2. Komiteens behandling

Komiteen har valgt å behandle redegjørelsene fra justis- og beredskapsministeren og Dokument 1 (2023-2024) – Tillegg 1 fra Riksrevisjonen i samme innstilling, jf. Stortingets forretningsorden § 31 fjerde ledd, hvor det fremgår at saker som hører sammen så langt som mulig skal tas opp i én og samme innstilling.

Som ledd i behandlingen av saken har kontroll- og konstitusjonskomiteen sendt skriftlige spørsmål til justis- og beredskapsministeren.

Komiteen sendte 12. desember 2023 brev vedrørende NSM-lånet. Det ble vist til at Prop. 34 S (2023–2024) var til behandling i Stortinget, men at komiteen på bakgrunn av sakens art ba om en tilbakemelding på hvordan regjeringen planla å involvere Stortinget når den varslede eksterne gjennomgangen var ferdig. Komiteen ba også om å få oversendt all relevant informasjon som ble innhentet internt, så fort denne var samlet og ferdigstilt, samt en redegjørelse for hvordan regjeringen selv vurderte leie- og låneavtalene, departementets og etatens behandling av disse og øvrige relevante forhold i saken.

Statsråden svarte i brev av 19. desember 2023. Det fremgikk at regjeringen vurderte saken som alvorlig, og at statsråden ønsket å bringe klarhet i alle sider av saken. Det fremgikk blant annet at departementet hadde instruert NSM om å stoppe alle utbetalinger og transaksjoner til avtalen, og at det var iverksatt en gjennomgang av alle husleieavtaler inngått av eller på vegne av NSM de siste ti årene. Statsråden skrev avslutningsvis at hun så frem til å bidra til å opplyse saken for kontroll- og konstitusjonskomiteen, og at hun ville stille seg til disposisjon for å besvare de spørsmålene komiteen måtte ha.

Den 1. mars 2024 fikk komiteen oversendt rapporten fra NSM-utvalget, og 30. april 2024 presenterte Riksrevisjonen Dokument 1 (2023-2024) – Tillegg 1: Låneopptak hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). I den forbindelse sendte komiteen 3. mai 2024 et nytt brev til justis- og beredskapsministeren med følgende spørsmål:

«Hvilket ansvar mener statsråden at hun har i denne saken?».

Av svarbrevet datert 10. mai 2024 fremgikk det blant annet:

«NSM har et svært viktig samfunnsoppdrag, og en sentral rolle i det forebyggende sikkerhetsarbeidet. NSM skal beskytte våre nasjonale sikkerhetsinteresser. Som justis og beredskapsminister har jeg det overordnede konstitusjonelle, administrative og budsjettmessige ansvaret for NSM. Ansvaret for den faglige etatsstyringen er delt mellom Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.»

Korrespondansen følger vedlagt denne innstillingen.