Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om representantforslag om offentliggjøring av ugradert informasjon fra Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne

Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samråd med Riksrevisjonen sikre at det utgis en rapport om Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne, der så mye informasjon som forsvarlig gjøres offentlig.»

Komiteens behandling

Komiteen har i brev av 25. februar 2020 til Forsvarsdepartementet v/forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bedt om en vurdering av forslaget. Forsvarsministerens uttalelse følger i vedlagte brev av 5. mars 2020.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Venstre, Terje Breivik, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til Stortingets behandling av Dokument 3:11 (2018–2019) Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne. Dokument 3:11 (2018–2019) er gradert Begrenset, og den medfølgende rapporten er gradert Konfidensielt, jf. sikkerhetsloven §§ 5-3 og 5-4. Samtlige stortingsrepresentanter fikk tilgang til dokumentene og til å delta i Stortingets lukkede behandling.

Komiteen oversendte representantforslaget til Forsvarsdepartementet v/forsvarsministeren for uttalelse og mottok svar 5. mars 2020. I svaret redegjør forsvarsministeren for at departementet, i samarbeid med Riksrevisjonen, forgjeves har forsøkt å få utarbeidet et dokument hvor deler av rapporten kan offentliggjøres.

Komiteen peker på at anskaffelsen av nye kampfly, F-35, er det største enkeltstående offentlige innkjøpet i norsk historie. Kampflyanskaffelsen med tilhørende prosjekter innenfor støttefunksjoner og infrastruktur i Luftforsvaret har betydelige økonomiske konsekvenser, både for landet og for Forsvaret. Komiteen understreker offentlighetens behov for innsyn og debatt i saker av stor betydning for landet, særlig når Riksrevisjonen kommer med alvorlig kritikk. Derfor bør det etter komiteens syn etterstrebes offentlighet rundt Riksrevisjonens undersøkelser i så stor grad som mulig innenfor nødvendige sikkerhetshensyn.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, finner ikke grunnlag for å gå videre med saken og råder Stortinget til at forslaget ikke vedtas.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti peker på at forslaget vil gi regjeringen et tydelig oppdrag om, i samarbeid med Riksrevisjonen, å utarbeide en ny rapport om undersøkelsen. Dette medlem forutsetter at noe informasjon om Riksrevisjonens undersøkelse kan gjøres offentlig i en slik rapport, og at all informasjon som offentliggjøres, vil bidra positivt til offentlighetens innsyn i en viktig sak.

Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i samråd med Riksrevisjonen sikre at det utgis en rapport om Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne, der så mye informasjon som forsvarlig gjøres offentlig.»

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget av 6. februar 2020.

Utenriks- og forsvarskomiteen uttaler følgende i brev av 16. april 2020:

«Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer viser til merknadene fra sine partier i kontroll- og konstitusjonskomiteens utkast til innstilling til Dokument 8:60 S (2019-2020).

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil i tillegg bemerke følgende: Etter sikkerhetslovgivningen er det informasjonsutsteder som bestemmer graderingen. Hvis det oppstår ulikt syn på hva som bør offentliggjøres, er det likevel informasjonsutsteder som avgjør om, eller i hvilken utstrekning, opplysninger kan nedgraderes. Stortinget har uansett fått de opplysninger, også graderte, som Stortinget har vurdert å være av betydning for å fylle dets kontrolloppgave. Det kan også argumenteres med at Stortinget har lagt til grunn og vært innforstått med den gjeldende gradering gjennom sin behandling av saken, og at representantforslaget således burde vært avvist fra fornyet behandling.

Utenriks- og forsvarskomiteen har for øvrig ingen merknader og slutter seg til kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen i samråd med Riksrevisjonen sikre at det utgis en rapport om Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne, der så mye informasjon som forsvarlig gjøres offentlig.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og råder Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:60 S (2019–2020) – Representantforslag fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes om offentliggjøring av ugradert informasjon fra Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 21. april 2020

Dag Terje Andersen

leder og ordfører