Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Endringer i midlertidige lover om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven, friskoleloven, introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (forlengelse)

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Kunnskapsdepartementet legger i proposisjonen frem forslag til forlengelse av de midlertidige lovene om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven, friskoleloven, introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Det følger i dag av de midlertidige lovene at de oppheves 1. desember 2021.

Departementet viser til at det også etter 1. desember vil kunne være behov for lokale smitteverntiltak. Det er derfor behov for å videreføre reglene som ivaretar barn i barnehager og skoler, for eksempler regler som gir elevene rett til hjemmeopplæring dersom skoler er helt eller delvis stengt. Videre er det nødvendig med regler som i størst mulig grad ivaretar rettighetene til deltakere på tilbud etter introduksjonsloven eller integreringsloven. Det vil for eksempel være behov for å sikre at begrensninger i tilbudet ikke gir stans i introduksjonsstønaden.

Kunnskapsdepartementet foreslår at lovenes virketid forlenges til 30. juni 2022. For øvrig foreslår departementet at lovene videreføres uten innholdsmessige endringer.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Øystein Mathisen, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, Maren Grøthe og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til proposisjonen.

Komiteen deler regjeringens vurdering av at det er viktig å ivareta rettighetene til barnehagebarn, elever og deltakere på ordninger etter introduksjonslovgivningen hvis det er behov for lokale smitteverntiltak. Komiteen slutter seg til regjeringens vurdering av at det er nødvendig å videreføre de tre midlertidige lovene for å sikre nødvendig forutsigbarhet og klare regler ved innføring av smitteverntiltak.

Komiteen merker seg at reglene i de midlertidige lovene kun åpner for tilpasninger som er nødvendige som følge av smitteverntiltak, og at departementet derfor mener det er forsvarlig å videreføre de midlertidige lovene frem til 30. juni 2022.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre, viser til at regjeringen følger smittesituasjonen tett, og legger til grunn at regjeringen fremmer nødvendige tiltak. Flertallet viser til at det på nåværende tidspunkt ikke foreligger en situasjon hvor generell nedstenging av barnehager er nærliggende, men at handlingsrommet må være der om dette skulle bli nødvendig. Flertallet viser til at foreldre etter midlertidig forskrift ikke betaler for barnehageplass dersom barnehagen er stengt som følge av smitteverntiltak. Flertallet viser videre til at regjeringen har understreket at krisetiltakene skal vare så lenge krisen varer, og må tilpasses smittevernsituasjonen til enhver tid.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til en undersøkelse fra Respons Analyse, på oppdrag fra Utdanningsforbundet, blant over 1 200 lærere høsten 2020, hvor halvparten av respondentene svarte at de under pandemien jobbet «noe mer enn vanlig». I undersøkelsen svarte 13 prosent at de har jobbet «mye mer enn vanlig». Ni av ti lærere fikk imidlertid ikke kompensert for ekstraarbeidet som følge av pandemien (Respons Analyse, 2020). Disse medlemmer understreker derfor at det må legges til rette for at ansatte i skoler og barnehager blir kompensert for ekstraarbeid hvis det blir behov for lokale smitteverntiltak. Videre må kommunene bli kompensert for eventuelt ekstraarbeid i skoler og barnehager, og det må sikres at pengene kommer helt fram til skolene.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at ansatte i barnehage og skole kompenseres for merarbeid som følge av pandemien, eksempelvis smitteverntiltak.»

Komiteens medlem fra Rødt mener foreldre ikke skal belastes økonomisk dersom barnehagene må ha redusert åpningstid grunnet koronapandemien. Dette medlem understreker også viktigheten av at ansattes lønns- og arbeidsvilkår ivaretas, og at de må kompenseres for eventuelt merarbeid som følge av pandemien.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at foreldre får redusert foreldrebetaling hvis barnehagen har redusert åpningstid på grunn av smitteverntiltak.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sørge for at ansatte i barnehage og skole kompenseres for merarbeid som følge av pandemien, eksempelvis smitteverntiltak.

Forslag fra Rødt:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen sørge for at foreldre får redusert foreldrebetaling hvis barnehagen har redusert åpningstid på grunn av smitteverntiltak.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i midlertidige lover om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven, friskoleloven, introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (forlengelse)

I

I midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 52 om tilpasninger i barnehageloven, opplæringslova og friskolelova for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 gjøres følgende endring:

§ 13 andre ledd skal lyde:

Loven oppheves 30. juni 2022.

II

I midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 53 om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 gjøres følgende endring:

§ 11 andre ledd skal lyde:

Kapittel 2 trer i kraft straks og oppheves 30. juni 2022.

III

I midlertidig lov 18. desember 2020 nr. 154 om tilpasninger i integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 gjøres følgende endring:

§ 8 andre ledd skal lyde:

§§ 1 til 6 oppheves 30. juni 2022. Loven for øvrig oppheves fra den tid Kongen bestemmer.

IV

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i utdannings- og forskningskomiteen, den 11. november 2021

Hege Bae Nyholt

leder og ordfører