Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag om å lage en plan for trygg gjenåpning av kulturlivet når smittesituasjonen tillater det

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med kulturlivet utarbeide en plan for trygg gjenåpning av kulturlivet når det lar seg gjøre ut fra smittesituasjonen, samt en beredskapsplan med ulike scenarioer dersom nye smittevernsrestriksjoner blir innført, for å gi forutsigbarhet for arrangørene.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Odd Omland og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til representantforslaget.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, mener den pågående covid-19-pandemien har hatt alvorlige konsekvenser for kultursektoren. Flertallet mener at regjeringen fortløpende har kommet med avbøtende tiltak for kulturlivet. Kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen er nå til sammen på 8,1 mrd. kroner. I tillegg foreslår regjeringen ytterligere 650 mill. kroner til videreføring av ordningene, jf. Prop. 79 S (2020–2021). Tiltak under andre departement, som for eksempel permisjonsordningen, lønnsstøtteordningen, kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere og kontantstøtteordningen, kommer i tillegg.

Flertallet mener smittesituasjonen er uforutsigbar, og det er vanskelig å forutse utviklingen både på kort og lang sikt. Stadig endring i smittevernråd og regler gjør det krevende å planlegge aktiviteter. Flertallet refererer til at statsråden i sitt brev av 11. februar 2021 til komiteen har sagt at regjeringen vil fortsette å støtte kultursektoren så lenge det er inngripende smitteverntiltak som begrenser sektorens mulighet til å gjennomføre aktiviteter.

Flertallet viser videre til at regjeringen har utarbeidet tre alternative scenarioer for utvikling av pandemien fremover, jf. Prop. 79 S (2020–2021) lagt fram for Stortinget 29. januar 2021. Regjeringen skisserer et optimistisk scenario, et mellomscenario og et pessimistisk scenario. Dette er ikke prognoser, men scenarioer som beskriver potensielle veier fremover. Det vil til enhver tid være smittesituasjonen som avgjør hvilke smitteverntiltak som må gjelde, og tiltak kan måtte iverksettes raskt. Hvilket scenario som best beskriver sommeren, er per i dag ikke mulig å forutsi.

Flertallet mener statsrådens ulike møter med sektoren –møte med Bergen Live og festivalene bak «Return to live» og innspillmøte i regi av Kulturrådet og Norsk filminstitutt – vil være med på å gi viktige innspill til hvordan kultursektoren skal åpne opp basert på regjeringens beredskapsplan og scenariotenkningen presentert i Prop. 79 S (2020–2021).

Flertallet viser til at statsråden har satt i gang to større arbeider for å planlegge for en gradvis og forsvarlig gjenåpning av kultursektoren:

  • 1) Norsk kulturråd og Norsk filminstitutt har fått i oppdrag å utarbeide en oversikt over de mer langsiktige konsekvensene av pandemien og utfordringer og muligheter den har gitt for kulturfeltet.

  • 2) En arbeidsgruppe bestående av personer med høy arrangørfaglig kompetanse har fått i oppgave å utarbeide innspill til helsemyndighetene med forslag til tiltak for å kunne gjennomføre større utendørsarrangementer på en trygg måte kommende sommer.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Kulturdepartementet har satt i gang to arbeider etter at representanten Silje Hjemdal stilte spørsmål til skriftlig besvarelse 18. januar 2021 (Dokument nr. 15:985 (2020–2021)) og Representantforslag 93 S (2020–2021) ble fremsatt. Kulturrådet og NFI har fått i oppdrag å utrede de langsiktige konsekvensene av koronapandemien, og en gruppe personer fra noen av de store utendørsfestivalene er satt ned for å lage innspill til helsemyndighetene med henblikk på den kommende sommerens utendørsfestivaler.

Disse medlemmer mener det er prisverdig at statsråden har satt i gang dette arbeidet etter at problemstillingen ble løftet fra sektoren og fra Stortinget. Disse medlemmer viser til komiteens høring om representantforslaget 16. februar 2021, der samtlige høringsinstanser likevel pekte på noen kriterier for at prosessen skal lykkes.

Disse medlemmer mener derfor at det må settes ned en bredt sammensatt og representativ gruppe med representanter fra ulike deler av arrangørfeltet og andre relevante deler av kultursektoren med mandat til i samarbeid med myndighetene å utarbeide planer og tiltak for trygg gjenåpning av kulturlivet når smittesituasjonen åpner for det. Slik skal også eksempelvis innendørsfestivaler, helårsarrangører og andre aktører i sektoren inkluderes i arbeidet og tiltakene som utarbeides. Disse medlemmer understreker at representanter fra relevante myndigheter, inkludert helsemyndighetene, må inkluderes, slik at gruppen kan komme frem til de praktiske løsningene sammen. Disse medlemmer understreker at regjeringen står fritt til å løse oppdraget slik de ser det hensiktsmessig, for eksempel gjennom å utvide den eksisterende gruppen eller opprette én eller flere grupper i tillegg.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med kulturlivet utarbeide en plan for trygg gjenåpning av kulturlivet når det lar seg gjøre ut fra smittesituasjonen, samt en beredskapsplan med ulike scenarioer dersom nye smittevernsrestriksjoner blir innført, for å gi forutsigbarhet for arrangørene.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti mener at statsråden i sitt brev til komiteen svarer godt på forslaget fra representantene fra Sosialistisk Venstreparti, som også er fremmet ovenfor.

Flertallet mener at aktørene er inkludert. Flertallet refererer blant annet til at det er besluttet å nedsette en arbeidsgruppe bestående av personer med høy arrangørfaglig kompetanse, som vil få i oppgave å utarbeide innspill til helsemyndighetene med forslag til tiltak for å kunne gjennomføre større utendørsarrangementer på en trygg måte kommende sommer.

Bransjen og kulturlivets bransjeorganisasjoner har dessuten all mulighet til å komme med innspill i prosessen, skriftlig som muntlig. For å komme med innspill og meninger må en ikke nødvendigvis sitte i ulike arbeidsgrupper. Flertallet mener at departementet ikke skal detaljstyres av Stortinget i sine arbeidsprosesser. Statsråden har i sitt brev til komiteen gjort rede for dialogen med bransjen, og målet om lage en plan for gjenåpning av kulturlivet ut ifra ulike scenarioer og smittesituasjonen. Flertallet ber om at Stortinget orienteres om arbeidet på egnet måte.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til de dramatiske konsekvensene av tiltak som følge av koronapandemiens for kultursektorens aktiviteter, arbeidsplasser og aktører, og viser til skriftlig spørsmål (Dokument nr. 15:985 (2020–2021)) til kulturministeren fra representant Silje Hjemdal av 18. januar 2021 om en plan for gjenåpning av kultursektoren.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, er glade for statsrådens initiativ som er kommet på plass, og håper at en god plan for gjenåpning med involvering av de berørte aktørene kan være med på å redusere den store usikkerheten og volatiliteten i den nåværende restriksjonssituasjonen.

Flertallet viser også til at kommunene har et særskilt ansvar og rolle i å tilrettelegge for kultur og næring i tiden fremover mot en gjenåpning av samfunnet. Alle kulturaktiviteter skjer lokalt, og flertallet mener at kommunene aktivt må ta en lederrolle, gå foran og vise vei i gjenåpningsprosessen når kulturbedrifter, kulturinstitusjoner, reiselivet og frivilligheten forsøker å komme tilbake til en vanlig hverdag.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen i samarbeid med kulturlivet utarbeide en plan for trygg gjenåpning av kulturlivet når det lar seg gjøre ut fra smittesituasjonen, samt en beredskapsplan med ulike scenarioer dersom nye smittevernsrestriksjoner blir innført, for å gi forutsigbarhet for arrangørene.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:93 S (2020–2021) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Kari Elisabeth Kaski, Torgeir Knag Fylkesnes, Nicholas Wilkinson, Lars Haltbrekken og Karin Andersen om å lage en plan for trygg gjenåpning av kulturlivet når smittesituasjonen tillater det – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 25. februar 2021

Kristin Ørmen Johnsen

leder og ordfører