Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Jette F. Christensen, lederen Martin Kolberg og Anne Odenmarck, fra
Høyre, Erik Skutle og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Tom
E. B. Holthe og Helge Thorheim, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan,
fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Abid Q. Raja, fra
Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, og fra Miljøpartiet
De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Dokument 3:7 (2015–2016)
Riksrevisjonens undersøking av arbeidet til styresmaktene for å
nå måla om økologisk landbruk.
Komiteen viser til at Stortinget
har hatt mål for økologisk landbruk siden 1999, hvor det ble satt som
mål at 10 prosent av det totale jordbruksarealet skulle være lagt
om til økologisk drift innen 2010. I 2005 ble målet endret til at
15 prosent av produksjonen og forbruket skulle være økologisk innen
2015. I 2010 ble tidsperioden forlenget til 2020.
Komiteen viser til at dagens
mål – om at det skal drives økologisk matproduksjon på 15 prosent
av samlet jordbruksareal og at 15 prosent av husdyrholdet skal være
økologisk – er ambisiøst. Det var Stortinget klar over da målene ble
satt.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, viser til at prosentandelen
av jordbruksarealet som benyttes til økologisk produksjon i 2014,
lå på 4,7 prosent. Andelen har vist en svak nedadgående trend siden
2010 og ligger i dag omtrent på samme nivå som i 2008. Flertallet viser
til at andelen økologiske husdyr lå på 2,9 prosent i 2014. Andelen
har gått noe opp i perioden 2000–2014 og vil med den samme veksten
være på 3,9 prosent i 2020.
Som det fremgår av tallgrunnlaget, er den økologiske
produksjonen i Norge langt under målet, og vil vanskelig bli nådd
innen tidsfristen i 2020.
Et annet flertall,
alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti
og Miljøpartiet De Grønne, viser til at markedssituasjonen har endret
seg betydelig fra 2009, da etterspørselen etter økologisk mat gikk
vesentlig ned slik at den norske produksjonen økte mer enn det som
var mulig å avsette i markedet. Dette førte til at en stor del av
den økologiske produksjonen ble solgt som ordinære produkter.
Et tredje flertall,
alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til at dette har
bedret seg de siste 4–5 årene slik at utnyttelsesgraden (andelen som
blir produsert og solgt videre som økologiske produkter til forbrukerne)
har økt. I dag er utnyttingsgraden for egg på over 80 prosent, fjørfe
over 90 prosent og melk rundt 50 prosent. Andelen økologisk kjøtt
som blir solgt som økologisk kjøtt, har imidlertid vært betydelig
lavere og var under 30 prosent. De siste tallene for 2015 viser
en gledelig økning til 49 prosent.
Komiteen viser til
at økningen i etterspørselen etter økologiske varer er særlig stor
innenfor grupper matvarer som i liten grad produseres i Norge, for
eksempel barnemat og grønnsaker.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne,
viser videre til at andelen økologisk matvarer som selges til forbrukere,
utgjør kun 1,45 prosent av totalomsetningen til dagligvarebransjen
i 2014. Dette selv om omsetningen av økologiske varer har tredoblet
seg fra i underkant av 500 mill. kroner i 2006 til 1,7 mrd. kroner
i 2014. Forklaringen på dette er det lave nivået som økologisk mat
hadde i utgangspunktet. Flertallet viser til at dersom
15 prosent av matvarene som selges i Norge er økologiske, tilsvarer
dette en omsetning på rundt 125 mrd. kroner.
Flertallet viser til at for å
dekke etterspørselen etter økologisk frukt og grønt må store deler
av varene importeres. For økologiske meieriprodukter og kjøtt er
det motsatt. Her er mesteparten norskprodusert. Det er rimelig å
anta at en medvirkende årsak til dette er at forbrukerne har stor tillit
til norsk jordbruksproduksjon og til tradisjonelle produkter fra
Norge og tilsvarende skepsis til konvensjonelt dyrkede varer fra
utlandet, hvor bruken av sprøytemidler er vesentlig mer utbredt
enn i Norge.
Et annet flertall,
alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, viser til at det i etterkant
av Riksrevisjonens undersøkelse har blitt offentliggjort tall for
økologisk produksjon og forbruk for 2015 som fortsatt viser noe
nedgang i økologiske arealer og arealer under omlegging. Samtidig øker
omsetningen av økologiske mat- og drikkevarer vesentlig, med om
lag 15 prosent gjennom dagligvarehandelen.
Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet
og Kristelig Folkeparti har merket seg at Riksrevisjonen
mener bortfallet av omleggingstilskuddet og reduksjon i grovfôrtilskuddet
er faktorer som har bidratt til frafall og nyrekruttering av økologiske
bønder. Disse medlemmer viser til at ordningen med omleggingstilskudd
var forvaltningsmessig komplisert og krevende å kontrollere. Disse medlemmer viser
videre til at reduksjon i grovfôrtilskuddet ble kompensert med økning
i husdyrtilskudd for å stimulere til faktisk produksjon av melk
og kjøtt. Disse medlemmer viser også til at endringer
i omleggingstilskuddet og husdyrtilskudd gjelder fra 2014 og 2015,
og at det derfor er for tidlig å si hvilke konsekvenser denne endringen
har hatt for produksjonen av økologisk mat.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, har merket seg at det
økologiske regelverket er et annet forhold som Riksrevisjonen påpeker
som en mulig årsak til at økologisk matproduksjon ikke har en større
andel. Riksrevisjonen fremhever at regelverket er komplekst og uoversiktlig.
Regelverket for økologisk produksjon, videreforedling og merking
er gjort til en del av EØS-avtalen. Dagens forskrift om økologisk
produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter og næringsmidler
av 2005 (økologiforskrifta) er basert på en EU-forordning fra 1991
med en rekke endrings- og gjennomføringsforordninger.
Et annet flertall, medlemmene
fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti,
antar at den viktigste årsaken til at målet for økologisk matproduksjon
ikke nås, er at etterspørselen etter økologiske matvarer er for
lav i Norge. I dag må deler av den økologiske produksjonen selges som
ordinære varer.
Et tredje flertall, medlemmene
fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti
og Sosialistisk Venstreparti, viser til at norskprodusert
mat generelt har et godt rykte på seg for å være trygt å spise,
antagelig mye fordi det norske landbruket er i verdenstoppen hva
gjelder renhet i produksjonsprosessen. Blant annet benyttes det lite
antibiotika i norsk husdyrproduksjon, noe som medvirker til at norsk
landbruk er lite utsatt for antibiotikaresistens. Dette kan også
være med på å forklare hvorfor konvensjonelt dyrket mat holder så
god stand i forhold til økologisk mat. I denne sammenheng spiller
også pris en avgjørende rolle. Økologisk mat er generelt dyrere
enn konvensjonelle varer.
Komiteen viser til
at Riksrevisjonen anbefaler at Landbruks- og matdepartementet
utarbeider en oppdatert
helhetlig strategi for å nå målene om økologisk produksjon og forbruk
som part i jordbruksoppgjøret kommer med stimuleringstiltak
som i større grad bidrar til økt økologisk produksjon
tar initiativ til økt innkjøp av økologisk
mat i det offentlige
bruk av generisk markedsføring og kunnskapsbasert
informasjon om økologisk landbruk for å øke forbruket av økologiske
matvarer
Komiteens flertall,
alle unntatt Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til
at statsråden er enig med Riksrevisjonen i at det er behov for en
ny helhetlig strategi, og at en da vil vurdere hvordan og hvilke
initiativ som skal bli tatt overfor andre departementer og virksomheter
for å fremme økologisk mat i private og økologiske storhusholdninger.
Flertalletmener
strategien er et viktig tiltak som bør ligge til grunn for det videre
arbeidet på området. Det vil være naturlig at de andre anbefalingene
blir nærmere vurdert i utarbeidelsen av strategien. Strategien bør
utarbeides i samarbeid med relevante aktører for også å omfatte
tiltak som ligger utenfor landbruks- og matministerens ansvarsområde.
Et annet flertall,
alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti
og Miljøpartiet De Grønne, har merket seg at statsråden mener det
er ressurskrevende å påvirke forbrukerne til å velge økologisk mat
gjennom generiske markedsføringskampanjer og at en i stedet bør
legge vekt på informasjon til forbrukerne i det videre arbeidet
på området. Dette flertallet er enig i dette.
Et tredje flertall, medlemmene
fra Arbeiderpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet
De Grønne, viser til at det har vært betydelig vekst i etterspørselen
etter økologisk mat de senere årene, og at etterspørselen etter
økologiske produkter som korn, grønnsaker, frukt og bær langt overstiger
det som produseres i Norge. Denne situasjonen har medført økt import
av økologiske varer, mens norske bønder i liten grad får være med
på markedsveksten. Omsetningen av økologiske varer gjennom dagligvarehandel
øker vesentlig, med nesten 15 prosent i 2015. Dette flertallet viser
også til at anvendelsesgraden er i rask vekst for både melk og kjøtt.
Samtidig ser vi en svak, nedadgående trend på andel jordbruksareal
som benyttes til økologisk matproduksjon. Dersom utviklingen fortsetter
på denne måten, vil vi om få år oppleve at den norske produksjonen
av økologisk melk og kjøtt ikke kan møte etterspørselen. Det vil
derfor være viktig å sikre tilstrekkelig tilskudd til omlegging
til økologisk produksjon av både melk og kjøtt, da det tar tid å
legge om til sertifisert økologisk produksjon for et framtidig marked.
Komiteens medlemmer fra Venstre,
Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne støtter
Riksrevisjonens konklusjon om at den viktigste årsaken til at målet
for økologisk matproduksjon ikke nås, er at regjeringen ikke har
satt inn tilstrekkelige virkemidler.
Disse medlemmer viser til at
Riksrevisjonen påpeker at departementet som part i jordbruksoppgjøret
har ansvar for å sikre at Stortingets vedtak blir fulgt opp. Dette
innebærer å sikre at det settes i verk betydelige stimuleringstiltak. Disse
medlemmer forventer et vesentlig løft både for arealtilskudd
og produksjonstilskudd, med særlig vekt på kompensasjon i omleggingsfasen
og grovfôrtilskudd, samt for utviklingsmidler til økologisk produksjon.
Departementet må oppfylle sine forpliktelser på økologiområdet også
som part i jordbruksoppgjøret.
Disse medlemmer viser til at
Riksrevisjonen påpeker at økningen av kontrollgebyret på 39 prosent
i 2014 bidro til redusert produksjon. Debio viser til 220 utmeldinger
av kontrollordningen det året som delvis begrunnes i denne økningen.
Det er unødvendig byråkratisk at staten krever penger for kontroll
og betaler tilbake i form av tilskudd. Disse medlemmer mener kontrollgebyret
bør avskaffes som et forenklings- og stimuleringstiltak.
Disse medlemmer mener det må
stilles klare krav til andelen økologisk mat i offentlige innkjøp. Disse
medlemmer mener det må kunne forventes at departementet
som et minimum sikrer at 15 prosent av det offentlige forbruket
er økologisk i løpet av 2017, med en økning til 60 prosent innen
2020, slik målet er i Danmark.
Disse medlemmer viser til at
Riksrevisjonen bekrefter at det fortsatt knapt er gjort noe for
å informere befolkningen om fordelene med økologisk mat. Under framleggingen
av rapporten, påpekte Riksrevisoren at «det har vært som dråper
i havet». Disse medlemmer mener regjeringen må gå
foran med et tydelig budskap, og at det må utarbeides en strategi
for en informasjonsvirksomhet som involverer flere aktører enn tilfellet
er i dag og sikre at sentrale kunnskapsmiljøer innen økologisk produksjon og
forbruk bidrar i informasjonsarbeidet. I tråd med Riksrevisjonens
konklusjoner mener disse medlemmer også at det må
avsettes ressurser til dette arbeidet i en helt annen størrelsesorden.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser
til at Riksrevisjonen påpeker at det ikke har vært noen klar tidsplan
og oppfølging for å sikre måloppnåelse. Den har også påpekt at det
ikke er realistisk å nå målet innen 2020. Disse medlemmer mener
at dette er en riktig konklusjon i lys av manglende virkemidler
siden målet ble satt. 15‑prosentmålet gir et viktig politisk signal om
at Stortinget vil ha mer økologisk matproduksjon og forbruk i Norge. Disse
medlemmer mener det er på tide å utvikle en samlet strategi
og øremerke midler til forskning på økologisk produksjon og forbruk
i Norge. Dette forutsetter at det utarbeides en tydelig handlingsplan
som fastsetter hvem som skal gjøre hva og når – og at det avsettes
tilstrekkelige ressurser. Det må også være en tidfestet plan for
oppfølging underveis, for å sikre at målene nås. Uten en slik konkret
handlingsplan vil en utsettelse av målene etter disse medlemmers mening
bli ren ansvarsfraskrivelse.
Disse medlemmer fremmer på denne
bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen legge fram en tydelig handlingsplan
for å øke den økologiske matproduksjonen i Norge for Stortinget
innen 2017.»
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet,
Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne konstaterer
at økologisk landbruk er definert i regelverket for økologisk produksjon,
jf. forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter
og næringsmidler av 4. oktober 2005 (økologiforskriften). Alle som
produserer økologiske landbruksprodukter, og næringsmidler, må holde
seg til det offentlige regelverket på området.
Den økologiske driftsformen bygger på en del forutsetninger.
Naturressursene skal forvaltes slik at skadelige virkninger på miljøet
unngås, og derved sikres jordas fruktbarhet på lang sikt. Det genetiske
mangfold og artsrikdom skal sikres. Ved økologisk jordbruk skal
det skapes et miljø som tilgodeser husdyras naturlige atferd og
behov. Vekstskiftet skal være mest mulig variert, og plantedyrkingen
skal være lagt opp slik at den forebygger ugras, sykdommer og skadedyr,
og med mest mulig resirkulering av organisk materiale. Ved økologisk
drift blir det lagt opp til en balanse mellom areal og husdyrhold
med hensyn til fôrproduksjon og bruk av husdyrgjødsel. Økologisk
jordbruk har som mål at produkter også etter bearbeiding skal ha
basis i det helhetlige utgangspunktet. Genmodifiserte organismer (GMO)
og produkter avledet av slike er ikke forenlig med grunnprinsippene
for økologiske produksjonsmetoder. Landbruks- og matdepartementet
har det overordnede ansvaret for landbruksforvaltningen og skal
legge til rette for at målene for økologisk landbruk blir nådd.
Disse medlemmer viser til Landbruksdirektoratets
rapport nr. 12/2016, «Produksjon og omsetting av økologiske landbruksvarer.
Rapport for 2015». Det framgår her at nedgangen i det økologiske
arealet i Norge fortsatte i 2015. Nedgangen var på 3,6 prosent fra
2014, mens karensarealet gikk ned med 13,8 prosent. Totalt utgjorde
det økologiske arealet og karensarealet 4,8 prosent av det totale
norske jordbruksarealet. Samlet utgjør dette 476 396 dekar i 2015.
Andelen økologisk kornproduksjon er om lag 1 prosent,
mens andelen solgt økologisk kraftfôr lå på 1,8 prosent i 2015.
Økologisk husdyrproduksjon utgjorde i 2015 følgende i volum: melk
3,4 prosent; kjøtt (storfe, sau/lam, gris, geit) 1 prosent; fjørfe
(kylling og kalkun) 0,2 prosent; egg 5,2 prosent.
Disse medlemmer viser også til
Landbruksdirektoratets rapport nr. 10/2016, «Muligheter og flaskehalser
i produksjonen og markedet for økologisk frukt, bær og grønnsaker».
Her framgår det at arealet for disse økologiske produksjonene går
tilbake, noe som i hovedsak skyldes nedgang i potetarealet. I 2014
utgjorde arealet med økologisk frukt, bær og grønnsaker 2,3 prosent
av totalarealet som brukes til disse produksjonene i Norge.
Disse medlemmer viser videre
til Riksrevisjonens rapport hvor det fremgår at prosentdelen av
økologiske matvarer i dagligvarehandelen utgjorde 1,45 prosent i
2014. Fra 2013 til 2014 var veksten av økologiske matvarer i dagligvarehandelen
på nesten 30 prosent. Ifølge Landbruksdirektoratets rapport nr.
12/2016 økte omsetningen av økologiske mat- og drikkevarer med nesten
15 prosent i 2015, til nesten 2 mrd. kroner. Dette er mer enn en
fordobling siden 2010. De mest omsatte økologiske varene i verdi er
søtmelk og gulrøtter. Omsetningen av økologiske varer igjennom andre
kanaler enn dagligvarehandelen økte med ca. 18 prosent i 2015. Veksten
var sterkest i storhusholdninger og bakerier. Disse medlemmer merker
seg den sterke økningen i etterspørselen, noe som tyder på en positiv
holdningsendring hos norske forbrukere til økologiske mat- og drikkevarer.
Disse medlemmer viser til at
den norske økologiske produksjonen i mange år har vært større enn
det som har blitt omsatt i markedet. Dette fører til at en stor
del av den økologiske produksjonen blir solgt som ordinære produkter i
markedet. Fra 2010 er andelen økologiske råvarer som er videresolgt
fra mottaks‑/foredlingsledd som økologisk merket vare, økt for alle husdyrprodukter.
Ifølge Landbruksdirektoratets rapport nr. 12/2016 var tallene slik
for 2015: melk 54 prosent; kjøtt (storfe/sau/lam/svin) 39 prosent;
fjørfe (kylling og kalkun) 100 prosent; egg 81 prosent. Disse
medlemmer merker seg at utviklingen går i riktig retning,
men fortsatt blir omtrent halvparten av økologisk produsert melk
og kjøtt solgt som ordinær vare.
Disse medlemmer viser til at
for økologisk frukt, bær og grønnsaker er det en stor vekst i omsetningen,
og denne gruppa har nå passert meieriprodukter som største kategori
innen omsetning av økologiske produkter i dagligvarehandelen (Landbruksdirektoratets
rapport nr. 10/2016). Imidlertid var situasjonen at av omsetningen
i 2015 utgjorde norsk økologisk potet og kepaløk under 1 prosent,
agurk om lag 2 prosent, kålrot om lag 3 prosent, gulrot i overkant
av 4 prosent, epler/plommer 1,3 prosent av total norsk omsetning
av disse varene i konsummarkedet. Disse medlemmer har
merket seg denne store utfordringen knyttet til frukt, bær og grønnsaker
som har naturlige, gode vekstvilkår i Norge.
Disse medlemmer vil understreke
Riksrevisjonens 5 hovedfunn:
Utviklinga for økologisk
produksjon og forbruk er ikkje i samsvar med måla frå Stortinget
på området.
Det økologiske regelverket er komplekst
og uoversiktleg.
Stimuleringstiltaka er ikkje nok for å
auke den økologiske produksjonen.
Styresmaktene har ikkje lagt godt nok til
rette for å auke det offentlege forbruket av økologisk mat.
Den generiske marknadsføringa av økologisk mat
(som er marknadsføring av ein produktkategori i staden for ei bestemt
merkevare) er ikkje omfattande nok for å nå ut til forbrukarar,
distributørar, storhushald og daglegvarehandelen.
Disse medlemmer slutter seg til
disse hovedfunnene. Disse medlemmer vil understreke
at det er to hovedgrunner til at Stortinget har satt seg krevende
mål for økologisk jordbruk. For det første skal de forbrukere som
ønsker å spise/drikke økologiske jordbruksprodukter, få dekket sitt
behov gjennom nasjonal produksjon for de produkter det er naturlig
å produsere i Norge. For det andre skal økologisk jordbruk være
en læringsarena for hele det norske jordbruket for å gjøre driftsmetodene
mer fremtidsrettet ved å fremme fruktbarheten i jorda og bedre dyrevelferden.
Disse medlemmer vil påpeke at
Stortinget har hatt mål for økologisk jordbruk helt siden 1999.
Målene er forsterket fra 10 prosent til 15 prosent av produksjonen
og forbruket. Samtidig som realiseringen i 2010 er utsatt til 2020. Disse
medlemmer understreker at jordbruket i Norge er en gjennomregulert
næring hvor Landbruks- og matdepartementet rår over et mangfold
av økonomiske, juridiske, forskningsmessige og rådgivende virkemidler samt
har et nært samspill med næringsmiddelindustri, markedsregulatorer
og handelsnæringen.
Disse medlemmer må derfor legge
til grunn at det grunnleggende misforholdet mellom Stortingets målsettinger
og det som kommer frem i denne riksrevisjonsrapporten, umulig kan
være en tilfeldighet, men resultat av en mangeårig dobbeltkommunikasjon
fra departementets side overfor Stortinget. Det som er sagt, er
noe annet enn det som er gjort. Etter disse medlemmers mening
kan ikke dette fortsette.
Disse medlemmer vil derfor understreke
at Stortingets mål om at 15 prosent av produksjon og forbruk av
jordbruksvarer skal være økologisk i 2020, står fast og må gjennomføres.
Disse medlemmer fremmer på denne
bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget
på egnet måte høsten 2016 med en konkret handlingsplan som omfatter
generisk markedsføring, kunnskapsbasert informasjon og rådgivning
om økologisk jordbruk til gårdbrukere og forbrukere, økt offentlig
innkjøp, nødvendig økte økonomiske stimuleringstiltak samt forenkling
av regelverk for økologisk produksjon og foredling, slik at Stortingets
mål nås i 2020.»
Komiteens medlem fra Venstre har
merket seg at statsrådens parti har en forkjærlighet for «gulrøtter»
i miljø- og klimapolitikken. Dette bør også kunne gjøre seg gjeldende
for å nå målene knyttet til økologisk landbruk. Aktuelle virkemidler
som statsråden og regjeringen bør vurdere, er for eksempel ekstra
jordbruksfradrag for bønder som driver eller legger om til økologisk
produksjon og null moms for økologiske matvarer, slik Venstre har
foreslått i våre alternative statsbudsjetter en rekke ganger de
siste årene.