Søk

Sammendrag

I denne innstillingen behandles spørsmål om samtykke til godtakelse av forordning (EU) 2021/1423 om systematisk elektronisk utveksling av opplysninger om avslag på søknad om tillatelse til erverv eller innehav av enkelte typer skytevåpen.

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2021/1423 er vedtatt med hjemmel i direktiv (EU) 2021/555 artikkel 18 nr. 5, som er EUs nye våpendirektiv.

Våpendirektivet artikkel 18 nr. 4 pålegger medlemsstatene å utveksle opplysninger om tillatelser til overføring av skytevåpen til annen medlemsstat samt opplysninger om avslag på søknad om våpenløyve etter våpendirektivet artikkel 9 og 10 (erverv og innehav av skytevåpen mv. i kategori A og B) på grunnlag av sikkerhetsmessige forhold. Av artikkel 18 nr. 5 følger det at Kommisjonen kan gi utfyllende regler for gjennomføringen av kravet til informasjonsutveksling samt etablere et elektronisk system for utveksling av slik informasjon.

Kommisjonen vedtok 21. mai 2021 delegert forordning (EU) 2021/1423, som stiller nærmere krav til medlemsstatenes utveksling av informasjon om avslag på søknad om våpenløyve til skytevåpen, vitale våpendeler og ammunisjon i kategori A og B. Departementet vurderer forordningen som Schengen-relevant og behandler den deretter.

Ettersom gjennomføringen av den delegerte kommisjonsforordningen i norsk rett nødvendiggjør lovendring, anmodes det i proposisjonen om Stortingets samtykke til godtakelse av rettsakten, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. Rettsakten vil bidra til bedre informasjonsflyt mellom Schengen-landene og vil gi bedre grunnlag for kontroll ved tildeling av våpenløyver.

Justis- og beredskapsdepartementet tilrår godtakelse av den delegerte kommisjonsforordningen