Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Endringer i lov om lønnsplikt under permittering (økning av arbeidsgiverperioden)

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Hovedinnholdet i proposisjonen

I Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022), endring av Prop. 1 S (2021–2022) Statsbudsjettet 2022, foreslås det å øke arbeidsgivers lønnsplikt i starten av en permitteringsperiode – arbeidsgiverperiode 1 – fra 10 til 15 dager. Dette forutsetter at lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven) § 3 endres i overensstemmelse med forslaget.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der det er redegjort for bakgrunn og gjeldene rett.

Arbeidsgiverperioden i starten av en permitteringsperiode – arbeidsgiverperiode 1 – er ofte endret i tråd med konjunkturene. Før covid-19-pandemien inntraff, var arbeidsgiverperiode 1 på 15 dager, mens den ble redusert til 2 dager i mars 2020. Siden 1. september 2020 har arbeidsgiverperiode 1 vært på 10 dager.

Departementets vurderinger og forslag

Det er nå rask oppgang i norsk økonomi. Arbeidsledigheten har gått raskt ned og nærmer seg nivået før pandemien. Flere bedrifter melder om problemer med å rekruttere arbeidskraft. Utsiktene i norsk økonomi trekker i retning av at sysselsettingen vil fortsette å vokse, og at arbeidsledigheten vil kunne gå ytterligere ned i 2022.

Ved utgangen av oktober 2021 var det knappe 20 000 helt og delvis permitterte, som fortsatt er høyere enn gjennomsnittsnivået over tid. Omfanget av permitteringer har likevel gått raskt og mye ned.

Det er viktig at permitteringsordningen støtter opp under nødvendige omstillinger.

Det foreslås derfor å øke arbeidsgiverperiode 1 fra 10 til 15 dager. Iverksetting fra 1. mars 2022 vil gi partene i arbeidslivet tilstrekkelig tid til å innrette seg etter nye regler.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovendringen anslås å redusere utgiftene til dagpenger under kap. 2541 post 70 med 43 mill. kroner i 2022. Helårseffekten anslås til 52 mill. kroner.

Endringen vil kreve noe tilrettelegging i Arbeids- og velferdsetatens saksbehandlingssystemer.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, Runar Sjåstad, Trine Lise Sundnes og Torbjørn Vereide, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Senterpartiet, Eivind Drivenes og Per Olaf Lundteigen, fra Fremskrittspartiet, Dagfinn Henrik Olsen og Gisle Meininger Saudland, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Kirsti Bergstø, og fra Rødt, Mímir Kristjánsson, viser til at det i Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022) foreslås å øke arbeidsgivers lønnsplikt i starten av en permitteringsperiode – arbeidsgiverperiode 1 – fra 10 til 15 dager.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at dette forutsetter at lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven) § 3 endres i overensstemmelse med forslaget.

Komiteen viser til at før koronapandemien inntraff, var arbeidsgiverperiode 1 på 15 dager, mens den ble redusert til 2 dager i mars 2020. Siden 1. september 2020 har arbeidsgiverperiode 1 vært på 10 dager.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at arbeidsgiverperiode 1 ofte endres i tråd med konjunkturene. Det er nå rask oppgang i norsk økonomi, og etterspørselen etter arbeidskraft har tatt seg markert opp siden i vår. På denne bakgrunn foreslås det å øke arbeidsgiverperiode 1 fra 10 til 15 dager. Iverksetting fra 1. mars 2022 vil gi partene i arbeidslivet tilstrekkelig tid til å innrette seg etter nye regler.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at smitten er økende i samfunnet, og nye virusvarianter er oppdaget, noe som potensielt kan bety høyere smittespredning fremover. Det er stor usikkerhet knyttet til hvilke konsekvenser dette vil få for myndighetenes råd og anbefalinger til befolkningen, og hvordan dette vil påvirke norsk næringsliv. Disse medlemmer mener derfor økt arbeidsgiverperiode for lønnsplikt ved permittering er feil signal å sende til norske arbeidsgivere nå, og vil derfor ikke støtte regjeringens forslag.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i lov om lønnsplikt under permittering (økning av arbeidsgiverperioden)

I

I lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering skal § 3 første ledd første punktum lyde:

En arbeidsgiver har plikt til å betale permitteringslønn og annet arbeidsvederlag i en arbeidsgiverperiode på 15 dager (arbeidsgiverperiode I).

II

Loven trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer.

Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 7. desember 2021

Kirsti Bergstø

Tuva Moflag

leder

ordfører