16.1 Produksjon og forbruk
Komiteen viser til at økologisk
landbruk bidrar til økt matmangfold og til at forbrukerne får tilgang
til produkter de etterspør. Økologisk jordbruk kan, gjennom å være
spydspiss, utvikle driftsmetoder som også kan overføres til konvensjonelt
jordbruk. Komiteen viser
til at regjeringen vil gå bort fra å ha et eget mål om produksjon
og forbruk av økologisk mat og legge til grunn at produksjon og
forbruk skal være etterspørselsdrevet. Selv om både produksjon og
ikke minst etterspørsel har økt, ligger Norge i dag langt bak målene
som er satt for økologisk landbruk. Dette er også påpekt av Riksrevisjonen
i «Riksrevisjonens undersøking av arbeidet til styresmaktene for
å nå måla om økologisk landbruk», Dokument 3:7 (2015–2016), jf.
Innst. 297 S (2015–2016).
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti,
støtter regjeringens forslag om å gå bort fra dagens økomål for
norsk landbruk.
Et annet flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti,
legger i tråd med forslaget i meldingen til grunn at det videreføres
stimulans til økologisk produksjon over jordbruksavtalen.
Komiteens medlemmer
fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti støtter ikke regjeringens
forslag om å gå bort fra et eget økomål for norsk jordbruk.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, mener det
må fastsettes et nytt og oppdatert økomål i strategien om økologisk
jordbruk.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti mener
dagens økomål skal videreføres inntil et nytt økomål er vedtatt.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, mener det
vil være nødvendig å sikre forutsigbarhet for dem som driver økologisk
jordbruk. Det vil også være nødvendig å jobbe for økt norskandel
i forbruket av økologisk mat der det er grunnlag for dette i markedet.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre erkjenner
at målet om 15 pst. etterspørsel og forbruk innen 2020 ikke ser
ut til å bli nådd. I innstillingen til jordbruksoppgjøret 2016 (Innst.
412 S (2015–2016)) varsles det at Landbruksdirektoratet frem mot
jordbruksoppgjøret 2017 skal gjøre en vurdering av virkning, mulig
innretning og forvaltningskostnader knyttet til å innføre pristilskudd
til økologisk frukt, bær og grønnsaker, med intensjon om å innføre
en slik ordning fra 2018. Disse medlemmer vil understreke
betydningen av at dette blir fulgt opp.
Komiteen viser
til meldingen hvor det fremgår at importstatistikken ikke skiller
mellom import av konvensjonell og økologisk mat, og at det derfor
ikke finnes nøyaktige tall for hvor mye av den økologiske maten
som er produsert i Norge.
Komiteens medlemmer
fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti mener det er viktig
å opprettholde et mål om økt økologisk produksjon og forbruk i Norge.
Dette er avgjørende for å sikre forutsigbarhet og trygge rammevilkår
for bøndene som allerede har satset og lagt om til økologisk produksjon,
og for å få flere bønder til å satse økologisk framover. FN har
slått fast at økologisk jordbruk viser retningen til et mer bærekraftig
jordbruk, med allsidig produksjon basert på lokale, fornybare ressurser.
Disse medlemmer viser til
at etterspørselen etter økologisk mat i dag er økende i Norge. Samtidig er
landene rundt oss, som for eksempel Danmark, offensive og bygger
ut sin økologiske produksjon. Sverige har nå en ambisjon om at 30
pst. av all dyrket mark skal være økologisk innen 2030, og andelen økologisk
mat skal være oppe i 60 pst. innen samme år. Selv om en betydelig
del av det konvensjonelle jordbruket i Norge ligger nær det økologiske,
mangler matvarene fra denne produksjonen den økologiske sertifiseringen
som mange forbrukere er opptatte av. Det er derfor ikke usannsynlig
at det å gå bort fra å ha et overordnet mål om økt økologisk produksjon
og forbruk i Norge, vil kunne legge til rette for økt import av
mat og med det bidra til å undergrave de overordnede målene for
norsk jordbruk.
Disse medlemmer viser til
at det har skjedd mye innenfor økologisk matproduksjon de siste
årene som gjør oss bedre rustet til å øke både omfanget av produksjonen
og den offentlige etterspørselen. Samvirkene er offensive i å støtte
opp om mer økologisk mat. TINE åpner for eksempel for 40 nye økologiske
produsenter i 2017, samtidig som Felleskjøpet har inngått et samarbeid
med Rema om å øke antallet økoprodusenter av korn.
Komiteens medlemmer
fra Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at Norge ligger etter
med å implementere EUs økologidirektiv fra 2008. Dette bekymrer disse medlemmer.
Norske varer produseres til en høyere kostnad enn om de hadde vært
produsert i tråd med EUs gjeldende økologidirektiv, og vil da møte
en sterkere konkurranse fra import og mindre markedsmuligheter. Disse medlemmer viser
også til de oppslag som har vært omkring regelverket for økologisk
sau. Endringene som nå skal implementeres har vært kjent siden 2006,
og det burde vært gjort en avklaring tidligere slik at det hadde
vært tid og mulighet for tilpasning over en lang tidsperiode.
Komiteen viser
til rapporten «Utredninger om økologisk landbruk til jordbruksoppgjøret
2017» som er utarbeidet av Landbruksdirektoratet. Komiteen viser til at prosjektet
med foregangsfylker for økologisk landbruk er foreslått avviklet,
men at prosjektene som har ligget under foregangsfylkenes ansvar,
blir videreført, og at Norsk Landbruksrådgivning (NLR) foreslås
som nasjonal koordinator for dette. Komiteen viser til at NLR
også skal koordinere arbeidet med å styrke de faglige nettverkene
innenfor økologisk produksjon og jord, og jordbiologisk kunnskap. Komiteen viser
til at andre institusjoner, som NORSØK i Tingvoll, har nasjonal
spisskompetanse på dette området. Komiteen mener derfor NORSØK
må være med i dette arbeidet.