnevnere kan være sekundærflytting og sosiale forskjeller.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Rødt viser til at Oslo fram til 2009 fikk et eget hovedstadstilskudd begrunnet med Oslos spesielle oppgaver og utfordringer som hovedstad. Disse utfordringene har på ingen måte blitt færre de siste årene. Disse medlemmer viser videre til hovedstadens særegne utfordringer knyttet til eksempelvis utenforskap og levekårutsatte områder. Disse medlemmer mener derfor at det kan det være gode grunner til å utrede en innføring av et hovedstadstilskudd, men det må vurderes i sammenheng med inntektssystemet som helhet.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en modell for hovedstadstilskudd, herunder hvordan det kan innføres og innrettes. Regjeringen bes legge fram forslag om dette for Stortinget senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2025.»

Komiteens medlem fra Rødt viser til høringen til Kommuneproposisjonen 2025 og det skriftlige innspillet fra Oslo kommune, der det pekes på at Oslo har spesielle oppgaver knyttet til funksjonen som hovedstad som ikke ivaretas i dagens inntektssystem. Dette medlem viser til at Oslo har særskilte utgifter knyttet til barnevern som andre kommuner ikke har, og som bare kommunen mener ikke kompenseres godt nok for over statsbudsjettet. Dette medlem viser videre til at hovedstadsfunksjonen medfører ekstrakostnader for Oslo. Dette medlem viser til at Oslo frem til 2009 mottok et eget hovedstadstilskudd, slik også Oslo kommune påpeker i sin høringsuttalelse, og mener at det ovennevnte samlet sett taler for at man på nytt bør vurdere om et slikt tillegg er nødvendig. I Innst. S. nr. 263 (2007–2008) kan man lese:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, støtter forslaget om et eget hovedstadstilskudd […].»

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjeninnføre et eget hovedstadstilskudd.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti innførte hovedstadstilskuddet i 2009 og deretter endret det til et storbytilskudd ved revisjonen av inntektssystemet i 2011. Kriteriene for å motta storbytilskuddet er ikke endret i regjeringens forslag til nytt inntektssystem, og kriteriene er dermed de samme som etter regjeringen Solbergs revisjon av inntektssystemet, som trådte i kraft i 2017. Bakgrunnen for at det i 2011 ble endret fra et hovedstadstilskudd til et storbytilskudd, var at flere av storbyene i Norge opplever lignende problemstillinger som hovedstaden. Se bl.a. regjeringen Solbergs omtale av dette i Prop. 123 (2015–2016) på s. 97 hvor det står:

«Tilskuddet gis med utgangspunkt i de særskilte utfordringene storbyene har knyttet til urbanitet og den sentrale rollen de har for samfunnsutviklingen i sin region.»

Flertallet bemerker at dersom Høyre, Fremskrittspartiet og Rødt ønsker å gjeninnføre hovedstadstilskuddet, er modellen, begrunnelsen og størrelsen på tilskuddet enkelt tilgjengelig i St.prp. nr. 57 (2008–2009) på s. 14. Det er med andre ord ingen grunn til å skape unødvendig usikkerhet for kommunene gjennom å be om en ytterligere utredning for å finne ut hvordan et slikt tilskudd kan innføres. Flertallet mener imidlertid dagens storbytilskudd er en bedre og mer treffsikker modell enn det gamle hovedstadstilskuddet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med kommunesektoren utrede et regionalpolitisk tilskudd til kommuner med store levekårsutfordringer, herunder hvordan tilskuddet kan innrettes og innføres. Regjeringen bes legge fram forslag for Stortinget senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2025.»

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med kommunesektoren utrede tilskudd og ordninger som kan endres eller innføres for å løse levekårsutfordringene i kommunene bedre. Regjeringen bes legge fram forslag for Stortinget senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2025.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet minner om at Høyre selv satt i Solberg-regjeringen som satte ned Inntektssystemutvalget som i NOU 2022:10 leverte sine anbefalinger knyttet til blant annet regionalpolitiske tilskudd. Utvalget var på s. 212 tydelig på at det prinsipielt burde være et mål å begrense omfanget av regionalpolitiske tilskudd. KS har i sin høringsuttalelse til NOU 2022:10 støttet dette.

Disse medlemmer er fornøyd med at regjeringen har fremmet et forslag hvor det totale omfanget av regionalpolitiske tilskudd er redusert med 450 mill. kroner. Disse medlemmer mener regjeringens forslag balanserer hensynene til distriktspolitiske målsettinger, storbyutfordringer og ønsket om å redusere det tidligere omfanget av regionalpolitiske tilskudd på en god måte.

Disse medlemmer viser til at det i arbeidet med nytt inntektssystem derfor har vært viktig å unngå en stor vekst i omfanget av regionalpolitiske tilskudd. Det vil komme alle landets kommuner til gode gjennom en økning i innbyggertilskuddet på omtrent 89 kroner per innbygger.

Disse medlemmer minner også om at da regjeringen Solberg sendte sitt forslag til nytt inntektssystem på høring i mars 2016, skrev de selv på side 6: «Regjeringen ønsker å gjøre tilskuddene mer målrettede.» Den gang klarte ikke Høyre å følge opp egne uttalelser, da de blant annet innførte et regionsentertilskudd etter påtrykk fra Venstre. Denne gangen trenger ikke Høyre ta hensyn til Venstre, men ser det tydeligvis fremdeles som et mål å øke omfanget av regionalpolitiske tilskudd. Det er et tydelig brudd med både faglige anbefalinger, og egne tidligere standpunkt når Høyre nå tar til orde for å øke omfanget av regionalpolitiske tilskudd.

Når det gjelder de konkrete utfordringene knyttet til levekår, vil disse medlemmer vise til at levekårsproblemer allerede vektes høyere i regjeringens forslag til ny kostnadsnøkkel. Dette skyldes både resultatene av faglige analyser av oppdaterte utgiftstall og regjeringens forslag om å utvide sosialtjenestenøkkelen til å omfatte flere kommunale oppgaver og tjenester enn i dagens nøkkel.

Disse medlemmer viser til at det ut over endringene i delkostnadsnøkkelen for sosiale tjenester også er gjort en rekke oppdateringer som bidrar til at levekårsindikatorer har fått høyere vekt. Gode eksempler er endringene i barnevernsnøkkelen og endringene i grunnskolenøkkelen. Disse medlemmer mener det er et godt prinsipp at denne typen utgifter i hovedsak utjevnes og kompenseres gjennom utgiftsutjevningen, ikke gjennom et stadig større lappeteppe av regionalpolitiske tilskudd slik Høyre her tar til orde for.

Disse medlemmer viser videre til Meld. St. 28 (2022–2023) Gode bysamfunn med små skilnader, som bygger på NOU 2020: 16 Levekår i byer – Gode lokalsamfunn for alle. Det nevnte utvalget ble satt ned av regjeringen Solberg for blant annet å vurdere dagens virkemidler. Disse medlemmer vil fremheve at regjeringen Støre har fulgt opp eller begynt å følge opp intensjonen og problembeskrivelsen bak om lag to tredjedeler av forslagene i utredningen, men valgt andre løsninger på noen områder. Inntektssystemutvalget har også testet en rekke variabler knyttet til levekår, og regjeringens forslag til nytt inntektssystem bygger på Inntektssystemutvalgets analyser.

Disse medlemmer mener derfor det er svært uklart og utydelig hva mer Høyre ønsker at skal utredes for å adressere levekår i byer, og hva en tilskuddsordning skal adressere som ikke adresseres allerede gjennom eksisterende ordninger og pågående arbeid.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det i regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene er foreslått at satsen per innbygger ut over veksten i veksttilskuddet blir redusert til 1/3 av dagens sats – det vil tilsi fra 67 331 kroner per innbygger til 22 444 kroner per innbygger, samt at satsen per innbygger i storbytilskuddet blir redusert fra 426 til 398 per innbygger i 2024-kroner. Disse medlemmer viser til at det i 2024 var 29 kommuner som fikk veksttilskudd. Disse medlemmer viser til at mange storbyer og vekstkommuner sliter med levekårsutfordringer. Samtidig er midlene fra veksttilskuddet viktige for kommuner som opplever høy befolkningsvekst, slik at de kan settes i stand til å levere tjenester til de nye innbyggerne. Disse medlemmer mener at regjeringens forslag om å redusere satsene i vekstilskuddet og storbytilskuddet vil sette mange kommuner i en vanskelig økonomisk situasjon og gjøre det vanskelig for kommunene å levere gode tjenester og ta tak i problemene på en god måte.

2.13 Skjønnstilskuddet

Komiteen viser til omtalen av skjønnstilskuddet under kapittel 17 og forslaget fremmet i proposisjonen om å fordele etter skjønn 1 000 mill. kroner for 2025.

2.14 Toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester

Komiteen viser til omtalen av toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester i kapittel 18 i Prop. 102 S (2023–2024). Komiteen viser til at nedvektingen av PU-kriteriet i kostnadsnøkkelen i utgiftsutjevningen får konsekvenser for toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester. Komiteen merker seg at ved å vekte ned PU-kriteriet og tilbakeføre halvparten av fordelingsvirkningen gjennom en egen tabell C-ordning vil verdien av PU-kriteriet reduseres med netto om lag 260 000 kroner. Komiteen viser til at inntektssystemet gjelder fordeling av en gitt ramme over statsbudsjettet, og at endringer i elementene derfor bør være provenynøytrale.

Komiteen merker seg at det i proposisjonen legges opp til å øke innslagspunktet for toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester med om lag 150 000 kroner for å utligne budsjetteffekten av endret vekt på PU-kriteriet. I tillegg legges ordningen om til en modell med to egenandeler, der én blir beregnet per innbygger og én på 10 pst. av utgifter over innslagspunktet etter at den første egenandelen er trukket fra. Tilleggskompensasjonen vil bli videreført etter samme modell som i dag.

Komiteen merker seg at regjeringen vil komme tilbake med størrelsen på innslagspunktet og overslag på egenandel per innbygger i Prop. 1 S (2024–2025).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er enig med regjeringen i at nedvekting av PU-kriteriet ikke bør få konsekvenser for de samlede utgiftene over statsbudsjettet til rammetilskuddet og toppfinansieringsordningen. Flertallet mener derfor det er riktig å legge om toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester til en mer rettferdig modell som demper belastningen for kommuner med høye utgifter per innbygger. Med modellen som regjeringen foreslår, vil alle kommuner betale en lik egenandel per innbygger tilsvarende om lag halvparten av den samlede egenandelen på 20 pst. på landsbasis av de samlede utgiftene ut over innslagspunktet (anslått til 296 kroner per innbygger), i tillegg til at den enkelte kommune må betale ti pst. av utgiftene knyttet til de ressurskrevende tjenestene ut over innslagspunktet. Flertallet viser til at staten fortsatt vil betale 80 pst. av utgiftene gjennom denne ordningen, over innslagspunktet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt vil også påpeke at det ikke er en direkte sammenheng mellom PU-kriteriet og toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester og kravene til innholdet i tjenestetilbudet. Sistnevnte følger av krav i sektorlovgivningen. Disse medlemmer viser til at regjeringen foreslår å øke innslagspunktet i toppfinansieringsordningen med 150 000 kroner fra dagens nivå. Disse medlemmer mener det er viktig å sikre kommunene tilstrekkelig finansiering av velferdstjenestene for mennesker med særlige behov. Disse medlemmer viser til Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) sine innspill til kommuneproposisjonen om at mange kommuner i dag har problemer med å finansiere det lovpålagte tilbudet til mennesker med utviklingshemming. Et for dårlig tilbud og for lite meningsfull aktivitet og kompetent omsorg for utviklingshemmede kan føre til mer bruk av tvang og institusjonalisering. Disse medlemmer viser til Likestillings- og diskrimineringsombudets rapport «Retten til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet», som viser at utviklingshemmedes mulighet for selvstendighet har blitt svekket de siste 20 årene, og at inntektssystemet ikke fanger opp behovet, bare de faktiske utgiftene kommunene har hatt særskilt på området.

Disse medlemmer er bekymret for kommunenes utgifter til eldre med utviklingshemming, da toppfinansieringsordningen for ressurskrevende helse- og omsorgstjenester har en øvre aldersgrense på 67 år. Flere med utviklingshemming har fått bedre helse og lever lenger og skal også kunne bo lenger hjemme slik som andre innbyggere. Derfor mener disse medlemmer at grensen på 67 år for å komme inn under refusjonsordningen for særlig ressurskrevende tjenester er kunstig og burde fjernes. Disse medlemmer mener at denne øvre aldersgrensen i toppfinansieringsordningen bør avvikles.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen heve aldersgrensen til 70 år i toppfinansieringen av særlig ressurskrevende tjenester fra 2025.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet deler bekymringen rundt de høye kostnadene knyttet til ressurskrevende tjenester i kommunene. Utgiftene innenfor denne refusjonsordningen har økt over tid både for staten og for enkeltkommuner. Disse medlemmer er derfor glad for at regjeringen nå varsler en ny beregning av den kommunale egenandelen hvor de kommunene som har de største utgiftene per innbygger, skal bære mindre av kostnadene alene. Disse medlemmer bemerker at en eventuell endring i aldersgrensene i ordningen vil ha store budsjettkonsekvenser. Det er heftet betydelig usikkerhet til anslagene ved en slik eventuell heving av aldersgrensene, men basert på de tre siste årskullene som har gått ut av ordningen, vil det som et minimum utgjøre ca. 400 mill. kroner i året.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt mener det er viktig å følge utviklingen av tjenestetilbudet, og mener det er viktig å følge med på at omleggingen av inntektssystemets kriterier og kompensering gjennom toppfinansieringsordningen får for store konsekvenser for innbyggerne.

Komiteen mener omleggingen av toppfinansieringsordningen bør evalueres.

På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen evaluere omleggingen av toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester og vurdere innslagspunktet for ressurskrevende tjenester i forbindelse med ordinære budsjettprosesser.»

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det foreslås en ny innretning av toppfinansieringsordningen med to egenandeler. Disse medlemmer merker seg at regjeringen i tillegg foreslår å øke innslagspunktet for toppfinansieringsordningen som en konsekvens av å endre kriteriet for psykisk utviklingshemmede i kostnadsnøkkelen for pleie og omsorg. Disse medlemmer merker seg at regjeringen vil komme tilbake i statsbudsjettet for 2025 med hvor stor egenandelen blir, og hvor høyt innslagspunktet blir. Disse medlemmer mener at det er naturlig at man følger tett med på utviklingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at ordningen med toppfinansiering av ressurskrevende tjenester i kommunene gir støtte til ekstraordinært store utgifter til sterkt hjelpetrengende personer. Kommuner som Moskenes har på grunn av et svært stort behov store utfordringer økonomisk, og det er ment at denne ordningen skal avlaste enkeltkommuner. Disse medlemmer mener ordningen burde gjelde for alle kommuner for å nå målet om at enkeltpersoner ikke skal oppleve at deres hjelpebehov går ut over kommunens økonomi.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2025 vurdere å forbedre toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester i kommunene.»

Disse medlemmer viser til at målet med toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester er at den skal legge til rette for at kommunene kan gi et godt tjenestetilbud til mottakere som har krav på omfattende helse- og omsorgstjenester. Disse medlemmer viser til at tilskuddsordningen gjelder for tjenestemottakere til og med det året de fyller 67 år. Disse medlemmer mener at aldersgrensen på 67 år for toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester rammer enkelte kommunene urimelig. Utfordringene som utløser behov for bistand og støtte forsvinner ikke ved 67 år, men tiltar tvert imot med alderen. For en person med behov for spesielt ressurskrevende tjenester kan de kommunale utgiftene øke med både åtte og ti mill. kroner når personer fyller 67 år. Slike beløp kan gjøre svært store innhugg i mindre kommuners budsjett.

Disse medlemmer fremmerfølgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 avvikle den øvre aldersgrensen for toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester.»

Komiteens medlem fra Rødt viser til at ordningen med toppfinansiering av ressurskrevende tjenester i kommunene gir støtte til ekstraordinært store utgifter til sterkt hjelpetrengende personer. Dette medlem viser til Pensjonistforbundets skriftlige innspill til komiteen, der de skriver følgende:

«Pensjonistforbundet er skuffet over at aldersgrensen på 67 år ikke fjernes i finansieringsordningen for særlig ressurskrevende helse- og omsorgstjenester, slik at tjenestetilbudet til eldre med størst helse- og omsorgsbehov blir toppfinansiert fra statens side på samme måte som tjenestetilbudet til personer under 67 år. At alle over 67 år er holdt utenfor ordningen oppfatter vi som urettferdig og diskriminerende.»

Dette medlem merker seg at også Fagforbundet støtter å fjerne aldersgrensen på 67 år for toppfinansiering av ressurskrevende tjenester.

2.15 Saker med særlig fordeling (tabell C)

Komiteen viser til omtalen av saker med særskilt fordeling (tabell C) under kapittel 20 i Prop. 102 S (2023–2024).

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at inntektssystemutvalget mente at bruken av særskilt fordeling bør begrenses, og at mest mulig av rammetilskuddet bør fordeles etter faste kriterier. Utvalget pekte spesielt på grunnskoletilskuddet og mente at dette er midler som i stedet burde vært fordelt etter ordinære kriterier, slik at kommunene selv kan prioritere bruken av disse midlene. Disse medlemmer merker seg at regjeringen ikke har valgt å fjerne grunnskoletilskuddet, og viser til at dette tilskuddet legger føringer for kommunens prioriteringer lokalt. Disse medlemmer viser videre til Høyres alternative budsjett for 2024, der man foreslo å omprioritere fra tilskudd per grunnskolebygg til tiltak for bedre kvalitet i skolen.

2.16 Overgangs- og kompensasjonsordninger og vekst i frie inntekter

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at endringene i inntektssystemet får fordelingsvirkninger, og merker seg at regjeringen mener endringene bør fases gradvis inn gjennom overgangsordninger. Flertallet merker seg at 1,6 mrd. kroner av den foreslåtte veksten i frie inntekter til kommunene begrunnes med omleggingen av inntektssystemet. Av disse foreslås 1,5 mrd. kroner gitt med en særskilt fordeling til de kommunene med de laveste skatteinntektene, og 0,1 mrd. korner foreslås gitt i en egen kompensasjonsordning for kommuner med skatteinntekter (inkludert naturressursinntekter) under 105 pst. av landsgjennomsnittet og som taper på de samlede endringene i inntektssystemet. Flertallet viser til at denne skjevfordelte veksten gir alle kommuner minimum 30 kroner per innbygger, og beløpet blir høyere desto lavere skatteinntektene er, opptil 345 kroner per innbygger for kommunen med det laveste skattenivået. Flertallet merker seg at regjeringen legger opp til at den samlede tapskompensasjonen vil bli fastsatt i statsbudsjettet for 2025, og at den vil ligge fast på nominelt nivå til neste helhetlige gjennomgang av inntektssystemet.

Flertallet mener det er positivt at regjeringen foreslår en særskilt fordeling på 1,5 mrd. kroner til kommunene med lave samlede skatteinntekter, slik at kommuner med lave skatteinntekter får en større del av veksten i frie inntekter, mens kommuner med høye skatteinntekter får en mindre del av veksten. Dette vil bidra til å sikre at kommuner med lave skatteinntekter i større grad sikres en bærekraftig kommuneøkonomi.

Flertallet mener det er viktig at alle kommuner er sikret en god og stabil økonomi, og mener derfor det er viktig å følge utviklingen i overgangen til et nytt inntektssystem.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at 1,5 mrd. kroner av veksten i frie inntekter foreslås begrunnet med omlegging av inntektssystemet og fordeles særskilt med mest til kommunene med de laveste skatteinntektene.

Disse medlemmer viser til at dette er en helt ny måte å kompensere skjeve utslag av fordelingsvirkningene på. Disse medlemmer mener den skjevfordelte veksten er et godt grep for å sikre at den største veksten tilfaller kommunene med lavest inntektsnivå.

I tillegg til dette viser disse medlemmer til at det gis en egen tapskompensasjon for kommuner med skatteinntekter under 105 pst. av landsgjennomsnittet, som taper på de samlede endringene i inntektssystemet og toppfinansieringsordningen, inklusive veksten i de frie inntektene på 1,5 mrd. kroner. Disse medlemmer vil påpeke at tapskompensasjonen sikrer at ingen kommuner taper på de samlede systemendringene sett under ett. Dette er viktig og gir forutsigbarhet for kommunene det gjelder. Disse medlemmer viser til at kompensasjonen utgjør til sammen 108 mill. kroner fordelt på 29 kommuner og finansieres innenfor veksten i de frie inntektene.

Disse medlemmer viser til at fordelingsvirkningene fases gradvis inn gjennom overgangsordninger. De fleste endringene i rammetilskuddet fanges opp av inntektsgarantiordningen (INGAR), som kompenserer kommunene for samlet tap ut over 400 kroner per innbygger knyttet til systemendringer, befolkningsendringer og andre endringer i kriteriedata. Videre viser disse medlemmer til at utbytte/eierinntekter korrigeres ut av skattegrunnlagene med full effekt fra første år, mens formuesskatten og økt utjevningsgrad innenfor inntektsutjevningen fases inn over to år.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, mener det er riktig at de kommunene som har mest fra før, skal bidra noe mer til omfordelingen. Samtidig vil flertallet påpeke at noen enkeltkommuner til tross for overgangs- og kompensasjonsordninger får et særlig høyt nedtrekk i inntekter per innbygger med endringene. Flertallet ser de utfordringene som disse kommunene har pekt på, knyttet til behovet for rask omstilling av driften. Flertallet mener derfor regjeringen, når de endelige utslagene for enkeltkommuner i 2025 er klare, må vurdere om det er behov for å dempe de største negative utslagene for enkelte kommuner i en kort overgangsperiode.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av en kompensasjon for de kommunene som utmerker seg med størst negativ førsteårsvirkning per innbygger som følge av endringene i inntektssystemet for kommunene.»

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at det er viktig at kommuner legger til rette for lokal verdiskaping. Regjeringen foreslår å ta eierinntekter ut av skattegrunnlaget til kommunene med virkning fra 1. januar 2025 uten en overgangsordning. Disse medlemmer viser videre til at regjeringen foreslår å halvere den kommunale delen av formuesskatten med en overgangsordning på to år. Disse medlemmer viser til at summen av disse endringene, kombinert med en kort overgangsordning og dårlig tid til omstilling, vil skape en utfordrende situasjon i mange kommuner.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sammen med kommunal sektor utrede hvordan en overgangsordning på fem år for inntektsutjevning, også for eierinntekter, ved nytt inntektssystem skal innføres, og komme tilbake til Stortinget med et forslag senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2025.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at et forslag om å utrede overgangsordninger som vil få innvirkning på samtlige norske kommuners budsjetter for neste år, fram mot framleggelsen av statsbudsjettet for 2025, er svært uheldig. Det vil skape stor usikkerhet og uro for samtlige kommuner i deres budsjettarbeid og være direkte årsak til at man får dårligere budsjettprosesser og budsjettvedtak og i ytterste konsekvens dårligere kommunale tjenester i 2025 med bakgrunn i eksepsjonelt kort tid til budsjettplanlegging.

Flertallet minner igjen om at bakgrunnen for at kommuneproposisjonen for det neste kalenderåret behandles i juni hvert år, er for å gi kommunene forutsigbarhet om hvilke rammer som gjelder for deres drift det neste året. Ved å unngå å ta stilling til de konkrete forslagene fra regjeringen, men isteden peke på ytterligere utredninger, bidrar Høyre og Fremskrittspartiet sine forslag til å skape en uholdbar situasjon for landets kommuner. Forslagene ville undergravd hele systemet med samspillet mellom stat og kommune.

Flertallet vil på det sterkeste advare mot at det får utvikle seg en tradisjon hvor sentrale deler av systemet for fordeling av kommunenes inntekter ikke landes før i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for det aktuelle året. Det vil frata kommunene muligheten til å ha gode og grundige budsjettprosesser.

Angående det konkrete forslaget om å utrede en utvidelse av overgangsordningen til fem år viser flertallet til brev fra Kommunal- og distriktsdepartementet av 31. mai 2024, der det er fremlagt et eksempel på hvordan det ville slått ut dersom halveringen av den kommunale delen av formuesskatten og økt symmetrisk utjevning fases inn over fem år. Eierinntekter er i dette anslaget korrigert ut av skattegrunnlaget med full virkning fra inntektsåret 2025 blant annet av hensyn til enkelheten og den rent praktiske implementeringen i Skatteetaten. Flertallet merker seg at Sarpsborg ville fått 7 mill. kroner mindre første år med en overgangsordning på fem år sammenlignet med regjeringens forslag om en overgangsordning på to år, Kristiansand ville fått 10 mill. kroner mindre, Drammen 9 mill. kroner mindre og Fredrikstad 8 mill. kroner mindre. Tallene som det refereres til her, kan leses ut av differansen mellom kolonne 4 og kolonne 10 i «vedlegg tabell 9: spørsmål 13 frå Høgre» i det ovennevnte brevet. Flertallet er bekymret over at Høyre foreslår at kommunene skal få denne regningen i posten ved framleggelsen av statsbudsjettet i oktober. Dersom Høyre mener det er rettferdig å ta disse pengene fra skattesvake kommuner og gi dem til skattesterke kommuner, burde Høyre i det minste fremme dette som et reelt forslag, slik at kommunene har den nødvendige forutsigbarheten i budsjettprosessen til høsten.

Flertallet presiserer også at dersom Høyre i tillegg mener alvor med at de ønsker å også utfase eierinntektene over fem år, til tross for de skattetekniske utfordringene det vil medføre, vil utslagene bli enda større for de nevnte kommunene.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det er positivt at regjeringen i Kommuneproposisjonen 2025 signaliserer at de øker overføringene til kommunene. Dette medlem mener det er nødvendig med en ytterligere styrking av overføringene. Dette medlem viser derfor til Sosialistisk Venstrepartis prioritering for kommuneøkonomien, hvor Sosialistisk Venstreparti ønsker å prioritere ytterligere 6,035 mrd. kroner i overføringer til kommunene, med anslagsvis 3,335 mrd. kroner til kommunesektoren og 2,7 mrd. kroner til fylkeskommunene. Dette medlem mener denne tilleggsoverføringen vil være svært viktig for kommunees evne til å tilby likeverdige velferdstilbud, slik at alle kommuner sikres en god og bærekraftig kommuneøkonomi.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt mener det er riktig at de kommunene som har mest fra før, skal bidra noe mer til omfordelingen. Samtidig vil disse medlemmer påpeke at noen enkeltkommuner til tross for overgangs- og kompensasjonsordninger får et særlig høyt nedtrekk i inntekter per innbygger med endringene. Disse medlemmer ser utfordringene som disse kommunene har pekt på, knyttet til behovet for rask omstilling av driften. Disse medlemmer mener derfor regjeringen, når de endelige utslagene for enkeltkommuner i 2025 er klare, må vurdere om det er behov for å dempe de største negative utslagene for enkelte kommuner i en kort overgangsperiode.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Rødt viser til at et lite antall kommuner vil tape mye på omleggingen. Det gjelder store kommuner som Asker, men det gjelder også mindre folkerike kommuner som Austevoll. Disse medlemmer viser videre til at omleggingen skal skje over bare to år. Disse medlemmer viser til at en så stor og samtidig så rask økonomisk omstilling som dette krever for disse kommunene, er svært krevende og risikerer å ramme tjenestetilbudet i kommunene uforholdsmessig hardt. Disse medlemmer mener derfor det kan være nødvendig og riktig med bedre overgangsordninger for disse kommunene.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere en lengre overgangsperiode og/eller ytterligere kompensasjon i en overgangsfase for kommuner som har ekstraordinært store inntektsbortfall som følge av innføring av nytt inntektssystem for kommunene.»

Komiteens medlem fra Rødt registrerer at selv om regjeringen i sitt forslag til nytt inntektssystem for kommunene sikrer et bedre og et mer rettferdig inntektssystem gjennom blant annet økt skatteutjevning, er det likevel slik at mange kommuner som har lave skatteinntekter og gjennomgående store demografi- og levekårsutfordringer, fortsatt har en vanskelig økonomisk situasjon.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere en ytterligere kompensasjon i forbindelse med nytt inntektssystem for kommunene for kommuner med lave skatteinntekter, som kommer i tillegg til de 1,5 mrd. kroner i Kommuneproposisjonen 2025, der potten fordeles med lik sats per innbygger. Midlene tildeles kommuner med gjennomsnittlig skatteinntekt per innbygger – etter inntektsutjevningens definisjon – som er lavere enn landsgjennomsnittet for perioden 2021–2023, og der skatteinntekt inklusive naturressursinntekter ikke ligger over 105 pst. av landsgjennomsnittlig nivå.»

Dette medlem viser til at regjeringen selv skriver i Kommuneproposisjonen 2025 at det forventes en liten økning i antall kommuner innmeldt på ROBEK i 2024, og at ved inngangen til mai 2024 var 16 kommuner på ROBEK. Siden den gang viser de nyeste tallene per dags dato at 18 kommuner står på ROBEK. Dette medlem er derfor bekymret for en økning i antall ROBEK-kommuner og viser til Moskenes kommune som et skrekkeksempel. Moskenes har allerede vært på ROBEK-lista i 12 år, men veien ut virker lang. Ordføreren i Moskenes, Hanna Sverdrup, uttalte i et intervju i Kommunal Rapport 20. februar 2024:

«Hvis vi slipper å betale renter, noe som er lite sannsynlig, vil vi være ute av ROBEK i 2083.»

Dette medlem mener det er lite hensiktsmessig om en kommune skal befinne seg på ROBEK i over 60 år.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede et maksimalt antall år en kommune skal kunne befinne seg på ROBEK-lista.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, deler intensjonen til Rødt om at kommuner ikke bør være på ROBEK-lista over lengre tid. Samtidig mener flertallet at forslaget vil undergrave registeret og dets funksjon. Flertallet mener det må være den økonomiske situasjonen til en kommune som avgjør om den kan fjernes fra ROBEK. Flertallet viser til at antall kommuner på ROBEK har gått gradvis ned over tid fra toppåret i 2004, 118 kommuner, til at det de siste seks årene har vært under 20 kommuner på ROBEK. Flertallet mener dette er en indikasjon på at ROBEK fungerer etter intensjonen om å sikre kommunene en økonomi i balanse.