Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til Dokument 8:108 S (2015–2016) om tiltak for å innfri Stortingets mål om minst 15 pst. økologisk forbruk og jordbruksareal innen 2020.

Komiteen viser til at Stortinget i 2005 satte som mål at 15 pst. av produksjonen og forbruket av mat skulle være økologisk innen 2015. I 2010 ble tidsperioden forlenget til 2020. Komiteen er kjent med at prosentandelen av jordbruksarealet som ble benyttet til økologisk produksjon i 2014, lå på 4,7 pst. Komiteen har merket seg at det de siste årene har vært økt etterspørsel etter økologisk mat, med en økning på nesten 22 pst. fra 1. halvår i 2015 til 1. halvår 2016, og ser dette som positivt.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, støtter imidlertid forslagsstilleren i at det er behov for å iverksette nye tiltak for å kunne nå målet som Stortinget har satt.

Komiteen viser til Stortingets behandling av Dokument 3:7 (2015–2016) om Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid for å nå målene om økologisk landbruk, jf. Innst. 297 S (2015–2016). Undersøkelsen viste blant annet at utviklingen for økologisk produksjon og forbruk ikke er i samsvar med Stortingets mål på området, og at myndighetene ikke har lagt godt nok til rette for å øke det offentlige forbruket av økologisk mat. Under behandlingen av rapporten slo flertallet i Stortinget fast at det er behov for å utarbeide en helhetlig strategi for økologisk landbruk. Det ble i den forbindelse også vist til at det i strategien vil være naturlig å se nærmere på de funn og tilrådinger som Riksrevisjonen hadde gjort i sin rapport.

Komiteen merker seg at statsråden i sitt svarbrev (vedlagt) til komiteen, datert 13. oktober 2016, viser til landbruksmeldingen som kommer til Stortinget denne høsten, som bl.a. vil drøfte situasjonen for økologisk landbruk. Statsråden varsler at departementet vil ta fatt på arbeidet med å utarbeide en strategi for økologisk jordbruk etter at landbruksmeldingen er fremmet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti, støtter dette, og ser det som naturlig at Stortinget gjennom sin behandling av landbruksmeldingen kan legge føringer for strategien.

Komiteens medlemmer fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti mener at regjeringen bør komme tilbake til Stortinget med en strategi om økologisk produksjon og forbruk i den kommende landbruksmeldingen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i den kommende stortingsmeldingen om landbruket legge frem en strategi om hvilke tiltak den vil gjennomføre for å innfri Stortingets vedtak om minst 15 pst. økologisk produksjon og forbruk, og en tidsplan med ansvarsfordeling for gjennomføringen.»

Komiteen merker seg at det i nevnte brev fra departementet fremgår at det allerede er tatt initiativ til ulike utredninger som vil danne grunnlag for strategiarbeidet, og at man tar sikte på å involvere sentrale aktører i dette arbeidet. Komiteen ser dette som positivt.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen endre innretningen på jordbruksoppgjørene for å sikre økt omlegging til og produksjon av økologisk mat, herunder økte produksjonstilskudd for økologisk drift inkludert økt grovfôrtilskudd, samt en vesentlig økning av utviklingsmidlene til økologisk landbruk.»

«Stortinget ber regjeringen sikre at minst 15 pst. av matforbruket i offentlig sektor er økologisk i løpet av 2017 og minst 30 pst. innen 2020, og legge fram en plan for dette i den kommende stortingsmeldingen om landbruket.»

«Stortinget ber regjeringen arbeide for at en økt andel av midlene som avsettes til forskning over Landbrukets utviklingsfond, går til forskning knyttet til økologisk jordbruk og øremerkes til dette formålet.»

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det gis et helhetlig undervisningstilbud i økologisk landbruk på flere utdanningsinstitusjoner enn i dag og øke andelen av dagens agronomutdanning som er rettet mot økologisk landbruk.»

«Stortinget ber regjeringen øke satsingen på generisk markedsføring og informasjonstiltak basert på fagkompetanse om økologisk mat, produksjon og forbruk.»