2. Bakgrunn

Generelle regler om beskyttelse av gradert informasjon er gitt i to ulike regelverk: sikkerhetsloven og beskyttelsesinstruksen. Disse gjelder i utgangspunktet for forvaltningen, men er til dels også gitt anvendelse for Stortinget og Stortingets administrasjon.

Sikkerhetsloven beskytter informasjon som det kan skade nasjonale sikkerhetsinteresser om blir kjent for uvedkommende. Den tidligere sikkerhetsloven (lov 20. mars 1998 nr. 10 om forebyggende sikkerhet) gjaldt ikke for Stortinget. I Stortingets forretningsorden er det imidlertid gitt enkelte bestemmelser om behandling av sikkerhetsgradert informasjon i Stortinget, jf. nærmere redegjørelse under punkt 3 nedenfor.

Stortinget vedtok i mars 2018 en ny sikkerhetslov – lov 1. juni 2018 nr. 24 om nasjonal sikkerhet. Ifølge lovens § 1-4 skal loven gjelde for Stortinget så langt Stortinget selv bestemmer det.

Ved første gangs behandling av loven 27. februar 2018 fattet Stortinget følgende vedtak (nr. 477), jf. Innst. 103 L (2017–2018) fra utenriks- og forsvarskomiteen:

«Stortinget ber Stortingets presidentskap om å legge frem en sak for Stortinget om i hvilken grad sikkerhetsloven og bestemmelser gitt i medhold av sikkerhetsloven skal gjelde for Stortinget. Det forutsettes at bestemmelser gitt i og i medhold av kapittel 8 ikke skal gjelde for stortingsrepresentanter.»

I Innst. 122 S (2018–2019) foreslo Stortingets presidentskap bestemmelser om sikkerhetslovens anvendelse for Stortingets administrasjon. Disse ble vedtatt i Stortinget 19. desember 2018.

Presidentskapet la i innstillingen til grunn at regler om sikkerhetsmessige forhold som skal gjelde for representantene i deres parlamentariske virksomhet, herunder for de forhandlinger som skjer i møter i de parlamentariske organene, bør fremgå uttrykkelig av Stortingets forretningsorden eller i utfyllende reglementer fastsatt i medhold av denne. Presidentskapet foreslo derfor at de nevnte bestemmelsene om sikkerhetslovens anvendelse ikke skulle omfatte Stortingets parlamentariske virksomhet, men varslet en egen sak med forslag til endringer i Stortingets forretningsorden.

Instruks 17. mars 1972 for behandling av dokumenter som trenger beskyttelse av andre grunner enn nevnt i sikkerhetsloven med forskrifter (beskyttelsesinstruksen) beskytter informasjon som det kan skade offentlige interesser, en bedrift, en institusjon eller en enkeltperson om blir kjent for uvedkommende. Instruksen er fastsatt av Kongen i statsråd med virkning for statsforvaltningen og gjelder derfor ikke for Stortinget. I likhet med det som har vært tilfellet for sikkerhetsloven, har det imidlertid vært henvist til regler i beskyttelsesinstruksen i enkelte bestemmelser i Stortingets forretningsorden.