Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde og Morten Wold, fra Senterpartiet, Emilie Enger Mehl og Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, viser til rapporten om arbeidet i Nordisk råd for kalenderåret 2020 og fremhever at dette arbeidet var sterkt preget av koronapandemien. Komiteen understreker at denne krisen ikke har endret målsettingen i Nordisk råd om å jobbe for et stadig tettere samarbeid mellom de nordiske landene for å tilrettelegge for praktiske løsninger for innbyggerne i Norden, og målet om at folk kan leve, jobbe og forflytte seg uhindret over landegrensene.

Komiteen viser til rapporten, som melder om at det på tross av reiserestriksjoner ble avholdt flere møter i Nordisk råd enn noensinne før. De aller fleste av disse møtene ble gjennomført digitalt. Komiteen viser til at presidiet agerte som plenum gjennom 2020 og behandlet saker som vanligvis skulle vært behandlet av plenarforsamlingen i Nordisk råd. Visjon 2030, som ble vedtatt av de nordiske statsministrene i 2019, sier at Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region. Island ledet arbeidet i Nordisk råd gjennom 2020 og hadde tre hovedprioriteringer for sin presidentperiode: å hegne om demokratiet, verne det biologiske mangfoldet og styrke kunnskapen om de nordiske språk.

Komiteen vil særlig fremheve hvordan Nordisk råds utvalg for kunnskap og kultur anbefalte en komparativ nordisk analyse av konsekvensene koronastengte skoler har hatt for elevene. Komiteen støtter en slik evaluering på tvers av våre ellers svært sammenlignbare land. Komiteen viser videre til at utvalget for velferd i Norden i 2020 hadde et særlig fokus på psykisk helse og selvmordsforebyggende tiltak og fremmet forslag om en nordisk toppkonferanse om denne tematikken i 2021. Komiteen er positiv til tiltaket.

Komiteen oppfatter at viktige erfaringer fra samarbeid og aktuell tematikk ble gjort av Nordisk råd gjennom 2020, og ser frem til at dette blir fulgt opp videre gjennom pandemien og i tiden etter.