Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje
Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein
Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Sivert
Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten
Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti,
Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra
Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til representantforslaget. Komiteen viser
til FNs bærekraftsmål 2 om å «utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre
ernæring og fremme et bærekraftig landbruk» og gir sin tilslutning
til målsettingen. Komiteen påpeker at
norsk jordbruk har et av verdens laveste forbruk av antibiotika
og en høy standard for dyrevelferd og at jordbruket selv har en
målsetting om stadig bedre bærekraft. Komiteen viser til at en hel
næring står samlet om at reduserte klimagassutslipp og økt opptak
av karbon skal være et satsingsområde i 2021–2030.
Komiteen viser til at landbruket
er viktig for å bidra til å oppnå klimamålene og at norsk skog tar
opp CO2 tilsvarende halvparten
av de totale klimagassutslippene i Norge hvert år. Komiteen påpeker at jordbruket
er en av de første næringene som har inngått en avtale med staten
om kutt i klimagassutslipp og økt opptak av karbon med mål om at
utslippene skal reduseres med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter for perioden
2021–2030. Komiteen understreker
at de fire hovedmålene for jordbrukspolitikken er den overordnede rammen
for klimaavtalen: matsikkerhet og beredskap, landbruk over hele
landet, økt verdiskaping og et bærekraftig landbruk med lavere utslipp
av klimagasser.
Komiteen har merket seg at
jordbruket har kommet med sin egen klimaplan som bygger på klimaavtalen
mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, og at planen
fastsetter åtte satsingsområder: 1) Utrulling av klimakalkulator
og økt satsing på klimarådgivning, 2) Mer klimavennlig og bærekraftig
fôring avl og friskere husdyr, 3) Fossilfri maskinpark, 4) Fossilfri oppvarming,
5) Bedre bruk av gjødsla og god agronomi, 6) Bruk av husdyrgjødsel
som råstoff i industrielle biogassanlegg, 7) Jorda som karbonlager
(bruk av biokull, fangvekster og beiting), 8) Ny klimateknologi. Komiteen viser
til at det er viktig å spille på lag med jordbruket i klima- og
bærekraftsarbeidet.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, viser til at det ved
behandling av jordbruksoppgjøret de siste årene er lagt vekt på
at økt matproduksjon så langt som mulig skal skje på norske ressurser. Flertallet påpeker
at det i de to siste årene har vært satset spesielt på frukt og
grønt i jordbruksoppgjøret ettersom dette er produkter der det er
rom for økt selvforsyning gjennom økt norsk produksjon fremover.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener
det er behov for en kursendring i landbrukspolitikken. For å sikre
et bærekraftig landbruk må det ikke legges opp til store gjeldsopptak,
urealistisk høye kvotetak og videre sentralisering, da dette gjør
utfordringene i landbruket enda større. Disse medlemmer understreker
betydningen av at lokale ressurser tas i bruk over hele landet for
å sikre matproduksjon og et bærekraftig landbruk.
Komiteen viser
til at Stortinget har vedtatt en klimaplan hvor bærekraftig landbruk
inngår som en viktig søyle og som tar utgangspunkt i faglagenes
avtale med regjeringen. Komiteen påpeker
at planen inneholder momenter som handler om matsvinn og at det er
et mål at vi skal produsere mer av det vi spiser av frukt og grønt
selv.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti forventer
at regjeringen følger opp klimaavtalen som staten har inngått med
landbruket med finansiering, og at landbrukets klimaplan legges
til grunn for arbeidet slik Stortinget har bestemt ved behandling
av klimameldingen.
Komiteens medlemmer
fra Fremskrittspartiet mener det ikke er politikernes oppgave
å bestemme hva det norske folk skal spise og ikke spise. Disse medlemmer merker
seg at forslagene fra Miljøpartiet de Grønne føyer seg inn i en
lang rekke av forslag som handler om å frata norske innbyggere valgfrihet
og makt og myndighet over eget liv. Dette er en politikk disse medlemmer ikke
kan støtte.
Disse medlemmer viser til at
Norge har fantastiske produsenter av mat som fortjener å bli heiet
på av myndighetene, ikke bli nedsnakket på den måten forslagsstiller
forsøker å gjøre gjennom sitt forslag. Kjøtt har vært og er fortsatt
en viktig del av de fleste nordmenns kosthold. Husdyrhold bidrar
ikke bare til produksjon av kjøtt til føde, men også til melk og
bevaring av kulturlandskap i store deler av Norge, for å nevne noe. Disse medlemmer ønsker
også å trekke frem produksjon av trygg, sunn og smakfull sjømat
fangstet og produsert i Norge.
Disse medlemmer har merket
seg at et variert kosthold bestående av både grønnsaker, frukt og
bær, kornprodukter og fisk og kjøtt gir ifølge kostrådene fra Helsedirektoratet
et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at man får i seg næringsstoffene
man trenger.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er
opptatt av økt selvforsyning og forbruk av norsk mat. Disse medlemmer fremhever
arbeidet mot matsvinn som et fornuftig og enkelt klima- og ressurstiltak.
På denne bakgrunn
fremmes følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen arbeide for at selvforsyningsgraden, korrigert for
import av fôr, for norske jordbruksmatvarer skal økes til 50 pst.
innen utløpet av 2026.»
«Stortinget
ber regjeringen fremme forslag om å gjeninnføre ordningen med gratis
skolefrukt i grunnskolen. Ordningen bør favorisere norskprodusert
og lokalprodusert frukt og grønt.»
«Stortinget
ber regjeringen i løpet av våren legge frem forslag til matkastelov.»
Komiteens medlemmer
fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmer følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen fremme forslag om å styrke tollvernet på kjøtt,
og fremforhandle lavest mulig importkvoter av kjøtt i handelsavtaler.»
Komiteens medlem
fra Sosialistisk Venstreparti jobber for en mer bærekraftig
matproduksjon i Norge, med økt produksjon av frukt og grønt og kjøtt-
og melkeproduksjon med utgangspunkt i norske arealressurser. Dette medlem mener
også det bør føres en politikk for redusert kjøttforbruk, med særlig vekt
på å redusere forbruket av kjøtt basert på importerte fôrråvarer.
På denne bakgrunn
vil dette medlem fremme følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen jobbe systematisk for å redusere det norske kjøttforbruket.»
Dette medlem deler
videre forslagsstillers bekymring knyttet til opplysningskontorenes
utvikling. Dette
medlem mener det er behov for et opplysningskontor som arbeider
i tråd med målene i jordbrukspolitikken, samt mål knyttet til bærekraft, kosthold
og klima. Samtidig vil dette
medlem løfte viktigheten dagens opplysningskontor har som
markedsregulerende tiltak.
På bakgrunn av dette
fremmer dette
medlem følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen erstatte dagens opplysningskontor med et samlet
opplysningskontor som fremmer bærekraftig og helsemessig riktig
mat og kosthold, i tråd med mål om sjølforsyning, natur og klima. Næringen
og fagfolk skal være representert.»