Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, viser til at Nordisk råd er et viktig møtested for utveksling av erfaringer, dialog og politikkutforming. Komiteen ser norsk deltakelse i Nordisk råd som en verdifull mulighet for å videreutvikle og styrke samarbeidet mellom de nordiske land.

Komiteen har merket seg at årsrapporten for 2. halvår 2015 og 1. halvår 2016 gir uttrykk for stor aktivitet på mange områder, og at den norske delegasjonen er en aktiv deltaker i møter og i det forberedende arbeidet. Norsk formannskap i to av fagutvalgene i den aktuelle perioden har styrket norsk mulighet til å påvirke dagsorden i det nordiske samarbeidet.

Komiteen registrerer økt interesse for forsvars- og utenrikspolitiske spørsmål i Nordisk råd. Nordisk forsvarssamarbeid og økt vekt på samarbeid mellom Nordisk råd og EU har preget debatten. Likeledes har flyktninge- og migrasjonsspørsmål, samarbeid i FN, spørsmål om Arktis og forholdet til Russland stått sentralt når nordiske politikere har møttes.

Komiteen viser til at arbeidet med å fjerne grensehindre og sikre at nye ikke oppstår, fortsatt er en høyt prioritert oppgave og har merket seg Grensehinderrådets konstruktive innsats i den sammenheng.

Medlemen i komiteen frå Senterpartiet vil peike på at det i 2015 vart innført identitetskontroll ved passering mellom Danmark og Sverige over Øresund. Dette er eit brot på den nordiske passfridomen som vart etablert i 1954. Austerrike, Tyskland, Danmark, Sverige og Noreg har fått tidsavgrensa tilgang til grensekontroll av EU-kommisjonen. Dette er eit krevjande tema i Nordisk råd, som seinast 25. november 2016 vart tatt opp på eit seminar i den svenske ambassaden i København der Nordisk råd var medarrangør. På dette møtet uttrykte både Sveriges og Danmarks ambassadørar at det ikkje låg an til at grensekontrollen mellom Danmark og Sverige ville bli oppheva snarleg. Samstundes uttrykte dei at det ikkje var politiske signal frå dei respektive regjeringar om å etablere grensekontroll langs Nordens yttergrenser for å gjenopprette passfridom i Norden. Dei peika på at dette alternativet ikkje var aktuelt før EU eventuelt kollapsa.

Komiteen viser til at Nordisk råd er en aktiv aktør i regionalt parlamentarisk samarbeid i Nordens nærområder, i Vest-Norden, Arktis, Barentsregionen og Østersjøregionen, samt partnerskapene i Den nordlige dimensjonen.

Komiteen har merket seg at det danske formannskapet for 2016 har satt fokus på tre hovedområder, nemlig nordisk forsvarssamarbeid, nordisk helsesamarbeid og nordisk turismesamarbeid, og i den forbindelse gjennomført to konferanser om henholdsvis felles turismestrategi og forsvarssamarbeid. Nordisk råd fikk i 2013 en parlamentarisk forankring av forsvarssamarbeidet i NORDEFCO.

Komiteen registrerer at Nordisk råd fra 1. januar 2016 etter en omfattende reformprosess for å sikre økt politisering og større innflytelse til partigruppene, gikk fra fem til fire fagutvalg.

Komiteen viser til at utvalgene spiller en sentral rolle i det nordiske samarbeidet, og har merket seg at en rekke viktige temaer som for eksempel Nordens kulturelle skolesekk, økt samarbeid om au pair-ordningen i de enkelte land, barn og unges psykiske helse i Norden og flysikkerhet og arbeidsvilkår i flybransjen har vært til behandling i Nordisk råds organer.

Komiteen konstaterer at Nordisk råd behandler og vedtar en rekke rekommandasjoner til Nordisk ministerråd av stor betydning for innbyggerne i Norden. Det er derfor viktig at sakene også forankres i Stortinget og dets fagkomiteer, og komiteen har merket seg at det fortsatt arbeides med å finne fram til en optimal ordning for å sikre dette.