Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karianne B. Bråthen, fungerende leder Per Vidar Kjølmoen, Sverre Myrli og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Hans Gunnar Holand, Jenny Klinge og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 140 LS (2021–2022) om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 197/2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/933 om endring av forordning (EF) nr. 469/2009 om det supplerende beskyttelsessertifikatet for legemidler. Komiteen viser videre til at gjennomføring av forordning (EU) 2019/933 (endringsforordningen) i norsk rett vil kreve lovendring. Det er dermed nødvendig med Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 197/2022, jf. Grunnloven § 26 andre ledd. Justis- og beredskapsdepartementet ber derfor om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning.

Komiteen viser til at EØS-komiteen vedtok 10. juni 2022 (beslutning nr. 197/2022) å endre EØS-avtalen vedlegg XVIII (Opphavsrett) ved å innlemme endringsforordningen i EØS-avtalen.

Komiteen viser til egen innstilling om endringene i patentloven.

Komiteen merker seg at forslag om endring i patentloven omfatter unntak fra sertifikatbeskyttelsen for produksjon av legemidler for eksport til tredjeland utenfor EU, samt et unntak for produksjon og lagring de siste seks månedene av sertifikatets gyldighetstid med sikte på salg i EU etter utløp av sertifikatet.

Komiteen merker seg at det opplyses at endringene i forordningen for EØS-området, sett under ett, kan være fordelaktige for tilvirkere av generiske og biotilsvarende legemidler, idet de vil lette muligheten for å konkurrere med tredjelandsbaserte tilvirkere i markeder i tredjeland der det ikke gjelder tilsvarende beskyttelse, og øke mulighetene for å komme raskt på markedet i EØS-området etter sertifikatets utløp.

Komiteen merker seg at det ikke har kommet innvendinger mot forslaget i høringen.